x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Intrare in bucătăria iernii

0
28 Noi 2007 - 00:00

Noi ne-am documentat pentru dumneavoastră şi vă dăm căteva reţete care vă vor ajuta să treceţi mai uşor peste această perioadă a anului, in care trebuie să ne acomodăm cu temperaturi scăzute.

In anotimpul friguros sistemul imunitar al fiecăruia dintre noi este foarte slăbit din cauza stresului, a factorilor climatici, a alimentaţiei nesănătoase, a poluării etc. Alimentele consumate trebuie să fie bogate in fier şi vitamine, de aceea nu trebuie ocolite legumele şi fructele măncate ca atare sau in diferite combinaţii. Acestea sunt benefice pentru organism, mai ales in perioada rece, cănd trecerea este bruscă de la o temperatură ridicată la una scăzută. Nu se face rabat de la nici o vitamină, mai ales de la cele care sunt la indemăna oricui, precum citricele (de exemplu: un fruct de kiwi asigură unui adult necesarul de vitamina C pentru o zi, dar şi portocale, lămăie şi grapefrut), ceapa, usturoiul, spanacul, salata verde, ţelina, varza, morcovul, verdeaţa in cantităţi căt mai mari (mărar, leuştean, pătrunjel) etc.

Noi ne-am documentat pentru dumneavoastră şi vă dăm căteva reţete care vă vor ajuta să treceţi mai uşor peste această perioadă a anului, in care trebuie să ne acomodăm cu temperaturi scăzute.

Supă de legume

Se curăţă legumele - două cepe, doi morcovi, o ţelină mare, o jumătate de varză de mărime medie, un ardei şi o jumătate de fir de praz - se spală şi se pun la fiert, toate odată, in apă rece. Cănd sunt fierte, se adaugă o linguriţă de ulei, un praf de sare după gust şi verdeaţă din belşug. Legumele pot fi pasate şi consumate in supă, ori se pot strecura, iar lichidul rezultat se bea.

File de cod cu legume

Se spală sub jet de apă 4 fileuri de cod şi se aşază intr-o tavă. Se curăţă o ceapă mare, se spală şi se taie solzişori, iar doi morcovi se curăţă şi se taie in feliuţe. O ţelină se curăţă şi se taie in bucăţele, 4-5 căţei de usturoi se curăţă şi se feliază. Toate legumele se pun in tavă lăngă peşte, se adaugă puţin ulei şi apă căt să acopere toate ingredientele, după care se dă tava la cuptor. Cănd este gata se adaugă mult pătrunjel şi zeama de la o lămăie.

Salată de iarnă

Se curăţă şi se spală sub jet de apă o ţelină mare, doi morcovi şi o rădăcină de pătrunjel, iar apoi se dau pe răzătoare. Se pune totul intr-un castron şi se amestecă cu ulei de măsline, suc de lămăie şi sare. Pe deasupra se presară pătrunjel verde din belşug.

Salată de castraveţi cu usturoi

Patru castraveţi de mărime mijlocie, curăţaţi de coajă, spălaţi bine şi tăiaţi in feliuţe subţiri se pun intr-un castron. Separat se prepară un mujdei, cu puţin ulei, zeamă de lămăie şi iaurt cu zero la sută grăsime.

Supă de pui

Se spală, se curăţă bucăţelele de pui (aripi, spate, copane) şi se opăresc. Separat se curăţă şi se spală legumele: o ceapă, un morcov, o albitură, o ţelină, doi-trei căţei de usturoi şi se pun la fiert impreună cu puiul. Cănd legumele sunt fierte se drege supa de sare, se adaugă verdeaţă din belşug (mărar şi pătrunjel), se strecoară şi se bea.

Sufleu de dovlecei cu brănză

Doi dovlecei, tineri şi fără seminţe, se curăţă, se spală, se fierb, iar apoi se dau prin sită. Piureul obţinut se amestecă impreună cu lapte şi puţin unt. Separat, se dă brănza de vaci prin sită şi se amestecă bine cu gălbenuşul şi cu albuşul bătut spumă. Se unge o formă cu puţin unt, se aşază alternativ un strat de dovlecei, unul de brănză, iar ultimul strat trebuie să fie de dovlecei, se ţine la cuptor pănă cănd se rumeneşte frumos.

Conopidă cu iaurt

Se ia o conopidă mare, se rupe in bucheţele, se spală sub jet de apă şi se pun la fiert in apă cu sare. Se prepară din 6-7 căţei de usturoi un mujdei, se freacă bine cu o picătură de ulei şi se adaugă zeamă de lămăie (după gust). Intr-un borcan mic de iaurt, cu zero la sută grăsime, se pune mujdeiul, se amestecă şi se toarnă deasupra conopidei fierte.

Saramură dietetică de peşte

Peştele (şalău) se curăţă de solzi, se spală sub jet de apă, se pune la fript, uns cu puţin ulei, pe grătarul incins, şi se frige pe ambele părţi pănă se pătrunde bine. Separat se pun la fiert, in doi litri de apă cu puţin ulei şi zeamă de lămăie, un ardei gras tăiat felii, 5 roşii tăiate in cubuleţe, usturoi (mujdei), căţiva ardei iuţi (după gust) tăiaţi felii şi se lasă la fiert timp de 30 de minute. După ce toate legumele sunt fierte se adaugă peştele fript, se mai dă un clocot, timp de cinci minute, şi se adaugă patrunjel din belşug.

