x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Festin si cumpatare cu peste

Festin si cumpatare cu peste

22 Apr 2005   •   00:00

Maine vom sarbatori Floriile sau Duminica Floriilor, dupa cum i se mai spune in unele parti. Ultima Duminica a Postului Mare poarta aceasta denumire pentru ca poporul L-a intampinat pe Iisus cand a intrat ultima oara in Ierusalim cu ramuri de finic, precum si cu alte flori.

NUTRITIV. Pestele este un aliment foarte sanatos
Dupa altii, se numeste Duminica Floriilor deoarece in aceasta zi se scot la biserici salcii si se sfintesc, fiindca din ziua aceasta toti pomii si toate florile incep a inflori si a inmuguri. Suntem inca in post, dar acum este dezlegarea la peste.

Pentru a sarbatori cum se cuvine acest eveniment, trebuie sa avem si masa pregatita corespunzator. Insa trebuie sa ne limitam, pentru ca inca suntem in Postul Mare si este nevoie de cumpatare. De aceea, noi va oferim cateva retete de preparate din peste.

PENTRU APERITIV: salata de peste afumat cu cartofi. Pentru aceasta aveti nevoie de: 300 g peste afumat, maioneza vegetala, 6-7 cartofi fierti, 2-3 cepe potrivite, sare, piper, patrunjel tocat marunt, castraveti murati taiati marunt, masline. Maioneza vegetala se amesteca impreuna cu sarea, piperul, patrunjelul si castravetii taiati si scursi de zeama. Apoi se adauga ceapa taiata solzi, pestele si cartofii fierti taiati cubulete.

PENTRU FELUL INTAI: bors de peste. Va sunt necesare: un kg de peste, 500 ml bors, zarzavat de supa, o ceapa mare, o jumatate de ceasca de orez, sare, verdeata. Cand apa clocoteste, se adauga ceapa taiata marunt si zarzavatul tocat subtire. Dupa ce s-au fiert, se adauga orezul, apoi se pun bucatile de peste. Dupa cateva clocote, se adauga borsul. Se sareaza dupa gust si se pun cateva frunze de leustean.

PENTRU FELUL DOI: peste umplut cu icre si ceapa. Pentru a prepara aceasta mancare, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: un peste de 2-3 kg, un kg ceapa alba, doua linguri de orez fiert, un pachetel icre, sare, piper, ulei. Pestele se curata si se tapeteaza cu sare. Se curata ceapa si se taie cubulete cat mai mici, dupa care se caleste in ulei cu condimente pana devine sticloasa. Se adauga orezul si icrele, se mai calesc putin si se iau de pe foc. Pestele curatat se coase pe abdomen cu ata alba incepand de la coada spre cap, lasandu-se loc doar pentru a se putea introduce umplutura de ceapa cu icre. Apoi se coase integral pana la cap. Intr-o tava mare se pune ulei si se asaza pestele pe un pat din felii de ceapa alba. Se lasa la cuptor aproximativ 30 de minute, stropindu-se din cand in cand cu uleiul din tava pana prinde o culoare aurie. (Cristina Andreea Catana)

CUM II POTRIVITI
Pentru salate, cei mai indicati pesti sunt: hering, macrou, stavrid, sardine, hamsii, cherci. Daca vreti sa faceti o saramura, bibanul, carasul, crapul, platica si somnul sunt cei mai buni. Pentru ciorba: crap, caras, salau, platica, lin, somn, stiuca si peste marunt. Pentru fript in pergament: scrumbii. Pentru copt la cuptor: crap, salau, stiuca, pentru plachie: crap, somn, pentru prajit la tigaie: crap, salau, caras, stiuca, iar pentru protap: crap si somn, iar pentru tocatura: crap, somn, salau, peste oceanic.
×
Subiecte în articol: gastronomie ceapa