x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dublu distilat - Esenta normanda de mere

Dublu distilat - Esenta normanda de mere

de Francisca M. Catana    |    18 Sep 2006   •   00:00
Dublu distilat - Esenta normanda de mere

Aspect de chihlimbar, gust astringent de tanin si o multitudine de arome pot defini perfectiunea intr-un pahar imbietor cu esenta din Normandia.

Calvados-ul este o bautura alcoolica ce se obtine prin distilarea cidrului si care are un grad ridicat de alcool (pana la 70%). Cidrul este, de asemenea, o bautura tare ce se produce in urma distilarii sucului de mere. Departamentul Calvados, situat in vestul Frantei, in Normandia de Jos, este recunoscut pentru plantatiile sale de meri destinati producerii de cidru. Pana nu de mult, proprietarul oricarei ferme locale dispunea si de un permis de distilare pentru producerea de calvados. Denumirea bauturii provine chiar de la numele acestui departament francez.

CALITATI. Calvados-ul poate fi foarte bun fie ca are o vechime de zeci de ani, fie ca este recent scos din alambic. Totusi, trecerea anilor face ca licoarea sa sufere unele schimbari, in mod deosebit la nivelul aspectului si al aromei. Abia iesit din alambic, un calvados poate ajunge si la 68%-72% alcool. Este prea puternic pentru a putea fi comercializat. Calvados-ul este atunci depozitat in butoaie de stejar, pentru ca gradul de alcool sa scada o data cu trecerea timpului. Incepe astfel o maturare lenta si meticuloasa. Taninul din lemnul de stejar se confunda putin cate putin cu aroma de mar din calvados, bautura capatand un gust astringent si o culoare subtila de chihlimbar. Alchimia poate dura si peste 40 de ani. Dupa o asemenea perioada, perfectiunea calvados-ului se simte in gura dupa finetea sa si dupa bogatia care genereaza toate aromele si care face sa nu predomine nici una. Calvados-ul se serveste fie intre doua piese de rezistenta, in timpul mesei, fie la final, ca digestiv. Isi defineste calitatile in asociere cu branza, ciocolata, deserturile, cremele de ciocolata, inghetata sau sorbetul. De asemenea, calvados-ul poate intra in compozitia unor retete originare din Normandia ce contin mere, crevete, carne de vita sau de pui.

SPRE DISPARITIE
Dupa anul 1945, permisele de distilare in vederea obtinerii calvados-ului au incetat sa mai fie atribuite, fapt pentru care numarul celor care produc calvados este intr-o continua descrestere. Exista totusi unele distilerii industriale unde se obtine un calvados de 40%-45% grad de alcool pe volum, dar care ramane de cele mai multe ori doar un alcool local putin exportat. Asa cum se intampla cu foarte multe produse, multi au incercat sa obtina calvados si in alte regiuni decat in cea de origine. Institutul National al Denumirilor de Origine din Franta a delimitat strict ariile geografice ale producerii calvados-ului. Conform prevederilor institutionale, in aceste regiuni trebuie sa aiba loc atat recoltarea merelor, cat si distilarea cidrului.

×
Subiecte în articol: gastronomie calvados