x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Francmasoni, bucătari şi vrăjitori

Francmasoni, bucătari şi vrăjitori

de Magda Cristina Ursache    |    10 Dec 2009   •   00:00
Francmasoni, bucătari şi vrăjitori

Bucătarii i-au bătut pe francmasoni, dar sunt învinşi de vrăjitori. Poate vă pare stranie fraza pe care tocmai aţi citit-o, dar ea se bazează pe o realitate: topul celor mai bine vândute cărţi de pe mapamond. Mai precis, clasamentul care inventariază vânzările din anii 2000.

CĂRŢI DE TOP
În acest clasament, cărţile lui Jamie Oliver, însumând vânzări de 86,8 milioane de lire sterline, l-au situat pe simpaticul bucătar pe poziţia a doua, surclasându-l pe Dan Brown cu aproape 15 milioane de lire sterline. În ciuda vânzărilor imense realizate cu "Codul lui Da Vinci" şi cu celelalte thrillere ale sale - "Îngeri şi demoni", "Fortăreaţa digitală", "Conspiraţia" şi recentul "Simbolul pierdut" - Brown şi poveştile lui cu francmasoni au strâns doar 72 milioane de lire sterline şi nu s-au putut compara cu reţetele sănătoase şi rapide ale lui Jamie.

Pe locul întâi şi conducând detaşat în topul vânzărilor de carte ale decadei se află "mama" micului vrăjitor Harry Potter, J.K. Rowling, care a încasat pentru cele şapte volume ale seriei 215,9 milioane de lire sterline. De asemenea, într-un top realizat pe cărţi, şi nu pe autori, cele şapte volume se află pe şapte poziţii consecutive, nelăsând loc decât pentru încă trei autori ca să fie listaţi, între ei numărându-se şi "Harry Potter".

CINEMA VS TELEVIZIUNE
Dintre cărţile lui Dan Brown, două au fost deja ecranizate, iar din seria "Harry Potter" au cucerit lumea de celuloid şase din şapte. Presa britanică şi cea americană au comentat, pe bună dreptate, că de fapt pentru primele poziţii din clasament s-a dus nu doar o luptă între editori/autori/cărţi, ci şi o competiţie între cinematografie şi televiziune. Fără uriaşul impact mediatic pe care îl au aceşti autori "pe sticlă" şi "pe celuloid", vânzările cărţilor este foarte posibil să fi fost ceva mai mici.

 

Plăcintă cu carne, bere Guinness şi brânză, cu capac din foitaj
Ingrediente pentru 4 până la 6 porţii: ulei de măsline, 3 cepe roşii de mărime medie, curăţate şi tocate, 3 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi, 30 g unt şi încă puţin pentru uns, doi morcovi, curăţaţi şi tocaţi, două tulpini de ţelină, curăţate şi tocate, 4 ciuperci de câmp, curăţate şi tăiate felii, un kg piept de vită sau carne de vită pentru gulaş, tăiată în cuburi de 2 cm, frunzele de la câteva fire de rozmarin proaspăt, tocate, sare de mare şi piper negru, proaspăt râşnit, o cutie de 440 ml bere Guinness (nu tare, vă rog), două linguri cu vârf făină, 200 g brânză Cedar, proaspăt rasă, 500 g aluat de foitaj de cea mai bună calitate, un ou mare organic sau de curte, bătut.
Preparare: Încălziţi cuptorul la 190ŢC/treapta 5. Într-un vas termorezistent mare încingeţi puţin ulei la foc mic. Adăugaţi ceapa şi căliţi uşor circa 10 minute - încercaţi să nu o coloraţi prea tare. Măriţi focul, puneţi usturoiul, untul, morcovii, ţelina şi ciupercile. Amestecaţi bine înainte de a adăuga carnea, rozmarinul, un praf de sare şi o linguriţă rasă de piper. Căliţi la foc iute 3 sau 4 minute, apoi turnaţi berea, încorporaţi făina şi adăugaţi apă cât să acopere totul. Daţi în clocot, acoperiţi vasul cu un capac şi introduceţi-l în cuptorul preîncălzit pentru circa o oră şi jumătate. Luaţi vasul din cuptor şi amestecaţi. Daţi înapoi la cuptor şi coaceţi încă o oră sau până când carnea este foarte fragedă şi tocana arată groasă şi închisă la culoare. O umplutură perfectă pentru plăcintă trebuie să fie robustă, aşa că, dacă este încă lichidă, puneţi vasul pe ochiul de la aragaz şi fierbeţi până ce se îngroaşă sosul. Luaţi de pe foc şi încorporaţi jumătate din brânză, potriviţi cu grijă gustul cu sare şi piper şi lăsaţi să se răcească uşor. Tăiaţi cam o treime din bucata de aluat. Pudraţi cu făină o suprafaţă curată de lucru şi întindeţi cu un sucitor dat prin făină ambele bucăţi de aluat până când obţineţi două foi de grosimea unei monede. Ungeţi cu unt o tavă potrivită pentru plăcintă şi căptuşiţi-o cu foaia mai mare, lăsând marginile să atârne peste margini. Puneţi umplutura în tavă şi repartizaţi-o uniform înainte de a presăra restul brânzei. Ungeţi marginile aluatului cu puţin ou bătut. Tăiaţi cealaltă foaie întinsă de aluat, astfel încât să acopere umplutura, şi crestaţi-o în zig-zag cu un cuţit ascuţit. Aşezaţi foaia peste plăcintă şi împăturiţi marginile foii de jos peste capacul din foitaj pentru a-i da plăcintei un aspect rustic frumos. Ungeţi partea de sus cu un ou bătut şi coaceţi plăcinta chiar pe fundul cuptorului timp de 45 de minute sau până când foitajul este pufos şi auriu. O minunăţie servită simplu cu mazăre.

 

Comentariul lui Jamie
Este o plăcintă de nota 10 - nimic nu poate fi mai bun într-o seară rece! O dată ce foloseşte foitaj cumpărat, se face uşor şi puteţi pregăti umplutura cu o zi înainte dacă vreţi.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie