O veche legendă, zice-se, de sorginte dacică, vorbeşte despre cum a apărut ceapa în Câmpia Buzăului... Cică ar fi fost o dată o fată frumoasă, fiica unui mare luptător dac. Şi fata asta iubea un flăcău, şi băiatul o iubea aşijderea, şi se vorbiseră ei să se căsătorească într-o zi de primăvară. Dar până să vină ziua aceea s-a pornit un război şi feciorul s-a dus să lupte, împreună cu tatăl fetei şi cu toţi voinicii din sat. Se mai spune că, tot aşteptându-l să se întoarcă, fata s-a apucat să ţeasă şi să coasă o cămaşă, crezând că atunci când o va termina băiatul va fi lângă ea.
Dar cum el nu s-a întors, a ţesut şi-a cusut altă cămaşă, apoi încă una, şi încă una... Şi într-o zi a venit veste că războiul s-a terminat, dar era rost de bucurie, pentru că feciorul pe care-l iubea murise pe câmpul de bătălie. Fata s-a rugat atunci lui Zamolxis, cu lacrimi fierbinţi s-a rugat, să o transforme într-o plantă, să stea şi ea în pământul în care fusese îngropat iubitul ei. Şi Zamolxis a transformat-o în ceapă, iar fiecare dintre foile (cămăşile) cepei se spune că este una dintre cămăşile ţesute şi cusute de ea. Iar de fiecare dată când ne dau lacrimile tăind o ceapă, cu noi plânge fata de dac, neostoită încă de dorul iubitului ei...
Povestea aceasta a cepei aţi aflat-o probabil, deja, dacă aţi urmărit ediţia de săptămâna trecută a emisiunii „Ca la mama acasă”, când bucătarul-invitat de realizatoarea Emilia Nicolaescu, Ştefan Florin Varga, a pregătit „Ceapă umplută ca la Buzău”, o reţetă în care, pe lângă preţioasa legumă (prezentă în toate cele trei variante ale ei: albă, roşie şi de apă), s-au mai folosit câteva ingrediente simple, specifice postului: ulei, miez de nucă, miez de pâine muiat în vin, sare, piper alb măcinat şi mărar (cine şi-a putut permite, a adăugat în sosul de rumenit la cuptor şi puţină smântână, dar noi nu vă îndemnăm, ca să nu vă smintim postirea!).
Săptămâna aceasta – atât joi după-amiază, în cadrul emisiunii Regionalia, cât şi vineri, de la ora 13:00 – „Ca la mama acasă” te invită... acasă la familia Dragu, din Bădeni (judeţul Buzău), unde vor găti pentru dumneavoastră două Emilii (realizatoarea şi gazda). Reţeta de bază a acestei ediţii o reprezintă „Iepurele cu sos picant ca la Bădeni”, o sugestie gastronomică pentru sărbătorile ce vor veni. Dacă ai un iepure de casă, îţi mai trebuie doar: o căpăţână de usturoi, jumătate de litru de vin alb sec, un kg de roşii, slăninuţă afumată pentru împănarea iepurelui, sare, piper, o legătură de pătrunjel, 150 ml ulei, două linguriţe de boia iute.
Se porţionează carnea şi se împănează cu slăninuţă şi usturoi (iepurele de casă nu trebuie ţinut în baiţ, carnea fiind deja fragedă). Se presară cu sare şi piper şi se dă la rece pentru două ore. Se aşază în tavă la cuptor şi se coace 40 de minute. După ce se scoate din cuptor, se adaugă vinul şi se mai lasă în cuptor 15 minute. Între timp se pregăteşte sosul: se taie roşiile cubuleţe, se călesc, se condimentează cu boia iute. Se scoate iepurele din cuptor, se adaugă sosul şi se introduce din nou în cuptor pentru 5 minute.
Se decorează cu pătrunjel şi se serveşte alături de garnitura de gutui fierte în vin.