x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Parada salatelor: multă savoare şi energie

0
Autor: Carmen Dragan 10 Sep 2008 - 00:00

Cuvîntul “salată” are două înţelesuri în limba română. Sensul de bază este “plantă legumicolă erbacee, cu frunze mari şi rotunde”, iar al doilea sens: “preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oţet, zeamă de lămîie şi untdelemn, care se serveşte ca aperitiv sau ca garnitură”.

Cuvîntul “salată” are două înţelesuri în limba română. Sensul de bază este “plantă legumicolă erbacee, cu frunze mari şi rotunde”, iar al doilea sens: “preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oţet, zeamă de lămîie şi untdelemn, care se serveşte ca aperitiv sau ca garnitură”. Dacă pentru prima definiţie există doar cîteva soiuri de salate, deci puţini semnificanţi, pentru cea de-a doua sînt mult mai mulţi. Ne-o demonstrează cartea “Salate”, apărută în Colecţia Gastronomica, la Editura House of Guides, care ne dezvăluie 60 de reţete simple.

 

Pentru toate anotimpurile

Primăvara, vara, toamna, iarna… fiecare anotimp are salatele lui, astfel încît să putem să ne menţinem mereu sănătatea. Salată de păstăi de mazăre cu ochiuri, salată de fasole fava cu fructe de mare, spanac cu ouă moi şi somon afumat, salată de anghinare cu morcovi şi portocale sau salată Cezar sînt cîteva din sortimentele pe care ni le propune cartea pentru primăvară. Vara am putea prepara salată de vinete prăjite şi năut, salată de legume coapte, buchete tricolore de lăptuci sau salată de pepene verde cu creveţi. În toamnă ne-am putea delecta cu ciuperci şi castraveţi cu cremă Roquefort, salată de cartofi cu pui afumat sau cu salată de soia cu surimi. Salata de grepfrut cu bacon, cea nordică sau salata de cicoare cu jambon crud ar putea fi preparate iarna. Indiferent de sezon, salata ne menţine sănătatea. Şi să nu uităm că salata este începutul ideal pentru o cină romantică.

 

Importanţa legumelor

Aşa cum am văzut şi din definiţie, legumele sînt cele care nu lipsesc niciodată de la o salată. Şi cum ar putea fi omise, cînd oferă multă energie, sînt bogate în fibre, conţin toate proteinele de calitate necesare organismului, sînt lipsite de grăsimi, furnizează nutrienţii de bază, ajută în prevenirea şi combaterea bolilor? Iată cele mai importante legume şi rolul lor: ardeii sînt o bogată sursă de vitamina C, broccoli de calciu şi vitamina A şi C, cartofii dulci sînt foarte bogaţi în beta-caroten, conopida este bogată în acid folic, legumele verzi conţin substanţe cu rol curativ, iar roşiile conţin substanţă anticancerigenă. Aşadar, folosiţi-le din plin în prepararea salatelor!

 

Salată de varză albă cu susan

Ingrediente pentru 4 persoane: 400 g varză albă tocată, 100 g brînză gen şvaiţer, un măr acru, 75 g stafide, 50 g susan prăjit, o jumătate de lămîie, o lingură de muştar, două linguri de oţet, 4 linguri de ulei, sare, piper.

Preparare: Amestecaţi într-un castron un praf de sare, piper măcinat, muştar şi oţet. Turnaţi uleiul şi omogenizaţi cu furculiţa. Puneţi varza şi stafidele într-o salatieră, stropiţi cu vinegretă şi amestecaţi cu grijă, după care puneţi totul deoparte. Între timp, tăiaţi brînza cubuleţe. Spălaţi şi ştergeţi mărul, fără să-i curăţaţi coaja, tăiaţi-l în felii foarte subţiri, pe care le stropiţi cu sucul de lămîie. Exact înainte de servire, adăugaţi în salatieră cubuleţele de brînză şi feliile de măr, amestecaţi bine, presăraţi deasupra susan şi serviţi imediat.

 

Salată de morcovi cu portocale

Ingrediente pentru 4 persoane: 250 g morcovi raşi, două portocale, o ceapă mare roşie, 12 măsline negre fără sîmburi, o linguriţă de seminţe de chimen, o linguriţă de praf de chimen, o jumătate de lămîie, 4 linguri de ulei de măsline, sare, piper măcinat.

