x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete

Caiet de reţete

09 Ian 2008   •   00:00

Preparate din carne

 

Aspic de curcan cu ciuperci

Un kilogram carne de curcan cu oase, 3 litri de apă, 20 g gelatină, dou&

Preparate din carne

 

Aspic de curcan cu ciuperci

Un kilogram carne de curcan cu oase, 3 litri de apă, 20 g gelatină, două cepe, un morcov, un sfert de ţelină, o frunză de dafin, 5 boabe de piper, sare, piper, 75 g unt, 500 g ciuperci, salată verde

 

1 Carnea de curcan se pune la fiert in cei trei litri de apă. Se adună spuma, se adaugă morcovul şi ţelina tăiate in cubuleţe, frunza de dafin, boabele de piper şi sarea după gust.

2 Se lasă la clocotit pănă cănd car­nea este aproape fiartă şi se adau­gă cepele tocate mărunt. Se mai toarnă jumătate de litru de apă şi se fierbe in continuare pănă cănd carnea se desprinde de pe oase.

3 Se pune puţin lichid la rece, se adaugă gelatina in el şi se lasă să se umfle. Se curăţă carnea, se taie in făşii subţiri, apoi se pune intr-un vas.

4 In lichidul din oală se dizolvă gelatina, se strecoară şi se lasă să se răcească complet.

5 Se tapetează o tavă de cozonac cu folie alimentară, se toarnă puţin lichid şi se introduce in frigider ca să se inchege.

6 Se aşază făşiile de carne, se toarnă restul de lichid şi se dă la rece.

 

Sfat: Se serveşte cu ciuperci călite in unt, cu sare şi piper sau salată verde.

Băutura: Fetească Neagră

 

Măncare de ficăţei cu broccoli

500 g ficăţei de pui, un kilogram broccoli, un fir de praz, o ceapă, 4 căţei de usturoi, doi ardei capia roşii, doi ardei capia verzi, două roşii, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, pătrunjel, mălai, murături de sezon

 

1 Broccoli se spală, se rupe in bucheţele şi se pune la fiert in apă cu puţină sare. Se scoate din apă şi se lasă la scurs intr-o strecurătoare.

2 Ficăţeii se spală, se scurg de apă şi se pun la prăjit in ulei incins. Cănd sunt gata, se condimentează, se amestecă şi se scot din cratiţă.

3 In uleiul rămas se prăjesc ceapa, prazul şi usturoiul tăiate mărunt.

4 Cănd legumele au devenit sticloase, se presară ardeii capia roşii şi verzi tăiaţi in cubuleţe, sarea şi piperul. Se prăjesc timp de cinci-zece minute, se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi date pe răzătoare.

5 Se lasă la fiert timp de cinci minute, se pun ficăţeii şi broccoli, se amestecă şi se prăjeşte totul incă zece minute.

6 Se presară verdeaţă tocată, se amestecă şi se opreşte focul.

 

Sfat: Se servesc imediat cu mă­măligă sau cu murături de sezon.

Băutura: Pinot Gris

 

Măncare de vinete cu pui

două piepturi de pui mai mari, două vinete, un dovlecel, un morcov, două cepe, usturoi, 250 g roşii cherry, 200 g fasole verde, pudră de curry, sare, piper, pătrunjel, ulei de măsline, un grepfrut alb, ghimbir ras, felii de păine

 

1 Cepele şi doi căţei de usturoi se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt.

2 Se incing două linguri de ulei intr-o cratiţă, se pun cepele, usturoiul şi se călesc pănă cănd devin sticloase.

3Se adaugă piepturile de pui tă­ia­te in cubuleţe, fasolea verde şi mor­covul fiert tăiat mărunt, sarea, pi­perul şi se lasă la prăjit zece minute.

4 Se scoate amestecul, se pune intr-un castron şi se acoperă cu o farfurie. Vinetele şi dovlecelul se spală, se taie in cuburi şi se pun la prăjit in patru linguri de ulei.

5 Se lasă să se prăjească pănă cănd capătă o culoare ma­ro­nie, se pun amestecul din castron, o linguriţă de ghimbir ras, ro­şiile cherry intregi, o jumătate de linguriţă de pudră de curry şi sucul de grepfrut.

6 Se amestecă, se mai prăjesc timp de zece minute, se opreşte focul şi se adaugă verdeaţa tocată.

 

Sfat: Se serveşte cu felii de păine unse cu ulei şi frecate cu usturoi pisat.

