x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Dialogul" aromelor din Parcul Tineretului

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu 07 Oct 2010 - 00:00
Vezi galeria foto
Timp de trei zile, în perioada 24, 25 şi 26 septembrie, Parcul Tineretului din Capitală a fost locul de întâlnire pentru îndrăgostiţii de mâncare bună. Aflat deja la a patra ediţie Bucharest Food Festival şi-a propus, şi se pare că a reuşit, să satisfacă gusturile celor mai pretenţioşi gurmanzi.

Pintre campaniile ce s-au desfă­şurat în cadrul festivalului la mare căutare a fost workshopul organizat de Jurnalul de bucătărie, intitulat "Poveştile bucătăriei româneşti", şi moderat de editorul Simona Lazăr, care i-a avut ca invitaţi pe Radu Gerheş, bucătar-şef la Restaurantul Jade, el  preparând din cartea regretatului Radu Anton Roman o apeti­snată "Saramură de crap" şi pe Nicoleta Săndulache, blogger culinar care a gătit o reţetă de familie: "Tochitura lu' tanti Florica".


RITUAL
O plăcere mai mult decât evidentă de a explica cum se potrivesc anumite legume sau fructe cu friptura sau cu peştele, ce condimente trebuie să-i pui mâncării ca să aibă savoare... Întregul ritual al tânărului executive-chef Radu Gerheş te ţine cu sufletul la gură. L-am urmărit la workshopul Jurnalului de bucătărie, organizat în cadrul Bucharest Food Festival, cu încântare.  

Este îndrăgostit de trei gastronomii: română, italiană şi spaniolă. A făcut şcoala de bucătari în ţară apoi a plecat în Italia şi a urmat nişte cursuri de gastronomie, după aceea a plecat în Spania unde a lucrat în unul dintre cele mai mari restaurante din Madrid, aici specia­lizându-se în prepararea peştelui. Aşa se face că Radu găteşte acum mâncăruri româneşti, italieneşti şi spaniole.

Dar bucătăria lui preferată este cea românească.
"Fiind o bucătărie tradiţională îmi place mai mult pentru că poţi combina reţetele între ele, poţi, dintr-o reţetă de bază, recrea mai multe. Îţi trebuie dor puţină imaginaţie şi creativitate. Saramura pe care am preparat-o la festival este o mâncare comună în alte ţări. De exemplu, în Spania, este o reţetă «Caldereta de Pescado», care are aceleaşi ingrediente, numai că se adaugă şi cartofi. Se pun toate legumele: cartofi, ardei, ceapă, ardei iute şi se trag la tigaie, apoi se adaugă «fume» (se pune o oală mare pe foc şi se pun în ea capetele de peşte, cozile şi se lasă la fiert ca apa să capete gust de peşte), apoi se pune peştele. Este la fel ca saramura noastră, dar mult mai uşor de gătit", ne-a spus Radu.

"Bucătăria noastră necesită multă muncă, dar şi multe ingrediente - continuă tânărul chef. Zacusca este ceva destul de complicat: se coc legumele, apoi se curăţă şi se pun la scăzut cu multă ceapă şi suc de roşii. În bucătăria spaniolă este o mâncare «Ghiso» care este la fel ca zacusca, dar se prepară mult mai uşor. Se taie legumele, se pun la călit cu puţin usturoi, foi de dafin, se lasă la scăzut şi este delicioasă ca şi garnitură", conchide el.


TOCHITURA LU' TANTI FLORICA

Bloggerul culinar Nicoleta Săndula­che crede cu tărie că  a moştenit gustul pen­tru gastronomie de la bunicul ei. Şi tot de la el a moştenit şi reţeta Tochitu­rii lu'tanti Florica, pe care a preparat-o la Bucharest Food Festival.

Reţeta aceas­ta a fost premiată la concursul "Scrie şi tu «Poveştile bucătărie româ­neşti»". A apărut într-un capitol speci­al al cărţii "Poveştile bucătăriei româ­neşti", de Radu Anton Roman, capitol ce reuneşte sugestii culinare primite de la cititori.

