x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete

Caiet de reţete

09 Mai 2007   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

MĂNCARE DE CIUPERCI CU VITĂ
1 Roşiile se opăresc in apă fierbinte timp de trei-patru minute, se curăţă de pieliţă şi se toacă mărunt.
2 Cepele şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Ardeii capia şi ardeiul iute se curăţă de seminţe şi se toacă cubuleţe.
3 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se pun intr-un castron. Se incing 100 ml de ulei, se adaugă legumele tocate, ciupercile şi se călesc timp de cinci minute la foc iute. Se adaugă roşiile, sarea şi piperul după gust.
4 Carnea de vită se taie in feliuţe care se bat puţin cu ciocanul de şniţele. Se condimentează pe ambele părţi şi se prăjesc in ulei incins.
5 Cănd sosul de roşii a inceput să scadă, se adaugă feliile de carne şi o cană cu apă.
6 Se fierbe totul pănă cănd carnea poate fi pătrunsă cu o furculiţă, se adaugă foaia de dafin şi vinul roşu. Se mai fierbe timp de zece minute, apoi se opreşte focul şi se lasă să stea zece minute.
Ingrediente: 800 g carne de vită, 800 g roşii, 500 g ciuperci, două cepe, 4 căţei de usturoi, 4 ardei capia, un ardei iute, 250 ml vin roşu, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, o frunză de dafin, pătrunjel, mălai
Sfat: Se serveşte presărată cu pătrunjel tocat, alături de mămăligă fierbinte. Băutura: Pinot Noir
MUŞCHI DE PORC CU CARTOFI
Ingrediente: 800 g muşchi de porc, 800 g cartofi noi, 500 g roşii, o legătură de mărar, ulei de floarea-soarelui, două linguri de boia dulce, sare, piper, o lingură de pudră de usturoi, o lămăie, castraveţi muraţi 1 Boiaua dulce se imparte in două. O parte se amestecă bine cu sare şi piper intr-un castron şi cealaltă cu pudra de usturoi, sare şi piper in alt castron.
2 Carnea de porc se spală, se taie in felii mai subţiri şi se bat pe o parte cu ciocanul de şniţele. Se ung cu ulei, se presară amestecul din castron şi se aşază intr-o tavă.
3 Se introduce tava in cuptor şi se ţine circa 30 de minute la foc mediu.
4 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se aşază intr-un castron. Se pune o oală cu apă la fiert, se adaugă o lingură de sare şi cartofii.
5 Se lasă să fiarbă zece minute la foc iute, se scot şi, după ce s-au răcit, se taie in felii mai groase. Se trec prin amestecul de condimente şi se prăjesc in ulei incins.
6 Roşiile se spală, se taie in felii şi se presară mărar tocat amestecat cu sare, piper şi suc de lămăie.
Sfat: Roşiile se pot inlocui cu castraveţi muraţi. Băutura: Sauvignon Blanc
COŞULEŢE CU MIEL ŞI TARHON
1 Intr-un castron se dizolvă drojdia, zahărul tos, o linguriţă de sare şi patru linguri de lapte.
2 Se adaugă două linguri de făină, se amestecă şi se lasă să crească drojdia. Se adaugă restul de lapte, două ouă, untul topit şi făina rămasă. Se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit.
3 Carnea de miel se dă prin maşina de tocat, se amestecă bine cu spanacul şi verdeaţa călite, două ouă, tarhonul tocat, sarea şi piperul după gust.
4 Din aluat se intinde o foaie şi se decupează cercuri cu o formă sau cu o cană. Se ung forme de brioşe cu unt, se aşază cercurile de aluat şi se umplu cu compoziţia de carne.
5 Se decorează cu figurine din aluat, se ung cu ou şi se introduc in cuptor. Se ţin circa 30-40 de minute la foc mediu, apoi se scot din formă şi se lasă să se răcească.
Ingrediente: un kilogram carne de miel, 500 g spanac, 600 g făină, 120 g unt, 270 ml lapte dulce, 5 ouă, 25 g drojdie, o legătură ceapă verde, 3 fire usturoi verde, o lingură de zahăr tos, tarhon, sare, piper, unt pentru forme, sos de hrean, sfeclă roşie
Sfat: Se servesc cu sos de hrean sau salată de sfeclă roşie. Băutura: Frăncuşă
CIORBĂ DE VIŢEL CU MAZĂRE
Ingrediente: 800 g carne de viţel, 800 g roşii, doi morcovi, o ţelină, o rădăcină de pătrunjel, 4 cepe, un ardei gras, 400 g mazăre, 400 ml borş, o legătură de leuştean, sare, piper
1 Carnea de viţel se taie in bucăţi mici, se spală şi se pune intr-un castron la rece. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se taie in jumătăţi sau se lasă intregi.
2 Morcovii, ţelina şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Ardeiul se curăţă de seminţe şi se taie in felii subţiri sau in cuburi.
3 Roşiile se opăresc căteva minute in apă fierbinte, apoi se curăţă de pieliţă şi se taie mărunt.
4 Intr-o oală se pun la fiert 3 litri de apă şi carnea de viţel. Se ia spuma, se adaugă cepele, morcovii, rădăcina de pătrunjel şi ţelina tocate. Se lasă să fiarbă timp de 20 de minute la foc mediu, se adaugă roşiile, mazărea şi feliile de ardei.
5 Borşul se fierbe separat şi se toarnă in oală, adăugăndu-se sarea şi piperul după gust.
6 Cănd carnea este fiartă, se presară leuşteanul tocat mărunt, se opreşte focul şi se acoperă oala cu un capac.
Sfat: Se serveşte fierbinte alături de mămăligă fierbinte. Băutura: Pălincă

