PROFESIONIŞTII / Paul Bocuse
Dacă nu aţi intălnit pănă acum pe nimeni care să ştie cu adevărat formulele magice ale măncărurilor, dacă nu aţi simţit niciodată că bucătăria este un foc sacru şi dacă nu aţi reuşit incă să priviţi gastronomia ca pe o adevărată artă, trebuie să il cunoaşteţi pe ambasadorul bucătăriei franţuzeşti, Paul Bocuse. Alături de el, viaţa pare o adevărată comedie, la finalul căreia este imposibil să nu răzi. La cei 81 de ani este un simbol pozitiv al Franţei, fiind numit de cei care il cunosc "şeful statului", "le dieu vivant" sau "monstru sacru". PASIUNE EREDITARĂ
Incă din secolul al XVIII-lea, familia lui Paul a lucrat in domeniul restauraţiei. Strămoşii Bocuse aveau o moară pe malul lacului Saona. Familia sa prepara, intr-o excelentă bucătărie, măncăruri pentru agricultorii care veneau să aducă grăul la măcinat. In 1840, restaurantul a fost demolat, dar familia a primit o fermă pe malul Saonei. Generaţiile s-au succedat şi, in 1921, bunicul lui Paul, Joseph, a decis să văndă primul restaurant al familiei. Tatăl lui Paul, Georges, se insoară cu Irma Roulier, fiica celor care aveau un hotel la Collonges, iar din 1959 acolo se află restaurantul lui Paul Bocuse, după ce celebrul bucătar a făcut un stagiu de invăţătură la Maret şi o formare clasică la Lyon, apoi in Viena şi intr-un final, in Paris. Dacă ajungeţi astăzi la Collonges il veţi inţelege mai bine pe Paul Bocuse şi bucătăria sa in decoruri foarte elegante. Restaurantul este frecventat de o clientelă venită din intreaga lume.
"GENERALUL DE ARME"
Printre specialităţile restaurantului găsim faimoasa supă de trufe negre, preparat ce a fost creat in anul 1975, pentru care Paul Bocuse a primit decoraţia Legiunii de Onoare din partea preşedintelui Republicii Franceze, Valéry Giscard dâEstaing. In 1989 a fost numit "Bucătarul secolului", iar un an mai tărziu restaurantul in care creează maestrul a fost distins cu premiul "Ler restaurant du Monde" (cel mai bun restaurant din lume). Dacă ajungeţi in acest restaurant, veţi observa frescele pictate pe pereţii exteriori ce reprezintă personalităţi ale gastronomiei franceze. In interior, vă veţi lăsa seduşi de căldura şi frumuseţea decorului din sala cu şemineu. Sunetul orgilor din "Colecţia limonaire" vă va face sufletul să danseze. Acesta este un loc ideal pentru intălniri intime, dar şi pentru afaceri, este un spaţiu in care primează nu numai calitatea, ci şi entuziasmul unei echipe care este mereu gata să dea oricărei intălniri o atmosferă de sărbătoare. Pe lăngă restaurantul din Lyon şi cele 5 braserii, Bocuse şi-a deschis şi un restaurant la Tokyo. Mai mult decăt atăt, maestrul predă arta culinară intr-o şcoală din Osaka. Organizează şi mese prestigioase in toată lumea, pentru a face cunoscută bucătăria franţuzească. Cunoştinţele sale despre arta culinară le găsim in cele trei cărţi "Bucătăria Pieţei", "Bocuse, in bucătăria dumneavoastră" şi "Bucătăria regiunilor Franţei".
CONCURSUL BOCUSE DâOR
Din 1987, o dată la doi ani, concursul mondial de gastronomie, Bocuse dâOr, permite tinerilor bucătari din lumea intreagă să se afle intr-o competiţie inedită de artă culinară. Acest eveniment pune in scenă, in cea mai mare arenă gastronomică din lume, 24 de bucătari reprezentănd 24 de ţări. La acest spectacol culinar unic asistă mii de spectatori. In faţa acestora, 24 de bucătari profesionişti, care trebuie să aibă cel puţin 23 de ani, transformă un peşte şi o bucată de carne in adevărate capodopere culinare.
