Preparate din carne
Ciorbă cu ciolan afumat
500 g fasole boabe albă, un ciolan afumat, două cepe, doi morcovi,
o rădăcină de pătrunjel, două frunze de dafin, 150 g pastă de roşii, sare, piper, pătrunjel, mărar, castraveţi muraţi, varză murată, ulei
1 Boabele de fasole se pun la inmuiat in apă caldă cu o seară inainte. Morcovii, rădăcina de pătrunjel şi cepele se curăţă, se spală şi se toacă mărunt.
2 Se scurge fasolea de apă şi se pune la fiert in apă rece. Se schimbă apa in care a fiert de două ori, apoi se pune la fiert in patru litri de apă.
3 Se adaugă ciolanul de porc tăiat in bucăţi mai mici, frunzele de dafin şi se fierbe o oră. Se adaugă legumele tocate (in afară de ceapă) şi se fierbe totul pănă cănd legumele au devenit moi.
4 Ceapa tocată se căleşte in ulei incins, se adaugă pasta de tomate, sarea şi piperul.
5 Se căleşte cinci minute, se toarnă in ciorbă şi se amestecă. Se mai fierbe timp de 15 minute, se scot frunzele de dafin, se adaugă verdeaţă tocată şi se opreşte focul.
6 Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se lasă zece minute.
Sfat: Se serveşte fierbinte, alături de castraveţi muraţi sau varză murată.
Băutura: Ţuică
Bărcuţe de vinete cu chiftele
4 vinete, 200 g carne de porc, 200 g carne de vită, două cepe, doi ardei graşi, 200 g ciuperci, 4 căţei de usturoi, o lingură de pesmet, ulei de
floarea-soarelui, sare, piper, pătrunjel, smăntănă, usturoi
1 Cepele se curăţă şi se toacă mărunt. Carnea de vită şi cea de porc se dă prin maşina de tocat.
2 Se amestecă bine cu jumătate din cantitatea de ceapă tocată, sare, piper şi pesmet. Se formează chifteluţe şi se prăjesc in ulei incins.
3 Se scot cu o spumieră şi se pun pe un şervet absorbant. Usturoiul, ardeii graşi şi ciupercile se curăţă, se spală şi se toacă mărunt.
4 Vinetele se taie in jumătăţi, li se indepărtează mijlocul şi se stropesc cu ulei. Miezul se toacă mărunt şi se pune peste celelate legume.
5 Se incinge ulei intr-o tigaie, se pun legumele, sarea şi piperul. Se călesc zece minute, se adaugă puţină apă şi se lasă să scadă.
6 Vinetele se aşază intr-o tavă unsă cu ulei, se umplu cu legumele călite, se aşază deasupra chiftelele şi se introduc in cuptor. Se coc la foc mediu 25-30 de minute, se scot şi se presară verdeaţă tocată.
Sfat: Se servesc simple sau cu un sos de smăntănă şi usturoi şi pătrunjel verde tocat.
Băutura: Fetească Regală
Broccoli cu şuncă
un kilogram broccoli, 500 g fasole verde, 300 g mazăre, 400 g şuncă, un avocado, salată verde, două linguri de ulei de măsline, 3 căţei de usturoi, 250 ml apă, o lingură de amidon, ardei iute, 100 g parmezan, sare, piper, mărar
1 Mazărea, fasolea verde şi broccoli se pun la fiert in apă cu sare. Se scot cu o spumieră şi se pun intr-o strecurătoare să se răcească.
2 Broccoli se rupe in bucheţele mai mici, iar fasolea verde se taie in jumătăţi. Amidonul se dizolvă cu puţină apă, iar usturoiul se curăţă de foi şi se taie in bucăţi.
3 Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adaugă usturoiul şi se căleşte două minute. Se toarnă amidonul dizolvat, parmezanul şi restul de apă.
4 Se condimentează cu sare şi piper, se adaugă o jumătate de ardei iute şi se lasă să fiarbă timp de cinci minute.
5 Se indepărtează ardeiul iute şi se fierbe la foc mic pănă cănd sosul s-a ingroşat. Se adaugă pulpa de avocado şi se amestecă pănă cănd totul a devenit un sos mai gros.
6 Se serveşte alături de legumele calde, şunca tăiată felii şi salata verde.
Sfat: La sos se mai poate adăuga şi mărar tocat.
