x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

07 Feb 2007   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

TURNULETE CU BACON
Ingrediente: 150 g bacon, un dovlecel, 200 g faina, 150 ml lapte dulce, o jumatate de lingurita de praf de copt, un ou, sare, piper, o salata verde, rosii cherry, ulei de floarea-soarelui, marar, pasta de hrean
1 Pentru aluat amestecam laptele dulce cu oul, faina, praful de copt, un varf de cutit de sare si piper dupa gust. Se amesteca toate foarte bine.
2 Se ia cu o lingura din compozitie si se toarna in tigaia cu ulei incins, sub forma de chiftelute.
3 Se prajesc pe ambele parti pana cand devin aurii. Se scot cu o paleta si se pun pe un servet absorbant ca sa se elimine uleiul in exces.
4 Dovlecelul se spala, se sterge cu un prosop si se taie in felii subtiri. Se condimenteaza cu sare si piper, se asaza pe o farfurie si se lasa sa stea zece minute ca sa fie patrunse de condimente.
5 Se prajeste apoi fiecare felie timp de trei minute in ulei incins, fara sa se arda. Feliile de bacon se ruleaza si se pun pe o farfurie.
6 Se suprapun alternativ chiftelute din aluat, felii de dovlecei, felii de bacon si iar chiftelute. Se servesc cu salata verde si rosii cherry.
Sfat: Se pot servi alaturi de pasta de hrean amestecata cu marar tocat. Bautura: Merlot
FRIPTURA DE OAIE CU LEGUME
Ingrediente: 800 g carne de oaie, 350 g orez cu bob lung, 250 g fasole verde, o conserva de fasole boabe, doi ardei capia, o legatura de ceapa verde, 500 ml apa, seminte de chimen, sare, piper, ulei, o lamaie, ardei iute, boia dulce, cimbru, muraturi
1 Carnea de oaie se spala si se cresteaza din loc in loc. Se asaza intr-o oala si deasupra se toarna sucul de la lamaie si se pune putina coaja rasa. Se adauga o lingurita de boia dulce, o jumatate de ardei iute taiat in bucatele, o lingurita de cimbru tocat, putin ulei, sare si piper.
2 Se amesteca toate ingredientele, se acopera oala cu folie alimentara si se introduce la rece pentru 30 de minute.
3 Ceapa se toaca marunt, ardeii capia se curata de seminte si se taie in cubulete. Fasolea verde se spala si se fierbe 15 minute.
4 Intr-o tigaie se incing cinci linguri de ulei, se adauga ceapa, ardeii capia si se calesc cinci minute.
5 Se adauga fasolea verde scursa si taiata in bucatele, orezul, 500 ml apa si se fierb. Cand sunt aproape fierte se adauga fasolea boabe, chimenul, sarea si piperul.
6 Carnea se scoate din marinata si se frige pe gratarul incins. Se serveste alaturi de legume.
Sfat: Se pot servi cu muraturi de sezon. Bautura: Pinot Noir
MANCARE DE FICATEI CU SOS
Ingrediente: 500 g ficatei de pui, 800 g rosii, o legatura de ceapa verde, un morcov, un ardei gras rosu, un ardei gras verde, 150 g ciuperci, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, varza acra, marar
1 Rosiile se curata de pielita si se paseaza sau se taie in cubulete.
2 Ficateii de pui se spala, se lasa sa se scurga de apa intr-o strecuratoare, apoi se prajesc cateva minute in ulei incins, pana cand capata o crusta maronie.
3 Se scot din ulei, se pun intr-un castron si se acopera cu o farfurie.
4 Separat se prajesc ceapa curatata si taiata marunt, ardeii taiati in cubulete, morcovul si ciupercile taiate in felii subtiri.
5 Se prajesc la foc iute timp de cinci minute sau pana cand ceapa devine sticloasa. Se adauga ficateii prajiti si rosiile pasate.
6 Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, se adauga un pahar de apa si se lasa la fiert timp de 20 de minute. Cand mancarea este gata, se ia de pe foc si se presara patrunjel proaspat tocat.
Sfat: Se serveste cu salata din varza murata, marar, sare, piper si ulei. Bautura: Cabernet Sauvignon
PIEPT DE PUI CU SOS TOMAT
Ingrediente: doua piepturi de pui, doua oua, 100 g susan, 600 g rosii, doi ardei grasi rosii, o ceapa, 4 cartofi mai lungi, 3 linguri de pasta de masline, o lingurita de praf de curry, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, cimbru, usturoi
1 Piepturile de pui se spala, se dezoseaza si se taie in fasii mai groase. Ouale se bat cu o furculita, se adauga putina sare si piper, jumatate din praful de curry si se amesteca.
2 Fasiile de carne se trec prin acest amestec, apoi se dau prin semintele de susan. Se incinge ulei intr-o tigaie si se prajesc bucatile de carne.
3 Rosiile se curata de pielita, ardeii de seminte, iar ceapa se curata de foi si se spala. Se mixeaza totul pana cand se obtine un sos.
4 Se adauga restul de praf de curry, sare si piper dupa gust, trei linguri de ulei si se fierbe totul pana cand pasta scade la jumatate.
5 Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in felii subtiri. Se condimenteaza, se prajesc si se servesc alaturi de sosul de rosii, puiul cu susan si pasta de masline, presarate cu cimbru tocat.
Sfat: In sosul de rosii se mai poate adauga si usturoi, pentru un gust mai picant. Bautura: Cabernet Sauvignon

