x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mai multă milostenie

Mai multă milostenie

de Carmen Dragan    |    25 Feb 2009   •   00:00

Postul "e de aceeaşi vârstă cu omenirea, pentru că el a fost legalizat în Paradis", afirma Sfântul Vasile cel Mare. Aşadar, chiar de la începutul Creaţiei, în Vechiul Testament (Facerea 2, 16-17) întâlnim o poruncă divină, adresată primului om: "Din toţi pomii din rai să mănânci, iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit".



Legea lui Moise, pe care acesta a primit-o în urma unui post de 40 de zile, fixează dispoziţiile privitoare la post în Vechiul Testament. Astfel este cunoscut postul curăţirii din ziua a zecea a lunii a şaptea. La acestea s-au adăugat şi alte posturi de câte o singură zi.

CURĂŢARE SUFLETEASCĂ ŞI TRUPEASCĂ
Evreii au ajuns să postească în fiecare lună câte o zi. Vechiul Testament mai aminteşte şi de posturi generale, dar şi particulare sau individuale, cum este cel al lui Moise de 40 de zile, al lui Daniil din Babilon de trei săptămâni sau al prorociţei Ana. Dar abţinerea de la mâncare, băutură şi pofte trupeşti nu este singurul mijloc de desăvârşire. De-a lungul timpului, postul general sau individual a fost dublat şi de cel sufletesc, prin rugăciune, milostenie şi orice faptă de caritate. Aşa ne îndeamnă Biserica Ortodoxă.

SMERENIE
Oamenii care, din anumite motive, nu pot posti trebuie să fie mult mai milostivi cu cei din jurul lor. De asemenea, cei care n-au mâncare, haine sau bani de dat de pomană celor nevoiaşi, pot oferi în schimb un cuvânt bun sau o mână de ajutor. Astfel, postul, ca purificare şi ca înnoire a vieţii, apare ca un limbaj universal, posibil de a fi transpus de fiecare credincios în comportamentul de zi cu zi.

În Postul Paştilor, noi vă propunem câteva reţete de sec, pe care să le gătiţi pentru cei dragi, dar poate şi pentru cei nevoiaşi.

Tocană de măsline
Ingredienete: 300 g măsline, 600 g roşii, piper, 100 g ţelină, 20 g făină, câteva frunze de pătrunjel, 200 g ceapă, ulei, o frunză de dafin, 400 g supă de zarzavat, sare, mărar.
Preparare: Măslinele se desărează în apă fierbinte. Separat se înăbuşă în unt ceapa tocată mărunt şi ţelina tăiată fideluţă. Se fierb roşiile şi se trec prin sită împreună cu ceapa şi ţelina prăjite. Se pun în cratiţă şi se adaugă măslinele, făina desfăcută în zeamă de zarzavat şi se fierb 30 de minute. Totul se potriveşte de sare şi piper, se adaugă frunza de dafin şi se fierbe acoperit 15 minute. Se serveşte cu verdeaţă tocată mărunt deasupra.

Icre de fasole
Ingrediente: 300 g fasole boabe, o jumătate de lămâie, 200 ml ulei, piper, 100 g măsline, 10 mg boia de ardei, sare, două roşii, doi castraveţi muraţi.
Preparare: Fasolea se spală şi se pune la înmuiat. Apoi se fierbe cu sare. Se dă prin sită împreună cu măslinele curăţate de sâmburi. Se amestecă bine cu uleiul. Se adaugă zeama de lămâie, sarea, piperul şi boiaua. Se aşază pe un platou şi se ornează cu felii de roşii şi castraveţi muraţi.

Ciorbă de roşii cu bame
Ingrediente: o jumătate de kg de roşii, două legături de ceapă verde sau o ceapă mare, 3 linguri de orez, 300 g bame, o lingură de sare, două linguri de ulei, o legătură de pătrunjel verde tocat.
Preparare: Se toacă ceapa, se pune la fiert în 2 l de apă cu sare. Când apa fierbe în clocot se adaugă orezul spălat. Roşiile se curăţă de coajă, se toacă mărunt şi se pun la fiert când orezul a început să se umfle. Se curăţă bamele de codiţe, se spală şi se pun la fiert în ciorbă timp de 15 minute.
Se adaugă uleiul şi verdeaţa tocată.

Salată de ţelină cu ananas
Ingrediente: o ţelină mare, două-trei mere, ananas din compot, o cană cu miezuri de nucă tăiaţi mărunt, suc de lămâie.
Preparare: Ţelina se curăţă, se dă pe răzătoarea mare. La fel şi merele. Ananasul din compot se taie cubuleţe şi se adaugă nucile tăiate. Se sărează după gust. Se adaugă sucul de lămâie.

×
Subiecte în articol: caiet de retete