x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Peruvienii – depozitarii unei comori culinare

0
Autor: Carmen Dragan 12 Noi 2008 - 00:00

Papa. Iată denumirea pe care a primit-o planta erbacee din familia solanaceelor, cartoful, cu 5.000 de ani înaintea erei noastre, când a fost descoperită în America de Sud. Mai exact, în apropierea lacului Titicaca, aflat în zona înaltă a Munţilor Anzi, la frontiera dintre Peru şi Bolivia.



În secolul al XVI-lea ajunge şi în Europa cu ajutorul spaniolilor care au invadat Peru, iar la noi pătrunde din Germania în Transilvania, mai întâi, şi apoi în întreaga ţară în jurul anului 1700.

Mii de varietăţi
Centrul Internaţional al Cartofului din Peru a identificat numai în zona andină peste 4.300 de varietăţi de cartof ce au culori, forme şi mărimi diferite.

În Peru se cultivă 2.000 de tipuri. Peruvienii ţin foarte mult la descoperirea lor culinară, de aceea în fiecare an, la 30 mai, îşi celebrează… cartofii. Despre România se ştie că este în topul primilor 20 de producători, iar consumul de cartofi pe cap de locuitor este în prezent de aproape 109 kg/ persoană. Câte reţete cu cartofi există în întreaga lume? Greu de spus, dar Solanum tuberosum se află atât pe mesele săracilor, cât şi pe ale celor mai bogaţi oameni, în mii de combinaţii. Ne-au demonstrat-o şi maeştrii bucătari prezenţi la concursul "Cele mai bune reţete de cartofi din România", eveniment organizat de Ambasada Peru la Bucureşti, la sfârşitul lunii octombrie. Toate merită încercate! Pe cuvânt de membru al juriului!

Cartofi prăjiţi
Armand Olvedi - Restaurantul Burrito Hut


Ingrediente: 3 kg cartofi, 12 roşii, un kg fasole boabe, 200 g brânză GranBavarese, fulgi de porumb, 3 ouă, 500 g făină, sare, piper măcinat, susan, coriandru, maioneză fără ou.

Preparare: Cartofii se taie şi se coc în cuptor 15 minute. Se amestecă bine cu besamelul şi se acoperă cu fulgi de porumb şi seminţe de susan. Se pun în fripteoză. Se iau roşiile, se taie în jumătate şi se scot seminţele. Din maioneză, brânza GranBavarese şi fasolea fiartă se face un sos. Se umplu roşiile cu acest sos.

Bruschete-cartofi
Sandu Ilie - Restaurantul Bella Venezia, Hotel Lev Or


Ingrediente: brânză dulce de vară, telemea de vacă, smântână dulce, jambon afumat, caşcaval, unt, pătrunjel, cartofi, ceapă, ou, sare şi piper.

Preparare: Se fierb cartofii în coajă cu sare, se taie pe lungime şi se scobesc. Din restul ingredientelor se face o pastă, cu care se umple cartoful şi se introduce la cuptor 10 minute.

Cartofi gratinaţi la abur, umpluţi cu praz şi crevete
Jean-Hubert Garnier - Restaurantul Crowne Plaza Hotel


Ingrediente: 1,200 kg cartofi, 300 g praz, 200 g crevete, 100 g unt, sare şi piper.

Preparare: Se aleg cartofi mari de câte 200 g fiecare. Cartofii se curăţă şi se spală. Se pun la abur 15-20 de minute, până când sunt bine făcuţi. Între timp se curăţă prazul, se taie în felii lungi şi se fierb 2 minute în apă cu sare. Se lasă să se scurgă complet. Se fierb crevetele în aceeaşi apă timp de 4 minute. Se iau de pe foc şi se lasă să se răcească în apa respectivă. Se taie în cuburi partea albă a prazului şi se înăbuşeşte în unt până se înmoaie. O dată ce cartofii sunt făcuţi se scobeşte interiorul. Din miez se prepară o cremă de cartofi amestecată cu bucăţile albe de praz şi untul în care au fost înăbuşite. Se asezonează cu sare şi piper şi se umplu cartofii cu acest amestec, folosind o pungă pentru umplut. Se decorează cu bucăţile de praz verde. Deasupra se aşază câte un crevete uscat. Se serveşte imediat.