PREPARATE DIN PESTE

CHIFTELUTE DE PESTE CU MASLINE
Ingrediente: 500 g peste, 200 g orez, doua oua, o ceapa, o jumatate de ardei iute, 150 g fulgi de porumb, 100 g masline, o lingurita de boia dulce, sare, piper, o legatura de patrunjel, ulei de floarea-soarelui, busuioc, pesmet, ceapa verde
1 Dintr-o lingurita de busuioc tocat, sare, piper si ulei se face un sos in care se introduc maslinele si se lasa 30 de minute.
2 Pestele se fierbe timp de zece minute, apoi se scoate si se lasa la racit. Se curata de oase si se sfarama cu o furculita.
3 Orezul se spala cu apa rece pana cand apa ramane limpede si se fierbe. Se varsa intr-o strecuratoare si se lasa sa se raceasca. Ceapa se toaca si se caleste in doua linguri de ulei.
4 Intr-un castron se pun orezul, ceapa calita, pestele si ouale. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga ardeiul iute taiat marunt, jumatate din fulgii de porumb sfaramati si patrunjelul tocat.
5 Se amesteca si se formeaza chiftelute. Se trec prin restul de fulgi de porumb sfaramati amestecati cu boiaua dulce si se prajesc in ulei incins.
6 Cand sunt gata se servesc alaturi de maslinele aromatizate.
Sfat: Chiftelutele pot fi trecute si prin pesmet amestecat cu ceapa verde tocata. Bautura: Muscat Ottonel
FIL... DE SOMON CU SALATA
Ingrediente: 400 g fileuri de somon afumat, 300 g broccoli romanesco, 150 g cuscus, o cutie compot de ananas, salata verde, 200 ml smantana, busuioc, sare, piper rosu, ulei de masline, o lamaie
1 Cuscusul se pune intr-o oala si peste el se toarna o cana de apa fierbinte. Se acopera cu un capac si se lasa sa se umfle.
2Se adauga o lingura de ulei, o lingura de smantana, o lingurita de busuioc tocat, sare si piper. Se amesteca si se mentine cald.
3 Restul de smantana se amesteca bine cu o lingurita de busuioc tocat, sare si piper. Se adauga doua linguri de suc de ananas din conserva si se amesteca. Se lasa la rece zece minute.
4 Broccoli se spala, se rupe in buchetele mici si se fierbe. Se lasa la racit, apoi se amesteca bine cu salata verde, sarea si piperul.
5 Fileurile de somon se taie pe jumatate, se ruleaza si se umplu cu amestecul de cuscus.
6 Se servesc cu salata de legume si sosul de smantana, alaturi de feliile de ananas, scoase din sucul din conserva cu zece minute inainte de a se servi.
Sfat: Fileurile de somon se pot stropi cu suc de lamaie pentru a fi mai fragede. Bautura: Sauvignon Blanc
PASTRAV CU LEGUME
Ingrediente: un kilogram de pastrav, 250 g conopida, 200 g varza de Bruxelles, 100 g morcovi baby, doua cepe, 4 catei de usturoi, 100 g unt, doua portocale, sare, piper, 100 ml ulei de masline, patrunjel, sos de soia

