x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

28 Feb 2007   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

SUPA DE VACUTA CU CIUPERCI
Ingrediente: 500 g ciuperci proaspete sau conservate, un kg carne de vacuta, o ceapa, 300 ml apa, 150 g radacina de patrunjel, 150 g morcov, 50 g unt, un l lapte, 50 g faina, 20 g sare, piper, o legatura de verdeata
1 Carnea de vacuta se curata, se spala si se pune la fiert intr-o oala cu apa si un praf de sare. Dupa ce apa clocoteste se ia spuma de cate ori este nevoie.
2 Intre timp, ciupercile se curata, se spala in mai multe ape si se taie lamele. Intr-o tigaie se incinge untul, se pun ciupercile si ceapa tocata si se inabusa timp de cateva minute.
3 Morcovii si radacinile de patrunjel se curata si se spala. Se taie marunt sau se dau pe razatoare, dupa care se pun la fiert separat. Se strecoara si in supa rezultata se adauga ciupercile. Se lasa totul la fiert in jur de 30 de minute.
4 Carnea fiarta si taiata in bucati se adauga in supa. Se pune apoi faina care a fost amestecata cu laptele si se mai lasa pe foc cateva minute.
5 Se adauga, dupa gust, sare, piper si verdeata taiata marunt.
Sfat: Pentru vegetarieni, supa poate fi pregatita la fel de bine si fara carne. Bautura: Tuica
CARNATI DE PUI CU VARZA
Ingrediente: un kilogram de carne de pui, 300 g usturoi, 10 g boia de ardei dulce, 10 g boia de ardei iute, sare, piper, mate de porc, o varza, bulion de rosii, 3 rosii, ulei de floarea-soarelui, o frunza de dafin, patrunjel
1 Carnea de pui se curata, se taie in bucatele si se da prin masina de tocat.
2 Se amesteca apoi cu usturoiul pisat, boiaua de ardei dulce si cu boiaua de ardei iute, cu sare si piper dupa gust.
3 In compozitie se adauga 100 ml ulei de floarea-soarelui si se amesteca bine, pana cand se face ca o pasta. Cu aceasta compozitie se umplu matele de porc, care au fost tinute, in prealabil, in apa rece. Se prajesc in ulei de floarea-soarelui, pe toate partile, timp de cinci minute.
4 Varza se taie marunt si se pune la fiert cu apa cat sa o acopere. Se adauga trei linguri de ulei, sare si piper dupa gust si frunza de dafin.
5 Cand varza este aproape fiarta se adauga bulionul de rosii, amestecandu-se. Se mai lasa sa fiarba timp de 15 minute.
6 Varza se serveste calda, alaturi de carnatii prajiti. Se poate orna cu patrunjel.