Băutura: Murfatlar
Rulouri de foitaj cu kaizer
un pachet de foitaj, 500 g kaizer, două cepe, 125 ml vin alb, o lingură de făină, un ardei gras, 50 g unt, 150 ml smăntănă, 150 ml sos de roşii, două linguri de muştar, cimbru, sare, piper, un ou, salată verde, varză roşie
1 Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei, se taie in făşii, apoi in dreptunghiuri egale ca dimensiune.
2 Se pune pe fiecare dreptunghi căte o felie de kaizer, se rulează şi se aşază intr-o tavă stropită cu apă rece.
3 Se ung la suprafaţă cu ou bătut, se presară cimbru şi se introduce tava in cuptor. Se coc la foc mediu spre iute, timp de 25-30 de minute. Se scot şi se lasă să se răcească pe un grătar.
4 Cepele se curăţă de foi, se toacă mărunt şi se călesc in untul incins.
5 Pentru prepararea sosului galben se amestecă smăntăna cu jumătate din cantitatea de ceapă, o lingură de muştar, sare şi piper.
6 Pentru prepararea sosului roşu se amestecă sosul de roşii cu muştarul şi ceapa rămasă, sarea şi piperul după gust.
Sfat: Se servesc cu salată verde sau salată de varză roşie.
Băutura: Bere
Preparate din legume
Pizza cu avocado
700 g făină, două linguri de ulei de măsline, o linguriţă de zahăr , 30 g drojdie, două bucăţi de avocado, un ardei iute, 100 g boabe de porumb, roşii in suc propriu, 200 g parmezan, sare, pătrunjel, o lămăie, caşcaval
1 Drojdia se sfărămă şi se pune intr-un castronel cu puţină apă caldă şi o linguriţă de sare. Se adaugă zahărul tos, două linguri de făină şi se amestecă. Se acoperă cu un şervet şi se lasă să dospească drojdia.
2 Intr-un vas mai mare se cerne făina, se toarnă drojdia dospită, uleiul de măsline şi se amestecă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, nelipicios. Se acoperă din nou cu un şervet şi se lasă să dospească 30 de minute.
3 Bucăţile de avocado se curăţă de coajă, se taie in feliuţe şi se stropesc cu suc de lămăie. Se imparte aluatul in patru bucăţi, se intind foi rotunde şi se lasă la crescut zece minute. Se ung cu roşiile din conservă pasate şi amestecate cu puţin ulei, se presară boabele de porumb şi ardeiul iute tăiat in felii subţiri.
4 Se aşază feliile de avocado scurse de suc, se presară parmezan ras şi se introduc in cuptor. Se coc 30 de minute la foc mediu, apoi se servesc presărate cu pătrunjel tocat.
Sfat: Parmezanul se poate inlocui cu caşcaval.
Băutura: Riesling
Salată cu ciuperci şi tarhon
500 g ciuperci, 4 cartofi, un ardei iute, 4 ouă, 100 g măsline negre
fără sămburi, o ceapă, 3 căţei de usturoi, două lămăi, sare, piper,
ulei de măsline, 5 boabe de piper, tarhon, sfeclă roşie
1 Se face un sos din ceapa şi usturoiul tocate mărunt, ulei de măsline, suc de lămăie, sare, piper şi tarhon tocat.
2 Cartofii se spală şi se pun la fiert in apă cu sare. Se lasă la răcit timp de zece minute in apă rece, se curăţă de coajă şi se taie bucăţi sau cuburi.
3 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie bucăţi. Se pun la fiert in apă cu sare. Se adaugă sucul de lămăie şi boabele de piper.
4 Se scot din apă, se pun intr-o strecurătoare şi se lasă la răcit. Ouăle se fierb timp de şapte minute in apă cu sare, se curăţă de coajă şi se lasă să se răcească.
5 Se pun cartofii intr-un vas, se adaugă ciupercile presate in strecurătoare ca să elimine apa, măslinele şi ouăle tăiate in felii.
6 Se presară ardeiul iute tocat mărunt şi sosul cu tarhon.
Sfat: La salată se mai poate adăuga şi sfeclă roşie fiartă.
