x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Legendele toamnei adevărate în borcane sigilate

0
Autor: Carmen Dragan 17 Sep 2008 - 00:00

Vinete, roşii, cepe, gogoşari, ardei capia, dar şi ardei graşi, morcovi, ciuperci, păstîrnac, toate legumele şi-au dat întîlnire în bucătăria gospodinelor. De ce numai acolo? Pentru că este unicul loc unde se pregătesc cele mai grozave zacuşti ce vor fi savurate la iarnă, de ele şi de familiile lor. Pentru ceilalţi a devenit o raritate culinară, deoarece majoritatea femeilor nu mai găsesc timp pentru a reinventa gustul zacuştii de casă şi se mulţumesc doar cu aroma celei cumpărate.



Vinete, roşii, cepe, gogoşari, ardei capia, dar şi ardei graşi, morcovi, ciuperci, păstîrnac, toate legumele şi-au dat întîlnire în bucătăria gospodinelor. De ce numai acolo? Pentru că este unicul loc unde se pregătesc cele mai grozave zacuşti ce vor fi savurate la iarnă, de ele şi de familiile lor. Pentru ceilalţi a devenit o raritate culinară, deoarece majoritatea femeilor nu mai găsesc timp pentru a reinventa gustul zacuştii de casă şi se mulţumesc doar cu aroma celei cumpărate.

Este adevărat că există numeroase sortimente de zacuscă şi pe piaţă, dar cînd începem să citim etichetele realizăm că printre ingrediente nu sînt întotdeauna doar produsele naturale ale toamnei. Iar gustul nu va fi niciodată la fel!

Preparat popular

Cunoscuta mîncare de legume are o istorie de peste trei secole în România. Este un preparat întîlnit pretutindeni în Balcani. Este pusă pe masă şi de turci, de bulgari sau de greci. Specialiştii în gastronomie tradiţională spun că acest preparat a fost inventat din nevoia de a avea provizii în cămară pentu iarnă, mai ales în perioada dinainte de ’89, cînd alimentele erau foarte greu de obţinut. Deşi astăzi se întîlneşte rar, sînt sute de reţete de zacuscă, în funcţie de ingredientele folosite. În general, fiecare gospodină are o reţetă proprie cu ajutorul căreia îşi încîntă familia.

Mai nou, am aflat că cea mai bună zacuscă este cea pregătită la iarbă verde. Acolo se face grătarul, se coc vinetele şi ardeii, iar acasă, după ce sînt curăţate toate legumele, se fierb într-un ceaun mare. Astfel gustul este garantat şi munca pare mai uşoară!

Reţeta mamei

Eu cred că mama mea face cea mai delicioasă zacuscă. Copil fiind, aşteptam venirea toamnei, pe care o asociam mereu cu mirosul de legume coapte.

Astăzi am rămas fidelă aceluiaşi gust şi, deşi nu am încercat niciodată să prepar eu zacusca, am “furat” reţeta mamei pentru a o dărui cititorilor interesaţi: “15 vinete, 30 gogoşari, 3 kg roşii, un kg ceapă, un litru de ulei, piper, sare după gust. Se coc vinetele şi gogoşarii şi se curăţă de coajă. Se înlătură seminţele din roşii cu ajutorul aparatului de stors, iar sucul obţinut se pune la fiert pînă se îngroaşă. Într-un vas se căleşte ceapa tocată în tot uleiul şi, după ce aceasta a devenit aurie, se adaugă vinetele şi gogoşarii. Se lasă vasul să fiarbă la foc potrivit, peste o placă metalică. Cînd uleiul se ridică deasupra, se introduce vasul în cuptor şi se lasă la foc mic. Se amestecă des, să nu se prindă zacusca de vas. Cînd compoziţia este bine legată se adaugă mujdei, sare şi piper. Se pune în borcane fierbinţi, se leagă cu celofan şi se lasă pentru cîteva ore în tava cuptorului fierbinte, dar fără foc”. Şi celelalte reţete pe care vi le propun sînt la fel de delicioase şi merită încercate.

