x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

21 Feb 2007   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

MANCARE CU OREZ SI PUI
Ingrediente: doua piepturi de pui, 250 g orez, 150 g morcovi, 250 g ciuperci, un ardei gras rosu, un ardei gras verde, 200 g ananas din compot, o lingura de ghimbir murat, praf de curry, un praf scortisoara, ulei de masline, sare, piper, stafide albe
1 Orezul se spala in apa rece, apoi se fierbe si se pune intr-o strecuratoare.
2 Piepturile de pui se spala, se dezoseaza si se taie in cubulete. Morcovii se spala si se fierb in apa clocotita, in care s-a adaugat putina sare.
3 Ciupercile se curata de pielita, se spala si se taie in felii subtiri. Ardeii se curata de seminte si se taie in bucati mai mari sau rondele.
4 Intr-o cratita se incing patru linguri de ulei de masline, se adauga carnea de pui, ardeii grasi, ciupercile si morcovii. Se caleste totul timp de sapte minute la foc iute, apoi se adauga orezul si ghimbirul.
5 Se condimenteaza cu praf de curry, scortisoara, sare si piper. Ananasul se taie in cuburi si se adauga peste legume.
6 Se prajeste totul inca cinci minute si se opreste focul. Se acopera cu un capac si se lasa zece minute sa se imbine aromele.
Sfat: Pentru un plus de gust se pot adauga stafide albe. Bautura: Sauvignon Blanc
TERINA DE FICAT CU SOS
Ingrediente: un kilogram ficat de porc, 300 g orez, doua legaturi de ceapa verde, 3 oua, un ardei gras rosu, 400 g morcovi, 400 g ciuperci, 6 rosii, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, marar, legume de sezon
1 Orezul se spala in apa rece, se fierbe, se scoate intr-o strecuratoare si se lasa sa se raceasca.
2 Ficatul se spala si se fierbe. Ceapa verde se curata si se toaca marunt. Se imparte in doua: o parte se opreste pentru sos si o parte pentru terina.
3 Ficatul, ardeiul gras si orezul se dau prin masina de tocat carne, se amesteca impreuna cu ceapa tocata, sarea si piperul dupa gust. Se adauga ouale, o lingura de ulei si se amesteca totul.
4 Se tapeteaza o tava de cozonac cu hartie de copt prajituri unsa cu ulei si se toarna amestecul. Se introduce tava in cuptorul incins si se coace terina timp de 25-35 de minute, la foc mediu.
5 Morcovii se fierb si se taie in bucati mai mici. Ciupercile se curata si se calesc impreuna cu restul de ceapa verde, sare si piper.
6 Cand sunt aproape gata se adauga morcovii si rosiile pasate. Se fierb si se servesc alaturi de terina de ficat si verdeata tocata.
Sfat: Se poate servi alaturi de o salata de legume de sezon. Bautura: Merlot
RULADA DE PUI CU SOS DE FRUCTE
Ingrediente: 4 piepturi de pui dezosate, 450 g conopida, 600 g cartofi, 200 g fructe de padure, 200 g smantana, 75 g unt, 100 ml lapte dulce, sare, piper, ulei de masline, cimbru, varza murata, chimen
1 Intr-un vas se amesteca smantana cu fructele de padure si se mixeaza. Se condimenteaza, se strecoara si se pune intr-un ibric.
2 Conopida se rupe in buchetele mai mici si se fierbe in apa cu sare. Se scoate si se lasa intr-o strecuratoare ca sa se raceasca.
3 Cartofii se curata si se fierb. Cand sunt gata, se scot din apa si se pun intr-un vas de metal. Se adauga untul, laptele, o lingura de ulei, sare si piper dupa gust. Daca piureul este prea gros se mai poate adauga din apa in care au fiert cartofii pana cand se obtine consistenta dorita.
4 Piepturile de pui de pui se taie in felii, se condimenteaza si in mijloc se pun buchetele de conopida. Se ruleaza, se prind cu o scobitoare si se asaza intr-o tava.
5 Se ung cu ulei, se condimenteaza si se introduc in cuptor timp de 20-30 de minute. Se servesc alaturi de piureul de cartofi si sosul de fructe, presarate cu cimbru tocat.
Sfat: Se pot servi alaturi de o salata de varza murata amestecata cu chimen, ulei, sare si piper. Bautura: Chardonnay
PIZZA CU CASCAVAL
Ingrediente: 500 g faina, 250 ml apa, 25 g drojdie, doi ardei capia, 6 rosii, 250 g boabe de porumb din conserva, doi carnati, 500 g cascaval, doua linguri de ulei de masline, sare, piper, cimbru, sos de rosii picant
1 Drojdia se dizolva in apa cu putina sare si doua linguri de faina. Se toarna amestecul peste faina, se adauga uleiul de masline si se framanta. Se acopera aluatul si se lasa la dospit 20 de minute.
2 Intre timp se incalzeste apa intr-o oala si, cand a inceput sa fiarba, se introduc rosiile in ea. Se lasa timp de trei-patru minute, se scot si se curata de pielita. Se toaca marunt sau se paseaza cu o furculita, apoi se pun intr-un castron. Se amesteca bine cu sare si cu piper dupa gust.
3 Ardeii capia se taie rondele, se curata de seminte si se asaza pe o farfurie. Cascavalul si carnatii se taie in felii egale si se pun langa ardei.
4 Aluatul se imparte in bucati egale care se intind sub forma de cerc. Se asaza blaturile in tavi unse cu ulei sau tapetate cu folie de aluminiu si se ung cu rosiile pasate.
5 Se presara ingredientele tocate, boabele de porumb, cimbru tocat si se introduc in cuptor.
Sfat: Se pot servi simple sau cu sos de rosii picant. Bautura: Bere neagra