Citeşte mai multe despre:   apă,   ulei,   curata,   spala,   legumele,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Firmă producătoare de aparate de ozon: Ne așteptăm la o creștere a pieței

(P) Firmă producătoare de aparate de ozon: Ne așteptăm la o creștere a pieței
"Anul trecut vânzările de generatoare de ozon au avut o creștere frumoasă, de peste 100% față de anul precedent" - declară Gabriel Dumitraș, proprietarul companiei OzonFix, lider de piață în producerea și...

Florin Piersic, invitatul lui Dan Negru la ”Legendele”, sâmbătă, la Antena 1

Florin Piersic, invitatul lui Dan Negru la ”Legendele”, sâmbătă, la Antena 1
Seria interviurilor de colecție ”Legendele, cu Dan Negru” continuă sâmbătă, de la 23.30, la Antena 1, când Dan Negru îl va avea ca invitat pe marele actor Florin Piersic....

De la Filarmonica din Praga, pe scena Te cunosc de undeva!

De la Filarmonica din Praga, pe scena Te cunosc de undeva!
Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, dedicată pieselor de top, aduce în faţa telespectatorilor o serie de personaje spectaculoase, dar şi invitaţi pe măsura tematicii. Jurata X Factor şi Next Star, Loredana,...

10 jocuri de păcănele online pe care trebuie să le încerci în 2021

10 jocuri de păcănele online pe care trebuie să le încerci în 2021
Galerie Foto Anul 2021 este un an tocmai bun pentru păcănele online. Gândește-te: ce poate fi mai convenabil? Ai, n-ai voie să ieși din casă, distracția este la doar câteva click-uri distanță, cât să te loghezi în...

Alessandra Stoicescu și preotul Vasile Ioana, interviu exclusiv în Săptămâna Patimilor, la Observator 19

Alessandra Stoicescu și preotul Vasile Ioana, interviu exclusiv  în Săptămâna Patimilor, la Observator 19
În Săptămâna Mare, Observator 19 cu Alessandra Stoicescu aduce o nouă perspectivă asupra evenimentelor istorice care stau la baza sărbătorilor de astăzi prin glasul preotului Vasile Ioana, în fiecare seară,...

Țara Făgărașului, locul ideal pentru minivacanța de Paște

Țara Făgărașului, locul ideal pentru minivacanța de Paște
Locurile mai puțin populate și populare sunt încă preferate, în această perioadă de restricții. Cei care vor să scape de aglomerație pot evita zonele în care se face, în mod tradițional, turism de masă,...

Vlad Bieltz merge în finala iUmor, sezonul 10! Cheloo: ”Respect! Ai toată admirația mea”

Vlad Bieltz merge în finala iUmor, sezonul 10! Cheloo: ”Respect! Ai toată admirația mea”
La doar 22 de ani, Vlad Bieltz a fost trimis în finala iUmor din cel de-al zecelea sezon, după ce i-a cucerit, seara trecută, pe Delia, Cheloo și Mihai Bendeac cu numărul său de stand-up.     ...

Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita

Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita
Galerie Foto De fiecare data cand esti pus in situatia de a oferi un buchet de flori cu ocazia unei zile de nastere sau a unui eveniment special, exista un sentiment de incertitudine si nehotarare in privinta tipului de flori,...

Un alt produs românesc înregistrat în UE

Un alt produs românesc înregistrat în UE
Comisia Europeană a aprobat înscrierea ''Caşcavalului de Săveni'' în registrul produselor cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). "Caşcavalul de Săveni este o brânză maturată...

Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!

Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Cu doar câteva săptămâni înainte de marea finală a celui de-al şaisprezecelea sezon, bătălia pentru primele locuri în clasamentul transformărilor devine din ce în ce mai serioasă la Te cunosc de undeva!,...

Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti

Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti
Nivelele laser sunt echipamente cu aplicabilitate în construcții şi design interior, ce nu mai necesita prezentare. Sunt utilizate de specialişti pentru a îmbunătăți calitatea lucrărilor, mai degrabă a...

Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară

Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară
Cirque du Soleil va relua patru dintre spectacolele sale în această vară, întrerupte de peste un an din cauza pandemiei, scrie AFP. Spectacolele ''Mystere'' şi ''O'' vor fi preluate la Las Vegas din 28...

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!” Chefi la cuţite, lider de audienţă

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!”  Chefi la cuţite, lider de audienţă
Galerie Foto Marți, 20 aprilie, Chefi la cuțite a fost lider de piață cu peste 1,7 milioane de români ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 21.41, la nivel național. Telespectatorii Antena 1 au avut...

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal
Cristalul, sticla de plumb sau clestarul reprezinta o sticla deosebita, care in loc de calciu contine plumb. Calitatile sale principale sunt cele estetice, in conditiile in care are o putere mare de refractie a luminii,...

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”
Trei actori profesioniști marchează o premieră, astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor, cu cel mai lung număr de până...
Serviciul de email marketing furnizat de