Zacuscă cu morcovi

Ingrediente: 6 vinete, 50 ardei graşi, un kg ceapă, 100 g morcovi, două kg roşii, 500 ml ulei, sare, piper.

Preparare: Se coc vinetele şi ardeii. Ardeii se taie fîşii. Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte. Se toacă mărunt morcovii şi împreună cu ardeii se adaugă peste ceapă şi se călesc. Vinetele se toacă, iar roşiile se fac suc. Se fierb toate pînă iese uleiul deasupra. Se pune sare şi piper. Se aşază caldă în borcane, se leagă cu celofan dublu şi se fierbe la bain-marie timp de o oră.

Zacuscă

Ingrediente: 15 vinete, 25 ardei graşi, 25 gogoşari, două kg ceapă, doi litri de ulei, 5 kg roşii, 500 ml apă, sare, piper.

Preparare: Se coc toate legumele. Ardeii şi ceapa se taie peştişori, vinetele se taie şi ele, iar gogoşarii se rup fîşii. Din roşii se face bulion. Se căleşte ceapa în ulei pînă se înmoaie, după care se adaugă bulionul şi restul legumelor. Se toarnă apa şi se lasă la fiert. Se potriveşte de sare. În timp ce fierbe se adaugă şi piperul. Se pune caldă în borcane, iar deasupra se toarnă cîte o lingură de ulei încins. Se leagă bine, se fierbe încă o oră de la clocot. Se răceşte pe loc în vase.

Zacuscă Retta

Ingrediente: 5 kg ceapă, 10 kg vinete, 10 kg gogoşari, 5 kg roşii, un litru de ulei, două linguri de zahăr, sare, piper.

Preparare: Ceapa se dă prin maşina de tocat, apoi se pune la călit. Vinetele se coc şi apoi se toacă. Gogoşarii se fierb în sucul lor, iar după ce se răcesc se dau prin maşina de tocat cu sită pentru bulion. Toate se fierb pînă ce scad şi se alege uleiul deasupra. Se pun zahărul, sarea şi piperul. Se toarnă fierbinte în borcane, se adaugă cîte o lingură de ulei fierbinte deasupra şi se leagă cu celofan dublu. Se fierb la bain-marie.

Zacuscă cu măsline

Ingrediente: două kg gogoşari, două kg ardei gras, 500 g ceapă, 400 ml ulei, 250 g măsline, 3 linguri de bulion, sare, piper.

Preparare: Se taie ceapa solzişori şi se căleşte puţin în ulei, adăugînd ardeii şi gogoşarii copţi, curăţaţi şi daţi prin maşina de tocat. Cînd legumele sînt pe jumătate fierte, se adaugă măslinele curăţate şi bulionul. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn şi, cînd totul este bine fiert, iar sosul a scăzut, se potriveşte de sare şi piper. Cînd se ridică uleiul deasupra, zacusca este gata şi se pune fierbinte în borcane. Se leagă cu celofan şi se fierb la bain-marie.    

Zacuscă de gogonele

Ingrediente: un kg gogonele, un kg ardei gras, 100 ml ulei, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, o linguriţă de zahăr, sare.

Preparare: Gogonelele se spală şi se dau prin maşina de tocat. Se înăbuşă în ulei, apoi se fierb pînă se obţine o pastă. Se adaugă mărarul şi pătrunjelul tocate, sarea şi zahărul şi se mai dau o dată în fiert. Se pune în borcane, se leagă cu celofan dublu şi se fierb la bain-marie timp de o oră. Este o garnitură fină pentru fripturi.

Zacuscă fără ceapă

Ingrediente: 8 vinete mari, două kg şi jumătate roşii, 5 ardei graşi, un pahar de ulei, o căpăţînă de usturoi, pătrunjel, sare, piper.