Băutura: Vin alb de buturugă

 

Paste cu carne şi ciuperci

500 g paste, 500 g kaizer, 6 roşii, doi ardei capia, două cepe, doi căţei de usturoi, 300 g ciuperci, o jumătate de fir de praz, două cuişoare, o frunză de dafin, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, pătrunjel, un ardei iute

 

1 Ciupercile se spală, se prăjesc in puţin ulei incins, se scurg şi se lasă la răcit intr-un castron.

2 Kaizerul se taie in cubuleţe sau in bucăţi mai mari. Se pră­jeşte intr-o cratiţă fără ulei, se scoate şi se pune intr-o strecurătoare. Cepele, usturoiul, ar­deii şi prazul se curăţă, se spală şi se taie mărunt.

3 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se pun legumele tăiate şi se călesc timp de cinci minute. Se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi date pe răzătoare, frunza de dafin, cuişoarele, sarea şi piperul. Se toarnă o cană de apă şi se lasă la fiert pănă cănd sosul a scăzut la jumătate.

4 Se scot cuişoarele şi frunza de dafin, se pun kaizerul, ciupercile prăjite şi se mai lasă la fiert timp de cinci minute. Se opreşte focul, se presară verdeaţă tocată şi se amestecă.

5 Pastele se fierb in apă cu sare, se scurg de apă şi se servesc cu sosul de roşii şi carne.

 

Sfat: In sos se mai poate adăuga şi un ardei iute, ca să aibă un gust puţin picant.

Băutura: Alligotté

 

 

Preparate din peşte

 

Cod cu ciuperci şi cartofi natur

4 bucăţi de cod, 800 g cartofi, 500 g ciuperci, o ceapă, doi căţei de usturoi, 4 linguri de ulei, 50 g unt, o legătură de pătrunjel verde, o lămăie, sare, piper, o frunză de dafin, două cuişoare, două linguri capere, oregano, vin

 

1 Peştele se curăţă, se spală şi se taie in fileuri. Se condimentează, se aşază intr-o tavă impreună cu frunza de dafin, cuişoarele şi feliile de lămăie.

2 Deasupra fileurilor se pun rondele de ceapă şi felii de usturoi, se stropesc cu ulei, se adaugă o cană de apă şi vinul alb.

3 Se introduce tava in cuptor şi se ţine 25-30 de minute, in funcţie de căt de groase sunt fileurile. Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie in cuburi.

4 Se pun la fiert in apă cu sare, se scurg şi se amestecă fierbinţi cu unt, verdeaţă tocată, sare şi piper. Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se prăjesc in ulei.

5 Se lasă să scadă lichidul format, se amestecă bine cu sare, piper şi oregano uscat.

6 Fileurile de cod se servesc cu ciupercile şi cartofii natur fierbinţi, presărate cu verdeaţă proaspăt tocată.

 

Sfat: Peste fileurile de peşte se mai pot presăra şi capere atunci cănd sunt introduse in cuptor.

Băutura: Fetească Albă

 

Midii cu legume

doi morcovi, 300 g fasole verde, 500 g broccoli, 450 g midii, 100 g boabe de porumb, 3 cartofi, doi ardei capia roşii, o ceapă, usturoi, o frunză de dafin, oţet balsamic, oregano uscat, 250 ml vin alb, inele de calamari

 

1 Midiile se decongelează şi se scurg de apă. Intr-o oală se pun la fiert vinul alb, frunza de dafin, sarea, piperul şi un litru de apă.

2 Cănd a inceput să clocotească, se pun midiile, o lingură de oţet balsamic şi o linguriţă de ore­gano. Se fierb 10-15 minute, se scot şi se pun intr-o strecurătoare.

3 Broccoli, morcovii şi fasolea verde se spală, se taie in bucăţi mai mici şi se fierb in apă cu sare. Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie in cuburi.

4 Ceapa şi doi căţei de usturoi se curăţă de foi, se toacă in cubuleţe şi se pun la călit in ulei incins.

5 Se adaugă ardeii capia tăiaţi mărunt, se călesc incă cinci minute, se adaugă legumele fierte şi boabele de porumb.

6 Se prăjesc timp de zece mi­nute, se adaugă midiile, ver­deaţa tocată, sarea şi piperul. Se amestecă, se opreşte focul şi se servesc imediat.

 

Sfat: Se mai pot adăuga inele de calamar fierte in prealabil.

