x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

17 Ian 2007   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

CHIFTELUTE CU FIDEA DE OREZ
Ingrediente: 500 g fidea de orez, 600 g carne de vita, doua oua, o ceapa, doi catei de usturoi, o felie de paine, 100 ml lapte dulce, sare, piper, o legatura de patrunjel, ulei de floarea-soarelui, o lamaie, cimbru
1. Felia de paine se curata de coaja si miezul se pune intr-un castron. Se adauga laptele si se lasa sa se inmoaie.
2. Carnea de vita se da prin masina de tocat, se amesteca bine cu felia de paine stoarsa de lapte, ceapa si usturoiul tocate marunt. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga ouale, patrunjelul tocat si se amesteca toate.
3. Se formeaza chiftelute cu mana uda si se prajesc in ulei incins. Cand sunt gata se scot cu o spumiera si se pun pe un servet absorbant.
4. Pastele se pun la fiert in apa fierbinte, in care s-a adaugat o lingurita de sare. Dupa ce s-au fiert se pun intr-o strecuratoare, se trec sub un jet de apa rece si se lasa sa se scurga.
5. Se face o vinegreta din 100 ml ulei, sucul de lamaie, cimbrul, sarea si piperul. Pe un platou se asaza chiftelutele alaturi de pastele bine stropite cu sos.
Sfat: Patrunjelul poate fi inlocuit cu marar.
Bautura: Merlot
CIORBa CU CHIFTELUTE DE PUI
Ingrediente: 500 g rosii, 400 g fasole verde, doi ardei grasi, jumatate de telina, doi morcovi, 250 ml bors, 3 piepti de pui, 50 g orez, un ou, doua cepe, doua felii de paine, doua linguri de faina, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, conopida
1. Cepele se curata de foi, se spala si se taie marunt. Ardeii grasi se curata de seminte si se taie in cubulete. Pieptii de pui se dezoseaza si se da carnea prin masina de tocat.
2. Se pune carnea intr-un castron si se adauga oul batut, faina, jumatate din cantitatea de ceapa si ardeiul gras. Se pune orezul, feliile de paine curatate de coaja si faramitate.
3. Se condimenteaza totul cu sare si piper, se amesteca pana cand se omogenizeaza toate ingredientele si se formeaza chiftelutele.
4. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga ceapa ramasa, morcovii, uleiul si telina taiate in cubulete. Cand legumele sunt pe jumatate fierte, se adauga fasolea, chiftelutele si restul de ardei gras.
5. Se fierbe totul pana cand chiftelutele sunt aproape gata, se adauga borsul si rosiile date pe razatoare. Ciorba se serveste presarata cu patrunjel tocat.