Sfat:Bulionul de rosii poate fi inlocuit cu trei rosii taiate marunt. Bautura: Feteasca Alba
FRIGARUI CU SALATA DE CUSCUS
Ingrediente: 400 g carne de porc, doua capatani de usturoi, 200 g cuscus, 4 rosii, doua legaturi de patrunjel, o ceapa, menta, sare, ulei de masline, o lamaie, alte legume
1 Carnea de porc se curata, se spala si se taie in cubulete de marime potrivita.
2 Se ung cu ulei si se infig pe o frigaruie, alternandu-le cu catei de usturoi fara coaja. Se pun frigaruile pe gratar si se prajesc pe toate partile.
3 In timpul acesta se prepara salata. Cuscusul se pune intr-un bol adanc si se toarna deasupra apa fierbinte, apoi se acopera. Se lasa asa cateva minute, pana cand cuscusul se inmoaie.
4 Rosiile se taie in cubulete, ceapa se curata, se spala si se taie rondele, iar patrunjelul si menta se toaca marunt.
5 Intr-un vas se amesteca foarte bine cuscusul cu ceapa, rosiile, patrunjelul si menta. Se adauga sare, ulei de masline si zeama de lamaie, dupa gust.
6 Frigaruile de carne se servesc alaturi de salata de cuscus.
Sfat: Se pot folosi si alte legume pentru prepararea frigaruilor. Bautura: Feteasca Neagra
PUI PICANT
Ingrediente: un pui sau aripioare de pui, doua cepe, 3-4 ardei grasi, 4 rosii, 200 g ardei iute, sare, piper, doi catei de usturoi, o legatura de patrunjel, ulei de masline, sare, piper, aripioare de curcan
1 Se ia un pui, se curata de grasime, se transeaza in bucati potrivit de mari si se spala. Apoi se lasa pe un servet absorbant sa se scurga apa. Cepele se curata de foi, se spala si se toaca.
2 Intr-un vas se incinge ulei de masline si se calesc cepele, la foc potrivit, timp de cateva minute, amestecand incontinuu.
3Se adauga bucatile de pui si se lasa la inabusit pana cand se rumenesc frumos pe toate partile.
4 Intre timp, ardeii grasi si cei iuti, se spala, se curata de seminte si vinisoare si se taie in rondele. Rosiile se spala, se oparesc, apoi se descojesc si se taie in cubulete. Peste bucatile de pui se adauga, mai intai, ardeii, dupa care se pun si cubuletele de rosii.
5 Se lasa la foc potrivit aproximativ 20 de minute. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust. La sfarsit se adauga usturoiul si patrunjelul tocate marunt.
Sfat: Se pot folosi si aripioare de curcan. Bautura: Tamaioasa Romaneasca