Băutura: Vin alb de buturugă
Salată de pepene cu busuioc
un kilogram pepene roşu, 500 g brănză feta, 100 g busuioc, 50 g muguri de pin, 4 linguri de ulei de măsline, o limetă, o portocală, miere, o linguriţă de oţet balsamic, piper, crakers, seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui
1 Pepenele roşu se curăţă de coajă şi seminţe, se taie in felii apoi in cuburi. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.
2 Intr-un castronel se amestecă oţetul balsamic cu două linguri de ulei de măsline, piper şi busuioc tocat mărunt.
3 Se adaugă sucul de la limetă, o lingură de miere şi sucul de portocală. Se introduce la rece pănă in momentul servirii.
4 Brănza feta se taie in cuburi şi se pune intr-un castron. Se toarnă deasupra restul de ulei de măsline, se presară o lingură de busuioc tocat mărunt şi piper după gust.
5 Se amestecă, se scoate pepenele de la rece şi se aşază peste brănză. Se presară mugurii de pin şi se stropeşte cu sosul de oţet şi portocală.
6 Se rup bucăţile de crakers in bucăţele şi se pun peste salată.
Sfat: Mugurii de pin pot fi inlocuiţi cu seminţe de dovleac sau floarea-soarelui.
Băutura: Ţuică
Supă cu ciuperci
două cepe, 500 g ciuperci, o salată verde, doi căţei de usturoi,
o frunză de dafin, 100 g paste mici, 75 ml ulei de floarea-soarelui,
pătrunjel, o lămăie, sare, piper, smăntănă, ardei iute
1 Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Usturoiul se curăţă de foi şi se taie in felii subţiri.
2 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie in felii sau cubuleţe. Se pun intr-un vas cu apă rece, se toarnă sucul de lămăie şi se amestecă.
3 Se incinge uleiul intr-o cratiţă, se adaugă ceapa şi usturoiul. Se călesc trei minute la foc iute, se adaugă ciupercile scurse de apă, sarea şi piperul.
4 Se amestecă şi se prăjesc timp de cinci minute. Se pune o oală cu doi litri de apă la fiert şi, cănd a inceput să clocotească, se pune compoziţia de ciuperci şi salata verde tocată.
5 Se fierbe totul timp de 20 de minute, se adaugă pastele, frunza de dafin şi se mai fierbe incă şapte minute.
6 Se presară verdeaţă tocată, se opreşte focul şi se serveşte.
Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, cu smăntănă şi ardei iute.
Băutura: Fetească Neagră
Preparate din peste
Frigărui cu chifteluţe de peşte
500 g fileuri de peşte, un cartof, doi morcovi, o jumătate de ţelină, o rădăcină de pătrunjel, 400 g brănză de vaci, un ou, o ceapă, pătrunjel, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, roşii cherry, 75 g unt, o lămăie, salată de sfeclă roşie
1 Morcovii, rădăcina de pătrunjel şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici.
2 Cartoful se curăţă de coajă, se spală, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici, se pune intr-o strecurătoare şi se presează ca să se elimine apa.
3 Fileurile de peşte se spală, se curăţă de oase şi se toacă mărunt. Se amestecă impreună cu cartoful scurs, ceapa tocată mărunt, sarea, piperul şi oul bătut.
4 Se presară verdeaţă tocată, se formează chifteluţele şi se prăjesc in ulei incins.
5 Brănza de vaci se amestecă bine cu untul, sarea şi piperul după gust. Se formează biluţe ce se infig pe frigărui alternativ cu chifteluţele de peşte şi roşiile cherry.
6 Legumele rase se amestecă bine cu puţin suc de lămăie, ulei, sare şi piper.
Sfat: Se pot servi şi cu salată de sfeclă roşie.
Băutura: Fetească Albă
Clătite cu icre şi somon
300 g făină, 550 ml lapte dulce, două ouă, 300 g brănză de vaci,
100 ml smăntănă, 400 g somon afumat, 100 g icre negre, sare, piper, busuioc, ulei pentru uns, sos de soia
1 Ouăle se pun intr-un vas mai mare şi se amestecă bine cu laptele dulce şi o linguriţă de sare. Se bate totul cu un tel, se adaugă făina cernută şi se amestecă.
2 Se unge o tigaie pentru clătite cu ulei, se toarnă din compoziţie cu un polonic şi se coc clătitele.
3 Sunt gata cănd au inceput să capete o culoare maronie. Se intorc pe cealaltă parte şi se mai coc incă două minute. Se aşază pe un platou şi se lasă să se răcească.