PREPARATE DIN PESTE

CUŞCUŞ CU CARACATIŢĂ
Ingrediente: 400 g cuşcuş, 500 g pui de caracatiţă, 700 g roşii, un ardei iute, o ceapă, 200 g spanac, 100 g ruccola, o lingură de oţet, sare, piper, salată de sfeclă roşie, ulei 1 Cuşcuşul se pune intr-un vas şi se toarnă apă fierbinte peste el, căt să-l depăşească cu două degete. Se acoperă cu o farfurie, se lasă la umflat, apoi se amestecă bine cu o lingură de ulei, piper şi sare.
2 Puii de caracatiţă se spală şi se pun intr-un castron impreună cu oţetul şi apă căt să le acopere. Se lasă timp de 20 de minute, apoi se lasă la fiert in apă fierbinte. Ceapa se toacă mărunt.
3 Ardeiul iute se curăţă de seminţe şi se toacă cubuleţe. Spanacul se curăţă de codiţe, se spală şi se pune intr-un castron alături de frunzele de salată spălate. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se toacă.
4 Intr-o cratiţă se incing patru linguri de ulei. Se adaugă ceapa şi ardeiul, se călesc timp de cinci minute, apoi se adaugă roşiile.
5 Se lasă să fiarbă zece minute, se pune spanacul tăiat in făşii şi frunzele de ruccola. Se adaugă o cană cu apă şi puii de caracatiţă. Se fierbe timp de 15-20 de minute la foc mediu, apoi se pune peste cuşcuş.
Sfat: Se serveşte alături de salată de sfeclă roşie. Băutura: Muscat Ottonel
FILEURI DE PEŞTE CU LEGUME
1 Cartofii şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se taie in cubuleţe.
2 Se ţin in apă rece cu suc de lămăie timp de zece minute, apoi se scurg de apă. Se condimentează cu sare şi piper, se adaugă usturoiul tăiat rondele şi se prăjesc in ulei incins.
3 Intr-o oală se pun la fiert trei litri de apă, boabele de piper, frunza de dafin şi patru fire de pătrunjel. Se adaugă vinul şi se lasă să fiarbă.
4 După ce lichidul a dat in clocot, se dă focul mai mic şi se introduc in oală fileurile de peşte spălate. Se acoperă oala şi se lasă să fiarbă timp de cinci minute.
5 Fileurile se scot din oală cu o paletă cu găuri şi se aşază pe farfurii.
6 Se stropesc fileurile cu suc de lămăie, se adaugă legumele prăjite, se presară seminţe de susan şi pătrunjel proaspăt tocat mărunt.
Ingrediente: 800 g fileuri de peşte, o ţelină, 4 cartofi, 4 căţei de usturoi, o lingură de boabe de piper alb, 250 ml vin alb sec, o frunză de dafin, pătrunjel, o lămăie, sare, piper, ulei de măsline, seminţe de susan
Sfat: Nu se folosec fileuri congelate, deoarece se sfărămă la fiert. Băutura: Riesling
SALATĂ CU SURIMI