Sfat: In loc de fasole verde putem folosi conopida rupta in buchetele.
Bautura: Votca
CIORBA DE FASOLE CU CARNATI
Ingrediente: 250 g fasole boabe, o ceapa, un morcov, o radacina de patrunjel, jumatate de telina, 3 rosii, 300 g carnati afumati, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, o legatura de patrunjel, gogosari si castraveti murati
1. Carnatii se taie in felii subtiri si se prajesc in ulei incins, avand grija sa nu se arda prea tare.
2. Fasolea se spala si se pune la fiert in apa fierbinte. Cand apa a inceput sa clocoteasca, se mai lasa sa fiarba timp de cinci minute, apoi se scoate fasolea si se varsa apa.
3. Se repeta aceasta operatie de trei ori, apoi se pune apa la fiert si se toarna fasolea in oala.
4. Se adauga telina, radacina de patrunjel, ceapa si morcovul curatate de coaja si taiate in cubulete. Se adauga trei linguri de ulei, sare, piper si se lasa sa fiarba fasolea.
5. Se adauga apa de cate ori este nevoie ca sa fiarba fasolea. Cand este aproape fiarta, se adauga rosiile date pe razatoare si feliile de carnati.
6. Se mai lasa sa fiarba timp de zece minute si se indeparteaza oala de pe foc. Se serveste cu patrunjel proaspat tocat.
Sfat:Se poate servi si cu gogosari sau castraveti murati.
Bautura: Pinot Noir
PIZZA CU BACON
Ingrediente: 300 g bacon, 150 g ciuperci, doi ardei capia, un fir de praz, 500 g faina, o cutie cu rosii in bulion, 100 ml apa, 100 ml lapte dulce, 25 g drojdie, 5 linguri de ulei de masline, sare, piper, oregano, cimbru, busuioc, cascaval
1. Intr-un castron, se dizolva drojdia impreuna cu o lingurita de sare in laptele dulce caldut. Se adauga doua linguri de faina si se amesteca.
2. Se varsa drojdia peste faina ramasa, se adauga apa calduta, doua linguri de ulei si se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3. Se acopera cu un servet si se lasa sa dospeasca timp de zece minute.
4. Baconul si ardeii capia se taie in felii, ciupercile se curata de pielita si se taie in felii subtiri, iar prazul se taie rondele. Aluatul se imparte in bucati egale care se intind sub forma de cerc.
5. Se ung blaturile cu rosiile pasate, amestecate cu sare si piper, se asaza legumele si baconul si se rade deasupra cascavalul.
6. Se presara oregano si se asaza intr-o tava unsa cu restul de ulei. Se coc timp de 20 de minute si se servesc fierbinti.
Sfat: Putem inlocui oregano cu cimbru sau cu busuioc.
Bautura: Bere

