x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Desfătare vizuală

Desfătare vizuală

de Carmen Dragan    |    14 Mai 2008   •   00:00

Pentru iubitorii de artă, doritori de a deveni posesorii unor obiecte preţioase, Galeria de Artă Ana, de pe Strada Ermil Pangrati, din Bucureşti, a organizat în luna aprilie prima sa licitaţie

O galerie de artă este întotdeauna un loc magic, al delectărilor vizuale, în care lumea veche este prezentă prin obiecte valoroase. Pentru iubitorii de artă, doritori de a deveni posesorii unor obiecte preţioase, Galeria de Artă Ana, de pe Strada Ermil Pangrati, din Bucureşti, a organizat în luna aprilie prima sa licitaţie.

 

Ceramică, sticlă, porţelanuri

Galeria a scos la licitaţie obiecte din diverse domenii şi din materiale diferite. O categorie foarte apreciată a fost cea de ceramică, sticlă şi porţelanuri. Începutul de secol XX a fost prezent printr-un serviciu de ceai din porţelan Rosenthal-Chippendale, cu ornament floral, un serviciu de ceai Bavaria şi un serviciu de ceai Rosenthal Classic Rose, din porţelan. De asemenea, au existat două servicii de masă, unul din porţelan, Rosenthal, format din 58 de piese, şi unul din faianţă, din Anglia, cu 48 de piese. Tot în această ca­tegorie au fost expuse cinci casete de bi­juterii Limoges, din Franţa, nume­roa­se porţelanuri, o fructieră Schierholz, vase pentru flori, purtînd semnătura artistului francez Émile Gallé, reprezentant al stilului Art Nouveau.

 

Pictură, argintărie, mic mobilier

Theodor Pallady, Mircea Velea, Gh. Şaru, Ion Popescu Negreni, I. Doboşariu sau Eugen Crăciun sînt cîţiva dintre ar­tiştii români ale căror tablouri au fost aduse la licitaţie. Şcoala italiană a fost prezentă prin tabloul “Sfînta Fami­lie, Sf. Ana şi Sf. Ioan”. “Picturile sînt foarte va­loroase, de aceea şi preţurile sînt mari. În general, muzeele achizi­ţio­nea­ză aceste tablouri”, a afirmat criticul de artă Marius Tiţa. Stilul rococo s-a evi­den­ţiat printr-o fructieră de argint din Austro-Ungaria. De mare interes au fost şi o fructieră ce are marcată Co­roa­na României, trei fructiere din ar­gint din Austro-Ungaria şi o tavă din Rusia, ce datează din 1871. Curentul artistic Art Deco s-a făcut simţit printr-o frapieră de argint, marcaj Germania. La categoria Mic mobilier, au fost licitate o măsuţă din Veneţia, sculptată de fraţii Botaciu, şi o masă cu ornamente din bronz.

×
Subiecte în articol: cultura si piper