x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O experienţă culturală cu sare şi piper

O experienţă culturală cu sare şi piper

de Maria Belu    |    06 Iul 2011   •   21:00
O experienţă culturală cu sare şi piper

Campionatul International de Gatit in Aer Liber, Timisoara, 1, 2 si 3 iulie, par­carea Stadionului Dan Palti­ni­sa­nu. S-au adunat in jurul platourilor, mestesugit aranjate, al ceaunelor, plitelor si gratarelor bucatari ama­tori si profesionisti din tara si strai­na­ta­te, toti avand un singur scop: sa cas­tige Cupa Banatului, trofeu pus la bataie de Asociatia Culturala Euro Est Alternativ si World Association Of Chefs Societies, organizatorii competitiei.

Peste 20 de echipe din Romania, Israel, Republica Moldova, Albania, chefi nationali si inter­na­tionali, si nu mai putin de cateva mii de pofticiosi care au luat cu asalt standurile concurentilor. Au mai fost re­cordul international pentru cea mai mare fasole cu ciolan, nenu­ma­rate gastroshowuri sustinute de chefi renumiti, parada Federatiei Somelierilor din Romania, muzica buna, dans, concursuri pentru public etc. Pe scurt, cam asa au aratat cele trei zile de competitie culinara ce s-a desfasurat in frumosul oras de pe Bega.

Juriu
Pe parcursul celor trei zile de campionat i-am putut observa pe organizatorii de la ACEEA, care, pe toata perioada evenimentului, n-au prea avut parte de odihna, dar a meritat! Campionatul si-a desemnat, la final, castigatorii. Echipa care si-a adjudecat Cupa Banatului a fost, de aceasta data, echipa Restaurantului Aquarium, din Timisoara. Printre standurile cu multe feluri de mancare pregatite cu maiestrie sau mai stangaci s-a strecurat juriul format din nume sonore ale gastronomiei romanesti si internationale. Presedintele juriului de la Timisoara a fost Gissur Gudmundson, cunoscut chef in lumea intreaga si presedintele WACS – asociatie ce numara peste zece milioane de membri de pe tot globul. Presedintele juriului a fost escortat de Sarkis Yacoubian (Israel), Ragnar Fridriksson (Islanda), Mimoza Balla (Albania). Elena Ciobanu (Republica Moldova), Cornelia Ghisoi, Kiss-Budai Tibor, Victor Melian si reprezentantii Federatiei Somelie­rilor din Romania.

Recordul international, de la Timisoara, a fost stabilit de Asociatia Nationala a Bucatarilor din Romania, condusa de cheful de la Continental, Alexandru Nagy, si de echipa Taste of Peace din Israel, coordonata de cheful armean Sarkis Yacoubian. Pentru prepararea celei mai mari mancari de fasole cu ciolan a fost nevoie de 200 kg de ciolan, 40 de kg de ceapa, 50 de kg de fasole, 5 kg de usturoi uscat, 5 kg de rosii taiate cubulete, sare, piper, boabe, foi de dafin si marar verde.
Cele peste 1.000 de portii din delicioasa mancare au fost oferite spre degustare publicului care a asistat la manifestare.

Presedintele WACS, Gissur Gudmundson, ii felicita pe romani
Aflat pentru prima oara in Roma­nia, celebrul chef din Islanda si-a facut putin timp si a stat de vorba cu noi. 'Sunt pentru prima data in Romania si este extraordinar pentru mine sa fiu aici. Am de­gustat diferite feluri de mancare, acesta fiind un privilegiu pentru mine sa experimentez asemenea gusturi si sa vad ce lucruri minu­na­te poate face mancarea pentru noi. Acest fapt imi da posibilitatea sa vor­besc si in alte colturi ale lumii despre ceea ce am gustat aici. Oa­me­nii se bucura ca sunt in compania acestor bucatari talentati si a so­melierilor. Nu toti au castigat, dar toti sunt victoriosi pentru ca au participat la acest concurs. De aceea sustin din toata inima acest eveniment, pentru ca ceea ce in­sea­mna acest Campionat Inter­na­tional de Gatit in Aer Liber este o ex­perienta culturala autentica', a declarat in exclusivitate pentru Jurnalul National Gissur Gudmundsson.

×
Subiecte în articol: culinar