x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

24 Aug 2005   •   00:00

Preparate din carne


PIEPT DE PUI CU OREZ DE VARA
INGREDIENTE:
800 g piept de pui ,300 g orez ,50 g ciuperci ,o ceapa ,un ardei gras ,un morcov ,patrunjel ,sare ,piper ,ulei

MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se spala, se portioneaza, se condimenteaza cu sare si piper. Se incinge gratarul si se unge cu ulei. Pieptul de pui se asaza pe gratar si se rumeneste bine pe ambele parti.
Legumele se curata, se spala si se toaca marunt. Intr-un vas se incinge uleiul si se calesc usor legumele. Peste ele se adauga orezul curatat de impuritati si spalat, impreuna cu o cana cu apa. Se amesteca totul si se lasa la fiert, adaugand apa cat este nevoie, pana cand orezul infloreste. Se potriveste de sare si piper si se introduce vasul cateva minute in cuptor.
Dupa ce friptura s-a rumenit se serveste cu garnitura de orez si patrunjel verde tocat marunt.

BAUTURA:
Sauvignon

SFAT
Se poate servi cu salata de legume asortate.
SALATA CU SUNCA SI OUA
INGREDIENTE:
8 oua de prepelita ,o salata verde ,200 g sunca ,4 rosii ,doi castraveti ,sare ,piper ,otet de mere ,ulei de masline

MOD DE PREPARARE
Ouale de prepelita se fierb in apa cu sare, ca sa nu plesneasca. Sunca se taie fasii lungi, castravetii se taie cubulete si rondele, iar rosiile se taie felii. Salata verde se spala bine, frunza cu frunza, apoi se taie fasii.
Dupa ce ouale au fiert tare, se curata de coaja si se taie in jumatati. Intr-o salatiera se asaza sunca si legumele, peste ele adaugandu-se sare, piper, ulei de masline si otet de mere. Se amesteca usor, dupa care deasupra se asaza si jumatatile de ou.

BAUTURA:
Merlot

SFAT
Se poate folosi si sos de maioneza, in loc de otet si ulei.
SALATA DE PUI CU PRAZ
INGREDIENTE:
500 g piept de pui dezosat ,un fir de praz ,200 g paste ,sare ,piper ,boia dulce ,ulei ,otet

MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se spala si se fierbe in apa cu sare si piper. Separat, se fierb pastele in apa cu sare. Prazul se curata, se spala bine si se taie rondele mai late.
Dupa ce carnea a fiert, se scoate si se taie in bucati potrivite. Bucatile de carne se stropesc cu otet si ulei, se pudreaza cu boia dulce si se asaza pe farfurie. Pastele se scurg, se limpezesc cu apa rece si se amesteca cu carnea. Peste ele se adauga prazul si, la nevoie, se mai pun otet si ulei, amestecandu-se usor.

BAUTURA:
Votca

SFAT
In loc de otet si ulei se poate folosi ketchup.
FRIGARUI DE PEPENE CU SUNCA
INGREDIENTE:
un pepene galben ,200 g svaiter ,200 g sunca

MOD DE PREPARARE
Se taie pepenele in jumatate si se curata de seminte. Apoi se taie felii, iar fiecare felie in bucati potrivite. Sunca si svaiterul se taie fasii mai late si mai groase.
Pe un betisor de frigarui se infig alternativ bucati de pepene galben, sunca si svaiter. Frigaruile se pun pe gratarul incins si se rumenesc usor.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

SFAT
Se servesc cu o garnitura de rissoto.

Preparate din peste


CREVETI CU GREPFRUT
INGREDIENTE:
150 g creveti ,doua grepfruturi rosii ,doua grepfruturi galbene ,o legatura de patrunjel ,o lamaie ,sare ,patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Crevetii decorticati se fierb in apa cu sare. Se curata de coaja fructele de grepfrut si se desfac in felii. Fiecare felie se curata, la randul ei, de pielita. Pe farfurie se asaza felii de grepfrut alternativ, una galbena, una rosie. Se adauga crevetii si se stropeste totul din belsug cu zeama de lamaie.

BAUTURA:
Heres

SFAT
Se orneaza cu frunze de patrunjel verde.
SALATA DE HERINGI CU CEAPA
INGREDIENTE:
400 g heringi sarati ,4 cepe rosii ,doi morcovi ,50 ml ulei ,patrunjel verde ,foaie de dafin ,piper ,o lamaie ,otet ,100 g masline

MOD DE PREPARARE
Pestii se pun la desarat intr-un vas cu apa, iar, dupa caz, se pot tine pana la 24 de ore. Se curata apoi de piele, se indeparteaza capul, coada si inotatoarele, se eviscereaza, se dezoseaza, se spala si se sterg cu un servet. Se taie in bucati mai mari.
Ceapa se curata si se taie rondele. Morcovul se da pe razatoarea mare. Toate aceste ingrediente se pun intr-o salatiera si se amesteca cu ulei, otet, piper si foaia de dafin maruntita. Se serveste cu patrunjel verde tocat fin si felii de lamaie.