PREPARATE DIN PESTE

SOMON CU SOS ALB
Ingrediente: 4 fileuri de somon, 50 g unt, 50 g faina, 250 ml lapte, 100 g smantana, piper, sare, 250 ml supa de peste, castraveti, branza feta, masline, marar, ulei de masline
1 Fileurile de somon se spala si se sterg cu un servet absorbant, apoi se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust.
2 Intr-o tigaie se incinge ulei de masline si se prajesc fileurile de somon, la foc potrivit, pe fiecare parte.
3 Separat se topeste untul intr-o tigaie, se presara faina si se amesteca foarte bine. Se lasa, la foc mic, pana cand devine aurie. Se stinge cu lapte si supa de peste.
4 Se amesteca foarte bine, ca sa nu se formeze cocoloase, apoi se adauga sarea si piperul. La sfarsit de tot se pune smantana.
5 Se strecoara sosul, apoi se toarna peste fileurile de somon.
6 Se orneaza cu felii de castravete, rondele de masline si cuburi de branza feta.
Sfat: Deasupra se presara marar tocat. Bautura: Feteasca Alba
SALAU CU GARNITURA DE LEGUME
Ingrediente: 4 fileuri de salau, 450 g fasole verde, 3 morcovi, 3 ardei grasi rosii, doua cepe, 4 rosii, 350 g ciuperci, o lamaie, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, usturoi
1 Fileurile de salau se spala, se stropesc cu sucul de lamaie si se lasa deoparte timp de zece minute pe un platou.
2 Se sterg cu un servet absorbant, se condimenteaza cu sare, piper si se prajesc in ulei incins, la foc moderat. Cand sunt gata se scot, se pun pe un servet absorbant ca sa se elimine uleiul in exces.
3 Morcovii si fasolea verde se fierb, se scurg de apa si se pun intr-o tigaie in ulei incins. Se prajesc timp de cinci minute la foc iute, apoi se adauga ciupercile curatate de pielita si lasate intregi sau taiate pe jumatate si cepele taiate in bucati mai mari.
4 Ardeii se curata de seminte, se taie fasii si se pun in tigaie. Se prajeste totul la foc iute 10 minute, se adauga rosiile taiate in cuburi, sarea si piperul dupa gust.
5 Se amesteca si se lasa sa fiarba pana cand se inmoaie legumele. Salaul se serveste cu legume si patrunjel tocat.
Sfat: Se serveste cu mujdei sau cu salata de legume de sezon. Bautura: Muscat Ottonel
LEGUME CU PESTE
Ingrediente: Sfat: Se serveste cu mujdei sau cu salata de legume de sezon. Bautura: Muscat Ottonel
1 Fileurile de salau se spala, se stropesc cu sucul de lamaie si se lasa deoparte timp de zece minute pe un platou.
2 Se sterg cu un servet absorbant, se condimenteaza cu sare, piper si se prajesc in ulei incins, la foc moderat. Cand sunt gata se scot, se pun pe un servet absorbant ca sa se elimine uleiul in exces.
3 Morcovii si fasolea verde se fierb, se scurg de apa si se pun intr-o tigaie in ulei incins. Se prajesc timp de cinci minute la foc iute, apoi se adauga ciupercile curatate de pielita si lasate intregi sau taiate pe jumatate si cepele taiate in bucati mai mari.
4 Ardeii se curata de seminte, se taie fasii si se pun in tigaie. Se prajeste totul la foc iute 10 minute, se adauga rosiile taiate in cuburi, sarea si piperul dupa gust.
5 Se amesteca si se lasa sa fiarba pana cand se inmoaie legumele. Salaul se serveste cu legume si patrunjel tocat.
Sfat: Se serveste cu mujdei sau cu salata de legume de sezon. Bautura: Muscat Ottonel
TURNULET CU HERING MARINAT
Ingrediente: doi dovlecei, 8 felii de hering marinat, doi ardei capia, 4 andive, 250 g faina, 150 ml lapte dulce, doua oua, un varf de cutit cu praf de copt, o lamaie, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, cimbru, sos de rosii picant, rosii
1 Intr-un castron se amesteca faina cu praful de copt, laptele dulce, ouale, sarea si piperul dupa gust. Se mixeaza totul si se lasa cinci minute sa se odihneasca aluatul.
2 Se incinge ulei intr-o tigaie si, cu o lingura, se ia din aluat si se pune in tigaie sub forma de gogosele. Se prajesc pe ambele parti pana cand capata o culoare aurie. Se scot cu o spumiera si se asaza pe un servet de hartie absorbant.
3 Andivele se spala, se taie in bucati si se stropesc cu sucul de lamaie. Se lasa cinci minute ca sa actioneze sucul, apoi se prajesc in ulei incins timp de doua-trei minute.
4 Ardeii capia si dovleceii se spala, se taie in felii subtiri si se calesc timp de cinci minute. Se suprapun alternativ felii de dovlecei, gogosele, felii de peste, ardei capia si tot asa pana cand se realizeaza toate turnuletele.
5 Se servesc alaturi de andivele prajite, presarate cu cimbru tocat.
Sfat: Se servesc alaturi de un sos de rosii picant sau salata de rosii cu cimbru. Bautura: Feteasca Regala

