x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Maria Belu-Burtea    |    19 Mar 2009   •   00:00

Constantin Brâncuşi era un bucătar de mare clasă! Aflăm din presa vremii de o seară de pomină, petrecută la Hotel Bulevard, de făuritorul "Coloanei Infinitului" alături de câţiva prieteni, printre care se aflau Păstorel Teodoreanu, Cezar Petrescu şi Camil Ressu.

După câteva ţuici însoţite de icre negre cu măsline, apare saramura de crap, alături de paharele cu vin care o stropesc. Întrebat de Păstorel cum i s-au părut bucatele tipic româneşti servite la cină, Brâncuşi, despre care se spunea că "nu e deloc o persoană acomodată şi nici uşor de satisfăcut", a răspuns:

"E crap de crescătorie. Cam umflat în grăsime. Cam «aromat»... Saramura e prea lungă... Încolo merge..." Ultimul fel de mâncare, un ghiveci adus cu mare pompă chiar de patronul restaurantului pe farfurii plate de pământ ars, a fost însoţit de un vin rosé de Segarcea. Întrebat şi de această dată cum i s-a părut ghiveciul, maestrul a spus: "Bucătarul s-a căznit. Dar numai cazna nu ajunge. Are prea mult morcov, a stat la un foc prea tare... Încolo merge..." Abia mai târziu, când au ajuns la Paris, însoţitorii maestrului au înţeles reflexiile savant-gastronomice ale acestuia.

×
Subiecte în articol: povestiri din bucătărie