BAUTURA:
Sauvignon Blanc

SFAT
Se pot folosi si rondele de masline negre sau verzi.
ZACUSCA DE PESTE
INGREDIENTE:
un kg peste mare ,400 g castraveti murati ,300 g ciuperci ,50 g bulion ,50 ml ulei ,100 ml vin alb ,doua cepe ,cimbru ,sare ,piper ,suc de lamaie ,o foaie de dafin ,o lingura cu zahar ,patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Pestele se spala, se curata si se fierbe in apa cu sare. Ciupercile, curatate si spalate, se taie lamele, castravetii si ceapa se taie rondele. Se caleste totul usor in ulei incins. Se stinge cu bulion diluat cu apa, se adauga apoi zaharul, piperul, foaia de dafin si sare.
Pestele fiert se pune peste legume si se continua fierberea. Se mai adauga in compozitie vinul si cimbrul. Se fierbe totul pana cand zacusca scade. Se serveste calda, cu zeama de lamaie.

BAUTURA:
Traminer

SFAT
Se garniseste cu patrunjel verde tocat.
SALATA DE CREVETI CU ANDIVE
INGREDIENTE:
150 g creveti ,un ardei gras rosu ,un ardei iute verde ,4 andive ,o lamaie ,sare ,piper ,ulei

MOD DE PREPARARE
Se desfac frunzele de andive, se spala si se taie fideluta. Ardeiul gras se taie rondele, ca si ardeiul iute. Crevetii decorticati se fierb in apa cu sare. Legumele se asaza intr-o salatiera, deasupra se pun crevetii, se amesteca usor. Se stropeste salata din belsug cu zeama de lamaie si ulei, iar apoi se adauga un praf de piper.

BAUTURA:
Sampanie

SFAT
In loc de creveti se pot folosi si alte fructe de mare.

Preparate din legume


PLACINTA CU PRAZ
INGREDIENTE:
400 g aluat fraged din comert ,doua fire de praz ,150 g branza de vaci ,100 g telemea ,3 oua ,un praf de piper ,ulei

MOD DE PREPARARE
Prazul se toaca marunt si se caleste intr-o tigaie cu ulei incins. Dupa ce s-a inmuiat putin, se ia de pe foc si se adauga in tigaie branza de vaci, telemeaua rasa, ouale si piperul. Se amesteca totul bine.
Aluatul fraged se intinde pe planseta si se unge cu un strat uniform de compozitie. Se ruleaza cu grija, dinspre exterior spre interior. Se taie rulouri de marimea dorita si se asaza in tava. Se coc rulourile, in cuptorul preincalzit, pana cand se rumenesc.

BAUTURA:
Palinca

SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde si se serveste calda.
SARATELE DIN CARTOFI
INGREDIENTE:
125 g faina ,125 g unt ,125 g cartofi ,un ou ,un praf de zahar ,sare ,50 g mac

MOD DE PREPARARE
Cartofii se pun la fiert, iar cand sunt gata se paseaza. Se amesteca impreuna cu untul proaspat, faina, un praf de sare si zaharul. Din aceste ingrediente se formeaza un aluat uniform, din care se taie fasii late de o jumatate de centimetru si lungi de cel mult 10 centimetri.
Bastonasele se ung cu ou si se asaza intr-o tava pudrata cu faina, la distanta de 2 centimetri unele de altele. Deasupra se presara mac. Se coc in cuptor, la foc potrivit, pana cand se rumenesc.

BAUTURA:
Bere

SFAT
In loc de mac se poate folosi chimen sau sare grunjoasa.
VINETE PANE CU CREMA DE ARDEI
INGREDIENTE:
doua vinete mari ,un ardei gras rosu ,150 g branza dulce de vaci ,50 g smantana ,doua oua ,100 g pesmet ,25 g faina ,ulei ,sare ,piper ,frunze de salata

MOD DE PREPARARE
Vinetele se curata de coaja si se taie rondele mai groase. Se pudreaza cu sare. Branza de vaci se amesteca cu smantana, cu ardeiul tocat marunt, sare si un pic de piper.
Rondelele de vinete se storc de zeama si fiecare dintre ele se trece pe rand prin faina, ou si pesmet. Se rumenesc pe ambele parti in uleiul incins. Dupa ce s-au prajit, se asaza doua felii de vinete pane, avand intre ele crema de ardei. Deasupra se mai pune un strat de crema si o felie de ardei.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Se servesc pe frunze de salata verde.
OREZ CU SFECLA ROSIE
INGREDIENTE:
250 g orez ,o sfecla rosie ,doi morcovi ,un ardei gras ,o ceapa ,sare ,piper ,ulei ,curry

MOD DE PREPARARE
Orezul se curata de impuritati, se spala si se pune la fiert in apa cu sare, piper si ulei. O data cu el se fierb ceapa si morcovul. Dupa ce orezul a fiert, se imparte in doua. O jumatate din cantitatea de orez se amesteca cu putina zeama concentrata in care a fiert sfecla rosie. Sfecla rosie fiarta se taie fideluta.
Intr-un bol se asaza un strat de orez alb, unul de sfecla rosie taiata si ultimul de orez colorat. Morcovul fiert se da pe razatoarea mare si dupa ce rasturnam pe platou continutul bolului, se asaza deasupra sau langa el.

