x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Chemare de gurmand

0
Autor: Cristina Andreea Calin 11 Oct 2006 - 00:00
Chemare de gurmand
GURMANDUL IN BUCATE
Iubesc toamna. Nu pentru ca as fi nascuta in septembrie, cand se parguiesc fructele si legumele. Iubesc toamna nu pentru ploile de seara, nici pentru peisajele mirifice pe care le creeaza cu penelul ei plin de imaginatie. Iubesc toamna pentru ca scoate din tolba ei toate roadele delicioase ale pamantului si le depune in gradini. Toate culorile curcubeului se perinda in fata ochilor mei atunci cand trec prin piata. Capat energie numai privind la toate aceste fructe si legume pentru care gospodarii au muncit mult timp. Sunt atat de multe, incat este foarte greu sa ma hotarasc ce sa cumpar. Vinete, rosii, dovlecei, ardei gras, ardei capia, ceapa, cartofi, gogosari, conopida, telina si cate si mai cate ma tenteaza si ma indeamna sa ascult chemarea de gurmanda. Si atunci indes plasele cu toate aceste legume, fara sa stiu exact ce am sa fac cu ele acasa. Nu ai cum sa rezisti tentatiei de a cumpara legume proaspete, mai ales ca toti doctorii recomanda consumul lor in cantitati mari.

Cu plasele pline de legume, ajung acasa, deschid cartile de bucate si incep sa cautat o combinatie care sa includa cat mai multe dintre ingredientele pe care le am in sacose. Am ales ardei umpluti, mai ales ca acest preparat, chiar daca este atat de comun, are foarte multe variante.

ISTORIC. Nu trebuie sa uitam ca ardeii cresc inca din anul 7500 i.H, fiind "domesticiti" dupa aproximativ 3.000 de ani de populatiile bastinase de pe continentul american. Cristofor Columb a fost cel care i-a descoperit si i-a adus in Europa. Proprietatile lor medicale au fost pentru prima data descoperite de medicul de pe nava lui Columb, Diego Alvarez Chanca, in 1494. Ardeii sunt un remediu eficient impotriva constipatiei, iar pe timp de iarna, consumul de ardei reduce riscul aparitiei racelilor si a gripelor, ajuta circulatia si de aceea dispare efectul de "maini si picioare reci".

RETETA. Cu atatea argumente in favoarea lor, nu imi ramane decat sa ma apuc de preparat ardeii umpluti. Intr-o tigaie am pus la topit putin unt. In el am calit o lingura cu dovlecel tocat marunt, telina tocata si rosii taiate cubulete. Am mai pus un praf de sare, un praf de piper si busuioc proaspat tocat marunt. Intre timp, am spalat orezul si l-am pus si pe el la calit, in ulei de masline cu un praf de sare. Cand s-a ingalbenit, am adaugat peste el legumele calite si le-am lasat pe foc pentru cinci minute, pana cand gustul tuturor ingredientelor s-a intrepatruns. Apoi, am lasat compozitia deoparte. Ardeii capia i-am spalat foarte bine, le-am taiat capacul si le-am scos semintele. Pentru a da preparatului o nota personala, am vrut sa fac ardeii altfel. I-am taiat pe jumatate si am pus compozitia. Pentru a nu le strica forma, i-am pus pe toti intr-o tava, in care am mai adaugat putin ulei de masline, doua-trei foi de dafin si apa. I-am lasat in cuptor aproximativ o jumatate de ora, pana cand ardeiul s-a patruns. Cand au fost gata, am presarat marar proaspat tocat marunt si am mai lasat tava in cuptor, cu focul stins, vreo cinci minute. Cand i-am servit, pe fiecare farfurie am pus cate doua-trei linguri cu sosul din tava. Inca o lingura cu smantana sau cu iaurt si ardeii mei umpluti sunt exceptionali!