4 Brănza de vaci se amestecă bine cu smăntăna, icrele negre, sarea, piperul şi mărarul sau busuiocul tocat.
5 Se umplu clătitele cu această cremă, se aşază felii de somon afumat şi se impăturesc.
6 Se servesc imediat sau se acoperă cu o folie de plastic şi se introduc la rece pentru 20 de minute.
Sfat: Se pot servi ca atare sau cu sos de soia.
Băutura: Pinot Gris
Macrou cu salată de linte
două bucăţi macrou afumat, 300 g linte roşie, o ceapă roşie,
3 roşii, pătrunjel, sare, piper, ulei de măsline, o lămăie, 3 căţei de usturoi, păstărnac, morcov
1 Lintea se pune la inmuiat cu o seară inainte, apoi se fierbe in apă cu sare pănă cănd boabele devin moi.
2 Se clăteşte cu apă rece, se pune intr-o strecurătoare şi se lasă să se răcească.
3 Ceapa roşie se curăţă de frunze, se spală, se taie in jumătăţi, apoi in felii subţiri. Usturoiul se curăţă de foi, se pisează şi se pune peste ceapă.
4 Intr-un vas mai mare se amestecă lintea, ceapa roşie şi usturoiul. Se adaugă roşiile spălate şi tăiate cubuleţe, sarea şi piperul după gust.
5 Se toarnă peste ele o vinegretă din suc de lămăie şi ulei de măsline, se adaugă verdeaţă tocată şi se amestecă.
6 Macroul se curăţă de piele, se taie in bucăţi mai mici şi se pune pe platouri. Se adaugă salata de linte şi se serveşte.
Sfat: La salată se mai poate adăuga păstărnac sau morcov fiert şi tocat in cubuleţe.
Băutura: Fetească Albă
Macrou umplut
4 bucăţi de macrou, 3 linguri de făină, o lingură de pesmet, o frunză de dafin, 5 boabe piper, 3 boabe ienibahar, 50 ml oţet, 150 g roşii uscate, 50 g muguri de pin, doi căţei de usturoi, pesto de busuioc, sare, piper, ulei de măsline, salată verde
1 Peştele se curăţă, se spală şi se taie in bucăţi mai mici sau se lasă intreg. Se pune la fiert un litru de apă, frunzele de dafin, boabele de piper, boabele de ienibahar şi oţetul.
2 Se adaugă o linguriţă de sare şi se fierbe totul. Se pun peştii in marinată, se opreşte focul şi se acoperă cu un capac.
3 Se lasă la răcit, se scot peştii, se scurg şi se trec prin făina amestecată cu pesmet sau doar prin făină.
4 Se prăjesc in ulei incins, se scot cu o spumieră şi se lasă pe un şervet absorbant.
5 Roşiile uscate se scurg de ulei, se taie bucăţi mai mici şi se pun intr-un castron.
6 Se adaugă usutroiul pisat, mugurii de pin, pesto de busuioc, sarea şi piperul. Se umplu peştii cu această compoziţie şi se servesc cu sosul pesto.
Sfat: Se pot servi cu salată verde.
Băutura: Sauvignon Blanc
Preparate dulci
Prăjitură cu caise
500 g caise, 300 g unt, 170 g zahăr tos, 50 g migdale, 500 g făină, zahăr vanilinat, sare, praf de copt, esenţă de migdale, un plic budincă de cacao, 450 ml lapte dulce, două linguri de fulgi de ciocolată, topping de ciocolată, mentă
1 Untul se amestecă bine cu zahărul tos, o jumătate de linguriţă de sare, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi se mixează pănă cănd devine ca o cremă.
2 Se adaugă o linguriţă de esenţă de migdale, o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, făina şi se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare. Se lasă deoparte timp de zece minute, apoi se imparte in bucăţi egale.
3 Se pun bucăţile de aluat in forme de tarte mai mari unse cu unt, se introduc in cuptor şi se coc 20-25 de minute la foc mediu. Se scot din forme şi se lasă să se răcească pe un grătar.
4 Budinca se prepară conform instrucţiunilor de pe plic, se lasă să se răcească şi se amestecă bine cu fulgii de ciocolată.
5 Se umplu formele cu budincă, se decorează cu felii de caise, topping de ciocolată, mentă şi se introduc la rece pentru cel puţin o oră.