Băutura: Fetească Albă

 

Plachie de crap cu morcovi

un kilogram crap, 4 cepe, 125 ml ulei, pastă de tomate, 100 ml vin alb, 4 căţei de usturoi, 500 g roşii, doi ardei graşi, o frunză de dafin, pătrunjel, cimbru, sare, piper, 4 morcovi, 500 g cartofi mici, boia dulce, o lămăie, 100 g unt

 

1 Peştele se curăţă, se eviscerează, se spală şi se porţio­nează. Se presară sare, piper şi se aşază intr-o tavă.

2 Cepele se curăţă, se taie peşti­şori şi se pun intr-o cratiţă cu ulei. Se adaugă ardeii graşi curăţaţi de seminţe şi tăiat in felii, două linguri de pastă de tomate dizolvată cu puţină apă şi usturoiul pisat.

3 Se călesc căteva minute, se con­dimentează, se adaugă frunza de dafin şi un litru de apă. Se fierb 15-20 de minute, se pun peste peşÂ­te­le din tavă impreună cu roşiile tăiate in felii şi o legătură de pătrunjel tocat.

4 Se introduce tava in cuptor şi se ţine circa 20-30 de minute. Morcovii se curăţă de coajă, se fierb şi se taie bastonaşe. Cartofii se curăţă de coajă, se fierb in apă cu sare, se scurg şi se amestecă bine cu untul tăiat cubuleţe.

5 Se adaugă o linguriţă de boia dulce, sarea şi piperul. Se ser­vesc alături de plachia de peşte, pre­­sărate cu cimbru proaspăt tocat.

 

Sfat: La plachie se pot adăuga şi felii de lămăie atunci cănd se introduce tava in cuptor.

Băutura: Fetească Albă

 

Somon cu legume

500 g broccoli, 500 g somon, doi morcovi, 3 cartofi, un dovlecel, o vănătă, o ceapă, o legătură de pătrunjel, sare, piper, ulei de măsline, două lămăi

 

1 Somonul se spală, se taie in felii subţiri şi se pune intr-o oală cu sare, piper, ulei, suc de lămăie şi verdeaţă tocată.

2 Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece, amestecănd din cănd in cănd ca să se pătrundă toate feliile. Morcovii şi cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb.

3 Morcovii se taie in rondele, iar cartofii in cuburi. Broccoli se spală, se taie in bucheţele mai mici şi se fierbe in apă cu sare. Se scurge şi se pune peste legumele tăiate.

4 Dovlecelul şi vănăta se spală, se taie in felii sau cuburi şi se prăjesc in ulei incins.

5 Se adaugă morcovii, ceapa tocată şi cartofii, sarea, piperul şi verdeaţa tocată. Se prăjesc la foc mic căteva minute, se scot şi se pun intr-o tavă unsă cu unt.

6 Se aşază deasupra feliile de somon, se introduce tava in cuptor şi se lasă 15 minute.

 

Sfat: Se servesc cu sos vinegretă din ulei, suc de lămăie, sare şi piper.

Băutura: Vin alb de buturugă

 

 

Preparate din legume

 

Brioşe cu chili

400 g făină, 135 g mălai, un pliculeţ cu praf de copt, 250 ml lapte bătut, 130 ml ulei de floarea-soarelui, 3 ouă, un ardei chili, 50 g boabe de porumb fierte, 50 g măsline feliate, 300 g broccoli, busuioc uscat, sare, piper, brănză sărată

 

1 Broccoli se rupe in bucheţele mai mici, se fierbe in apă cu sare, apoi se lasă la scurs intr-o strecurătoare.

2 Laptele bătut se amestecă bine cu praful de copt, uleiul şi o lingură de busuioc uscat.

3 Ouăle se mixează impreună cu sarea şi piperul pănă cănd işi dublează volumul. Se adaugă amestecul de lapte cu busuioc, făina, mălaiul şi se mixează.

4 Se pun ardeiul tocat mărunt, măslinele feliate, broccoli tăiat in cubuleţe, boabele de porumb, se amestecă şi se toarnă compoziţia in forme de brioşă unse cu ulei.

5 Se introduc in cuptor şi se coc 25-30 de minute la foc mediu spre iute sau pănă cănd, dacă introducem o scobitoare in brioşă, nu rămăne aluat pe ea.

6 Se scot din forme, se lasă să se răcească timp de cinci minute şi se servesc.

 

Sfat: In aluat se mai poate adăuga şi brănză sărată dată pe răzătoare.

Băutura: Riesling

 

Chifteluţe de legume cu paste

500 g paste, un dovlecel, o roşie, o ceapă, doi cartofi, un morcov, 300 g pesmet, două ouă, boia dulce, 100 g brănză telemea, bicarbonat, 50 g măsline feliate, ceapă verde, 50 g roşii uscate, sare, piper, ulei, smăntănă, iaurt

 

1 Dovlecelul se spală, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune la scurs intr-o stre­cură­toare.

2 Cartofii şi morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici. Roşia se spală, se curăţă de seminţe şi se taie in cubuleţe.