Ingrediente: 8 ouă de prepeliţă, bastonaşe de surimi, 250 g pui de caracatiţă, 200 g scoici, 200 g crevete decorticate, doi castraveţi verzi, o salată verde, 400 g conopidă, mărar, o lămăie, boabe de muştar, o frunză de dafin, sare, piper, ulei de măsline 1 Se pune apă la fiert intr-o oală şi se introduc scoicile, crevetele şi puii de caracatiţă. Se adaugă o lingură de sare, o linguriţă de boabe de muştar şi frunza de dafin.
2 Se lasă la fiert 15-20 de minute la foc mediu, apoi se pun intr-o strecurătoare. Conopida se spală, se rupe in bucheţele mai mici şi se fierbe intr-o oală cu apă fierbinte cu un praf de sare. Se scoate din apă şi se lasă să se răcească.
3 Ouăle de prepeliţă se fierb, apoi se curăţă. Bastonaşele de surimi se opăresc timp de cinci minute in apă fierbinte, apoi se scurg şi se taie in bucăţele.
4 Salata verde se spală, se curăţă de cotoare şi se rupe făşii. Castraveţii verzi se spală şi se taie in felii subţiri. Intr-un vas mai mare se pun frunzele de salată, conopida, feliile de castraveţi şi bucăţile de surimi.
5 Se adaugă ouăle tăiate in jumătăţi, scoicile, caracatiţele şi crevetele. Se asezonează cu suc de lămăie şi ulei de măsline, se adaugă sarea şi piperul după gust.
Sfat:Se serveşte rece, presărată cu mărar tocat. Băutura: Sauvignon Blanc
CROCHETE DE PEŞTE
Ingrediente: 3 ouă, doi căţei de usturoi, 4 felii de păine, 500 g fileuri de peşte, o ceapă, 250 ml lapte dulce, 3 linguri de mălai, o linguriţă de seminţe de chimen, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, coriandru, oregano, o salată verde, o lămăie, pesmet 1 Fileurile de peşte se spală, se curăţă de oase şi se toacă mărunt. Se pun intr-un castron, se acoperă cu folie de plastic alimentar şi se introduc la rece.
2 Ceapa şi căţeii de usturoi se curăţă de foi şi se toacă mărunt. Feliile de păine se inmoaie in lapte, apoi se storc şi se pasează cu o furculiţă.
3 Peste peştele din castron se pun păinea pasată, ceapa şi usturoiul. Se presară mălaiul, chimenul pisat, sarea şi piperul după gust. Se adaugă coriandru, două ouă şi se amestecă.
4 Din pasta obţinută se formează crochete care se dau prin oul rămas, amestecat cu sare şi piper, apoi prin pesmet.
5 Se prăjesc in ulei incins, se scot cu o paletă şi se pun pe un platou tapetat cu şerveţele absorbante.
6 Se servesc calde sau reci, stropite cu suc de lămăie şi presărate cu verdeaţă tocată, alături de frunze de salată verde.
Sfat: Coriandrul se poate inlocui cu oregano. Băutura: Fetească Albă

