x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fructele soarelui

0
Autor: Cristina Andreea Catana 29 Iun 2005 - 00:00
Fructele soarelui
Cea mai mare diversitate de soiuri de caise se afla in Asia, pe pamanturile ce se invecineaza cu Rusia. De aici, s-a raspandit in toata Asia, iar chinezii cultiva caisul de mai bine de 3000 de ani.
Din Asia a ajuns in Armenia, iar drumul catre Europa a fost mult mai simplu. Romanii au fost cei care au recunoscut calitatile nutritive ale caiselor si foarte mult timp livezile lor au fost pline de acesti pomi. Preotii franciscani au dus caisele din Europa peste ocean, in America de Nord.

LEGENDE. Cum spatiul mediteranean este cel mai potrivit pentru cresterea caisilor in conditii de maxima productivitate, pe aceste meleaguri au aparut si legende legate de acest fruct. Una dintre cele mai elogioase la adresa caiselor spune ca zeii din Olimp se infruptau cu nectarul pe care il obtineau din pulpa de caise. Impresionati de forma si culoarea lor, persanii spuneau ca sunt "fructele soarelui".

Caisele sunt o importanta sursa de vitamina A, mai ales atunci cand sunt uscate. Trei caise pe zi asigura 45% din necesarul zilnic de vitamina A. Chiar daca in cantitati mai mici, caisele contin si vitamina C si potasiu. Pentru cei care tin cura de slabire, caisele sunt cel mai potrivit desert. Nu contin colesterol, iar o caisa are mai putin de 20 de calorii. Mai mult de atat, caisele uscate sunt laxative puternice, de aceea trebuie consumate cu moderatie. Uleiul de caise, produs din samburii acestor fructe, este folosit in industria cosmetica la fabricarea de sapunuri si produse pentru ingrijirea pielii. Pentru ca are o aroma foarte proaspata, uleiul de caise este folosit adesea si in industria producerii de parfumuri.

GALUSTE CU CAISE


  • Ingrediente: 500 g branza de vaci, 200 g faina, doua oua, 12 caise, 12 cubulete de zahar, 70 g unt
  • Preparare: Branza se amesteca impreuna cu faina si ouale si se lasa sa stea 20 de minute. Se spala caisele, se sterg si se cresteaza, se scot samburii si in locul lor se strecoara in fiecare caisa cate un cubulet de zahar. Intr-o oala, se pune la fiert apa cu putina sare. Fiecare caisa se infasoara in aluatul deja preparat si se pune la fiert cam 10-12 minute. Apa nu trebuie sa clocoteasca. Se scot cu spumiera si se lasa sa se scurga. Se topeste untul si se stropesc galustele.

    CAISE CU SOS INDIAN


  • Ingrediente: 800 g cartofi, un ardei rosu si unul verde, 400 g caise, o ceapa rosie, 4 linguri cu unt, curry, 400 ml supa de legume, 200 ml smantana, piper alb, patrunjel verde, doua linguri cu faina
  • Preparare: Se fierb cartofii cu tot cu coaja. Se toaca ceapa, ardeii, caisele se storc si se taie felii. Pentru sos se amesteca bine untul, cu ceapa tocata, curry, patrunjelul, piperul si faina. Se toarna supa de legume si smantana. Se condimenteaza cu sare si piper. Cartofii se curata si se taie cuburi, se amesteca impreuna cu caisele si ardeii si se introduc in sos in ultimele 10 minute.

    CAISE CU CARNE DE PASARE


  • Ingrediente: 600 g carne de pasare, 500 g caise uscate, 3 linguri cu zahar, o jumatate de lingura cu faina, doua linguri cu unt
  • Preparare: Pasarea se curata, se spala si se taie bucati. Apoi se inabusa si se lasa sa fiarba cu apa. Din cand in cand se ia spuma. Dupa ce carnea este fiarta, se adauga sosul dulce, preparat astfel: se rumeneste bine zaharul pus in grasimea incinsa, se stinge cu apa sau cu zeama de carne fierbinte. Se toarna faina subtiata cu apa peste carne si dupa ce a fiert mai multe clocote, se adauga caisele. Se lasa sa fiarba pana ce scade sosul.
  • Citeşte mai multe despre:   caisele,   caise

     



    Mai multe titluri din categorie

    Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

    Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
    Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

    Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

    Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
    Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...

    Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord

    Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord
    Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar

    Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

    Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
    Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

    (P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

    (P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
    Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

    (P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

    (P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
    Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

    Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

    Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
    Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

    Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

    Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
    Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

    Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

    Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
    Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

    Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

    Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
    Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

    Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

    Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
    Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

    George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

    George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
    Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

    Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

    Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
    A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

    Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

    Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
    Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

    Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

    Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
    Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...
    Serviciul de email marketing furnizat de