PREPARATE DIN PESTE

COSULETE CU SALATA DE PESTE
Ingrediente: o cutie cu salata de peste, 200 g faina, 45 g untura, 45 g unt, doua oua, o lingura de smantana, o jumatate de pliculet cu praf de copt, sare, piper, seminte de susan, ulei de floarea-soarelui, porumb murat, patrunjel
1. Un ou, sarea, smantana, untul si untura se pun intr-un castron si se mixeaza pana cand totul devine ca o crema.
2. Se adauga faina amestecata cu praful de copt, piperul si se framanta pana cand rezulta un aluat elastic. Se intinde o foaie subtire din aluat si se decupeaza cercuri cu o cana sau un pahar.
3. Se unge o forma de muffins cu ulei si se asaza cercurile din aluat. Acestea trebuie sa depaseasca marginea formelor cu un centimetru. Marginile ramase se preseaza pe forma de muffins ca sa ia forma unui cosulet.
4. Se ung cu oul ramas, se presara seminte de susan si se introduce tava in cuptor. Sunt gata cand au devenit maronii la suprafata.
5. Se scot cosuletele din forme si se lasa la racit. Se umplu apoi cu salata de peste, se orneaza cu felii de porumb murat si patrunjel.
Sfat: Se servesc reci, simple sau alaturi de legume fierte. Bautura: Sauvignon Blanc
RULOURI DE HERING CU LEGUME
Ingrediente: 8 fileuri de hering in ulei, 200 g cuscus, un ardei capia, un fir de praz, 200 g broccoli, ulei de masline, sare, piper, o limeta, o portocala, o carambola, salata, marar
1. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga o lingurita de sare si, cand a inceput sa fiarba, se toarna peste cuscusul aflat intr-un castron. Se acopera vasul cu un capac si se lasa sa se umfle cuscusul.
2. Broccoli se fierbe, se scoate din apa si se lasa sa se raceasca. Se toaca apoi marunt, impreuna cu ardeiul capia si prazul.
3. Se pun peste cuscus, se adauga doua linguri de ulei de masline, se condimenteaza cu sare si piper, se amesteca si se lasa acoperit timp de zece minute, ca sa se patrunda aromele.
4. Fileurile de hering se stropesc cu sucul de limeta, se umplu cu amestecul de legume si cuscus si se ruleaza.
5. Se prind cu o scobitoare ca sa nu se desfaca si se servesc pe felii de portocala, alaturi de salata si felii de carambola.
Sfat:In amestecul de legume se poate adauga si marar tocat.
Bautura: Perla
SCRUMBIE PE PAT DE CUSCUS
Ingrediente: 4 scrumbii, 300 g cuscus, doi ardei capia, 400 g broccoli, apa, 400 g conopida, o vanata, o lamaie, o lingurita de praf de curry, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, oregano, pasta de hrean
1. Scrumbiile se curata, se eviscereaza si se spala. Se sareaza si se lasa deoparte zece minute.
2. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei, se adauga 500 ml apa si patru felii de lamaie. Se condimenteaza cu piper si se introduce tava in cuptor.
3. Se fierb scrumbiile zece minute la foc iute, apoi 15 minute la foc mai mic. Broccoli si conopida se fierb, se scurg de apa si se rup in buchetele mai mici, iar ardeiul capia si vanata se taie in cuburi.
4. Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga legumele, se condimenteaza si se calesc zece minute. Se scot si se pun intr-un castron.
5. Se fierbe apa intr-o oala si se toarna peste cuscus. Se adauga o lingura de ulei si se acopera. Cand este gata, se adauga praful de curry si se amesteca.
6. Se pune cuscusul pe farfurii, se asaza scrumbiile si se adauga legumele. Se presara oregano tocat si se serveste.
Sfat: Se poate servi si cu pasta de hrean.
Bautura: Vin alb de buturuga
SOMON CU FIDEA DE OREZ
Ingrediente: 4 fileuri de somon afumat, 500 g fidea de orez, 500 g broccoli, doi ardei capia, o lingura de sos de pesto, o portocala, doua linguri de ulei de masline, cimbru, salata, sare, piper, lamaie
1. Broccoli se spala, se rupe in buchetele mai mici si se fierbe timp de 15 minute in apa fierbinte in care s-a adaugat o lingurita de sare. Se scoate din apa, se lasa sa se raceasca si se toaca marunt.
2. Ardeii capia se curata de seminte, se spala si se taie in cubulete. Se stoarce sucul de la o portocala si se amesteca impreuna cu sosul de pesto, uleiul de masline, sarea si piperul dupa gust.
3. Fideaua de orez se fierbe, se trece sub un jet de apa rece ca sa se mai reduca din amidon si se lasa sa se scurga.
4. Se amesteca apoi cu legumele taiate, sarea si piperul. Se servesc alaturi de rulourile de somon si salata verde.
5. Sosul de pesto se poate amesteca bine cu fideaua de orez sau se serveste separat. Se presara totul cu cimbru proaspat tocat si se serveste.
Sfat:Portocala se poate inlocui cu lamaie. Bautura: Pinot Gris

