SALATA SPECIALA
INGREDIENTE: 100 de g de inimi de palmier, 150 g varza, 100 g morcov, 150 g maioneza, un ardei, 50 g seminte de dovleac, sare, piper, 100 g stiuleti de porumb conservati.
PREPARARE: Varza si ardeiul se taie fideluta. Stiuletii de porumb si inimile de palmier se taie rondele, semintele de dovleac se curata. Toate ingredientele pregatite se pun intr-un bol de salata, se amesteca bine cu sare, piper si maioneza. Salata se da la frigider pentru un sfert de ora sa se imbibe, apoi se serveste.
VARZA "BAVAREZA"
INGREDIENTE: 500 g varza dulce, 30 g margarina vegetala, un mar de marime potrivita, o ceapa, o lingurita cu otet, o lingurita cu zahar, doua cesti cu apa, sare, piper macinat.
PREPARARE: Varza se curata de foile externe, i se scoate cotorul si se taie fideluta. Se incinge margarina intr-un vas, se presara zaharul, se amesteca pana ce devine maroniu, se adauga marul, fara coaja si seminte, si ceapa, curatata bine, ambele taiate marunt, si se calesc in grasime timp de 5 minute. Se adauga varza taiata marunt, putina apa si se calesc, in continuare, inabusit, corectand gustul cu putin otet. Se serveste ca atare ori cu cartofi natur.
SARMALE CU VARZA DULCE, OREZ SI STAFIDE
INGREDIENTE: una-doua capatani de varza dulce, 200 g orez, 50 g stafide, bulion, sos de rosii, 200 ml ulei, 100 g ceapa, doua legaturi de marar, sare, piper, un mar, smantana (optional).
PREPARARE: Se curata varza, se opareste, se detaseaza foile indepartandu-se nervurile principale. Intre timp, orezul se pregateste astfel: se taie ceapa marunt si se prajeste in jumatate din cantitatea de ulei. Cand se ingalbeneste se adauga orezul ales, spalat si scurs de apa. Se lasa sa se prajeasca putin, se stinge cu jumatate din cantitatea de bulion de rosii si cu apa clocotita, in cantitate de doua ori mai mare decat orezul, se amesteca, se adauga piper, sare si se lasa la fiert sau se introduce in cuptor, unde se inabusa 20-25 minute. Separat, se caleste in ulei restul de ceapa, se adauga restul de varza ramasa de la alesul foilor, taiata cat mai subtire, se lasa sa dea doua-trei clocote, dupa care se asaza in cratita in care urmeaza sa se aseze sarmalele. Dupa ce este gata orezul, se scoate din cuptor, se adauga stafidele alese si oparite, marul taiat marunt, piper, sare dupa gust. Se amesteca si se fac sarmalele, infasurand cate putina compozitie din orez in foile de varza alese dinainte. Sarmalele se asaza in cratita cu varza tocata pe fund. Se pun la fiert. Cand incep sa fiarba, se introduce cratita in cuptor, unde se lasa sa fiarba la foc slab, pana ce este gata. Intre timp, daca zeama scade, se mai poate adauga apa fierbinte. Se servesc cu smantana.
SALATA DE VARZA DE BRUXELLES
INGREDIENTE: 250 g varza de Bruxelles, un mar, o lamaie, o banana, 6-7 linguri mari cu iaurt gras, doua frunze de salvie, sare, piper.
PREPARARE: Varza de Bruxelles se curata si se spala. Se pun 300 ml de apa la fiert. Se adauga un praf de sare cand apa clocoteste, se pune varza si se fierbe 15 minute, cu vasul acoperit. Marul se spala si se curata; se taie cuburi, se pune intr-o salatiera si se stropeste cu sucul de la jumatate de lamaie. Se alege o banana bine coapta si se curata de coaja. Miezul bananei se zdrobeste cu furculita intr-un bol. Peste el se adauga sucul de la cealalta jumatate de lamaie, iaurtul gras, sarea si piperul. Se amesteca totul pentru a obtine un sos. Varza de Bruxelles se scurge, se raceste si se adauga in salatiera. Peste varza si mar se adauga sosul de iaurt cu banana. Se spala si se toaca frunzele de salvie si se pun in salata. Se amesteca totul cu grija, pentru a nu zdrobi varza. Se acopera salatiera si se lasa 10-15 minute, dupa care se poate servi.
SALATA
DE VARZA ROSIE
INGREDIENTE: 250 g varza rosie, o ceapa, un mar copt la cuptor, o lingurita cu zeama de lamaie, otet, sare.
PREPARARE: Varza se spala, se curata de cotor si se taie fideluta. Se amesteca apoi cu ceapa taiata marunt, bucatelele de mar, zeama de lamaie, otetul si sarea. Se lasa 5 minute sa se imbibe bine.
|