x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dialog culinar în aer liber

Dialog culinar în aer liber

de Maria Belu    |    27 Iun 2011   •   21:00
Dialog culinar în aer liber

Timp de trei zile, Pitestiul a fost ca­pitala savorilor. Vizitatorii care s-au aflat in zilele de 24, 25 si 26 iunie in zona Jupiter City au putut degusta preparatele unor maestri bucatari din tara si din strainatate, precum Marioara Vartop – care a castigat in luna mai a acestui an Trofeul Bucatarul de Aur al Balcanilor, Burc Tuncel, din Anglia, a facut demonstratii culinare de bucatarie fusion, Sarkis Yacoubian, din Israel etc. Bucatarii adunati la Pitesti, fie ca au fost profesionisti, fie amatori, au demonstrat ca mancarea si bautura vor uni intotdeauna oamenii.

Ca de fiecare data, organizatorii de la Asociatia Culturala Euro Est Al­tenativ, Iulia Dragut si Radu Zar­nes­cu, au incercat sa atinga per­fec­tiu­nea. 'Campionatul de la etapa la eta­pa s-a imbunatatit. Aici este vorba des­pre filosofie aplicata. Ideea este ca oameni din medii socio-culturale di­ferite vin, interactioneaza si folo­sesc pentru trei zile limbajul mancarii, ceea ce nu este deloc putin lucru. Noi cream un spatiu pentru cea de-a treia cultura: cultura gastronomica, in care oa­menii sunt obligati sa duca un dialog autentic. La aceste demonstratii gas­tronomice de exceptie invitam bu­catari romani, evrei, musulmani, crestini.

Timp de trei zile, ei lucreaza im­preuna in aceste demonstratii, acesta nu este deloc un lucru usor. In 2010 am fost acceptati in Asociatia Mon­diala a Bucatarilor, suntem singura asociatie culturala din lume care facem parte din ea. Ei si-au dat seama ca noi ne incadram foarte bine intr-unul dintre proiectele lor la nivel mon­dial, si anume 'Bucatari fara fron­tiere', pentru ca noi asta propu­nem: ca liantul intre oameni da fie man­carea', ne-a spus dr Iulia Dragut, pre­sedinte Asociatia Culturala Euro Est Alternativ. Bucatarii, amatori sau profesionisti, care s-au adunat la Ju­pi­ter City, pentru a-si arata talentul si pri­ceperea in ale gatitului, au primit avi­zul unor adevarati specialisti. Pre­se­dintele juriului, la Cupa Munteniei, a fost englezul Burc Tuncel, ala­turi de el au fost Sarkis Yacoubian, Reu­ven Harel, din Israel, Spiros Di­mi­triou, din Cipru, Mimoza Balla, Al­­bania, si romanii Gheorghe Vatafu, Ra­z­van Cucui si Victor Melian. Am­fi­trionul evenimentului a fost, ca de fie­care data, cheful Antonio Passarelli.

Peste 15 echipe de bucatari din Romania, Israel si Albania au incercat sa-si adjudece Trofeul Cupa Mun­teniei, lucru care, din nefericire, nu s-a intamplat. Cupa a ramas acolo, la Pitesti, pentru ca la anul cea mai ta­lentata echipa de bucatari s-o castige.

La Pitesti a fost stabilit si un re­cord mondial. O echipa de chefi din Ro­mania, Israel si Albania au pre­pa­rat, intr-o tava de 15 metri patrati, cea mai mare tocanita musceleana, fa­cuta dupa o reteta obtinuta de la Ma­nastirea Curtea de Arges. Delicioasa mancare a fost gatita din 240 de pui, 30 kg de ceapa, 20 kg de ardei, 10 kg paste de tomate, 10 kg de ciuperci, 15 l de ulei, piper, sare, cimbru, busuioc si 15 l de vin alb.

×
Subiecte în articol: culinar