PREPARATE DIN LEGUME

MINIECLERE CU PASTA DE ICRE
Ingrediente: 125 ml apa, 125 ml lapte dulce, 200 g unt, 250 g faina, 6 oua, 250 g peste afumat, doua linguri de maioneza, o lingura de smantana, o lingurita de suc de lamaie, sare, piper, salata verde, rosii cherry, patrunjel, seminte de susan
1 Intr-un vas care nu lipeste se pun la fiert apa, laptele, untul si un varf de cutit cu sare. Cand a inceput sa fiarba, se toarna toata faina si se amesteca incontinuu ca sa nu se formeze cocoloase.
2 Se ia vasul de pe foc si se lasa cinci-sase minute sa se raceasca. Se adauga ouale pe rand, mixand bine.
3 Se pune compozitia intr-o punga cu sprit pentru prajituri sau intr-o punga obisnuita. Se fac gramajoare egale pe o tava tapetata cu hartie de copt prajituri unsa cu unt sau pe folie de aluminiu.
4 Se introduce tava in cuptorul incins cu 15 minute inainte si se coc timp de 20 de minute la foc iute sau pana cand au crescut si s-au inchis la culoare. Se scot din tava si se lasa la racit.
5 Pestele se paseaza, se amesteca bine cu smantana, maioneza, sucul de lamaie, sarea si piperul dupa gust. Minieclerele se umplu cu pasta de peste si se servesc cu salata verde si rosii cherry.
Sfat: In pasta de peste se mai pot adauga patrunjel tocat si seminte de susan. Bautura: Feteasca Alba
RULOURI DE VINETE CU LEGUME
Ingrediente: 3 vinete, doua cepe, doi ardei grasi, un ardei verde, doi morcovi, o telina, sare, piper, un varf de cutit cu nucsoara macinata, ulei de masline, patrunjel, rosii, ceapa verde
1 Vinetele se spala, se sterg si se taie pe lungime in felii subtiri. Se presara pe ambele parti sare si se pun pe un tocator sa se scurga timp de 20 de minute.
2 Se incinge gratarul, se unge cu ulei de masline si se asaza feliile de vinete. Se prajesc pe fiecare parte timp de doua-trei minute. Feliile se asaza una langa alta pe tocator ca sa nu se lipeasca intre ele.
3 Telina si morcovii se curata de coaja, se spala si se taie in bastonase subtiri. Ardeii se curata de seminte si se taie in fasii. Cepele se curata de foi, se spala si se taie pestisori.
4 Se incing trei linguri de ulei intr-o tigaie, se pun legumele, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se calesc pana cand s-au inmuiat, apoi se acopera cu un capac si se lasa la racit.
5 Feliile de vinete se umplu cu legume, se ruleaza si, daca este nevoie, se prind cu scobitori la mijloc. Se presara patrunjel tocat si se servesc.
Sfat: Se servesc alaturi de o salata de rosii cu patrunjel sau cu ceapa verde si ulei de masline. Bautura: Palinca
CIORBA DE LEGUME
Ingrediente: o conserva de fasole boabe alba, 6 rosii, un sfert de varza alba, un morcov, doi cartofi, 200 g fasole verde, doi ardei capia, o jumatate de telina, doua cepe, doi catei de usturoi, 4 linguri de ulei de masline, sare, piper, patrunjel, malai
1 Varza alba se spala, se toaca fideluta, se presara o lingurita de sare si se amesteca foarte bine. Morcovul si telina se curata de coaja, se spala si se taie in cubulete.
2 Fasolea verde se spala, se taie in bucati mai mici si se pune intr-un castron. Cepele se curata de foi, se spala si se taie pestisori.
3 Se pune o oala cu patru litri de apa la fiert si, cand a inceput sa fiarba, se pun legumele taiate.
4 Se condimenteaza cu sare si piper si, cand legumele sunt pe jumatate fierte, se adauga fasolea verde, ardeii capia si rosiile taiate in cuburi sau in felii subtiri, cartofii taiati in cuburi si uleiul.
5 Cu zece minute inainte de a opri focul se adauga fasolea boabe din conserva si usturoiul intreg.
6 Se presara patrunjel tocat si se opreste focul. Se serveste imediat sau se lasa 15 minute sa se raceasca.
Sfat: Se consuma alaturi de mamaliguta calda. Bautura: Tuica
PASTE CU LEGUME
Ingrediente: 500 g spaghete, 500 g branza feta, 450 g broccoli, 8 ardei capia, 50 g miezuri de nuca, sare, sos de pesto, piper, ulei de masline, suc de lamaie, patrunjel, busuioc
1 Ardeii capia se spala, se coc si se curata de seminte. Se taie in fasii subtiri si se ruleaza sub forma de trandafir.
2 Pastele se pun la fiert in apa fierbinte in care se adauga o lingurita de sare. Se lasa sa fiarba timp de opt-zece minute, se scurg de apa fierbinte si se pune la loc apa rece. Se scot si se lasa intr-o strecuratoare.
3 Broccoli se spala, se rup in buchetele mai mici si se fierb in apa cu sare. Se pun la scurs in strecuratoare si se lasa sa se raceasca.
4 Intr-un vas mai mare se pun pastele, buchetelele de brocoli, branza feta sfaramata si sosul de pesto. Se adauga miezurile de nuca macinate, sarea si piperul dupa gust.
5 Se amesteca totul, se adauga o lingurita de suc de lamaie si doua linguri de ulei de masline. Cine doreste poate adauga si frunze de patrunjel sau il poate inlocui cu busuioc proaspat tocat.
Sfat: In locul sosului de pesto se poate folosi verdeata tocata. Bautura: Traminer