1 Pestele se curata, se eviscereaza si se spala. Se asaza intr-o tava, se toarna uleiul, se adauga usturoiul si cepele tocate marunt.
2 Se condimenteaza cu sare si piper, se toarna sucul de la o portocala si se introduce tava in cuptor. Se tine timp de 25 de minute la foc mediu.
3 Separat se spala legumele, se pun intr-o oala cu apa fierbinte si se adauga o lingura de sare. Se fierb timp de 15 minute la foc iute, apoi se scot si se pun intr-o strecuratoare.
4 Untul se topeste intr-o tigaie si se condimenteaza cu sare si piper. Se adauga legumele, se calesc timp de cinci minute, apoi se stinge focul si se tin legumele la cald.
5 Se scoate pestele din tava, se pune pe farfurii si se serveste alaturi de legumele gratinate, stropindu-se cu sucul de la portocala ramasa.
Sfat: La legume se mai pot adauga patrunjel tocat si sos de soia. Bautura: Feteasca Regala
SALATA ORIENTALA
Ingrediente: 150 g orez brun, 100 g surimi, 300 g ciuperci, 100 g porumb murat, 50 g muguri de soia, 50 g unt, o jumatate de lamaie, sare, piper, marar, ulei de masline
1 Surimi se opareste timp de zece minute in apa fierbinte, se scoate si se lasa sa se scurga de apa.
2 Orezul se spala si se pune la fiert intr-o oala. Se fierbe la foc iute timp de 45 de minute, apoi se scoate din apa si se pune intr-o strecuratoare.
3 Ciupercile se curata de pielita, se spala si se fierb in apa fierbinte in care s-a adaugat un varf de cutit de sare.
4 Untul se topeste intr-o tigaie si se lasa pana cand incepe sa devina maroniu. Se toarna orezul si se caleste zece minute la foc mediu.
5 Se adauga ciupercile, surimi taiat in cubulete, porumbul taiat in felii, sare si piper dupa gust. Se amesteca totul, se mai lasa cinci minute pe foc, apoi se pune totul intr-un castron.
6 Se lasa sa se racoreasca zece minute, se adauga mugurii de soia, zeama de lamaie, se amesteca si se serveste presarat cu marar.
Sfat: Putem inlocui untul cu ulei de masline in caz ca nu consumam unt. Bautura: Feteasca alba