Preparare: Puneţi într-un castron sucul de lămîie, uleiul, praful de chimen, un praf de sare şi piper măcinat. Omogenizaţi, folosind o furculiţă. Puneţi morcovii raşi într-o salatieră, stropiţi-i cu această vinegretă, amestecaţi şi lăsaţi totul deoparte, în timp ce preparaţi celelalte ingrediente. Curăţaţi portocalele, îndepărtaţi chiar şi pieliţa albă, apoi tăiaţi-le în felii subţiri. Curăţaţi şi tăiaţi fin ceapa, apoi despărţiţi inelele în rondele. Amestecaţi măslinele şi cepele cu morcovii. Ornaţi cu feliile de portocală, presăraţi cu seminţe de chimen şi serviţi.

Sfat: Această salată tradiţională marocană poate fi preparată cu trei tipuri de citrice: lămîie, grepfrut roşu şi portocală. Poate fi pregătită cu puţin timp înainte de a fi servită, dar se ţine la rece pînă urmează să fie savurată.

 

Salată de legume coapte

Ingrediente pentru 4 persoane: două vinete, un ardei roşu şi unul galben, 200 g de mînătărci în ulei, 250 g mozzarella, 60 g roşii deshidratate, 3 fileuri de sardele în ulei, doi căţei de usturoi, 3 linguri de capere, o jumătate de linguriţă de măghiran, 4 fire de busuioc, 5 linguri de ulei de măsline, două linguri de oţet balsamic, sare, piper.

Preparare: Puneţi ardeii pe grătarul cuptorului, acoperit cu folii de aluminiu, şi lăsaţi-i să se rumenească timp de 20-30 de minute, întorcîndu-i din cînd în cînd. Cînd sînt calzi, băgaţi-i într-o pungă de plastic (se vor putea curăţa mai uşor de coajă). Tăiaţi vinetele pe lungime în felii groase de un cm. Aşezaţi-le pe o folie de aluminiu, săraţi-le, piperaţi-le şi ungeţi-le cu puţin ulei. Puneţi-le sub grilul cuptorului pentru 15 minute, întorcîndu-le la jumătatea timpului de coacere, apoi scoateţi-le, tăiaţi-le fîşii şi plasaţi-le într-o salatieră. Curăţaţi ardeii, apoi tăiaţi-i fîşii. Săraţi-i, piperaţi-i, apoi puneţi-i şi pe aceştia în salatieră. Adăugaţi roşiile deshidratate, tăiate mărunt. În final tăiaţi mozzarella rondele şi faceţi mînătărcile bucăţele, după ce le-aţi scurs.

Pregătiţi sosul punînd sardelele făcute bucăţele într-un castron împreună cu oţetul balsamic. Adăugaţi usturoiul curăţat şi mărunţit, apoi trei linguri de ulei şi omogenizaţi. Încorporaţi caperele şi maghiranul, amestecînd din nou. Turnaţi jumătate din cantitatea de sos în salatieră şi amestecaţi. Repartizaţi preparatul pe farfurii întinse, aşezaţi mozzarella şi mînătărcile, acoperiţi cu sosul rămas, adăugaţi busuiocul tăiat fin şi serviţi.

Citeşte mai multe despre:   ulei,   salata,   linguri,   sînt,   cultura si piper

 



Mai multe titluri din categorie

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei
Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta, este citatul din Mark Twain postat de Simona Halep, miercuri, în care se căsătorește. La eveniment este așteptat și președintele Klaus...

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani
Jurnalistul Răzvan Boacă a murit la 44 de ani. Decesul a fost anunțat de redacția Monitorului Expres de Brașov, unde lucra acesta.  ”Răzvan era ” full package”. Memorie, ochi, școală, citit....

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani
Norm Macdonald, unul dintre marile personaje ale emisiunii „Saturday Night Live”, a murit, la vârsta de 61 de ani, scrie Fox News. Potrivit Fox News, comediantul lupta cu cancerul de nouă ani. Se pare că...

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă
În plină criză politică şi sanitară în România, Klaus Iohannis a ascultat marți seara, din sală, muzică simfonică. Președintele a participat la concertul în care Orchestra Naţională a Franţei l-a...

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”
Galerie Foto Loredana, Delia și Florin Ristei și-au adăugat noi concurenți în grupele lor din Bootcamp, seara trecută, în cea de-a treia ediție X Factor, la Antena 1....
Serviciul de email marketing furnizat de