PREPARATE DULCI

BRIOSE CU CIOCOLATA SI MAC
Ingrediente: 400 g faina, 3 oua, 100 g unt, 170 ml lapte dulce, 15 g drojdie, 100 g zahar tos, 150 g ciocolata neagra, doua pliculete de zahar vanilinat, esenta de rom, sare, seminte de mac, menta, coaja de portocala confiata
1 Drojdia se dizolva intr-un castron cu o cescuta de lapte si doua linguri de faina. Se acopera castronul cu un servet si se lasa la dospit.
2 In restul de lapte se adauga zaharul tos, zaharul vanilinat, esenta de rom, putina sare si doua oua. Se amesteca, se pune drojdia dospita si se toarna peste faina cernuta.
3 Untul se topeste, se lasa sa se raceasca si, cand e caldut, se toarna peste aluat si se framanta pana cand rezulta un aluat moale, nelipicios. Se acopera cu un servet si se lasa la dospit 20 de minute.
4 Din aluat se intinde o foaie, se rade ciocolata neagra deasupra si se ruleaza strans.
5 Se taie in felii egale ca dimensiuni, se asaza in forme de briose unse cu ulei si se lasa sa dospeasca 15 minute.
6 Se ung cu oul ramas, se presara seminte de mac, se introduc in cuptorul incins din timp si se coc, la foc mediu, 20-25 de minute.
Sfat: Peste ciocolata se mai poate presara coaja de portocala confiata sau menta tocata. Bautura: Cafea turceasca
CREMA DE IAURT
Ingrediente: 200 ml frisca, un mango, o banana, o conserva de ananas, o portocala, 300 g fructe de padure, 450 ml iaurt, doua linguri de miere, lichior de cafea, un praf de scortisoara, ciocolata alba, ciocolata neagra, ananas confiat, cirese confiate, kiwi
1 Frisca se mixeaza pana cand nu mai cade de pe bratele mixerului si se amesteca bine cu iaurtul rece. Se introduce la rece cat timp se pregatesc fructele.
2 Se curata fructele intregi, se taie in cubulete si se paseaza. Se adauga fructele de padure si se mixeaza inca o data.
3 Se toarna peste ele frisca amestecata cu iaurt, mierea, o lingura de lichior de cafea si praful de scortisoara. Se amesteca totul si se toarna in cupe sau pahare.
4 Din ciocolata alba si cea neagra se obtin fulgi cu ajutorul cutitului de curatat legume si se presara peste crema de iaurt.
5 Ananasul confiat se taie in bucatele si se asaza peste ciocolata impreuna cu ciresele confiate.
6 Se acopera cupele cu folie alimentara si se introduc la rece pentru 25 de minute, apoi se servesc.
Sfat: In crema se mai pot adauga si fructe de kiwi. Bautura: Sirop de fructe de padure
PRAJITURA CU GEM SI COCOS