3 Legumele se scurg de suc şi se pun intr-un castron impreună cu o jumătate de linguriţă de boia dulce, sarea şi piperul după gust.

4 Se adaugă ouăle, 100 g pesmet, un vărf de linguriţă de bicarbonat de sodiu şi brănza telemea sfărămată.

5 Se amestecă totul bine ca să se omogenizeze compoziţia, se formează chifteluţe plate, se trec prin pesmet şi se prăjesc in ulei incins.

6 Pastele se fierb in apă cu sare, se scurg şi se amestecă bine cu o legătură de ceapă verde tocată, măslinele feliate, roşiile uscate, sarea şi piperul.

 

Sfat: Pastele se servesc alături de chifteluţele calde cu smăntănă sau iaurt.

Băutura: Alligotté

 

Legume cu parmezan şi nuci

800 g ciuperci, două vinete, 4 ardei capia, doi dovlecei, 200 g parmezan, 6 roşii, 125 ml suc de lămăie, pudră de scorţişoară, pudră de cuişoare, 3 cepe, 3 că­ţei de usturoi, ulei de măsline, două linguri de zahăr brun, sare, piper, 30 g nuci

 

1 Roşiile se curăţă de pieliţă, se dau pe răzătoare şi se pun intr-un castron. Cepele şi usturoiul se toacă.

2 Se pun trei linguri de ulei intr-o cratiţă şi, cănd uleiul s-a incins, se adaugă cepele şi usturoiul. Se călesc pănă devin sticloase, se adaugă roşiile, un vărf de linguriţă de pudră de cuişoare şi o ju­mă­tate de linguriţă de pudră de scor­ţişoară, sucul de lămăie, sarea şi piperul.

3 Se lasă la fiert pănă cănd lichidul scade la jumătate, se opreşte focul şi cratiţa se aco­peră cu un capac.

4 Vinetele şi dovleceii se spală, se taie in felii subţiri, iar ardeii capia se curăţă de seminţe şi se taie in făşii mai groase.

5 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se pun legumele pe rănd şi se pră­jesc.

6 Ciupercile se prăjesc in ulei şi se servesc impreună cu ce­lelalte legume şi sosul picant, pre­să­­rate cu parmezan ras şi nuci tocate.

 

Sfat: In sos se poate adăuga zahăr brun pentru un gust mai dulce.

Băutura: Pinot Gris

 

Tortilla cu legume

4 foi de tortilla, 300 g fasole verde, 200 g ciuperci marinate, două roşii, o ceapă roşie, doi ardei capia verzi, doi ardei capia roşii, un morcov, varză albă, 100 g porumb, pătrunjel, sare, piper, ulei, sos de roşii dulce, sos picant de ardei

 

1 Fasolea verde se spală, se fierbe in apă cu sare şi se scurge. Varza se spală, se scurge de apă şi se toacă făşii subţiri.

2 Roşiile se spală şi se taie in felii, ardeii capia se spală, se curăţă de seminţe şi se taie in bastonaşe.

3 Ceapa roşie se curăţă de foi, se spală, se taie in jumătăţi, apoi in felii subţiri. Morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici.

4 Se incinge puţin ulei intr-o cratiţă, se pun legumele tăiate şi se călesc timp de zece minute. Se adaugă verdeaţă tocată, se amestecă şi se lasă să se tempereze.

5 Se pun legumele intr-un vas mai mare, se adaugă ciupercile marinate, boabele de porumb, pătrunjelul tocat, sarea, piperul, uleiul de măsline şi sosul dulce.

6 Se amestecă totul, se umplu foile de tortilla şi se servesc.

 

Sfat: In loc de sos de roşii se poate folosi sos picant de ardei.

Băutura: Fetească Albă

 

 

Preparate dulci

 

Cremă de zahăr ars

6 ouă, 400 g zahăr tos, un litru lapte dulce, două pliculeţe cu zahăr ­vanilinat, 5 mandarine, 4 cuişoare, un sfert de linguriţă de pudră de scorţişoară, o lingură de rom, două linguri de zahăr brun, 100 ml frişcă

 

1 Intr-o cratiţă ce poate fi introdu­să in cuptor se topesc 100 g zahăr la foc mic, ca să nu capete un gust amar. Se intinde zahărul pe pereţii cratiţei, apoi se lasă deo­parte să se răcească.

2 Intr-un vas se mixează ouăle impreună cu restul de zahăr tos, zahărul vanilinat şi se toarnă apoi in laptele călduţ.

3 Se amestecă, se toarnă compoziţia in cratiţa cu zahărul ars şi se introduce in cuptor.

4 Se ţine la copt timp de 30-45 de minute la foc mediu sau pănă cănd s-a intărit. Se scoate cratiţa din cuptor şi se lasă să se răcească.