PREPARATE DIN PESTE

SALATA DE SURIMI
Ingrediente: 300 g surimi, 250 g ciuperci, 150 g orez brun, o lamaie, sare, piper, ulei de masline, felii de portocala pentru ornat, boabe de porumb
1 Orezul se spala in mai multe ape si se pune la fiert cu un praf de sare. Cand este gata se scoate intr-o strecuratoare si se lasa la scurs.
2 Ciupercile proaspete se curata, se spala si se taie in lamele. Intr-o tigaie se incinge uleiul de masline si se calesc lamelele de ciuperci pentru cateva minute, la foc potrivit.
3 Se sareaza, se pipereaza si se amesteca tot timpul ca sa nu se lipeasca. Se pot folosi si ciuperci din conserva. Ele se scurg si se clatesc in apa rece.
4 Batoanele de surimi se taie in bucati potrivite. Pe o farfurie se pun orezul, apoi lamelele de ciuperci, se stropeste totul cu putina zeama de lamaie si se presara putin piper.
5 De jur imprejur se asaza felii de portocala, peste care se pun bucati de surimi.
Sfat: Se pot adauga si boabe de porumb. Bautura: Maotai
CIORBA DE LEGUME CU MACROU
Ingrediente: 400 g macrou, doua bucati de praz, doi morcovi, doua teline, doi cartofi, un catel de usturoi, o frunza de dafin, 5 boabe de piper, cimbru uscat, sare de mare, ulei, patrunjel
1 Intr-o oala cu apa se pun doua linguri de ulei. Se adauga prazul taiat in rondele, morcovii si telinele curatate si taiate marunt. Se fierb la foc potrivit timp de cinci minute. Se adauga usturoiul si se mai lasa pe foc timp de un minut.
2 Cartofii se curata de coaja, se taie in cubulete si se adauga in oala de ciorba. Cand da in clocot, se reduce focul si se mai lasa la fiert timp de 30 de minute.
3 Pestele se curata, se spala, se taie in bucati mici si se sareaza. Se pune la fiert intr-o alta cratita la foc mediu timp de o jumatate de ora. Se adauga frunza de dafin si boabele de piper.
4 Dupa ce pestele a fiert se adauga in ciorba de legume. Cartofii trebuie sa fie deja fierti cand se adauga bucatile de macrou.
5 Se mai lasa sa clocoteasca timp de cinci minute. Dupa ce se ia oala de pe foc se adauga patrunjelul tocat si cimbru.
Sfat: Prazul poate fi inlocuit cu doua cepe taiate marunt. Bautura: -
PUI DE BALTA PAN... CU SOS IUTE
Ingrediente: un kg pulpe de pui de balta, 150 g faina, doua oua, 250 g pesmet, un cubulet de unt, ulei, un varf de cutit de sare, doua rosii, condimente, usturoi, busuioc, frunze de patrunjel verde, pasta de tomate
1 Pulpele de pui de balta se spala, se asaza pe un servet absorbant, apoi se sareaza. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se trec sub un jet de apa rece. Faina si pesmetul se cern.
2 Pulpele de pui de balta se trec prin faina, ou batut si pesmet. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se prajesc la foc potrivit pana cand se rumenesc frumos.
3 Separat se prepara sosul. Intr-un vas se fierbe apa si se scufunda pe rand fiecare rosie. Se scot cu o spumiera si se lasa deoparte cateva minute pana se racoresc. Apoi se descojesc si se taie in cubulete.
4 Intr-o tigaie se incinge untul si se calesc rosiile impreuna cu usturoiul si condimentele. Pentru o aroma mai deosebita se presara un praf de busuioc.
5 Pulpele de pui de balta se servesc alaturi de sosul de rosii si se decoreaza cu frunze de patrunjel verde.
Sfat: Pentru prepararea sosului se poate folosi si pasta de tomate in loc de rosii. Bautura: Pinot Noir
SALATA DE OREZ CU MACROU
Ingrediente: 200 g orez, doua macrouri afumate, un borcan cu castraveti in otet, 100 g ciuperci, o legatura de ceapa verde, boia de ardei, frunze de salvie, unt, ulei, macrou marinat, sare, otet
1 Orezul se curata, se spala si se pune la fiert intr-o oala cu apa clocotita, sare si putin ulei, ca sa nu se lipeasca.
2 Se taie capetele macrourilor si se despica pe jumatate. Se indeparteaza oasele, apoi se taie in bucati potrivite ca marime.
3 Castravetii in otet se taie rondele sau in cubulete. Ciupercile se curata, se spala si se tin in apa rece timp de cateva minute. Dupa ce s-au scurs de apa se taie in lamele, apoi se calesc intr-o tigaie cu putin unt topit, pana cand se inmoaie.
4 Ceapa verde se taie dupa preferinta, iar frunzele de salvie se rup in bucati.
5 Intr-un vas se amesteca orezul fiert cu bucatile de macrou, ciupercile calite, castravetii in otet, ceapa verde si frunzele de salvie.
6 Se presara boia de ardei dulce sau picanta si se toarna ulei si otet, dupa gust.
Sfat: Macroul afumat poate fi inlocuit cu bucatele de macrou marinat. Bautura: Riesling