PREPARATE DIN LEGUME

CURRY DE OREZ CU STAFIDE
Ingrediente: 400 g orez, 200 g mazare, 150 g morcovi baby, 50 g stafide, o lingurita de praf de curry, 100 g unt, o portocala, sare, piper, busuioc, coriandru
1 Portocala se spala, se sterge cu un servet si se stoarce sucul.
2 Mazarea si morcovii se spala si se fierb in apa fierbinte in care s-a adaugat o lingurita de sare.
3 Orezul se spala in apa rece pana cand apa ramane limpede. Untul se taie in bucatele si se pune la topit intr-o cratita. Cand a inceput sa-si schimbe culoarea se pune orezul, se caleste timp de cinci minute, apoi se adauga 500 ml apa.
4 Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa fiarba. Daca este nevoie, se mai adauga apa.
5 Cand orezul este pe jumatate fiert, se adauga legumele fierte, stafidele, sucul de portocala si se lasa sa fiarba. Cu cinci minute inainte de a lua orezul de pe foc se adauga praful de curry si busuiocul.
6 Se amesteca totul si se acopera cu un capac, ca sa se intrepatrunda aromele. Se serveste fierbinte, cu busuioc proaspat tocat.
Sfat: In loc de busuioc putem folosi coriandru proaspat. Bautura: Traminer
COSULET CU CIUPERCI
Ingrediente: un kilogram de ciuperci, 350 g faina alba, 150 g faina de secara, 300 ml apa, 25 g drojdie, o ceapa, doua linguri de ulei de masline, doua linguri de lapte, o lingurita de boia dulce, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, cimbru, ardei capia
1 Intr-un ibric se incalzeste apa amestecata cu laptele. Se adauga o lingurita de sare, drojdia si o lingura de faina. Se amesteca, se acopera cu un servet si se lasa la dospit timp de zece minute.
2 Faina alba si cea de secara se amesteca si se cern intr-un vas mai mare. In mijlocul fainii se toarna drojdia dizolvata si uleiul de masline.
3 Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera vasul cu un servet si se lasa la dospit 30 de minute.
4 Se imparte aluatul in patru bucati egale si li se da forma de bila. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se introduc in cuptor.
5 Se coc la foc mediu timp de 30-45 de minute. Cand sunt gata se scot din tava si se lasa sa se raceasca.
6 Ceapa si ciupercile se taie in bucatele si se prajesc in ulei incins. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga boiaua si cimbrul tocat. Se umplu painile cu aceasta compozitie si se servesc.
Sfat: In aluat se poate adauga si ardei capia tocat cubulete. Bautura: Feteasca Neagra
SNITEL VEGETAL CU SALATA
Ingrediente: 8 felii parizer vegetal, 200 g pesmet, doua oua, 3 radacini de hrean, 3 linguri de maioneza, o salata verde, doi ardei grasi verzi, 100 g masline negre, boia dulce, praf de nucsoara, nuca macinata, sare, piper, ulei, rozmarin, ardei iute
1 Bucatile de hrean se curata si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Se pun intr-un castron, se adauga maioneza, sarea si piperul dupa gust, se amesteca totul, apoi se introduce la rece pentru 20 de minute.
2 Pesmetul se amesteca bine cu o lingurita de boia dulce, un varf de cutit cu praf de nucsoara, o lingurita de nuca macinata, sare si piper dupa gust.
3 Ouale se sparg intr-o farfurie adanca, se condimenteaza si se bat bine cu o furculita.
4 Feliile de parizer se trec prin ouale batute, apoi prin amestecul de pesmet si se prajesc in ulei incins, avand grija sa nu se arda pesmetul.
5 Se scot din tigaie si se pun pe un servet absorbant ca sa se elimine uleiul in exces.
6 Se servesc calde sau reci, cu salata verde, ardeii taiati in felii, pasta de hrean si masline.
Sfat: In pasta de hrean putem adauga rozmarin tocat, iar in pesmet, ardei iute tocat marunt. Bautura: Riesling
RAVIOLLI CU LEGUME SI PESTO
Ingrediente: 700 g faina, 300 g ciuperci, 50 g unt, doi dovlecei, o ceapa, doua oua, 100 ml apa, 4 lingurite de ulei de masline, 4 catei de usturoi, 100 g pesto din conserva, sare, piper, cascaval, patrunjel, cimbru, nucsoara
1 Se amesteca intr-un castron ouale, apa, o lingurita de sare si faina. Se framanta totul pana cand se obtine un aluat elastic.
2 Ciupercile se curata si se toaca. Ceapa se toaca marunt. Se incinge untul intr-o cratita in care se prajesc ciupercile si ceapa.
3 Cand sunt gata, se amesteca bine cu patrunjel tocat si se condimenteaza cu sare si piper.
4 Din aluat se intinde o foaie subtire. Pe jumatate de foaie se pun din loc in loc gramajoare din compozitia de ciuperci. Se acopera cu cealalta jumatate si se decupeaza in jurul fiecarei gramajoare.
5 Se lasa zece minute pe masa ca sa se usuce, apoi se fierb in apa clocotita. Dovleceii se spala, se taie in felii subtiri si se condimenteaza.
6 Se incinge uleiul intr-o tigaie, se calesc cinci minute cateii de usturoi, apoi se adauga feliile de dovlecei. Se servesc fierbinti, cu cascaval ras, pesto si cimbru.
Sfat: In compozitia de ciuperci se poate adauga si nucsoara macinata. Bautura: Lichior de lamaie