Ingrediente: 4 foi de napolitana, 6 oua, 180 g faina, 150 g zahar tos, 350 ml lapte, un plic cu crema de vanilie, 150 g nuca de cocos, un borcan cu gem de caise, 200 g smochine, zahar vanilinat, esenta de rom, sare, nuca macinata, coaja de portocala
1 Intr-un vas se mixeaza albusurile cu zaharul tos, un praf de sare si doua pliculete cu zahar vanilinat pana cand devine totul ca o bezea. Se adauga galbenusurile si faina, apoi se amesteca.
2 Compozitia de blat se toarna intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt prajituri unsa cu ulei, se introduce in cuptorul incins si se coace 20-25 de minute la foc mediu. Se raceste si se taie in trei foi.
3 Crema se prepara conform instructiunilor de pe plic, adaugand insa toata cantitatea de lapte. Se adauga nuca de cocos, smochinele tocate, esenta de rom si se amesteca pana rezulta o crema mai groasa.
4 Se unge prima foaie de napolitana cu gem, se pune o foaie din blat si crema. Se alterneaza astfel foile si umpluturile pana la terminarea lor. Ultima foaie trebuie sa fie de napolitana.
5 Se acopera cu un tocator si se preseaza cu o greutate ca sa ia o forma dreapta. Se da la rece pentru 30 de minute, apoi se serveste.
Sfat: Nuca de cocos se poate inlocui cu nuca macinata si se mai poate adauga coaja de portocala rasa. Bautura: Busuioaca de Bohotin
MINIBRIOSE CU CIOCOLATA
Ingrediente: 3 oua, 150 g unt, 120 g zahar, 300 g faina, o banana, 100 g crema de ciocolata din comert, 3 cuburi de ciocolata neagra, zahar vanilinat, coaja rasa de la o jumatate de portocala, lichior de ciocolata, praf de copt, esenta de rom, sare, alune, menta
1 Doua cuburi de ciocolata se taie in bucati mici si se pun pe o farfurie. Intr-un vas se mixeaza untul cu zaharul tos si zaharul vanilinat pana cand totul devine ca o crema.
2 Se adauga crema si o lingura de lichior de ciocolata, coaja de portocala, esenta de rom, un praf de sare si banana taiata in felii sau in cubulete.
3 Separat se mixeaza ouale pana cand isi dubleaza volumul. Se toarna peste compozitia de unt, se adauga faina amestecata cu o lingurita de praf de copt si se mixeaza.
4 Se ung cu ulei forme de briose din hartie, se asaza intr-o tava si se pune in fiecare forma compozitie cu o lingurita. In mijlocul fiecarei forme se pune cate un cubulet de ciocolata si deasupra cate o aluna.
5 Se introduce tava in cuptorul incins si se coc timp de 20-25 de minute la foc mediu. Cand sunt gata se lasa sa se raceasca si deasupra se decoreaza cu gratar de ciocolata din cubul ramas.
Sfat: In compozitie mai putem adauga menta. Bautura: Cappuccino

×