x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Parada salatelor: multă savoare şi energie

0
Autor: Carmen Dragan 10 Sep 2008 - 00:00

Cuvîntul “salată” are două înţelesuri în limba română. Sensul de bază este “plantă legumicolă erbacee, cu frunze mari şi rotunde”, iar al doilea sens: “preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oţet, zeamă de lămîie şi untdelemn, care se serveşte ca aperitiv sau ca garnitură”.

Cuvîntul “salată” are două înţelesuri în limba română. Sensul de bază este “plantă legumicolă erbacee, cu frunze mari şi rotunde”, iar al doilea sens: “preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oţet, zeamă de lămîie şi untdelemn, care se serveşte ca aperitiv sau ca garnitură”. Dacă pentru prima definiţie există doar cîteva soiuri de salate, deci puţini semnificanţi, pentru cea de-a doua sînt mult mai mulţi. Ne-o demonstrează cartea “Salate”, apărută în Colecţia Gastronomica, la Editura House of Guides, care ne dezvăluie 60 de reţete simple.

 

Pentru toate anotimpurile

Primăvara, vara, toamna, iarna… fiecare anotimp are salatele lui, astfel încît să putem să ne menţinem mereu sănătatea. Salată de păstăi de mazăre cu ochiuri, salată de fasole fava cu fructe de mare, spanac cu ouă moi şi somon afumat, salată de anghinare cu morcovi şi portocale sau salată Cezar sînt cîteva din sortimentele pe care ni le propune cartea pentru primăvară. Vara am putea prepara salată de vinete prăjite şi năut, salată de legume coapte, buchete tricolore de lăptuci sau salată de pepene verde cu creveţi. În toamnă ne-am putea delecta cu ciuperci şi castraveţi cu cremă Roquefort, salată de cartofi cu pui afumat sau cu salată de soia cu surimi. Salata de grepfrut cu bacon, cea nordică sau salata de cicoare cu jambon crud ar putea fi preparate iarna. Indiferent de sezon, salata ne menţine sănătatea. Şi să nu uităm că salata este începutul ideal pentru o cină romantică.

 

Importanţa legumelor

Aşa cum am văzut şi din definiţie, legumele sînt cele care nu lipsesc niciodată de la o salată. Şi cum ar putea fi omise, cînd oferă multă energie, sînt bogate în fibre, conţin toate proteinele de calitate necesare organismului, sînt lipsite de grăsimi, furnizează nutrienţii de bază, ajută în prevenirea şi combaterea bolilor? Iată cele mai importante legume şi rolul lor: ardeii sînt o bogată sursă de vitamina C, broccoli de calciu şi vitamina A şi C, cartofii dulci sînt foarte bogaţi în beta-caroten, conopida este bogată în acid folic, legumele verzi conţin substanţe cu rol curativ, iar roşiile conţin substanţă anticancerigenă. Aşadar, folosiţi-le din plin în prepararea salatelor!

 

Salată de varză albă cu susan

Ingrediente pentru 4 persoane: 400 g varză albă tocată, 100 g brînză gen şvaiţer, un măr acru, 75 g stafide, 50 g susan prăjit, o jumătate de lămîie, o lingură de muştar, două linguri de oţet, 4 linguri de ulei, sare, piper.

Preparare: Amestecaţi într-un castron un praf de sare, piper măcinat, muştar şi oţet. Turnaţi uleiul şi omogenizaţi cu furculiţa. Puneţi varza şi stafidele într-o salatieră, stropiţi cu vinegretă şi amestecaţi cu grijă, după care puneţi totul deoparte. Între timp, tăiaţi brînza cubuleţe. Spălaţi şi ştergeţi mărul, fără să-i curăţaţi coaja, tăiaţi-l în felii foarte subţiri, pe care le stropiţi cu sucul de lămîie. Exact înainte de servire, adăugaţi în salatieră cubuleţele de brînză şi feliile de măr, amestecaţi bine, presăraţi deasupra susan şi serviţi imediat.

 

Salată de morcovi cu portocale

Ingrediente pentru 4 persoane: 250 g morcovi raşi, două portocale, o ceapă mare roşie, 12 măsline negre fără sîmburi, o linguriţă de seminţe de chimen, o linguriţă de praf de chimen, o jumătate de lămîie, 4 linguri de ulei de măsline, sare, piper măcinat.

Preparare: Puneţi într-un castron sucul de lămîie, uleiul, praful de chimen, un praf de sare şi piper măcinat. Omogenizaţi, folosind o furculiţă. Puneţi morcovii raşi într-o salatieră, stropiţi-i cu această vinegretă, amestecaţi şi lăsaţi totul deoparte, în timp ce preparaţi celelalte ingrediente. Curăţaţi portocalele, îndepărtaţi chiar şi pieliţa albă, apoi tăiaţi-le în felii subţiri. Curăţaţi şi tăiaţi fin ceapa, apoi despărţiţi inelele în rondele. Amestecaţi măslinele şi cepele cu morcovii. Ornaţi cu feliile de portocală, presăraţi cu seminţe de chimen şi serviţi.

Sfat: Această salată tradiţională marocană poate fi preparată cu trei tipuri de citrice: lămîie, grepfrut roşu şi portocală. Poate fi pregătită cu puţin timp înainte de a fi servită, dar se ţine la rece pînă urmează să fie savurată.

 

Salată de legume coapte

Ingrediente pentru 4 persoane: două vinete, un ardei roşu şi unul galben, 200 g de mînătărci în ulei, 250 g mozzarella, 60 g roşii deshidratate, 3 fileuri de sardele în ulei, doi căţei de usturoi, 3 linguri de capere, o jumătate de linguriţă de măghiran, 4 fire de busuioc, 5 linguri de ulei de măsline, două linguri de oţet balsamic, sare, piper.

Preparare: Puneţi ardeii pe grătarul cuptorului, acoperit cu folii de aluminiu, şi lăsaţi-i să se rumenească timp de 20-30 de minute, întorcîndu-i din cînd în cînd. Cînd sînt calzi, băgaţi-i într-o pungă de plastic (se vor putea curăţa mai uşor de coajă). Tăiaţi vinetele pe lungime în felii groase de un cm. Aşezaţi-le pe o folie de aluminiu, săraţi-le, piperaţi-le şi ungeţi-le cu puţin ulei. Puneţi-le sub grilul cuptorului pentru 15 minute, întorcîndu-le la jumătatea timpului de coacere, apoi scoateţi-le, tăiaţi-le fîşii şi plasaţi-le într-o salatieră. Curăţaţi ardeii, apoi tăiaţi-i fîşii. Săraţi-i, piperaţi-i, apoi puneţi-i şi pe aceştia în salatieră. Adăugaţi roşiile deshidratate, tăiate mărunt. În final tăiaţi mozzarella rondele şi faceţi mînătărcile bucăţele, după ce le-aţi scurs.

Pregătiţi sosul punînd sardelele făcute bucăţele într-un castron împreună cu oţetul balsamic. Adăugaţi usturoiul curăţat şi mărunţit, apoi trei linguri de ulei şi omogenizaţi. Încorporaţi caperele şi maghiranul, amestecînd din nou. Turnaţi jumătate din cantitatea de sos în salatieră şi amestecaţi. Repartizaţi preparatul pe farfurii întinse, aşezaţi mozzarella şi mînătărcile, acoperiţi cu sosul rămas, adăugaţi busuiocul tăiat fin şi serviţi.

Citeşte mai multe despre:   ulei,   salata,   linguri,   sînt,   cultura si piper

 



Mai multe titluri din categorie

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...
Serviciul de email marketing furnizat de