ARDEI UMPLUTI

  • Ingrediente: 8 ardei capia, 100 g orez, 400 g rosii descojite, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, 200 g carne tocata de pui, o lingura cu menta, sare, piper, o lingura cu ulei de masline, 50 g pasta de rosii.
  • Preparare: Se amesteca orezul cu carnea tocata, verdeata tocata, rosiile pasate, mirodeniile si uleiul. Se umplu ardeii si se asaza intr-o oala. Deasupra se toarna pasta de rosii diluata. Se tin pe foc pana cand sunt gata.
  • ARDEI CU LEGUME

  • Ingrediente: 8 ardei grasi, doi morcovi, un pastarnac, o ceapa, 3 rosii, o lingura cu zahar, 3 linguri cu ulei, mirodenii, sare, bulion.
  • Preparare: Ardeii, carora li s-a scos in prealabil cotorul, se pun doua minute in apa clocotita, putin sarata. Se pune umplutura din legumele tocate si calite, adaugandu-se putin zahar si mirodenii. Se asaza in cratita, se toarna deasupra apa, se adauga ulei si bulion de rosii si se lasa sa fiarba inabusit cu capac timp de 30-40 de minute.
  • ALTERNATIVE INGENIOASE

    Nu numai ardeii, cu toate sortimentele lor, pot fi umpluti. O multime de alte legume se pot pregati in acest fel, atat pentru felul doi, dar si ca aperitiv. Un exemplu sunt maslinele umplute, care reprezinta un excelent antreu, mai ales ca au un aspect deosebit. Apoi, pentru felul de baza putem folosi vinete, dovlecei, rosii sau telina umplute. In ceea ce priveste compozitia pentru umplutura, posibilitatile sunt nenumarate. Legumele sunt cea mai buna alternativa pentru zilele de post, dar si pentru cei care au probleme de sanatate si vor sa elimine grasimile din dieta lor. Apoi, carnea de orice fel poate fi folosita in combinatie cu orez sau cu alte legume. Pentru a crea o imagine vizuala placuta este indicat sa se prepare in aceeasi perioada mai multe feluri de legume. Culorile diferite si gusturile complementare pot face dintr-un fel de mancare o adevarata delicatesa. De asemenea, pentru cei carora le plac preparatele exotice exista variante mai rafinate. Fructele de papaya umplute, sunt doar un exemplu.
    Citeşte mai multe despre:   roşii,   ardei,   legume,   ardeii

     



    Mai multe titluri din categorie

    Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1

    Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1
    Galerie Foto Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18-49 de cu o audiență medie de...

    The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor

    The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor
    Galerie Foto Seara trecută, în cel de-al treilea Bootcamp X Factor, Delia a decis care sunt echipele cu care va merge mai departe în competiție. The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună vor participa în următoarea...

    Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

    Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
    Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

    Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

    Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
    A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
    Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

    Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

    Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
    Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

    Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

    Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
    Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

    UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

    UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
    Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...

    Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală Asia Express- Drumul Împăraților

    Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală  Asia Express- Drumul Împăraților
    Galerie Foto Drumul Împăraților, traseul celui de-al patrulea sezon al celui mai dur reality – show,  Asia Express, ajunge la final. Duminică, 28 noiembrie, de la 20:00, Antena 1 difuzează lupta decisivă între...

    Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră

    Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră
    Indiferent că vorbim despre propriile locuințe, despre spatiile de lucru, instituții publice și așa mai departe, dăunătorii de orice fel, fie că discutăm despre rozătoare sau despre insecte, acestea nu trebuie...

    Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !

    Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !
    Utilizată în mod special în mediul exterior balustrada a început să fie integrată din ce în ce mai mult în procesul de amenajare interioară. Această situație a apărut ca urmare a faptului că balustrada...

    Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat

    Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat
    În viața fiecărei femei, momentul cumpărării unei case este cu adevărat foarte important, un moment de tranziție care presupune schimbări intense și care tocmai din acest motiv merită sărbătorit. Dacă o...

    Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă

    Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă
    Lista statelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de CNSU. Unele state UE au ajuns în zona galbenă iar altele au trecut în zona roșie.  Prin urmare, Monaco intră în zona roșie,...

    Ziua Recunoștinței/Thanksgiving

    Ziua Recunoștinței/Thanksgiving
    Galerie Foto Ziua Recunoștinței este de departe cea mai importantă zi de sărbătoare a americanilor. Fără daruri, fără petrecere și nu seara. Este vorba de o masă de prânz la care participă familia, prietenii apropiați...

    Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 

    Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 
    Folclorul local din zona Cetății Deva a păstrat foarte multe legende legate de acest loc istoric. Multe povești cu zâne, balauri și alte personaje fantastice, dar și despre niște tuneluri subterane care ar duce s...
    Serviciul de email marketing furnizat de