5 Separat se face un amestec din zahărul brun, romul, sucul mandarinelor, pudra de cuişoare şi cea de scorţişoară.

6 Se pune la fiert şi se lasă la scăzut puţin. După ce s-a răcit 20 de minute, se toarnă peste frişcă şi se mixează.

 

Sfat: Se serveşte rece, cu sosul de mandarine şi frişcă.

Băutura: Cappuccino

 

Inimă dulce cu smochine

150 g unt, 200 g zahăr tos, 3 ouă, 450 g făină, praf de copt, 300 ml lapte dulce, zahăr vanilinat, 4 smochine proaspete, 200 g struguri, 200 g fulgi de cereale expandate, 50 g nucă, 50 g fistic, sare, sirop de ciocolată, ingheţată de nuci

 

1 Untul se pune intr-un vas impreună cu zahărul tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi un praf de sare. Se mixează pănă cănd devine ca o cremă, se adaugă ouăle mixate separat, un pliculeţ cu praf de copt şi laptele dulce.

2 Se adaugă făina cernută şi se mixeaxă totul pănă cănd rezultă o compoziţie omogenă.

3 Strugurii se taie in jumătăţi, li se scot sămburii şi se pun la scurs. Smochinele se taie in felii subţiri şi se aşază pe o farfurie.

4 Se unge o tavă cu unt, se toarnă jumătate din compoziţie, se presară nuca şi fisticul tocate mărunt, apoi se aşază strugurii şi feliile de smochine.

5 Se toarnă restul de compoziţie, se presară cerealele expandate şi se introduce tava in cuptor.

6 Se coace 25-30 de minute la foc mediu, se scoate şi se lasă să se răcească.

 

Sfat: Se poate servi cu sirop de ciocolată sau ingheţată de nuci.

Băutura: Kagor

 

Pişcoturi cu ciocolată

550 g făină, praf de copt, sare, 200 g unt, două linguri de zahăr brun, 150 g zahăr tos, două ouă, zahăr vanilinat, 200 g ciocolată neagră, pudră de scorţişoară, un măr, două mandarine, fructe de sezon, frişcă

 

1 Făina se amestecă bine cu o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, un praf de sare şi două pliculeţe cu zahăr vanilinat.

2 Untul se amestecă bine cu zahărul tos şi zahărul brun pănă cănd devine ca o cremă.

3 Se adaugă ouăle, mărul curăţat de coajă, dat pe răzătoarea mică şi stors. Se adaugă sucul de la mandarine, un vărf de linguriţă de pudră de scorţişoară, ciocolata tăiată mărunt cu un cuţit şi amestecul de făină cu zahăr vanilinat.

4 Se amestecă bine cu o lingură de lemn, apoi cu măna pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.

5 Se intinde o foaie mai groasă, se taie in făşii, apoi in dreptunghiuri.

6 Se aşază fursecurile pe o tavă tapetată cu hărtie de copt, se introduc in cuptor şi se coc 10-15 minute la foc potrivit.

 

Sfat: Se pot servi cu salată din fructe de sezon şi frişcă.

Băutura: Lichior

 

Floare cu gem de piersici

500 g făină, 25 g drojdie, 3 ouă, 250 ml lapte, 70 g unt, două linguri de zahăr tos, un borcan de gem de piersici, sare, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 50 g nucă de cocos, 50 g miez de nucă, un vărf de cuţit de pudră de scorţişoară

 

1 Intr-un ibric se incălzeşte laptele dulce, dar fără să clocotească. Se adaugă 50 g unt, două ouă, drojdia, zahărul tos şi un praf de sare.

2 Se amestecă pănă cănd s-a dizolvat drojdia, se presară pudra de scorţişoară şi se toarnă compoziţia peste făina cernută.

3 Se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească 30 de minute.

4 Gemul de piersici se amestecă bine cu zahărul vanilinat, nuca de cocos şi miezurile de nucă măcinate. Se intinde o foaie mai subţire, se unge cu amestecul de gem şi nuci, se rulează şi se taie bucăţi egale.

5 Se unge o tavă cu restul de unt, se aşază rondelele, se ung cu ou bătut şi se introduc in cuptor.

6 Se coace la foc mediu 25-30 de minute, se scoate şi se serveşte.

 

Sfat: Floarea va fi şi mai mare dacă este lăsată să crească in tavă zece minute.

Băutura: Cafea

 

 

 

 

 

 

 

×