x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Dialogul" aromelor din Parcul Tineretului

"Dialogul" aromelor din Parcul Tineretului

de Carmen Dragan    |    Maria Belu    |    07 Oct 2010   •   00:00
"Dialogul" aromelor din Parcul Tineretului

Timp de trei zile, în perioada 24, 25 şi 26 septembrie, Parcul Tineretului din Capitală a fost locul de întâlnire pentru îndrăgostiţii de mâncare bună. Aflat deja la a patra ediţie Bucharest Food Festival şi-a propus, şi se pare că a reuşit, să satisfacă gusturile celor mai pretenţioşi gurmanzi.

Pintre campaniile ce s-au desfă­şurat în cadrul festivalului la mare căutare a fost workshopul organizat de Jurnalul de bucătărie, intitulat "Poveştile bucătăriei româneşti", şi moderat de editorul Simona Lazăr, care i-a avut ca invitaţi pe Radu Gerheş, bucătar-şef la Restaurantul Jade, el  preparând din cartea regretatului Radu Anton Roman o apeti­snată "Saramură de crap" şi pe Nicoleta Săndulache, blogger culinar care a gătit o reţetă de familie: "Tochitura lu' tanti Florica".


RITUAL
O plăcere mai mult decât evidentă de a explica cum se potrivesc anumite legume sau fructe cu friptura sau cu peştele, ce condimente trebuie să-i pui mâncării ca să aibă savoare... Întregul ritual al tânărului executive-chef Radu Gerheş te ţine cu sufletul la gură. L-am urmărit la workshopul Jurnalului de bucătărie, organizat în cadrul Bucharest Food Festival, cu încântare.  

Este îndrăgostit de trei gastronomii: română, italiană şi spaniolă. A făcut şcoala de bucătari în ţară apoi a plecat în Italia şi a urmat nişte cursuri de gastronomie, după aceea a plecat în Spania unde a lucrat în unul dintre cele mai mari restaurante din Madrid, aici specia­lizându-se în prepararea peştelui. Aşa se face că Radu găteşte acum mâncăruri româneşti, italieneşti şi spaniole.

Dar bucătăria lui preferată este cea românească.
"Fiind o bucătărie tradiţională îmi place mai mult pentru că poţi combina reţetele între ele, poţi, dintr-o reţetă de bază, recrea mai multe. Îţi trebuie dor puţină imaginaţie şi creativitate. Saramura pe care am preparat-o la festival este o mâncare comună în alte ţări. De exemplu, în Spania, este o reţetă «Caldereta de Pescado», care are aceleaşi ingrediente, numai că se adaugă şi cartofi. Se pun toate legumele: cartofi, ardei, ceapă, ardei iute şi se trag la tigaie, apoi se adaugă «fume» (se pune o oală mare pe foc şi se pun în ea capetele de peşte, cozile şi se lasă la fiert ca apa să capete gust de peşte), apoi se pune peştele. Este la fel ca saramura noastră, dar mult mai uşor de gătit", ne-a spus Radu.

"Bucătăria noastră necesită multă muncă, dar şi multe ingrediente - continuă tânărul chef. Zacusca este ceva destul de complicat: se coc legumele, apoi se curăţă şi se pun la scăzut cu multă ceapă şi suc de roşii. În bucătăria spaniolă este o mâncare «Ghiso» care este la fel ca zacusca, dar se prepară mult mai uşor. Se taie legumele, se pun la călit cu puţin usturoi, foi de dafin, se lasă la scăzut şi este delicioasă ca şi garnitură", conchide el.


TOCHITURA LU' TANTI FLORICA

Bloggerul culinar Nicoleta Săndula­che crede cu tărie că  a moştenit gustul pen­tru gastronomie de la bunicul ei. Şi tot de la el a moştenit şi reţeta Tochitu­rii lu'tanti Florica, pe care a preparat-o la Bucharest Food Festival.

Reţeta aceas­ta a fost premiată la concursul "Scrie şi tu «Poveştile bucătărie româ­neşti»". A apărut într-un capitol speci­al al cărţii "Poveştile bucătăriei româ­neşti", de Radu Anton Roman, capitol ce reuneşte sugestii culinare primite de la cititori.

Reţeta Nicoletei este din perioada interbelică, când femeia era idealul absolut. Tanti Florica era o bucătăreasă de la restaurantul "Butoiul Roşu", din Urziceni. Iată cum se prepară: după ce se călesc 300 carne de viţel, 300 g carne de porc, 200 g şuncă ţărănească, 300 g cârnaţi afumaţi şi patru-cinci căţei de usturoi, se adaugă 3 linguri de pastă de tomate şi un pahar mare de vin roşu. Se sărează, se piperează şi se pune cimbru. Se lasă la fiert şi din când în când se mai adaugă puţină apă. Se pune capacul la cratiţă şi se lasă la fiert aproximativ 30-40 de minute. Separat se face o mămăligă. Se pune tochitura în mijloc. Se rad 150 g brânză telemea şi se presară pe brâul de mămăligă. Se face şi un ou-ochi şi se înfig doi-trei ardei iuţi în mămăligă. La aşa bucate: o carafă de vin rubiniu.


NIMIC NU ESTE IMPOSIBIL

Bucureştenii prezenţi la Bucharest Food Festival s-au bucurat de aroma şi de gustul tochiturii Nicoletei Săndulache. Reţeta a moştenit-o de la bunicul ei care a aflat-o de la o anume tanti Florica, bucătăreasă la un restaurant celebru în perioada interbelică, din Urziceni. Mottoul Nicoletei în viaţă: "Nimic nu este imposibil".
Dacă mai doriţi şi alte reţete savuroase, accesaţi blogul Nicoletei: www.reteteleluisupernico.blogspot.com.

×
Subiecte în articol: profesionistii