Sfat: In lipsa formelor de tarte se pot forma coşuleţe şi se coc pe hărtie de copt.
Băutura: Lichior de fructe
Biscuiţi din cereale
130 g unt, 125 g zahăr tos, 120 g zahăr pudră, 200 g fulgi de cocos, 500 g fulgi de cereale, 100 g fructe confiate, o lingură de esenţă de rom, două ouă, zahăr vanilinat, 300 g ciocolată neagră, o lingură de ulei, migdale, alone
1 Untul se taie in cuburi şi se pune intr-o oală impreună cu zahărul tos şi zahărul pudră. Se lasă pănă cănd s-au topit ingredientele şi au inceput să fiarbă.
2 Se opreşte focul şi se pun in oală cerealele, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, fructele confiate tăiate mărunt şi esenţa de rom. Se presară fulgii de cocos, se toarnă ouăle bătute spumă, se amestecă şi se lasă să stea zece minute.
3 Se tapetează cu hărtie de copt o tavă, se ia compoziţie cu o linguriţă şi se toarnă in tavă sub formă de grămăjoare. Se introduce tava in cuptor şi se coc timp de 10-15 minute la foc mediu sau pănă cănd au căpătat o culoare aurie.
4 Se lasă la răcit pe hărtia de copt sau se scot cu o paletă şi se răcesc pe un grătar de bucătărie.
5 Ciocolata se topeşte la bain-marie, se amestecă bine cu uleiul şi se introduc fursecurile. Se aşază pe o hărtie şi se lasă pănă cănd ciocolata s-a intărit.
Sfat: Se mai pot adăuga alune şi migdale tăiate mărunt.
Băutura: Cafea
Cremă cu pepene roşu
un plic budincă de vanilie din comerţ, 400 ml frişcă, 400 ml lapte dulce,
zahăr vanilinat, esenţă de vanilie, 200 g fulgi de ciocolată, topping de cafea, pepene roşu, fulgi de cereale expandate traşi in ciocolată
1 Frişca se mixează, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece.
2 Budinca se prepară conform instrucţiunilor de pe plic şi se pune la răcit. Cănd este suficient de rece se amestecă bine cu frişca, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi o linguriţă de esenţă de vanilie.
3 Se adaugă fulgii de ciocolată, se amestecă şi se toarnă compoziţia intr-un vas. Se acoperă cu un capac şi se introduce in congelator pentru 30 de minute.
4 Pepenele roşu se curăţă de coajă şi seminţe, se taie in cuburi sau se decupează biluţe cu ajutorul unui aparat special.
5 Se scoate crema de la congelator, se amestecă bine cu o lingură şi se pune in cupe sau farfurii adănci.
6 Se decorează cu bilele de pepene, se toarnă deasupra toppingul de cafea şi se serveşte.
Sfat: Fulgii de ciocolată se pot inlocui cu fulgi de cereale expandate traşi in ciocolată.
Băutura: Suc natural de fructe
Tartă cu gem de prune
300 g făină, 80 g unt, 50 g zahăr tos, două ouă, un borcan de gem de prune, zahăr vanilinat, o linguriţă de pudră de scorţişoară, sare, o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, fructe de sezon, frişcă, miezuri de nucă
1 Făina se cerne şi se toarnă intr-un vas mai mare. Se pune in mijlocul ei untul rece dat prin răzătoare, ouăle bătute, zahărul tos şi două pliculeţe cu zahăr vanilinat.
2 Se adaugă o jumătate de linguriţă de sare, praful de copt şi se frămăntă totul pănă cănd rezultă un aluat potrivit de moale, nelipicios. Se acoperă cu folie de plastic şi se introduce la rece pentru 30 de minute.
3 Se unge o formă cu unt, se aşază aluatul cu măna şi se presează. Gemul se amestecă bine cu pudra de scorţişoară şi se pune peste aluat.
4 Se mai adaugă făină la aluatul rămas, se frămăntă şi se formează fitile lungi.
5 Se aşază in formă de grătar peste gem, se introduce forma in cuptor şi se coace timp de 30-40 de minute la foc mediu.
6 Se serveşte fierbinte sau rece, cu salată de fructe sau frişcă.
Sfat: In aluat sau in compoziţia de gem se mai pot adăuga miezuri de nucă sfărămate.
Băutura: Coniac