x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delicatese cu sau fără sos

0
Autor: Carmen Dragan 19 Ian 2011 - 18:16
Delicatese cu sau fără sos

147259-bucate03-12-18.jpgO masă cu adevărat rafinată ar putea fi constituită din mâncare de prepeliţă sau raţă. Conţinutul scăzut în grăsimi şi colesterol este unul din motivele pentru care ar trebui să gătim cât mai des aceste păsări cu o carne atât de fină. Prepeliţa a început să fie domesticită în Coreea, China şi Japonia în anii 1300 e.n. Pentru a-i arăta preţuirea, crescătorii japonezi i-au construit colivii din lemn de esenţă preţioasă (santal, mahon) încrustate cu aur, argint, fildeş şi perle. Tot în Japonia, în secolul nostru, a început şi exploatarea prepeliţei pentru ouă şi carne.

Ouăle de prepeliţă şi-au dovedit acţiunea benefică în peste 30 afecţiuni ale organismului, aşa că nu ar trebui nici pe ele să le evităm. Fără nici un fel de medicamente, o cură cu ouă de prepeliţă poate rezolva probleme grave de sănătate, cum ar fi afecţiunile inimii, ale stomacului sau ale sistemului circulator.

 

La cuptor, un deliciu culinar
Cea mai gustoasă este prepeliţa la cuptor. Cu diverse alte ingrediente, carnea capătă un gust cu adevărat greu de refuzat. Ce-aţi spune de prepeliţe cu cireşe? Am avea nevoie de  prepeliţe mici, costiţă afumată, cireşe proaspete sau din compot şi cireşe conservate în alcool, brânză de vaci, suc de cireşe, vin alb, zahăr pudră, ulei, sare şi piper. Toate din ochi şi după gust. Cireşele se taie mărunt şi se amestecă bine cu brânza de vaci, sare şi piper, cu care se umple prepeliţa. Se coase fiecare pasăre în parte, apoi se înfăşoară în felii subţiri de costiţă afumată şi se leagă. Se aşază prepeliţa în tavă, cu bucăţele de unt. Se lasă 25 de minute pe o parte, apoi se întoarce.

În unt se călesc cireşe din compot până scade sucul lăsat. Se adaugă vinul alb şi se mai lasă 2-3 minute. O delicatesă, dacă nu uităm şi de ornare: cu câteva cireşe pe platoul pe care se serveşte!

 

Sosul brun, succes culinar
Cu carnea de prepeliţă şi de raţă se asortează foarte bine sosul brun. Fundamental în bucătăria franceză, sosul brun original, cel spaniol, era preparat din bulion, zeamă de carne de vită, îngroşat cu rântaş brun, iar un bucătar consuma cam două zile din viaţă ca să obţină acest sos atât de necesar preparării altor zeci de sosuri brune. Astăzi bucătarii aplică o metodă mult mai rapidă, folosind un fond brun de viţel, sau chiar de pui, concentrat prin fierbere reductivă şi îngroşat cu amidon la sfârşitul perioadei de gătit. Deşi mai rapid şi mai uşor decât sosul brun original, acest sos de bază se poate dezvolta în prepararea celorlalte sosuri de culoare brună. Deşi se cheamă spaniol, nu are nimic de-a face cu bucătăria spaniolă. Se spune că soţia lui Ludovic al XIII-lea, Ana, a ajutat cu sfaturi la pregătirea mesei de nuntă şi a insistat ca sosul brun franţuzesc să fie îmbogăţit cu roşii spanioleşti. Acest nou sos, mai bogat şi mai aromat, a fost un mare succes culinar şi a fost numit „spaniol”. Cu sos sau fără sos, poftiţi la prepeliţă şi raţă!