Anul acesta a avut loc cea de-a zecea ediţie a concursului. Paul Bocuse, preşedintele fondator al concursului, a fost şi el prezent.
Spectacolul s-a desfăşurat in perioada 23-24 ianuarie in capitala gastronomică a Franţei, la Lyon, in interiorul Salonului Internaţional SIRHA. Concursul de artă gastronomică durează două zile, timp in care fiecare delegaţie participantă işi susţine candidatul. Acesta din urmă se pregăteşte luni in şir pentru a reuşi să realizeze cel mai original preparat pe baza unei teme cunoscute dinainte. In 2007, c24 de concurenţi profesionişti au pregătit pentru felul de peşte un halibut alb şi un crab regal roşu de Norvegia, iar pentru felul de carne, pui de Bresse, cu denumire de origine controlată. Timpul de gătire a celor două feluri de măncare este acelaşi pentru toţi participanţii la concurs: 5 ore şi jumătate.
ROMĂNII? PREZENŢI!
In 2007, Premiul Bocuse dâOr a fost căştigat de bucătarul preşedintelui Senatului francez, Fabrice Desvignes, un tănăr profesionist in vărstă de 34 de ani. In felul aceasta, din 1987, Franţa totalizează cele mai multe medalii (şase de aur şi două de argint). Pe locul al doilea se situează Norvegia, care deţine şase medalii, dintre care trei sunt de aur. Belgia, Olanda, Luxemburg şi Germania numără impreună zece medalii. Reprezentanţii Italiei sau ai Spaniei nu au reuşit să căştige in 20 de ani nici o medalie. Anul acesta, la concursul Bocuse dâOr a participat şi o delegaţie din Romănia condusă de Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT).
Citește pe Antena3.ro
"FOCUL SACRU" |
La implinirea a 80 de ani, a apărut pe piaţă cartea "Paul Bocuse, Focul sacru", scrisă de jurnalista Eve-Marie Zizza-Lalu. Autoarea povesteşte viaţa tumultuoasă a lui Paul, de cănd nu era "Paulo de pe malul Saonei", pănă la căştigarea celor trei stele (prima in 1958, a doua in 1962 şi a treia in 1965), acordate de ghidul Michelin. In această carte il descoperim pe marele maestru in intimitate, declarănd: "Imi place circul la fel de mult ca măncarea, imi place vinul roşu, dar ador şi femeileâ¦" |
FUNDAŢIA BOCUSE |
In anul 2004, Paul Bocuse işi mai realizează un vis: "Fondation dâentreprise". Prin aceasta şi-a propus să transmită mai departe cunoştinţele meseriei de bucătar, gesturile şi toate secretele ei. Bocuse ii descoperă şi ii ajută pe tinerii care doresc să afle toate secretele bucătăriei. Şi cum bucătăria nu există fără produse, Fundaţia Bocuse işi propune să apere şi să promoveze bucătăria bună care inseamnă: produse de calitate, o aprovizionare potrivită şi o asezonare corespunzătoare. |
|
FRIPTURĂ DE RAŢĂ |
|
ESCALOP DE SOMON CU MĂCRIŞ |
|
CĂRNĂCIORI CALZI Ã LA LYONNAISE |
|
PORTOCALE SUFLÃ |
|
LAPTE DE PASĂREOuăle bătute: Intr-un recipient special din cupru sau din aluminiu puneţi 8 albuşuri. Bateţi albuşurile bine cu ajutorul unui tel, pănă cănd totul devine destul de ferm. Ouăle bătute trebuie să formeze o spumă lejeră, care să se fixeze bine de tel. După aceasta, adăugaţi 125 g zahăr pudră. Pentru a bate cu mai mult succes ouăle, se poate adăuga un vărf de cuţit de sare sau căteva picături de lămăie. Este mereu incununat de succes intr-un cadru familial. Calitatea sa rezidă in prospeţimea ouălor. |