PREPARATE DIN LEGUME

PIZZA CU LEGUME
Ingrediente: 250 ml apă, 500 g făină, 25 g drojdie, o conservă cu roşii, 3 bucăţi de porumb mini, 50 g măsline feliate, 50 g miezuri de nucă, 100 g salată ruccola, 200 g mozzarela, o linguriţă de zahăr tos, sare, piper, ulei de măsline, sos de pizza dulce 1 Intr-un castron se dizolvă drojdia impreună cu apa călduţă şi o linguriţă de sare. Se adaugă două linguri de făină, se amestecă şi se acoperă cu un şervet de bucătărie.
2 Cănd drojdia a crescut, se adaugă zahărul tos şi două linguri de ulei de măsline. Se amestecă şi se toarnă totul peste făina cernută.
3 Se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit zece minute. Aluatul se imparte in bucăţi egale ca greutate şi se intind sub formă de cerc. Se presară o tavă cu făină şi se aşază blaturile. Roşiile se pasează, se amestecă bine cu o lingură de ulei, sarea şi piperul după gust.
4 Se ung blaturile cu această compoziţie, se presară frunzele de salată, porumbul mini şi măslinele feliate. Se adaugă nuca tăiată mărunt, se condimentează cu piper şi se aşază cuburi de mozzarela.
5 Se introduce tava in cuptor şi se coc timp de 20-30 de minute la foc mediu.
Sfat: Se serveşte fierbinte, cu sos de pizza dulce. Băutura: Bere
SUFLEU DE SPANAC CU CIUPERCI
Ingrediente: 500 g ciuperci, un kilogram spanac, 5 ouă, 150 g brănză telemea, o legătură de ceapă verde şi una de usturoi, o linguriţă de pudră de curry, două linguri de pesmet, 50 g unt, 50 g miezuri de nucă, sare, piper, pătrunjel, roşii 1 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie in felii subţiri sau in cubuleţe. Ceapa verde şi usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă rondele.
2 Spanacul se curăţă de codiţe, se spală şi se toacă in făşii subţiri. Pătrunjelul se spală şi se toacă mărunt. Miezurile de nucă se prăjesc timp de trei-patru minute intr-o tigaie fără ulei, apoi se toacă mărunt.
3 Ouăle se mixează pănă cănd işi dublează volumul, apoi se amestecă bine cu legumele şi verdeaţa tocată.
4 Se adaugă brănza telemea spălată şi sfărămată cu o furculiţă, nuca tocată, pudra de curry, sarea şi piperul după gust.
5 Se unge cu unt o tavă, se presară pesmet şi se toarnă compoziţia. Se introduce tava in cuptor şi se coace la foc mediu timp de 30-45 de minute.
6 Se serveşte fierbinte, deoarece rece işi schimbă gustul.
Sfat: Se serveşte acompaniat de salată de roşii. Băutura: Fetească Regală
SUPĂ DE LEGUME
Ingrediente: 4 fire de praz, 70 g unt, un litru de apă, un cartof, 280 ml lapte dulce, un morcov, o ţelină, 300 g paste, sare, piper, cimbru, smăntănă, ulei de măsline 1 Prazul se curăţă, se spală şi se taie in rondele subţiri. Intr-o cratiţă se incinge untul, apoi se adaugă prazul tocat. Se condimentează cu sare şi piper, apoi se căleşte pănă cănd s-a inmuiat şi a devenit sticlos.
2 Cartoful, morcovul şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se toacă mărunt.
3 Se pun peste praz, se adaugă apa şi laptele dulce. Se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc iute timp de zece minute.
4 Se toarnă compoziţia intr-un blender sau se pasează cu un mixer şi se pune din nou la fiert.
5 Se adaugă pastele, se condimentează cu sare şi piper, dacă mai este nevoie, şi se lasă să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute, acoperind oala cu un capac.
6 Se serveşte fierbinte, presărată cu cimbru tocat.
Sfat: Se poate servi cu smăntănă, amestecată cu puţin ulei de măsline. Băutura: Ţuică
PERNUŢE CU BRĂNZĂ FETA
Ingrediente: un pachet de foitaj, 300 g brănză feta, 200 g măsline verzi, 100 g miezuri de nucă, doi ardei capia, 100 g arpagic, un ou, piper, ulei, rozmarin, unt pentru uns tava, legume de sezon 1 Foitajul se lasă să se dezgheţe la temperatura camerei, ca să nu se strice la copt.
2 Ardeii capia se spală, se curăţă de seminţe şi se coc timp de două-trei minute intr-o tigaie fără ulei sau pe grătar. Se curăţă de pieliţă şi se taie in cuburi sau in făşii.
3 Arpagicul se curăţă de foi, se spală şi se căleşte timp de cinci minute in ulei incins. Măslinele se taie in felii mai groase sau se lasă intregi. Miezurile de nucă se toacă mărunt şi se pun intr-un castron.
4 Foitajul se taie in bucăţi mici, egale ca dimensiune, şi se pune intr-o tavă tapetată cu folie de aluminiu unsă cu unt.
5 Pe o parte a fiecărui pătrat de foitaj se aşază căte o bucată de brănză feta, măsline feliate, făşii de ardei capia şi arpagic. Se presară nucă tocată, piper şi rozmarin tocat.
6 Se ung marginile cu ou bătut, se acoperă cu cealaltă jumătate şi se ung cu oul rămas. Se introduce tava in cuptor şi se coc la foc iute timp de 20 de minute.
Sfat: Se servesc cu o salată din legume de sezon. Băutura: Limoncello

