x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Când dragostea pentru gătit învinge

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu 16 Mar 2011 - 21:06
Când dragostea pentru gătit învinge

156628-bucate08-12-9.jpgCampionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber este locul în care cunoşti adevăraţi bucătari care au ceva de spus când intră în bucătărie. Este şi cazul lui Marius Ţifachi, maestru în arta culinară din anul 2006. A lucrat mai întâi în Bucureşti, apoi s-a întors în Iaşi, oraşul său natal. Deşi a terminat Fa­cultatea de Construcţii, pasiunea pentru gătit a fost mai puternică decât orice construcţie. „Când am intrat la fa­cultate, am intrat şi în bucătărie, mai întâi pentru a-mi găti mie, apoi pentru a găti şi pentru alţii”, ne mărturiseşte Marius.

Cea mai plăcută experienţă în acest domeniul a fost Concursul Internaţional de Gastronomie de la Malta, la care a obţinut două medalii de bronz şi două menţiuni. Secţiunile la care a participat au fost peşte, raţă, porc etc. „Acest concurs a fost cu adevărat o experienţă. Am observat că ţările din Europa oferă mare atenţie echipelor naţionale din domeniul gastronomiei, ceea ce în România nu se întâmplă. Am avut  noroc de generozitatea ţării-gazdă, care ne-a ofe­rit materie plimă, ustensile etc. Am concurat trei oameni cu branduri renumite în întreaga lume.”

 

Victorie cu gusturi naturale
Marius Ţifachi se bucură că şi Iaşiul a devenit gazda unui concurs gastronomic. „E un început. Concursul acesta este o ocazie pentru colegii mei să îşi facă o idee despre ce reprezintă o competiţie, ce înseamnă să dai explicaţii în faţa juriului.” Au fost o echipă de trei bucătari de la Restaurantul Panoramic 13, al Hotelului Unirea. Alături de el au mai participat Fronea Adina şi Corban Paul. „Meniul l-am compus eu, dar şi-au adus şi ei aportul. Am făcut pregătirile în ultima săptămână dinaintea concursului.” În prima zi, la expoziţia de preparate reci, echipa lui Marius a obţinut locul al II-lea la secţiunea dulciuri şi patiserie. În a doua zi, pentru ca­tegoria creaţie, ei au pregătit o pastramă de muşchi de porc uşor afumat în cuptor. Tratamentul termic a fost finalizat în sos de vin cu usturoi. Apoi au făcut o salată de ciuperci de pădure  marinate şi mămăligă cu telemea. Pentru aceste preparate au obţinut locul al III-lea.

La secţiunea plită (la care au obţinut locul al II-lea) au impresionat ju­riul cu un file din biban de mare pe pat de sparanghel cu garnitură de piure de ţelină şi măr picant şi sos de şampanie cu curry. Am aflat reţeta acestui sos special: ceapa este călită în unt, stins cu vin spumant. Se adaugă smântână dulce nefermentată şi şampanie. Spre final se adaugă puţin curry. Se lasă să scadă până devine cremos. Bibanul, după ce e gata, se condimentează cu sare şi piper. Secţiunea ceaun a încântat juriul printr-o ciorbă nouă, având la bază pui grill cu morcovi, cartofi, ceapă coaptă, acrită cu puţin oţet, dreasă cu smântână şi ou. Au folosit tăiţei albi din ou, sare, piper şi verdeaţă proaspătă. „La fiecare preparat am încercat să păstrăm gustul materiei prime şi nu am adăugat  nimic artificial”, a declarat Marius.

Citeşte mai multe despre:   profesionistii,   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin
Fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, nu era deloc un gurmand rafinat. Conform volumului semnat de Victoria Clark şi Melissa Scott, dicatorul comunist cerea când se afla acasă,...

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?
Cel mai rar peşte din Europa, care trăieşte numai în Argeş. Este o specie endemică, cu areal foarte restrâns, pe numai 10 km din lungimea unui râu. O specie nocturnă, insectivoră, bentică, strict reofilă,...

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda
Vlogger-ul Selly se numără printre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat de anul acesta. Imediat după aflarea notelor, Selly a publicat rezultatele pe contul său de Instagram. Astfel, notele obținute...
Serviciul de email marketing furnizat de