PREPARATE DULCI

TARTA CU NUCI SI CAFEA
Ingrediente: 150 g miez de nuca, 180 g faina, 90 g zahar tos, 100 g fulgi de cocos, 3 oua, 100 ml lapte, praf de copt, 100 g unt, zahar vanilinat, o lingurita de cafea macinata, sare, esenta de rom, o banana, o jumatate de lamaie, scortisoara, ciocolata neagra
1 Banana se curata de coaja, se taie in felii subtiri si se stropeste cu sucul de lamaie. Nuca se toaca marunt si se pune peste banana.
2 Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul tos, doua pliculete cu zahar vanilinat si esenta de rom pana cand compozitia isi dubleaza volumul. Se adauga laptele, untul topit si racit si fulgii de cocos.
3 Albusurile se mixeaza cu sarea pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului. Cafeaua, o lingurita de scortisoara, o lingurita de praf de copt si faina se pun peste galbenusuri si se amesteca bine.
4 Se adauga nucile si banana, apoi albusurile si se amesteca totul. Se toarna compozitia intr-o tava de silicon sau intr-o tava unsa cu unt si presarata cu faina.
5 Se coace tarta timp de 25-30 de minute la foc mediu.
Sfat: In aluat se mai poate adauga ciocolata neagra. Bautura: Cappuccino
GOGOSI CU PORTOCALE
Ingrediente: 600 g faina, 20 g drojdie, 125 ml suc de portocale, 125 ml lapte dulce, 175 g zahar tos, 100 g unt, o portocala, doua plicuri de zahar vanilinat, o sticluta cu esenta de portocale, sare, doua oua, ulei, zahar pudra, fulgi de cocos
1 Drojdia se dizolva in laptele dulce cu un praf de sare si doua linguri de faina. Se acopera cu un servet si se lasa la dospit. Se amesteca apoi cu esenta, sucul si coaja de portocala.
2 Se adauga zaharul tos, zaharul vanilinat si ouale. Se cerne faina si se amesteca bine cu ingredientele lichide pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3 Se adauga untul topit si racit si se mai framanta pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se acopera cu un servet si se lasa la dospit o jumatate de ora.
4 Din aluat se intinde o foaie groasa de un centimetru si se decupeaza gogosi cu o cana sau cu un pahar cu gura mai larga. Se asaza gogosile pe masa unsa cu ulei, se acopera cu folie alimentara sau cu un servet si se lasa la dospit timp de 20 de minute.
5 Se prajesc in ulei incins, avand grija sa nu se arda. Se servesc fierbinti, presarate cu zahar pudra.
Sfat: In aluat mai putem adauga si fulgi de cocos. Bautura: Suc de fructe
BULGARI DE CIOCOLATA CU COCOS
Ingrediente: 250 ml frisca lichida, 200 g ciocolata neagra, 100 g unt, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de portocale, o portocala, 100 g zahar tos, 250 ml apa, fulgi de cocos
1 Portocala se spala, se sterge cu un prosop si se curata de coaja. Se indeparteaza cu un cutit partea alba de la coaja, iar coaja portocalie se taie in cubulete si se pune intr-un castron.
2 Zaharul tos si apa se fierb si, dupa ce a inceput sa clocoteasca, se mai lasa zece minute si se pune coaja de portocala.
3 Se fierbe in sirop pana cand devine moale. Se scoate din sirop si se lasa sa se raceasca intr-o strecuratoare.
4 Ciocolata se topeste la bain-marie, se adauga untul si se amesteca. Frisca se mixeaza si se adauga in compozitia din unt si ciocolata.
5 Se adauga zaharul vanilinat, o lingurita de esenta de portocale si se amesteca totul. Crema se lasa sa se raceasca, apoi se ia din compozitie cu o lingurita.
6 Se introduce in mijloc un cubulet de coaja de portocala si se imbraca in crema. Li se da forme de mingiute si se dau prin fulgi de cocos.
Sfat: In locul apei putem folosi sucul de la portocala atunci cand fierbem coaja. Bautura: Cafea
CREMA DE CAFEA
Ingrediente: un pachet aluat de foitaj, 300 ml frisca lichida, 50 g cafea boabe, 150 g nuca macinata, 130 g zahar tos, 150 ml apa, o lingura de lichior de cafea, 50 g margarina, doua pliculete de zahar vanilinat, o jumatate de portocala
1 Aluatul de foitaj se lasa sa se dezghete, se presara cu 100 g zahar tos si se ruleaza capetele opuse ale foilor, in asa fel incat sa semene cu o inima.
2 Se taie in felii subtiri si se asaza intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu unsa cu margarina.
3 Se introduce tava in cuptor si se coc timp de 20 de minute la foc mediu. Se scot din tava cu o paleta si se lasa sa se raceasca.
4 Apa se pune la fiert, se adauga restul de zahar tos si, cand incepe sa fiarba, se pune cafeaua macinata. Se strecoara si se lasa sa se raceasca.
5 Frisca se mixeaza. Se adauga cafeaua racita, lichiorul de cafea, zaharul vanilinat si coaja rasa de la portocala. Se presara jumatate din nuca macinata si se amesteca.
6 Se da crema obtinuta la rece si se lasa 20 de minute. Se serveste rece, presarata cu restul de nuca macinata si cafeaua boabe.
Sfat: Putem adauga la crema si sucul de la portocala. Bautura: Brandy

×