PREPARATE DULCI

CHEC CU FRUCTE CONFIATE
Ingrediente: 290 g făină, 200 g zahăr tos, 9 ouă, 90 g unt, o linguriţă de sare, zahăr vanilinat, esenţă de migdale, 50 g migdale, 30 g nucă de cocos,100 g ananas confiat, un pliculeţ cu praf de copt, o lingură de suc de lămăie, cireşe confiate, mentă 1 Gălbenuşurile se separă de albuşuri şi se mixează pănă cănd işi dublează volumul.
2 Albuşurile se mixează pănă cănd devin o spumă ce nu mai cade de pe braţele mixerului.
3 Ananasul se taie in cubuleţe şi se pune intr-un castron. Intr-un vas se pun untul, zahărul tos şi două pliculeţe cu zahăr vanilinat. Se adaugă sarea şi se mixează pănă cănd rezultă o cremă fină.
4 Se adaugă gălbenuşurile şi albuşurile mixate, esenţa de migdale după gust, nuca de cocos şi migdalele măcinate sau tocate bucăţi mai mari.
5 Se toarnă praful de copt dizolvat in sucul de lămăie, se presară ananasul şi se adaugă făina cernută. Se amestecă totul şi se toarnă intr-o tavă de chec tapetată cu hărtie de copt prăjituri, unsă cu unt.
6 Se introduce tava in cuptor şi se coace checul timp de 30-35 de minute la foc mediu.
Sfat: Se poate adăuga mentă tocată şi in locul ananasului putem folosi cireşe confiate. Băutura: Garrone
ŞTRUDEL CU NUCĂ ŞI COACĂZE
Ingrediente: 500 g făină, 3 ouă, 180 g zahăr tos, 80 g unt, 3 ouă, 100 g miezuri de nucă, 100 g coacăze, gem de coacăze, o linguriţă de sare, două linguri de apă, unt pentru uns tava, fructe de sezon 2 Se toarnă peste făină şi se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare. Se acoperă cu folie de plastic alimentar şi se introduce la rece pentru 30 de minute.
3 Miezurile de nucă se taie mărunt, se pun peste gemul de coacăze şi se amestecă.
4 Aluatul se intinde sub formă de dreptunghi, se unge cu gemul amestecat cu nucă tocată, căteva boabe de coacăze şi se rulează.
5 Se crestează din loc in loc cu un cuţit ascuţit, i se dă formă de melc şi se aşază intr-o tavă unsă cu unt.
6 Se unge cu oul rămas şi se introduce tava in cuptor. Se coace la foc potrivit timp de 20-30 de minute.
Sfat: Se serveşte cu o salată de fructe de sezon. Băutura: Cappuccino
BĂNUŢI DE CIOCOLATĂ CU FISTIC
Ingrediente: 500 g ciocolată neagră de menaj, 200 g unt fără sare, esenţă de rom, 100 g fistic, 50 g migdale, 50 g ananas confiat, 50 g caise confiate, două linguri de lichior de ciocolată, mentă 1 Caisele şi ananasul confiat se taie in cubuleţe mici şi se pun intr-un castron. Migdalele şi fisticul se pun intr-o tavă şi se introduc in cuptor pentru zece minute.
2 Se amestecă din cănd in cănd ca să nu se ardă. Se curăţă de coji, se taie mărunt şi se pun peste fructele din castron.
3 Ciocolata se taie in cubuleţe şi se pune la topit la bain-marie. Cănd ciocolata s-a topit, se adaugă untul tăiat in cuburi şi se amestecă. Se varsă intr-un castron şi se lasă să se răcească un pic.
4 Se adaugă fructele tocate, lichiorul de ciocolată şi esenţa de rom. Se amestecă şi se toarnă cu o linguriţă in forme pentru bomboane din silicon.
5 Cănd s-a răcit ciocolata, se introduc la rece şi se lasă să se intărească.
6 Se scot din forme şi se pun pe un platou căptuşit cu şerveţele de hărtie, ca să nu se deformeze.
Sfat: Se mai poate adăuga mentă tocată, pentru un gust răcoritor. Băutura: Sirop de fructe
CREMĂ DE ZAHĂR ARS CU ANANAS
Ingrediente: 8 ouă, 450 g zahăr tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, un litru de lapte dulce, 100 g ananas confiat, două linguri de făină, mentă verde 1 Intr-o cratiţă se pun la topit 250 g zahăr tos. Cănd este gata, se roteşte cratiţa, in aşa fel incăt zahărul topit să acopere pereţii cratiţei. Se lasă cratiţa deoparte la rece, ca să se intărească zahărul.
2 Intr-un vas se pun ouăle, restul de zahăr tos şi zahărul vanilinat. Se mixează pănă cănd işi dublează compoziţia, apoi se adaugă frunze de mentă tocate făşii subţiri, laptele dulce şi făina dizolvată in puţin lapte.
3 Se amestecă bine ca să nu se formeze cocoloaşe şi se toarnă in cratiţa tapetată cu zahăr.
4 Cratiţa se introduce intr-un vas mai mare, umplut pe jumătate cu apă. Se pune vasul in cuptorul incins şi se coace timp de 30-45 de minute la foc mediu.
5 Crema este gata atunci cănd se desprinde de marginile vasului. Se scoate cratiţa din vasul cu apă fierbinte şi se lasă să se răcească.
Sfat: Se serveşte rece, cu bucăţi de ananas confiat şi mentă tocată. Băutura: Merlot

×