Preparare:
Se coc vinetele, se curăţă, se desfac fîşii şi se aşază pe o planşetă înclinată, ca să se scurgă. Se lasă aşa timp de două ore. Roşiile se opăresc pentru a se îndepărta cojile şi se taie felii. Ardeii se coc, se curăţă de pieliţe, cotoare şi seminţe şi se taie felii. Se toarnă într-o cratiţă jumătate din cantitatea de ulei şi se pun un strat de vinete, unul de roşii şi unul de ardei peste care se presară pătrunjelul tocat, usturoiul zdrobit şi restul de ulei. Se pune cratiţa pe o tablă la foc potrivit, unde se lasă să fiarbă pînă ce scade zeama de la roşii. După ce a scăzut se potriveşte de sare şi de piper. Cînd sosul s-a îngroşat şi uleiul s-a ales deasupra, zacusca este gata şi se dă la o parte de pe foc. Se lasă să se răcească şi se pune în borcane, care nu se umplu pînă sus. Se leagă borcanele şi se fierb la bain-marie timp de 25 de minute, iar a doua zi se mai fierb încă 10 minute.

Zacuscă de ardei capia

Ingrediente: 20 ardei capia, 500 ml ulei, 200 g miere, 800 g bulion, două căni de apă, un căţel de usturoi.

Preparare: Ardeii capia se coc, se curăţă de coajă, de vene şi de seminţe, se scurg şi se desfac fîşii. Se pune la fiert uleiul cu mierea şi se amestecă pînă se omogenizează. Se adaugă apa, ardeii capia, usturoiul pisat şi bulionul. Se dă în clocot. Se pune în borcane şi se leagă cu folie de celofan dublu, apoi se fierb la bain-marie timp de 45 de minute.

Zacuscă de gogoşari

Ingrediente: 4 kg roşii, 4 cepe mari, 4 morcovi mijlocii, 15 ardei capia, 15 gogoşari, 500 ml ulei, sare, piper.

Preparare: Se taie ceapa solzişori, se rad morcovii şi se pun într-o cratiţă la foc mic. Se coc ardeii şi gogoşarii, se curăţă, se taie felii şi se pun peste ceapa şi morcovii căliţi. Se descojesc roşiile, se curăţă de seminţe şi se trec prin maşină, obţinîndu-se un suc care se adaugă peste restul ingredientelor împreună cu sarea şi piperul. Se lasă pe foc, să scadă bine. Cînd se ridică uleiul la suprafaţă, zacusca este gata. Se pune în borcane, se adaugă cîte o linguriţă de ulei deasupra, se leagă cu celofan şi se fierb la bain-marie.
Reţete redactate de Florina Grigorie

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   ulei,   piper,   ceapa,   roşii,   ardei,   vinetele,   uleiul,   lasa,   ingrediente,   taie,   fierb,   vinete,   preparare,   zacusca,   borcane,   ardeii,   gogosari,   caiet de retete,   leagă,   bain-marie,   celofan,   zacusc,   leag

 



Mai multe titluri din categorie

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, începând cu ora 14:00, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o gală-maraton în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. În...

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1
Galerie Foto Grupa de băieți cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Loredana, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora 20.30,...

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”
Prezentatoarea Acces Direct Mirela Vaida se alătură cu sufletul deschis proiectului ambiţios Ajut eu!, care revine pe 29 noiembrie, de la ora 14.00, la Antena 1, cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au...

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România
Galerie Foto Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare pentru adulţi, dar şi pentru copii. Cum resimt românii izolarea cauzată de pandemie, aflăm ...

Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par

Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par
Modul in care alegi sa-ti ingrijesti si sa-ti aranjezi parul poate spune foarte multe despre tine, cel putin la prima vedere. De aceea este important sa alegi cea mai buna rutina de ingrijire a parului, in acord cu...

Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil

Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil
Orice femeie doreste sa arate cat mai bine, in orice context, fie ca este vorba de locul de munca, plimbare sau o ocazie speciala. Atentia acordata detaliile, cum ar fi accesoriile si incaltamintea, coafura si alegerea...

Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa

Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa
Este intotdeauna o placere sa amenajezi sau sa redecorezi spatii din casa, fiind modul prin care iti pui amprenta personala asupra ambientului general. Insa, de multe ori, treaba devine mai dificila atunci cand avem de...

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public
Galerie Foto Şi marţi  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul publicului urban şi naţional. Co...

Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...
Serviciul de email marketing furnizat de