x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar El Norte, cowboys şi frijoles

El Norte, cowboys şi frijoles

06 Iun 2007   •   00:00

O călătorie in nordul Mexicului sau, aşa cum spun mexicanii, in "El Norte", are puterea de a-ţi oferi aproape toate stările de spirit. Mai intăi te inalţi pănă pe culmile inzăpezite ale munţilor, pentru ca apoi să cobori ameţitor in infernul de foc al oraşelor sau in deşertul ars de soare, acolo unde, din cănd in cănd, slaba adiere a văntului de-abia reuşeşte să mişte frunzele crăngurilor de citrice sau ale curmalilor din oaze.

O călătorie in nordul Mexicului sau, aşa cum spun mexicanii, in "El Norte", are puterea de a-ţi oferi aproape toate stările de spirit. Mai intăi te inalţi pănă pe culmile inzăpezite ale munţilor, pentru ca apoi să cobori ameţitor in infernul de foc al oraşelor sau in deşertul ars de soare, acolo unde, din cănd in cănd, slaba adiere a văntului de-abia reuşeşte să mişte frunzele crăngurilor de citrice sau ale curmalilor din oaze.

Este o regiune a contrastelor intre zona muntoasă slab populată şi cea mai joasă, urbană, care constituie motorul dezvoltării economice a Mexicului. Cu toate acestea, populaţia este un amestec interesant de mexicani cu suflet indian şi mexicani care vor să simtă in ritm european. Şi tot in "El Norte" s-au născut primii cowboys, care au devenit apoi cu timpul marca filmelor western americane. Aşa că nu este foarte greu să dai nas in nas cu mexicani imbrăcaţi in jeans, purtănd cizme şi pălării de paie.

Reţete rustice

Preparatele specifice acestei zone nu sunt nici pe departe atăt de rafinate, dar sunt sănătoase şi foarte uşor de pregătit. Fileuri in sos de oregano sau tocăniţe din carne de vită cu ceapă, roşii şi chiles sunt cele mai uzuale. Vegetarienii pregătesc cel mai adesea măncăruri care au la bază brănză topită, condimentată cu "chile ananheim" (un soi de ardei iute lung şi subţire, mai puţin iute decăt "rudele" sale "chile halapenos" sau "chile serrano"). Fasolea picantă este un alt ingredient care nu lipseşte din bucătăria locală, fie că se găteşte "Frijoles charros" (numită chiar aşa: "fasolea cowboy-ului", pregătindu-se deasupra unui foc iute, adăugănd, pe lăngă boabele de fasole, chiles, condimente şi orice fel de carne aflată la indemănă), "Frijoles borrachos" (interesant numită prin "fasole beată", pentru că se găteşte cu bere) sau "Frijoles maneados" (cu brănză şi "chile ancho"). De pe masă nu lipseşte niciodată tortillas de harina, pregătite din făină de grău. Datorită elasticităţii sale, din tortilla se poate face un excelent burritos umplut cu carne de porc, ied sau vită.

Sopa de mariscos estilo La Paz

Supă de fructe de mare

Ingrediente: 1/2 cană de ulei de măsline, 5 şi 1/2 linguri de unt, 8 căţei de usturoi intregi, 6 roşii mari, tăiate, două cepe medii, tăiate, 1/2 de lingură de oregano uscat, 1/2 fir de ţelină cu tot cu frunze, 30 fire de coriandru, o linguriţă de piper proaspăt măcinat, sare, două capete de peşte (de preferat biban), 7 litri de apă, 4 crabi intregi şi 4 crabi tocaţi, cu tot cu carapace, 48 crevete curăţate, 6 cozi de homar, fiecare tăiată in trei, 10 fileuri de peşte, fiecare de căte 50 g.

Preparare: Se incing untul şi uleiul intr-o tigaie. Se călesc 4 căţei de usturoi pănă cănd devin maronii, apoi se scot din tigaie. Intr-un blender sau intr-un mixer se mixează roşiile cu cei 4 căţei de usturoi rămaşi şi ceapa. Se pun ingredientele in tigaie şi se condimentează cu oregano, ţelină, pătrunjel, piper şi sare. Se lasă pe foc pănă cănd grăsimea iese la suprafaţă, cam 30 de minute, iar sosul se ingroaşă. Se adaugă capetele de peşte, apa şi se lasă să fiarbă 30 de minute. Se pun crabii, crevetele, cozile de homar şi se mai lasă pe foc incă 20 de minute. Se verifică gustul şi se scot ţelina, coriandrul şi capetele de peşte. Inainte de servire se adaugă fileurile de peşte şi se mai lasă pe foc incă 5 minute. Cănd se serveşte, se pune supa intr-un castron şi apoi din el se toarnă in farfurii.

×
Subiecte în articol: caiet de retete