Reţeta Nicoletei este din perioada interbelică, când femeia era idealul absolut. Tanti Florica era o bucătăreasă de la restaurantul "Butoiul Roşu", din Urziceni. Iată cum se prepară: după ce se călesc 300 carne de viţel, 300 g carne de porc, 200 g şuncă ţărănească, 300 g cârnaţi afumaţi şi patru-cinci căţei de usturoi, se adaugă 3 linguri de pastă de tomate şi un pahar mare de vin roşu. Se sărează, se piperează şi se pune cimbru. Se lasă la fiert şi din când în când se mai adaugă puţină apă. Se pune capacul la cratiţă şi se lasă la fiert aproximativ 30-40 de minute. Separat se face o mămăligă. Se pune tochitura în mijloc. Se rad 150 g brânză telemea şi se presară pe brâul de mămăligă. Se face şi un ou-ochi şi se înfig doi-trei ardei iuţi în mămăligă. La aşa bucate: o carafă de vin rubiniu.


NIMIC NU ESTE IMPOSIBIL

Bucureştenii prezenţi la Bucharest Food Festival s-au bucurat de aroma şi de gustul tochiturii Nicoletei Săndulache. Reţeta a moştenit-o de la bunicul ei care a aflat-o de la o anume tanti Florica, bucătăreasă la un restaurant celebru în perioada interbelică, din Urziceni. Mottoul Nicoletei în viaţă: "Nimic nu este imposibil".
Dacă mai doriţi şi alte reţete savuroase, accesaţi blogul Nicoletei: www.reteteleluisupernico.blogspot.com.
Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 



Mai multe titluri din categorie

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 
Galerie Foto Valea Nilului uimește prin discrepanța între extremele parcă puse la un loc de mâna unui creator îndrăgostit de contraste. Civilizația antică se împletește cu cea a Egiptului de astăzi, dar își primește,...

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul căr...

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1
Galerie Foto Ultima zi a lunii iubirii va fi sărbătorită cu ediții speciale la Antena 1! Astfel, duminica aceasta, încă de la primele ore ale dimineţii şi până târziu în noapte, telespectatorii se vor putea delecta cu...

Mentenanță site Jurnalul.ro

Mentenanță site Jurnalul.ro
În cursul zilei de joi, 25 februarie, siteul jurnalul.ro nu va putea fi accesat. Vor fi efectuate unele lucrări de mentenanță la serverele siteului.   Ne cerem scuze pentru eventualele...

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal
Galerie Foto În ultima perioadă, tot mai multe companii au renunțat la munca de la birou. Din motive de siguranță, angajații au început să lucreze din confortul propriei locuințe, lucru ce este, pe de-o parte, plăcut...

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul...

Trei zile îți fură privirea

Trei zile îți fură privirea
Galerie Foto Trei zile dedicate alegerii cadourilor care marchează venirea primăverii – marți, miercuri și joi. Doar în această săptămână te pregătești să întâmpini primăvara cu bijuterii alese, piese decorative de...

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră
Îți faci deja planuri pentru vacanța de vară? Înainte să intri pe site-ul CazarePeLitoral.ro și să-ți alegi unitatea de cazare unde să-ți petreci sejurul pe litoral, citește acest articol și descoperă care...

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10
Nae Nicolae a fost trimis de votul celor de acasă direct în finala iUmor sezonul 10, alături de primul finalist din acest sezon, Florin Gheorghe. Aceasta este a doua finală în care Nae Nicolae va participa, dup

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?
La ora actuală, o bună parte din totalul transportului de animale vii se referă la deplasarea acestora, în condiții care trebuie respectate cu strictețe, către abatoare. În acest scop, se folosesc anumite...

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie
Considerați bandiții apelor, pirații au produs probleme pe mare cu câteva secole bune înainte de Hristos, în perioada în care a început să se facă și comerț pe mare, iar jafurile au continuat pentru mult...

Kim Kardashian a cerut, oficial, divorţul de rapperul Kanye West

Kim Kardashian a cerut, oficial, divorţul de rapperul Kanye West
Kim Kardashian a cerut oficial divorţul de soţul ei, rapperul şi antreprenorul Kanye West. O reprezentantă a lui Kardashian a confirmat că a finalizat documentele care pun capăt celor şapte ani de căsătorie a...

Ozana, la Te cunosc de undeva!: „Îmi cer scuze, pentru prima oară în viaţa mea, pentru notele pe care le voi da!”

Ozana, la Te cunosc de undeva!: „Îmi cer scuze, pentru prima oară în viaţa mea, pentru notele pe care le voi da!”
                    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, vine cu o...

De ce este important să faci voluntariat

De ce este important să faci voluntariat
Pe lângă faptul că îi ajută pe alţi semeni aflaţi în condiţii de viaţă dificile, s-a demonstrat că voluntariatul îmbunătățește și starea de spirit a voluntarilor. Este în natura umană să ne simțim...
Serviciul de email marketing furnizat de