BAUTURA:
Merlot

SFAT
Dupa dorinta, se mai poate adauga in compozitia de orez piper macinat sau curry.

Preparate dulci
CREMSNIT CU COCOS
INGREDIENTE:
400 g aluat fraged din comert ,un litru lapte ,400 g zahar tos ,5 linguri cu faina ,100 g unt ,4 oua ,3 plicuri cu zahar vanilinat ,100 g fulgi de cocos ,un praf de sare

MOD DE PREPARARE
Intr-un vas se amesteca zaharul tos, ouale, faina si un praf de sare. Dupa ce s-au omogenizat, se adauga, amestecand incontinuu, laptele si zaharul vanilinat. Vasul cu crema se asaza la bain-marie, amestecand incontinuu pana cand crema se ingroasa. Se ia de pe foc si se lasa la racorit. Cat este calda, se adauga untul si jumatate din cantitatea de fulgi de cocos.

Aluatul fraged se intinde pe planseta si se imparte in doua. Fiecare bucata se coace in tava. Dupa ce s-au rumenit si s-au racit, se asaza una peste cealalta, intre ele aflandu-se crema. Restul de cocos se pune peste prajitura. Se taie in patrate de marime potrivita.

BAUTURA:
Lapte cald

SFAT
In loc de fulgi de cocos, se poate pudra cu zahar.
PRAJITURA DE CIOCOLATA
INGREDIENTE:
BLATUL: 100 g ciocolata ,75 g faina ,125 g unt ,doua oua ,150 g zahar ,zahar vanilinat ,o lingurita cu praf de drojdie ,un praf de sare
CREMA: 100 ml apa ,120 g zahar ,zahar vanilinat ,4 galbenusuri ,200 g unt

MOD DE PREPARARE
Se topeste ciocolata pe baie de aburi, dupa care se incorporeaza untul, zaharul si zaharul vanilinat. Se adauga apoi ouale, faina, drojdia si sarea. Compozitia se toarna in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se coace in cuptorul preincalzit, 40 de minute. Se scoate din tava si se lasa la racit, apoi se taie in patru foi subtiri.

Se fierb apa cu zaharul. Dupa ce siropul s-a legat, se adauga vanilia si se ia de pe foc. Galbenusurile se freaca impreuna cu siropul, turnat incetul cu incetul. Se asaza din nou vasul pe foc, amestecand incontinuu, pentru a nu se forma cocoloase. Dupa ce s-a ingrosat, crema se lasa la racorit. Untul se amesteca cu crema calda, frecand-o pana cand devine spumoasa. Crema se asaza imediat intre foi, pentru a nu se intari.

BAUTURA:
Cappuccino

SFAT
Deasupra se rade ciocolata amaruie.
PRAJITURA CU CAISE
INGREDIENTE:
10 oua ,400 g zahar ,o lingura cu cacao ,150 g ciocolata ,120 g faina ,250 g unt ,100 ml rom ,100 g caise confiate

MOD DE PREPARARE
7albusuri se bat spuma impreuna cu 150 g zahar si cu o lingura cu rom. Se adauga apoi, unul cate unul, 7 galbenusuri, cacaua si faina. Dupa ce compozitia s-a omogenizat, se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace in cuptorul incins, o jumatate de ora, fara sa se deschida usa. Se scoate, se lasa la racit si se taie in doua pe latime.
Separat, se freaca 3 oua cu 150 g zahar, dupa care se adauga ciocolata topita si untul. Se omogenizeaza totul si se da la rece pentru o jumatate de ora. Intre timp, se fierb 200 ml apa, in care s-a adaugat restul de zahar, iar dupa ce acesta s-a topit, se toarna si restul de rom. Se ia de pe foc, dupa ce siropul s-a legat, cu el insiropandu-se jumatatile de blat. Acestea se pun una peste cealalta, intre ele aflandu-se crema.

BAUTURA:
Ceai de fructe

SFAT
Prajitura se orneaza cu feliute de caise confiate.
INGHETATA CU PEPENE ROSU
INGREDIENTE:
6 galbenusuri ,150 g zahar tos ,3 pahare cu lapte ,5 plicuri cu zahar vanilinat ,200 g miez de pepene rosu ,100 g ciocolata ,topping de fructe

MOD DE PREPARARE
Se freaca intr-un vas galbenusurile cu zaharul, se adauga apoi laptele si zaharul vanilinat. Vasul se pune apoi la bain-marie si se lasa la fiert, pana cand compozitia se ingroasa. Se ia de pe foc si se rastoarna intr-un castron, amestecand tot timpul, pana se raceste. Compozitia se toarna in cupe si se introduce in congelator cam o jumatate de ora. Inainte de a fi servita se adauga in fiecare cupa cubuletele de pepene, fulgi de ciocolata si deasupra topping de fructe.

BAUTURA:
-

SFAT
Dupa preferinta, se poate folosi pepene galben.
×