x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cartoful de Cristal

Cartoful de Cristal

de Carmen Dragan    |    Maria Belu-Burtea    |    12 Noi 2008   •   00:00

Sticlarul "nu-i doar un muncitor, ci un adevărat artist". Aceasta este convingerea, încă din copilărie, a lui Ion Tămâian, astăzi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. "Toată viaţa mea a fost legată de sticlărie. Şi tatăl meu a fost sticlar. Lângă satul naşterii mele era fabrica de sticlă de la Poiana Codrului, cea mai veche din ţară. Copil fiind, am văzut acolo prima dată sticlarii lucrând şi mi-au plăcut enorm", ne mărturiseşte artistul.



Obiecte-trofeu
Colaborarea lui Ion Tămâian cu Ambasada Peru este mai veche. Nu de puţine ori şi-a prezentat colecţiile de obiecte în cadrul unor evenimente organizate de aceasta. Aşa că a răspuns prompt propunerii de a realiza "Cartoful de Cristal" şi suportul pentru "Cartoful de Argint", premii acordate în cadrul concursului "Cele mai bune reţete de cartofi din România", eveniment organizat de Ambasada Peru în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti".

"Suporturile sunt făcute din cristal transparent, în combinaţie cu multe culori. În realizarea cartofului, am matizat cristalul şi l-am colorat cu maro şi verde, pentru a fi cât mai aproape de culoarea naturală a… cartofului", a precizat Ion Tămâian. Astăzi,  obiectul de artă care redă foarte bine forma organică a tuberculului a ajuns în posesia bucătarului Ferhati Zitouni, de la Ambasada Algeriei.

Stilul "Ion Art"
Artistul sticlar Ion Tămâian a absolvit Academia de Arte "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca. A organizat nenumărate expoziţii de grup şi personale naţionale şi internaţionale în Franţa, Germania, SUA, Elveţia, Norvegia, Suedia etc.

Începând cu 1992, artistul a creat o adevărată şcoală, mai ales în domeniul picturii pe sticlă. Atelierul său, Ion Art Glass, datează din 1992, fiind situat în localitatea Şelimbăr din judeţul Sibiu. Artistul îi aşteaptă pe toţi cei care vor să-i cunoască arta în expoziţia şi atelierul de la Şelimbăr, unde obiectele sunt expuse în spaţii generoase. Mai mult, cei interesaţi de procesul de creaţie pot vedea în atelier cum sticla se transformă în obiecte de artă. Artistul este în măsură să prezinte şi curentele actuale din sticla românească şi mondială. Aşadar, în expoziţie se regăsesc exemplificări ale acestora, semnate de artişti consacraţi, care vin să sublinieze originalitatea şi stilul creaţiei "Ion Art".

×
Subiecte în articol: cultura si piper