PREPARATE DIN LEGUME

BROCCOLI ROMANESCO CU OREZ
Ingrediente: 200 g orez, 500 g broccoli romanesco, 6 rosii, un catel de usturoi, o ceapa rosie mai mica, cimbru, ulei de masline, otet, sare, piper, parmezan ras
1 Broccoli romanesco se curata de frunze, se desparte in buchetele si se lasa pentru cateva minute intr-un vas cu apa rece. Orezul se curata, se spala si se pune la fiert intr-o oala cu apa clocotita in care s-a adaugat putina sare si ulei. Broccoli romanesco se fierbe si el intr-o oala cu apa clocotita si sare.
2 Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie si se caleste ceapa taiata in cubulete. Cand aceasta s-a rumenit, se adauga rosiile descojite si tocate marunt. Se amesteca foarte bine, apoi se pune si restul ingredientelor: usturoiul presat, cimbrul verde tocat, sarea, piperul si otetul, dupa gust.
3 Intr-o tigaie cu putin ulei se pun orezul, broccoli romanesco si se completeaza cu putina zeama in care a fiert broccoli. Se condimenteaza dupa gust si se lasa pe foc pana cand se intrepatrund aromele.
4 Orezul cu broccoli romanesco se serveste fierbinte, cu sos de rosii deasupra.
Sfat: In compozitia sosului de rosii se poate adauga si putin parmezan ras. Bautura: Vin alb de buturuga
CHIFTELE DE CARTOFI
Ingrediente: 500 g cartofi, o radacina de patrunjel, o radacina de telina, doi morcovi mari, doua oua, 3-4 linguri de faina, sare, piper, o lingura cu varf de delikat, pesmet, ulei, patrunjel, marar, mure
1 Cartofii cruzi se curata de coaja si se dau pe razatoarea mica. Se scurge zeama care ramane in vas.
2 Morcovii, radacina de patrunjel si radacina de telina se fierb in apa cu sare. Dupa ce s-au racit se trec prin masina de tocat.
3 Intr-un castron se amesteca legumele fierte si cartofii cruzi. Se adauga lingura de delikat, sarea si piperul dupa gust.
4 Se amesteca bine cu faina pana cand devine ca o pasta. Patrunjelul se toaca marunt si se adauga in compozitie.
5 Se bat cele doua oua intr-un castron. Se incinge bine uleiul intr-o cratita. Se formeaza in mana turtite din compozitie, care se trec mai intai prin ou si apoi prin pesmet. Chiftelele se prajesc pe ambele parti, la foc mediu, timp de 5-10 minute.
6 Se scot pe o farfurie, ornandu-se cu mure sau diverse fructe.
Sfat: In loc de patrunjel se poate folosi marar tocat. Bautura: Feteasca Regala
TARTA CU LEGUME
Ingrediente: 500 g faina, 100 ml apa, 300 g margarina, sare, doi gogosari murati, o ceapa, doi castraveti murati, 3 morcovi fierti, 100 g ciuperci, doua oua, 200 g smantana, branza, piper, sare, ulei
1 Se pregateste un aluat din faina, apa, margarina si sare. Se intinde acest aluat intr-o tava de tarta unsa cu margarina si tapetata cu faina si se lasa la frigider pentru aproximativ o jumatate de ora.
2 Intre timp se taie gogosarii, ciupercile, morcovii si castravetii taiati in fasii. Ceapa se curata, se spala si se taie solzisori.
3 Intr-o tigaie se incinge o lingura de ulei si se calesc putin gogosarii cu sare si piper, morcovii, castravetii si ceapa.
4 Separat se face o compozitie din oua, smantana si branza rasa. Se amesteca toate pana la omogenizare.
5 Peste aluatul din tava se pun legumele, iar peste ele se toarna amestecul de oua.
6 Se coace la foc potrivit, aproximativ 30 de minute. Se serveste calda.
Sfat: In compozitia aluatului se poate adauga si putin marar tocat. Bautura: Sauvignon Blanc
TARTINE CU BRANZA ROQUEFORT
Ingrediente: 8 felii de paine, 8 felii de ananas proaspat, 100 g unt, 200 g branza Roquefort, salata verde, boabe de strugure, felii de para
1 Feliile de paine se prajesc bine, insa fara a se arde. Se ung deasupra cu untul care a fost tinut la temperatura camerei.
2 Se pot folosi felii de ananas proaspat sau din compot. Cele din compot se lasa intr-o strecuratoare sa se scurga bine.
3 Branza Roquefort se taie in felii. Salata verde se desparte frunza cu frunza, se spala si se taie in fasii.
4 Se ia cate o felie de paine, se pune deasupra o felie de ananas si, la sfarsit, o felie de branza.
5 Apoi tartinele se asaza pe un pat de salata verde si se orneaza cu boabe de strugure.
Sfat: In loc de ananas se pot folosi felii de para. Bautura: Merlot

