x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Orlando, Bucătarul de Aur al Bucureştiului

Orlando, Bucătarul de Aur al Bucureştiului

12 Ian 2011   •   17:37
Orlando, Bucătarul de Aur al Bucureştiului

Bucătarul de aur al Bucureştiului este o competiţie care pentru o seară a reînviat mitul Micului Paris, repoziţionându-ne Capitala pe harta rafinamentului gastronomic. Pentru nici unul dintre cei şase finalişti nu a fost simplu să demonstreze juriului că bucătăria româ­nească are suficiente resurse pentru a face faţă provocărilor artei culinare moderne.

O seară minunată
Georgeta Codarleanu (Intercontinental), Robert George Andrei (Mesogios), Cristian Vaduva (bucătar independent), Mihai Ionita (Carol Parc Hotel), Orlando Zaharia (Noblesse) şi Ashlie Dias Thomas (Crowne Plaza Hotel) au arătat că pot regândi tradiţia bucătăriei româneşti, creând preparate inovatoare. Nu a fost simplu, mai ales că mulţi dintre chefii din Capitală nu văd mai departe de sarmale, mămăligă şi ciorbă de burtă. Tema competiţiei a fost şi motivul pentru care numărul celor înscrişi în semifinală a fost foarte mic.

Organizatorii, Compania de Investiţii pentru Turism (CIT) şi Fe­deraţia Bucăta­rilor din România (FBR), au reuşit cu greu să convingă patronii şi bucătarii că Bucureştiul are nevoie de o astfel de competiţie pentru a demonstra că orice turist poate petrece o seară mi­nunată într-un restaurant din Capitala României, bucurându-se de pre­parate şi servicii de calitate. De aceea, finala competiţiei "Bucătarul de Aur al Bucureştiului" (ediţia a doua) a fost gândită ca o seară de gală, cu protocol de gradul zero. Astfel că, pe lângă preparate de clasă, invitaţii au beneficiat şi de servicii cum rar pot fi văzute: ospătari cu mănuşi albe, sommelier care spune povestea vinului ales, şef de sală care conduce toată ceremonia servirii.

Concurenţii s-au pregătit zile în şir pentru ca meniurile lor să convingă juriul că merită să câştige trofeul "Bucătarul de Aur al Bucureştiului". Rulou de sturion cu ciuperci şi garnitură de legume, piept de raţă cu rulouri de varză, gutuie caramelizată şi sufle de ficat, trio de amuse bouche: icre de crap, salată de vinete, pastă de brânză cu mărar, salată de păstrăv afumat, sos cremă de iaurt cu pătrunjel, cotlet de berbecuţ umplut cu mozaic de ţelină şi morcov, duo de raţă cara­melizată şi sos de portocale, pulpă de raţă confiată cu roşie concaise umplută cu fasole păstăi sunt doar câteva dintre preparatele care au fost servite la seara de gală. Desertul a convins şi el că bucătăria românească poate să ofere mai mult decât tradiţionalii papanaşi: foitaj cu cremă de brânză şi mure, budincă de orez cu tăiţei de orez învelită în foaie de orez, tartă de mere servită cu îngheţată de vanilie, fructe de pădure şi sos cara­mel, pacheţel de toamnă din aluat de clătite cu mere cara­melizate, spumă de vin şi îngheţată de scorţişoară, clătite cu gutui şi stafide şi crem-caramel cu budincă de mămăligă, mere şi caise confiate.

Alături de concurenţi, la finala concursului "Bucătarul de Aur al Bucureştiului" şi-au mai arătat talen­tul şi doamnele Maria Popa şi Ga­briela Pascaru, instructoare gastrotehnică la Compania de Investiţii pentru Turism, Viorel Ciocârlan, de la Ramada Bucharest Parc, şi David Con­tant, câştigătorul ediţiei precedente a competiţiei. 

Juriu şi competitori
Juriul a fost alcătuit din specialişti cu experienţă la concursuri internaţionale de prestigiu: Wynand Vogle (Olanda), Joseph Vella (Malta), Gordon Amatto (Malta) şi Antonio Passarelli. Asocierea corectă a vinului cu preparatele a fost jurizată de Sergiu Nedelea, renumit sommelier. Chefii din Malta au fost foarte impresionaţi de modul în care a fost organizat concursul şi doresc ca în 2011 să pregătească o competiţie similară în Valetta, cu asistenţa oferită de CIT.

Organizatorii au pregătit pentru invitaţii prezenţi la seara de gală, desfăşurată la sala Terra Grand Ballroom a Hotelului Ramada Bucharest Parc, câteva surprize delicioase. Prima a fost o demonstraţie de scluptură în legume, apoi a urmat o  de­mon­s­­traţie de flair şi o sabrare de şampanie. Mai mult, atmosfera a fost întreţinută de formaţia Penta.

Pentru a participa la un astfel de eveniment, invitaţii au plătit 200 RON. Suma colectată în final a fost donată Şcolii Speciale nr. 8 din Bucureşti. Aici studiază copii cu nevoi speciale, iar la orele de tehnologie învaţă şi noţiuni de gospodărie.

La final, misiunea cea mai grea a revenit juriului. După ce au degustat fiecare dintre preparate şi le-au notat, au trebuit să anunţe câştigătorii. Locul al III-lea i-a revenit lui Ashlie Dias Thomas de la Crowne Plaza, iar pe locul al II-lea s-a clasat Cristian Văduva, bucătar independent, care a demonstrat că, dacă vrei ceva cu adevărat, poţi reuşi, talentul şi munca fiind armele cele mai importante. Câş­tigătorul trofeului "Bucătarul de Aur al Bucureştiului" a fost desemnat Orlando Zaharia, de la restaurantul Noblesse. Premiul pentru cea mai bună asociere a vinurilor cu pre­paratele din meniu i-a fost acordat lui Bogdan Cojocaru de la Hotelul Intercontinental.

Gabriela Berechet, director CIT, a declarat la finalul competiţiei că speră că la ediţia din 2011 să se înscrie mai mulţi competitori, pentru că Bucu­reştiul are nevoie de un astfel de concurs, pentru a ieşi din apatia în care se află în acest moment.

Orlando Zaharia
Este unul dintre tinerii bucătari din Bucureşti care au reuşit într-un timp scurt să demonstreze prin talentul şi profesiona­lismul lor că pot fi executive-chef la unul dintre cele mai rafinate restaurante: Noblesse. În 2006, la doar 25 de ani, a devenit Maestru în Arta Culinară, cucerind juriul prin tehnica şi capacitatea de a inova. Orlando poate fi numit un bucătar complet, pentru că este pasionat de descoperirea de noi şi noi preparate, de modalităţi de lucru moderne, ducând gastronomia la rang de artă. La finala concursului "Bucătarul de Aur al Bucureştiului", el a avut un meniu compus din: gustare "Orlando" – file de păstrăv, legume înăbuşite, sos de icre de ştiucă, fel de bază – pulpă de raţă confiată cu roşie concaise umplută cu fasole păstăi, piept de raţă afumat cu varză călită, sos de prune şi sos de gălbiori, desert crem-caramel cu bu­dincă de mămăligă, mere şi caise confiate.

×