x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Peruvienii – depozitarii unei comori culinare

Peruvienii – depozitarii unei comori culinare

de Carmen Dragan    |    12 Noi 2008   •   00:00

Papa. Iată denumirea pe care a primit-o planta erbacee din familia solanaceelor, cartoful, cu 5.000 de ani înaintea erei noastre, când a fost descoperită în America de Sud. Mai exact, în apropierea lacului Titicaca, aflat în zona înaltă a Munţilor Anzi, la frontiera dintre Peru şi Bolivia.



În secolul al XVI-lea ajunge şi în Europa cu ajutorul spaniolilor care au invadat Peru, iar la noi pătrunde din Germania în Transilvania, mai întâi, şi apoi în întreaga ţară în jurul anului 1700.

Mii de varietăţi
Centrul Internaţional al Cartofului din Peru a identificat numai în zona andină peste 4.300 de varietăţi de cartof ce au culori, forme şi mărimi diferite.

În Peru se cultivă 2.000 de tipuri. Peruvienii ţin foarte mult la descoperirea lor culinară, de aceea în fiecare an, la 30 mai, îşi celebrează… cartofii. Despre România se ştie că este în topul primilor 20 de producători, iar consumul de cartofi pe cap de locuitor este în prezent de aproape 109 kg/ persoană. Câte reţete cu cartofi există în întreaga lume? Greu de spus, dar Solanum tuberosum se află atât pe mesele săracilor, cât şi pe ale celor mai bogaţi oameni, în mii de combinaţii. Ne-au demonstrat-o şi maeştrii bucătari prezenţi la concursul "Cele mai bune reţete de cartofi din România", eveniment organizat de Ambasada Peru la Bucureşti, la sfârşitul lunii octombrie. Toate merită încercate! Pe cuvânt de membru al juriului!

Cartofi prăjiţi
Armand Olvedi - Restaurantul Burrito Hut


Ingrediente: 3 kg cartofi, 12 roşii, un kg fasole boabe, 200 g brânză GranBavarese, fulgi de porumb, 3 ouă, 500 g făină, sare, piper măcinat, susan, coriandru, maioneză fără ou.

Preparare: Cartofii se taie şi se coc în cuptor 15 minute. Se amestecă bine cu besamelul şi se acoperă cu fulgi de porumb şi seminţe de susan. Se pun în fripteoză. Se iau roşiile, se taie în jumătate şi se scot seminţele. Din maioneză, brânza GranBavarese şi fasolea fiartă se face un sos. Se umplu roşiile cu acest sos.

Bruschete-cartofi
Sandu Ilie - Restaurantul Bella Venezia, Hotel Lev Or


Ingrediente: brânză dulce de vară, telemea de vacă, smântână dulce, jambon afumat, caşcaval, unt, pătrunjel, cartofi, ceapă, ou, sare şi piper.

Preparare: Se fierb cartofii în coajă cu sare, se taie pe lungime şi se scobesc. Din restul ingredientelor se face o pastă, cu care se umple cartoful şi se introduce la cuptor 10 minute.

Cartofi gratinaţi la abur, umpluţi cu praz şi crevete
Jean-Hubert Garnier - Restaurantul Crowne Plaza Hotel


Ingrediente: 1,200 kg cartofi, 300 g praz, 200 g crevete, 100 g unt, sare şi piper.

Preparare: Se aleg cartofi mari de câte 200 g fiecare. Cartofii se curăţă şi se spală. Se pun la abur 15-20 de minute, până când sunt bine făcuţi. Între timp se curăţă prazul, se taie în felii lungi şi se fierb 2 minute în apă cu sare. Se lasă să se scurgă complet. Se fierb crevetele în aceeaşi apă timp de 4 minute. Se iau de pe foc şi se lasă să se răcească în apa respectivă. Se taie în cuburi partea albă a prazului şi se înăbuşeşte în unt până se înmoaie. O dată ce cartofii sunt făcuţi se scobeşte interiorul. Din miez se prepară o cremă de cartofi amestecată cu bucăţile albe de praz şi untul în care au fost înăbuşite. Se asezonează cu sare şi piper şi se umplu cartofii cu acest amestec, folosind o pungă pentru umplut. Se decorează cu bucăţile de praz verde. Deasupra se aşază câte un crevete uscat. Se serveşte imediat.

Cartof Vezuviu cu crevete şi sos curry
Alexandru-Gabriel Lache - Restaurantul Italian Job Catering


Ingrediente: 1,2 kg cartofi, 300 g morcovi, 300 g cozi de crevete, 30 g piper boabe mozaic, 200 g unt, 100 g parmezan, 12 gălbenuşuri, 300 g spanac, 200 g broccoli, 150 ml smântână lichidă, 20 g curry, 30 g muştar franţuzesc boabe, 10 ml coniac, 30 g usturoi, 15 g boia dulce, 15 g piper negru măcinat, 30 g sare.

Preparare: Piureul de cartofi se amestecă bine cu parmezanul, 100 g unt şi 6 gălbenuşuri. Se face cu poşul o formă de vulcan şi se unge cu restul de gălbenuşuri, apoi se gratinează la cuptor 12 minute la 200ŢC. Crevetele se sotează cu 50 g unt, se adaugă coniacul, piperul boabe, piureul de morcovi, sare şi boia dulce. Smântâna se pune la bain-marie cu muştarul boabe şi curry. Spanacul se sotează cu unt şi usturoi. Broccoli se fierbe şi se ornează. Se gratinează cartofii la 200ŢC timp de 12 minute.

×
Subiecte în articol: sare minute cartofi cartofii caiet de retete