PREPARATE DIN LEGUME

BRIOSE CU BROCCOLI
Ingrediente: 250 g broccoli, doua oua, 240 g faina, 120 ml lapte batut, o ceapa, 3 linguri de ulei de masline, o lingurita de praf de copt, sare, piper, unt, chilli
1. Praful de copt se dizolva in laptele batut, se adauga sare si piper dupa gust.
2. Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca marunt. Se incinge putin ulei intr-o cratita si se caleste pana cand devine sticloasa. Se scoate din ulei si se lasa sa se raceasca.
3. Broccoli se spala, se rupe in buchetele mai mici, se fierbe si se lasa la racit.
4. Ouale se pun intr-un castron si se mixeaza pana cand isi dubleaza volumul. Se adauga laptele batut, restul de ulei de masline, faina si ceapa.
5. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga broccoli si faina. Se amesteca totul si se toarna in forme de muffins unse cu unt.
6. Se introduc formele in cuptor si se coc pana cand muffins-urile devin maronii la suprafata.
Sfat:Pentru a fi mai picante se poate adauga si chilli. Bautura: Chardonnay
CHEC CU MAZARE
Ingrediente: 200 g mazare, 200 g fasole verde, o ceapa, 120 ml lapte dulce, 250 g unt, 300 g faina, 4 oua, un pachetel cu praf de copt, sare, piper, oregano, branza telemea
1. Fasolea si mazarea se spala, se fierb si se racesc. Oregano se spala, se toaca marunt si se pune intr-un castron.
2. Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca marunt. Se incinge o cratita si se pun 50 g unt. Se lasa sa se topeasca si se adauga ceapa. Se lasa sa se caleasca, apoi se tine la racit.
3. Se mixeaza ouale impreuna cu putina sare, apoi se adauga 150 g unt, laptele dulce, ceapa, piperul dupa gust si praful de copt.
4. Se adauga legumele, oregano si faina, apoi se pune totul intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt unsa cu restul de unt.
5. Se introduce tava in cuptor si se tine pana cand, daca introducem o scobitoare in compozitie, aceasta iese uscata. Se lasa checul in tava timp de zece minute ca sa se raceasca, apoi se scoate si se serveste.
Sfat: Se mai poate adauga si branza telemea taiata cubulete.
Bautura: Muscat Ottonel
PASTE DE OREZ CU BROCCOLI
Ingrediente: 500 g broccoli romanesco, 500 g paste de orez, 3 linguri de pesto de busuioc, 100 g nuca macinata, o limeta, o jumatate de lingurita de praf de curry, sare, piper, ulei de masline, cimbru, nucsoara, seminte de dovleac
1. Broccoli se rupe in buchetele mai mici, se spala si se pune la fiert in apa clocotita, in care s-a adaugat o lingurita de sare.
2. Dupa ce s-a fiert se scoate din apa si se pune intr-un castron.
3. Pastele se fierb in apa cu sare si o lingurita de ulei, se pun intr-o strecuratoare si se trec rapid sub un jet de apa rece, ca sa se mai elimine din amidon.
4. Se lasa sa se scurga, apoi se amesteca bine cu sosul de pesto, sucul de la limeta, cimbru, sare si piper dupa gust.
5. Se presara nuca macinata, nucsoara, praful de curry si se amesteca totul. Se adauga buchetelele de broccoli, se amesteca si se serveste totul imediat.
6. Se pot servi si reci, insa se diminueaza gustul pastelor si cel de broccoli.
Sfat:Nuca se poate inlocui cu seminte de dovleac prajite.
Bautura: Tuica
SALATA CU LEGUME
Ingrediente: o conserva de fasole boabe, 200 g fasole verde, doi morcovi, 200 g mazare, doi dovlecei, o legatura de ceapa, 150 g boabe de porumb din conserva, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, otet de mere, patrunjel, naut, salata verde
1. Fasolea verde se taie in bucati mai mici si se pune la fiert impreuna cu mazarea. Cand sunt fierte se scot cu o paleta cu gauri si se pun intr-un castron ca sa se raceasca.
2. Dovleceii se spala, se taie pe jumatate si se fierb. Se scot din apa, se lasa sa se scurga, apoi se taie in cubulete.
3. Morcovii se curata de coaja, se spala si se taie in cubulete. Se fierb si se lasa sa se scurga.
4. Se face o vinegreta din ulei, otet, sare si piper dupa gust. Se pun toate legumele intr-un castron, se adauga ceapa taiata rondele, boabele de porumb si fasolea scursa de apa.
5. Se amesteca totul, se condimenteaza daca mai este nevoie si se serveste imediat, presarata cu patrunjel tocat, sau se poate introduce la rece pentru zece minute.
Sfat: Se mai poate adauga naut fiert si frunze de salata verde.
Bautura: Cabernet