Cartof Vezuviu cu crevete şi sos curry
Alexandru-Gabriel Lache - Restaurantul Italian Job Catering


Ingrediente: 1,2 kg cartofi, 300 g morcovi, 300 g cozi de crevete, 30 g piper boabe mozaic, 200 g unt, 100 g parmezan, 12 gălbenuşuri, 300 g spanac, 200 g broccoli, 150 ml smântână lichidă, 20 g curry, 30 g muştar franţuzesc boabe, 10 ml coniac, 30 g usturoi, 15 g boia dulce, 15 g piper negru măcinat, 30 g sare.

Preparare: Piureul de cartofi se amestecă bine cu parmezanul, 100 g unt şi 6 gălbenuşuri. Se face cu poşul o formă de vulcan şi se unge cu restul de gălbenuşuri, apoi se gratinează la cuptor 12 minute la 200ŢC. Crevetele se sotează cu 50 g unt, se adaugă coniacul, piperul boabe, piureul de morcovi, sare şi boia dulce. Smântâna se pune la bain-marie cu muştarul boabe şi curry. Spanacul se sotează cu unt şi usturoi. Broccoli se fierbe şi se ornează. Se gratinează cartofii la 200ŢC timp de 12 minute.
Citeşte mai multe despre:   sare,   minute,   cartofi,   cartofii,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul căr...

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1
Galerie Foto Ultima zi a lunii iubirii va fi sărbătorită cu ediții speciale la Antena 1! Astfel, duminica aceasta, încă de la primele ore ale dimineţii şi până târziu în noapte, telespectatorii se vor putea delecta cu...

Mentenanță site Jurnalul.ro

Mentenanță site Jurnalul.ro
În cursul zilei de joi, 25 februarie, siteul jurnalul.ro nu va putea fi accesat. Vor fi efectuate unele lucrări de mentenanță la serverele siteului.   Ne cerem scuze pentru eventualele...

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal
Galerie Foto În ultima perioadă, tot mai multe companii au renunțat la munca de la birou. Din motive de siguranță, angajații au început să lucreze din confortul propriei locuințe, lucru ce este, pe de-o parte, plăcut...

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul...

Trei zile îți fură privirea

Trei zile îți fură privirea
Galerie Foto Trei zile dedicate alegerii cadourilor care marchează venirea primăverii – marți, miercuri și joi. Doar în această săptămână te pregătești să întâmpini primăvara cu bijuterii alese, piese decorative de...

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră
Îți faci deja planuri pentru vacanța de vară? Înainte să intri pe site-ul CazarePeLitoral.ro și să-ți alegi unitatea de cazare unde să-ți petreci sejurul pe litoral, citește acest articol și descoperă care...

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10
Nae Nicolae a fost trimis de votul celor de acasă direct în finala iUmor sezonul 10, alături de primul finalist din acest sezon, Florin Gheorghe. Aceasta este a doua finală în care Nae Nicolae va participa, dup

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?
La ora actuală, o bună parte din totalul transportului de animale vii se referă la deplasarea acestora, în condiții care trebuie respectate cu strictețe, către abatoare. În acest scop, se folosesc anumite...

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie
Considerați bandiții apelor, pirații au produs probleme pe mare cu câteva secole bune înainte de Hristos, în perioada în care a început să se facă și comerț pe mare, iar jafurile au continuat pentru mult...

Kim Kardashian a cerut, oficial, divorţul de rapperul Kanye West

Kim Kardashian a cerut, oficial, divorţul de rapperul Kanye West
Kim Kardashian a cerut oficial divorţul de soţul ei, rapperul şi antreprenorul Kanye West. O reprezentantă a lui Kardashian a confirmat că a finalizat documentele care pun capăt celor şapte ani de căsătorie a...

Ozana, la Te cunosc de undeva!: „Îmi cer scuze, pentru prima oară în viaţa mea, pentru notele pe care le voi da!”

Ozana, la Te cunosc de undeva!: „Îmi cer scuze, pentru prima oară în viaţa mea, pentru notele pe care le voi da!”
                    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, vine cu o...

De ce este important să faci voluntariat

De ce este important să faci voluntariat
Pe lângă faptul că îi ajută pe alţi semeni aflaţi în condiţii de viaţă dificile, s-a demonstrat că voluntariatul îmbunătățește și starea de spirit a voluntarilor. Este în natura umană să ne simțim...
Serviciul de email marketing furnizat de