x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Gustul" amintirilor şi nobleţea celebrităţii

"Gustul" amintirilor şi nobleţea celebrităţii

17 Oct 2007   •   00:00

Cu siguranţă multe s-au spus, s-au scris şi s-au povestit despre celebra actriţă italiană. Dar cred că puţini ştiu că Sophia Loren este şi un excelent bucătar.

Un metru şaptezeci şi trei şi neschimbatele 60 de kilograme… "Ciociara", "La donna del fiume" ("Femeia fluviului"), "Ieri, oggi, domain" ("Ieri, azi, măine"), "Matrimonio all’ italiana" ("Căsătorie in stil italian"), "L’oro di Napoli" ("Aurul din Neapoli"), "The Pride and the Passion" ("Măndrie şi pasiune"), "The Black Orchid" ("Orhideea neagră"), "A countess fron Hong Kong" ("Contesa din Hong Kong")... Şi, enumerarea ar putea continua pănă la o sută. De două ori a căştigat Premiul Oscar. A jucat alături de marile nume de la Hollywood, precum Cary Grant, Frank Sinatra, John Wayne, Anthony Perkins, Anthony Quinn, Peter Sellers, Clark Gable.

SIMPLU: SOPHIA LOREN. Numele care a consacrat-o, ajungănd să fie numită una dintre "comorile cinematografiei mondiale". Cu siguranţă multe s-au spus, s-au scris şi s-au povestit despre celebra actriţă italiană. Dar cred că puţini ştiu că Sophia Loren este şi un excelent bucătar. Primele lecţii de gastronomie micuţa Sophia le-a primit de la bunica ei, Luiza. Mult mai tărziu avea să recunoască că "nici un bucătar nu pregăteşte măncare aşa de gustoasă ca bunica mea!" Şi Slavă Domnului a avut cu ce compara! Părinţii actriţei au fost actori, căştigăndu-şi cu greu existenţa. De aceea, familia niciodată nu avea bani suficienţi. Jucării in casă nu prea erau. De multe ori, Sophia, impreună cu sora ei, işi făcea păpuşi din miez de păine. Iar cănd se intămpla să le fie foame, işi măncau propriile "creaţii". Vecina lor, care uneori mai avea grijă de ele, mereu spunea: "Mai bine ar fi murit fetiţa asta. De ce să trăiască, in lumea aceasta, intr-aşa o sărăcie?"

Ucenicia la bunica Luiza

La vărsta de cinci ani, cănd a inceput războiul, părinţii le-au trimis la bunica Luiza, in Pozzuoli. Un oraş portuar, aflat in apropiere de Napoli. Aici a avut loc, să spunem aşa, iniţierea viitoarei actriţe in ale bucătăriei. Bunica ei considera că una dintre calităţile unei femei este să ştie a găti. La inceput a invăţat să pregătească, bineinţeles, spaghete, apoi - aluat pentru pizza ţărănească, iar mai tărziu - chifteluţe, pe care in cartea sa "Recipes&Memories", le numeşte "Chifteluţele bunicii Luiza". Iar cănd a constatat că nepoatele sale chiar se descurcă la bucătărie, le-a dezvăluit secretele preparării sosurilor.

Ii plăcea să repete: "O gospodină bună face sosul salsa intr-o jumătate de zi, una "rea" - intr-o jumătate de oră. De aceea, la prima - soţul este intotdeauna acasă, iar la a doua - prin vecini..." Aceste cuvinte au rămas foarte bine intipărite in mintea actriţei. Chiar şi la nunta sa de argint, celebra actriţă a pregătit sosul salsa!

Reţete cu nume de actori

Dar să revenim la cărţile cu tentă gastronimică... Au fost căteva. Prima a apărut in anii ’70. Unii au spus că e o carte autobiografică, alţii - culinară. Şi una şi alta. Erau amintirile actriţei despre cele mai dragi fiinţe, diverse intămplări şi, bineinţeles, reţetele bunicii Luiza şi ale mamei.

Cu toate că a fost prima ei carte a avut un succes extraordinar la public. Nemulţumirile au venit doar din partea mamei şi a surorii, pentru că la fiecare reţetă au găsit de cuviinţă să-i facă observaţii.

O a doua lucrare, "Recipes&Memories" a apărut, in anul 1989, in Statele Unite ale Americii. Pe copertă: nimeni alta decăt actriţa, in bucătarie, cu un şorţ roşu. Uităndu-te ai zice că este o simplă gospodină, nu un star! Fiecare capitol este insoţit de o reţetă, care poartă numele unui actor in cea mai mare parte din bucătăria italiană.

Fiind invitată la emisiunea cunoscutei Winfrey Oprah şi intrebată de ce in cartea ei sunt atătea nume de bărbaţi şi atăt de puţine de femei, actriţa a răspuns: "Intotdeauna am avut un «apetit» extraordinar la bărbaţi. Căsătorindu-mă cu Carlo Ponti, ca o adevărată catolică, i-am fost credincioasă soţului meu. Şi am considerat că, dacă mi-a plăcut un actor, măcar să denumesc un preparat cu numele lui?!", la care renumita vedetă de televiziune a replicat: "Inseamnă că toţi acei bărbaţi, in onoarea cărora ai denumit măncărurile, pot afirma că ai fost indrăgostită de ei?!".

"O, da" - a spus, zămbind, Loren - Eu mă indrăgostesc foarte repede".

Fascinaţi de frumuseţea actriţei, jurnaliştii intotdeauna au fost curioşi să afle care ar fi secretul. De fiecare dată răspunsul era că nu există nici un regim special de alimentaţie. La vărsta de 71 de ani, Sophia Loren a declarat: "Mi-am păstrat frumuseţea datorită optimismului, spaghetelor şi uleiului de măsline!"

Spaghete cu sos "Sophie"

Ingrediente: 450 g spaghete, o legătură de pătrunjel verde, un căţel de usturoi, două linguri de arahide sau nuci măcinate, 100 g anşoa sau şprot, 5-10 măsline fără sămburi, două linguri de capere, o legătură ceapă verde, 3 linguri cu ulei de măsline, sare şi piper după gust.

Preparare: Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt. Intr-un castron se pun ceapa, pătrunjelul tocat,

usturoiul, anşoa fără cap şi fără cozi, caperele şi nucile. In timp ce se amestecă aceste ingrediente foarte bine, se toarnă puţin căte puţin uleiul de măsline, şi se amestecă incontinuu pănă cănd se omogenizează. Spaghetele se fierb 10 minute, apoi se lasă la scurs intr-o sită, după care se pun intr-o tigaie cu ulei de măsline şi se lasă pănă capătă o culoare aurie. Se aşază pe o farfurie, se garnisesc

cu sos şi măsline.

"Mi-am păstrat frumuseţea datorită optimismului, spaghetelor şi uleiului de măsline!"

Sophia Loren

×
Subiecte în articol: măsline reţetă de vedetă