Timp de trei zile, Pitestiul a fost capitala savorilor. Vizitatorii care s-au aflat in zilele de 24, 25 si 26 iunie in zona Jupiter City au putut degusta preparatele unor maestri bucatari din tara si din strainatate, precum Marioara Vartop – care a castigat in luna mai a acestui an Trofeul Bucatarul de Aur al Balcanilor, Burc Tuncel, din Anglia, a facut demonstratii culinare de bucatarie fusion, Sarkis Yacoubian, din Israel etc. Bucatarii adunati la Pitesti, fie ca au fost profesionisti, fie amatori, au demonstrat ca mancarea si bautura vor uni intotdeauna oamenii.
Ca de fiecare data, organizatorii de la Asociatia Culturala Euro Est Altenativ, Iulia Dragut si Radu Zarnescu, au incercat sa atinga perfectiunea. 'Campionatul de la etapa la etapa s-a imbunatatit. Aici este vorba despre filosofie aplicata. Ideea este ca oameni din medii socio-culturale diferite vin, interactioneaza si folosesc pentru trei zile limbajul mancarii, ceea ce nu este deloc putin lucru. Noi cream un spatiu pentru cea de-a treia cultura: cultura gastronomica, in care oamenii sunt obligati sa duca un dialog autentic. La aceste demonstratii gastronomice de exceptie invitam bucatari romani, evrei, musulmani, crestini.
Timp de trei zile, ei lucreaza impreuna in aceste demonstratii, acesta nu este deloc un lucru usor. In 2010 am fost acceptati in Asociatia Mondiala a Bucatarilor, suntem singura asociatie culturala din lume care facem parte din ea. Ei si-au dat seama ca noi ne incadram foarte bine intr-unul dintre proiectele lor la nivel mondial, si anume 'Bucatari fara frontiere', pentru ca noi asta propunem: ca liantul intre oameni da fie mancarea', ne-a spus dr Iulia Dragut, presedinte Asociatia Culturala Euro Est Alternativ. Bucatarii, amatori sau profesionisti, care s-au adunat la Jupiter City, pentru a-si arata talentul si priceperea in ale gatitului, au primit avizul unor adevarati specialisti. Presedintele juriului, la Cupa Munteniei, a fost englezul Burc Tuncel, alaturi de el au fost Sarkis Yacoubian, Reuven Harel, din Israel, Spiros Dimitriou, din Cipru, Mimoza Balla, Albania, si romanii Gheorghe Vatafu, Razvan Cucui si Victor Melian. Amfitrionul evenimentului a fost, ca de fiecare data, cheful Antonio Passarelli.
Peste 15 echipe de bucatari din Romania, Israel si Albania au incercat sa-si adjudece Trofeul Cupa Munteniei, lucru care, din nefericire, nu s-a intamplat. Cupa a ramas acolo, la Pitesti, pentru ca la anul cea mai talentata echipa de bucatari s-o castige.
La Pitesti a fost stabilit si un record mondial. O echipa de chefi din Romania, Israel si Albania au preparat, intr-o tava de 15 metri patrati, cea mai mare tocanita musceleana, facuta dupa o reteta obtinuta de la Manastirea Curtea de Arges. Delicioasa mancare a fost gatita din 240 de pui, 30 kg de ceapa, 20 kg de ardei, 10 kg paste de tomate, 10 kg de ciuperci, 15 l de ulei, piper, sare, cimbru, busuioc si 15 l de vin alb.