Bibilică la cuptor
Ingrediente: o bibilicã de circa 1,500 kg, 500 g porumb, 200 g roşii cherry, o legãturã pãtrunjel, un ou, câţiva căţei de usturoi, sare, piper, 200 g unt, cimbru.
Pentru sosul de ardei iute: 30-50 ml untdelemn, 50 g ceapă, 150 ml vin acrişor, 100 ml suc de roşii, o linguriţă rasă de muştar, 25 g făină, 300 ml apă, sare, piper, două boabe de ienibahar, o foaie de dafin, o bucăţică de scorţişoară, două cuişoare, sare.
Prepararea sosului: Ceapa rasă fin se căleşte cu grăsimea la foc mic, numai un minut, ca să-şi dezvolte aroma, apoi se stinge cu apă şi se lasă să fiarbă 10 minute la foc mic. Se adaugă făina diluată cu vinul şi cu toate celelalte ingrediente. Sosul se lasă să fiarbă 2-3 clocote, ca să se lege cu făina şi se sărează. Dacă este prea gros, se diluează cu apă, vin sau suc de roşii, după gust.
Preparare: Bibilica se unge cu unt topit, sare, piper, cimbru. În tavă se pune puţină apă. După o oră se adaugă în tavă roşiile şi căţeii de usturoi. Se introduce în cuptorul încins la 180 de grade. Separat se fierbe porumbul cu puţină sare. Bibilica se aşază  în mijlocul platoului, iar alături se aşază legumele.
Se ornează cu bucheţele de pătrunjel şi se serveşte cu sosul de ardei iute.

Prepeliţă cu mazăre şi sos brun
Ingrediente: o prepeliţă, 300 g mazăre, o legătură de pătrunjel, sare, ulei, cuişoare. Pentru sos: 75 g unt sau ulei, 75 g făină, un morcov, o jumătate de ţelină, o ceapă, doi căţei de usturoi, o jumătate de foaie de dafin, cimbru, 50 g bulion, piper, sre, 500 g oase de vită sau porc.
Prepararea sosului: Zarzavaturile se spală, se curăţă, se taie ceapa în bucăţi, se curăţă, se spală şi se taie felii. Într-o cratiţă se pune untul şi când se înfierbântă se adaugă făina, rumenindu-se bine. În tot timpul se amestecă bine cu o lingură de lemn să nu se ardă făina. După ce aceasta a căpătat o culoare brună, se adaugă zarzavaturile, ceapa şi condimentele şi se prăjesc uşor. Se sting apoi cu două ceşti cu apa caldă. În timp ce se prepară sosul, oasele se sparg şi se prăjesc în cuptor, apoi se pun în vasul cu sos o dată cu bulionul. Se fierbe totul la foc potrivit cam 3 ore, având grijă să se adune spuma când se formează şi să se amestece mereu ca să nu se prindă sosul de vas. După ce este gata, se strecoară printr-o sită.
Preparare: Prepeliţa se curăţă, se spală. Se unge cu ulei,  se presară pe ea sare şi se pune într-o tavă la cuptor. Separat, mazărea se fierbe într-o oală cu sare şi câteva cuişoare. După ce a fiert, se scurge şi se aşază pe un platou, de jur-împrejurul prepeliţei. Se ornează cu bucheţele de pătrunjel şi deasupra se toarnă sosul brun.

Raţă cu portocale
Ingrediente: 1,750 kg raţă, 6 portocale, 200 g orez, 200 g unt sau ulei, 30 g zahăr, sare, boabe de ienibahar.
Preparare: Se frige raţa unsă cu unt sau ulei, busuioc, întreagă la cuptor incins circa 20 minute. Se scoate raţa. Portocalele se presară cu zahăr şI ienibahar şi se pun în cuptor pe o tavă. Se tranşează raţa, se aşază pe platou şi feliile de portocală se pun peste raţă. Raţa se garniseşte cu pilaf, cu felii de portocale şi boabe de ienibahar.

Prepeliţă cu varză, învelită în bacon
Ingrediente: o prepeliţă, câteva verze de Bruxelles, 7-8 bucăţi de bacon, sare, unt.
Ingrediente pentru sos: o ceapa, 5-6 căţei de usturoi,ulei, sare, 200 g ardei iuţi, cam 500 g de roşii.
Prepararea sosului: se taie roşiile, se pune sare şi 2 linguri de ulei. Pe fundul unei oale se pune ulei, se adaugă ceapa tocată şi usturoiul mărunţit. Se taie ardeii bucăţi şi se adaugă în oală. Se căleşte totul câteva minute, apoi se adaugă roşiile. Se fierbe bine, apoi se dă prin sită.
Preparare: Prepeliţa de curăţă, se spală se unge cu unt şi sare şi se bagă în cuptorul încins. Cu un sfert de oră înainte de a fi gata, deasupra prepeliţei se pun felii de bacon şi se introduce tava înapoi în cuptor. Separat se sotează varza în puţin unt. Se serveşte cu sosul iute.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...
Serviciul de email marketing furnizat de