Cu ingredientele de bază: sare, oţet şi ulei, la care mai putem adăuga nucşoară, cuişoare, scorţişoară şi frunze de dafin, chiar şi fructele pot deveni veritabile murături ce se potrivesc oricăror fripturi!
Conservarea este o metodă sănătoasă, deoarece fructele işi păstrează conţinutul lor valoros de substanţe hrănitoare. Struguri, mere, pere, măceşe, zmeură, coacăze, vişine, pepene, prune, dar şi lămăi, toate pot deveni acrişoare şi condimentate, după propriul gust.
REŢETE. Pentru a obţine struguri in oţet aveţi nevoie de un kg de boabe, un pahar de zahăr, unul de oţet şi unul de apă şi de o linguriţă de sare. Toate ingredientele le fierbeţi, le lăsaţi să se răcească şi le turnaţi in borcane. Puneţi celofan, legaţi-le şi păstraţi-le la rece. La fripturi, prunele murate ar merge foarte bine. Aveţi nevoie de 3 kg de prune, o jumătate de litru de oţet, un litru de apă, 250 g zahăr, o linguriţă cu scorţişoară, două-trei cuişoare intregi şi 10 g de sare. Aşezaţi prunele spălate in borcane, fierbeţi oţetul, apa şi celelalte ingrediente. Lichidul clocotit se toarnă peste fructe, in borcane care se leagă cu celofan. Lămăile se pot mura dacă la un kg de fructe folosiţi şi zece bucăţi de nucşoară, 500 g sare, 500 g zahăr, cuişoare şi chilli roşu. Ţineţi lămăile in apă rece o zi şi o noapte. Apoi le tăiaţi in rondele, le săraţi şi le lăsaţi aşa incă 12 ore. Sucul de lămăie il scurgeţi intr-un vas, adăugaţi zahărul şi puneţi vasul pe foc, după care adăugaţi feliile de lămăie, cuişoarele, nucşoara, chilli şi apoi amestecaţi. Puneţi apoi in borcane pe care le sigilaţi şi le lăsaţi la soare 15 zile.
SFATURI. In general, fructele trebuie să fie sănătoase, proaspete şi neatinse de brumă. Se recomandă să nu se folosească sare de masă. Alegeţi sare de mare grunjoasă, care ar fi cea mai bună, sau sare grunjoasă de gătit. Cănd se fierbe zeama nu se folosesc vase din aluminiu sau din metale sensibile, cum ar fi cuprul sau alama, care sunt atacate de acidul acetic. Ele eliberează substanţe nocive pentru sănătate, care pot pătrunde cu uşurinţă in alimente. Uleiul folosit la conservarea alimentelor şi aromat cu verdeaţă nu se aruncă, ci se foloseşte la salate sau la prepararea legumelor. In general, la conservarea fructelor se recomandă oţetul din vin 4% sau 6%, insă e bun şi cel din fructe. Există două metode de conservare, la cald şi la rece. In ambele cazuri se folosesc atăt oţet, căt şi saramură, aromate cu verdeaţă, condimente şi zahăr. Borcanele cu capace metalice nu sunt recomandate pentru murături. In general, murăturile in oţet trebuie să fie consumate căt mai repede sau trebuie sterilizate imediat. Nu trebuie scoase din borcan cu tacămuri din metal.
Pere in oţet
Perele au fost aduse in Europa de negustorii care veneau din Persia. Se pot folosi pere obişnuite, dar şi pere pergamute sau Wittenberg.⢠Ingrediente: un kg pere, o lămăie netratată, 600 ml oţet din vin roşu, o bucată de rădăcină de ghimbir proaspăt, două batoane de scorţişoară, o frunză de dafin, o jumătate de lingură cuişoare, 50 g zahăr.
⢠Preparare: Se spală lămăia, se şterge şi se dă coaja pe răzătoare. Se pune coaja impreună cu celelalte ingrediente, in afară de pere, intr-o crăticioară şi se incinge la foc mic, pănă cănd s-a topit zahărul. Se curăţă perele, se fierb in zeama de oţet pănă cănd se inmoaie. Se aşază perele şi batoanele de scorţişoară. Se lasă zeama să mai fiarbă puţin pănă cănd se ingroaşă, apoi se toarnă peste pere. Se inchid bine borcanele şi se sterilizează.