PREPARATE DULCI

BRIOSE ALB SI NEGRU
Ingrediente: 500 g faina, 300 g unt, 7 oua, 250 g zahar, 300 ml lapte, 100 g smantana, 30 g drojdie, 5 linguri de cacao, un varf de cutit de sare, fructe
1 Drojdia se dizolva in laptele caldut, se adauga apoi putina faina si un praf de zahar. Se amesteca bine si se lasa la dospit, la cald.
2 Apoi se adauga untul tinut la temperatura camerei, smantana, ouale, sarea si restul de faina si zahar.
3 Se framanta totul foarte bine, apoi se imparte compozitia in doua parti egale. Una din ele se lasa la crescut aproximativ doua ore, iar in cealalta, inainte de a o lasa sa creasca, se adauga cacao si se amesteca pana la omogenizare.
4 Dupa ce aluatul a crescut se portioneaza si se pune in forme de briose unse cu unt. Jumatate din forma se umple cu aluatul simplu, iar cealalta jumatate, cu aluatul care contine si cacao.
5 Se umple numai o treime din capacitatea formelor, deoarece briosele cresc. Se lasa sa creasca pana cand se umplu formele. Se coc la foc potrivit.
Sfat: In compozitia aluatului se pot adauga si fructe. Bautura: Traminer
TORT CU BRANZA SI KIWI
Ingrediente: 200 g fursecuri, 100 g unt, 200g ciocolata, 4 oua, o lingurita de scortisoara, 10 g gelatina, 200 g zahar tos, un plic de zahar vanilinat, o lamaie, 500 g branza de vaci, 300 ml frisca, ulei, un kiwi, nucsoara
1 Untul se topeste intr-o tigaie. Se piseaza fursecurile, apoi se adauga in tigaia cu untul topit. Se presara lingurita de scortisoara si se amesteca bine.
2 Se unge cu ulei o tava pentru tort. Compozitia se asaza in forma, se niveleaza si se lasa in frigider sa se raceasca.
3 Se inmoaie gelatina. Ouale se separa, apoi galbenusurile se bat la bain-marie impreuna cu zaharul tos, zaharul vanilinat, sucul si coaja rasa de la lamaie. Se dizolva inauntru gelatina si se omogenizeaza.
4 Se amesteca branza de vaci, apoi se inglobeaza in crema calda. Se lasa sa se raceasca. Se adauga apoi albusul batut si 200 ml frisca batuta.
5 Se asaza crema peste blat si se da la rece timp de patru ore. Apoi se orneaza cu frisca ramasa, cu ciocolata rasa si cu feliile din kiwi.
Sfat: In compozitia de fursecuri se poate adauga si nucsoara. Bautura: Busuioaca de Bohotin
COVRIGEI CU ANANAS
Ingrediente: 250 g faina, 150 g unt, 100 g zahar pudra, doua oua, un varf de cutit de sare, 30 ml rom, o conserva de ananas, ciocolata de menaj, zahar pudra, scortisoara, ulei
1 Se iau cateva felii de ananas din conserva, se scurg de zeama si se taie in cuburi cat mai mici.
2 Untul se freaca bine cu zaharul (se poate folosi mixerul) pana cand se formeaza o spuma. Se adauga treptat doua galbenusuri, sarea, romul, bucatelele de ananas si faina.
3 Se amesteca bine pana cand se omogenizeaza cubuletele de ananas in aluat. Se tine la rece, in frigider, cel putin o jumatate de ora.
4 Din aluat se formeaza covrigei de marimea dorita, care se ung cu albus. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, la o mica distanta unii de altii.
5 Se coc in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, pana cand se rumenesc putin.
6 Cand sunt gata se scot din tava si se grileaza cu ciocolata topita sau se presara zahar pudra.
Sfat: In compozitia de aluat se mai poate adauga si scortisoara. Bautura: Lichior de fructe
PRAJITURA CU COCOS
Ingrediente: 5 oua, 100 g faina, 150 g fulgi de nuca de cocos, 100 g unt, 3 linguri de miere de albine, un pahar cu lapte, un praf de copt, zahar vanilinat, zeama de lamaie, un praf de sare, ulei, inghetata, topping de ciocolata, crema de vanilie
1 Untul tinut la temperatura camerei se freaca bine cu fulgii de nuca de cocos. Apoi se adauga mierea de albine, faina si laptele.
2 Se omogenizeaza foarte bine. Se pune apoi praful de copt stins cu zeama de lamaie, zaharul vanilinat si un praf de sare.
3 Se amesteca incet ca sa nu se formeze cocoloase. Apoi se pun ouale unul cate unul.
4 Compozitia obtinuta se asaza intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptorul incins in prealabil. Se coace la foc potrivit aproximativ 40 de minute.
5 Dupa ce s-a copt se lasa la racit si apoi se taie in patrate. In functie de preferinte, se poate taia in diverse forme.
6 Se serveste cu inghetata de vanilie deasupra si topping de ciocolata.
Sfat: In loc de inghetata se poate face o crema de vanilie. Bautura: Cafea cu lapte

×