x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gust de vacanta

Gust de vacanta

de Simona Lazar    |    31 Aug 2005   •   00:00
Gust de vacanta
REPORTER IN TIGAIE
Strania alaturare de esente din padurea de tei si pin rosu, apropierea spirituala a Manastirii Ciolanu, spectaculoasa expozitie de sculptura in piatra de la Magura Buzaului, larma cristalina a copiilor aflati la odihna in Tabara Poiana Pinului… Nu departe de o borna care arata pe ambele fete ca sunt 40 km pana la Buzau, in oricare directie ai lua-o, refugiul acesta de vara al copiilor imi releva de fiecare data o lume nealterata, unde spiritul si trupul tanar se pot dezvolta in voie.

Tabara e strajuita de lucrarile in piatra si in lemn ale mai multor serii de elevi de la liceele de arta care au venit aici sa-si puna in valoare talentul. Aici sosesc peste 300 de tanci in fiecare serie, mai mult de 2.000 in fiece vara, peste 3.000 pe an…

RETETA. Care sunt "ingredientele" acestui succes? Domnul Vili Motran, administrator de aproape doua decenii la Poiana Pinului, rosteste un singur cuvant: dragostea. Si, asa cum o stiu de multa vreme, un atu e si mancarea pregatita de doamna Elena Motran. Usoara si mereu pe gustul tuturor. Paradoxal, intr-un loc inconjurat de sonde, la numai 9 km distanta de o importanta magistrala de gaz metan, se gateste si acum la acelasi cuptor urias, in care intra drugi de lemn de cate doi metri lungime, ca si acum 30 de ani.

DIETETIC. Pentru a nu avea probleme cu sanatatea copiilor, s-a renuntat de mult la alimentele grase si la prajeli. Totul se fierbe, iar alimentele usor alterabile (peste, oua, creme) au fost excluse din meniu. In schimb, se pun pe masa multe fructe proaspete. Retetele clasice au fost adaptate pentru copii. De exemplu, varza à la Cluj, care se face numai cu carne degresata, sau tochitura, unde carnaciorii au fost inlocuiti cu pipote de pui. Condimentele sunt moderate si, in general, se incearca varianta "nici prea acru, nici prea sarat", pentru a multumi pe toata lumea. Iar daca e cineva care doreste mancare de post sau de regim, i se respecta dorinta. Spre surpriza noastra, copiii de la Poiana Pinului nu sunt dintre cei mofturosi: mananca intotdeauna tot din farfurie, chiar si zarzavatul…

"In general, pentru copii totul se prepara prin fierbere. Chiar si ceea ce este cu ceapa; punem ulei, ceapa si in completare apa. Lasam sa fiarba la capac, pana cand incepe sa se topeasca, iar dupa aceea facem sosul"

"Nu de putine ori, doamnele profesoare imi cer retetele mancarurilor. Sunt intrebata: De ce la dumneavoastra iese mai bun? Raspunsul meu e unul singur: punem in mancare si putin din sufletul nostru" - Elena Motran, bucatar-sef Tabara Poiana Pinului

IN TABARA, MANCARE PE PLACUL TAU
O alta tabara scolara din judetul Buzau este cea de la Sarata Monteoru, care de un sfert de veac fiinteaza aici, in conacul inconjurat de un fascinant parc dendrologic, care a apartinut cunoscutului magnat al petrolului din secolul al XIX-lea, Grigore C. Monteoru. Administratorul taberei, dl Ion Munteanu (foto), ne-a spus ca, dat fiind numarul mic de locuri (aproximativ 100), copiii care vin intr-o serie sunt din acelasi areal geografic. De aceea, mesele sunt pregatite intotdeauna dupa retete specifice zonei din care provin acestia. Bazinul cu apa sarata din statiune aduce aici numerosi copii cu diferite afectiuni, care vin sa se odihneasca si sa se trateze. Nu trebuie uitate insa nici obiectivele turistice ale zonei, intre care si mina de petrol, unica in Europa.

CAIET DE RETETE

VARZA À LA CLUJ

Un kg de pulpa de porc degresata se toaca intr-un vas si se amesteca bine cu 110 g orez, 200 g ceapa, o lingura cu bulion, delikat, piper si sare. Intr-un alt vas se pun 1,5 kg varza cruda si 500 g varza murata, tocata fideluta, si o lingura cu bulion. In cratita se asaza un strat de varza, unul de carne, varza, apoi carne si inca o data varza. In mijlocul cratitei se pune numai varza. Se umple cu apa combinata cu zeama de varza. Se fierbe pe foc, apoi la cuptor. Se serveste cu mamaliguta.

TOCHITURA

Pentru 10 portii avem nevoie de un kg de pipote de pasare, un kg de pulpa de porc dezosata si degresata, 300 g ficat de pasare, o lingura cu bulion, doua linguri cu ulei, 100 g suc de rosii, piper, sare, delikat, usturoi, verdeata. Pipotele se pun la inabusit cu ulei si apa. Cand sunt facute pe jumatate, se adauga carnea de porc. Cand si aceasta este aproape gata se adauga ficatul, apoi bulionul, sucul de rosii, sarea, piperul. Usturoiul si verdeata se adauga abia la urma.

FRIPTURA LA TAVA

Pulpa de porc, degresata si dezosata, se taie in bucati mai mari si se fezandeaza cu putin ulei, apa, piper, foi de dafin, sare, cimbru. O intoarcem pe ambele parti, apoi o lasam in vas sa fiarba. Din supa care a ramas de la carnea fiarta se prepara un sos. Adaugam in zeama bulion, suc de rosii, piper si lasam sa fiarba putin. Se asaza peste friptura in momentul servirii, alaturi de cartofi fierti, asezonati cu putin ulei si verdeata tocata.
×
Subiecte în articol: varza