PREPARATE DULCI

TORT CUPOLA CU PORTOCALE
Ingrediente: o portocala, 100 g alune, 300 g faina, 175 g zahar tos, 5 oua, 4 linguri de cacao, un pliculet cu praf de copt, un varf de cutit de sare, 175 ml ulei de floarea-soarelui, coaja de portocala zaharisita, esenta de rom
1. Galbenusurile se separa de albusuri si se mixeaza impreuna cu putina sare pana cand isi dubleaza volumul.
2. Se amesteca bine cu uleiul, praful de copt, esenta de rom, coaja rasa si sucul de la portocala.
3. Albusurile se mixeaza impreuna cu zaharul tos pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului.
4. Peste galbenusuri se adauga alunele macinate, faina amestecata bine cu 3 linguri de cacao, apoi albusurile mixate.
5. Se amesteca bine cu o lingura de lemn si se toarna totul intr-o tava de tort rotunda, tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si presarata cu faina.
6. Se introduce tava in cuptor si se coace totul. Este gata cand, daca introducem o scobitoare in compozitie, aceasta ramane uscata. Se lasa sa se raceasca, se scoate din forma si se presara restul de cacao.
Sfat:Putem folosi coaja de portocala zaharisita in locul celei proaspete.
Bautura: Suc de fructe
PERNUTE DE CIOCOLATA
Ingrediente: un plic cu crema de vanilie instant, 400 g faina, 300 g unt, 200 g zahar tos, 3 oua, 350 ml lapte dulce, 3 linguri de cacao, un pliculet cu praf de copt, zahar vanilinat, doua linguri de zahar pudra, sare, esenta de rom, menta
1. Untul, zaharul tos si zaharul vanilinat se mixeaza pana cand totul devine ca o crema. Se adauga ouale, 100 ml lapte dulce, un praf de sare si cacaua.
2. Se adauga esenta de rom, faina omogenizata cu praful de copt si se amesteca pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3. Se acopera cu folie alimentara si se introduce la rece pentru 20 de minute.
4. Crema se prepara conform instructiunilor de pe plic, cu restul de lapte dulce si zaharul pudra.
5. Se intinde o foaie din aluat si se decupeaza cerculete cu un pahar. Se umplu cerculetele cu crema de vanilie si li se da forma de pernute.
6. Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt si se asaza fursecurile. Se introduce tava in cuptor si se coc timp de 20 de minute.
Sfat: In aluat se mai poate adauga si menta taiata fasii.
Bautura: Ciocolata calda
PRAJITURA CU CREMA DE NUCI
Ingrediente: 200 g faina, 6 oua, 200 g zahar tos, 500 ml frisca lichida, 200 g nuca macinata, un pliculet cu praf de copt, doua pliculete cu zahar vanilinat, doua linguri de cacao, esenta de rom, cirese confiate, ulei, sare, alune de padure
1. Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilinat pana cand isi dubleaza volumul. Se adauga praful de copt, jumatate de sticluta de esenta de rom si faina.
2. Albusurile se mixeaza cu un varf de cutit de sare pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului. Se toarna peste galbenusuri si se amesteca bine cu o lingura de lemn.
3. Se tapeteaza fundul unei tavi cu hatie de copt unsa cu ulei si se intind patru foi subtiri. Se coc timp de sapte minute fiecare, apoi se scot de pe foile de hartie si se lasa sa se raceasca.
4. Frisca se mixeaza si se imparte in doua. 300 ml frisca se amesteca bine cu nuca macinata, iar restul cu cacaua si esenta de rom.
5. Se introduc la rece pentru zece minute, apoi se ung foile cu crema de frisca cu nuca si se suprapun. Se decoreaza cu frisca ramasa amestecata cu cacao si cu cirese confiate.
Sfat: Putem inlocui nuca macinata cu alune de padure.
Bautura: Traminer
FLUTURI CU MORCOVI
Ingrediente: un morcov, 250 g unt, 125 g zahar tos, un ou, un pliculet cu praf de copt, o lingura de smantana, doua pliculete cu zahar vanilinat, 300 g faina, o jumatate de lamaie, un varf de cutit de sare, esenta de lamaie
1. Morcovul se curata de coaja, se spala si se da pe razatoarea cu ochiuri mici. Intr-un castron mai mare se pune untul, oul, zaharul tos si zaharul vanilinat.
2. Se adauga smantana, esenta de lamaie, o lingurita de suc de lamaie si coaja rasa.
3. Se mixeaza totul, apoi se presara deasupra faina amestecata cu praful de copt, sarea si morcovul.
4. Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera cu folie alimentara si se introduce la rece pentru 20 de minute.
5. Se intinde o foaie din aluat si se decupeaza fluturii cu o forma de prajituri. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se asaza fluturii si se introduce tava in cuptor.
6. Sunt gata cand au inceput sa se inchida la culoare pe margini.
Sfat: Sfat: Se mai poate adauga si nuca macinata.
Bautura: Suc de morcovi

×