x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Peruvienii – depozitarii unei comori culinare

0
Autor: Carmen Dragan 12 Noi 2008 - 00:00

Papa. Iată denumirea pe care a primit-o planta erbacee din familia solanaceelor, cartoful, cu 5.000 de ani înaintea erei noastre, când a fost descoperită în America de Sud. Mai exact, în apropierea lacului Titicaca, aflat în zona înaltă a Munţilor Anzi, la frontiera dintre Peru şi Bolivia.



În secolul al XVI-lea ajunge şi în Europa cu ajutorul spaniolilor care au invadat Peru, iar la noi pătrunde din Germania în Transilvania, mai întâi, şi apoi în întreaga ţară în jurul anului 1700.

Mii de varietăţi
Centrul Internaţional al Cartofului din Peru a identificat numai în zona andină peste 4.300 de varietăţi de cartof ce au culori, forme şi mărimi diferite.

În Peru se cultivă 2.000 de tipuri. Peruvienii ţin foarte mult la descoperirea lor culinară, de aceea în fiecare an, la 30 mai, îşi celebrează… cartofii. Despre România se ştie că este în topul primilor 20 de producători, iar consumul de cartofi pe cap de locuitor este în prezent de aproape 109 kg/ persoană. Câte reţete cu cartofi există în întreaga lume? Greu de spus, dar Solanum tuberosum se află atât pe mesele săracilor, cât şi pe ale celor mai bogaţi oameni, în mii de combinaţii. Ne-au demonstrat-o şi maeştrii bucătari prezenţi la concursul "Cele mai bune reţete de cartofi din România", eveniment organizat de Ambasada Peru la Bucureşti, la sfârşitul lunii octombrie. Toate merită încercate! Pe cuvânt de membru al juriului!

Cartofi prăjiţi
Armand Olvedi - Restaurantul Burrito Hut


Ingrediente: 3 kg cartofi, 12 roşii, un kg fasole boabe, 200 g brânză GranBavarese, fulgi de porumb, 3 ouă, 500 g făină, sare, piper măcinat, susan, coriandru, maioneză fără ou.

Preparare: Cartofii se taie şi se coc în cuptor 15 minute. Se amestecă bine cu besamelul şi se acoperă cu fulgi de porumb şi seminţe de susan. Se pun în fripteoză. Se iau roşiile, se taie în jumătate şi se scot seminţele. Din maioneză, brânza GranBavarese şi fasolea fiartă se face un sos. Se umplu roşiile cu acest sos.

Bruschete-cartofi
Sandu Ilie - Restaurantul Bella Venezia, Hotel Lev Or


Ingrediente: brânză dulce de vară, telemea de vacă, smântână dulce, jambon afumat, caşcaval, unt, pătrunjel, cartofi, ceapă, ou, sare şi piper.

Preparare: Se fierb cartofii în coajă cu sare, se taie pe lungime şi se scobesc. Din restul ingredientelor se face o pastă, cu care se umple cartoful şi se introduce la cuptor 10 minute.

Cartofi gratinaţi la abur, umpluţi cu praz şi crevete
Jean-Hubert Garnier - Restaurantul Crowne Plaza Hotel


Ingrediente: 1,200 kg cartofi, 300 g praz, 200 g crevete, 100 g unt, sare şi piper.

Preparare: Se aleg cartofi mari de câte 200 g fiecare. Cartofii se curăţă şi se spală. Se pun la abur 15-20 de minute, până când sunt bine făcuţi. Între timp se curăţă prazul, se taie în felii lungi şi se fierb 2 minute în apă cu sare. Se lasă să se scurgă complet. Se fierb crevetele în aceeaşi apă timp de 4 minute. Se iau de pe foc şi se lasă să se răcească în apa respectivă. Se taie în cuburi partea albă a prazului şi se înăbuşeşte în unt până se înmoaie. O dată ce cartofii sunt făcuţi se scobeşte interiorul. Din miez se prepară o cremă de cartofi amestecată cu bucăţile albe de praz şi untul în care au fost înăbuşite. Se asezonează cu sare şi piper şi se umplu cartofii cu acest amestec, folosind o pungă pentru umplut. Se decorează cu bucăţile de praz verde. Deasupra se aşază câte un crevete uscat. Se serveşte imediat.

Cartof Vezuviu cu crevete şi sos curry
Alexandru-Gabriel Lache - Restaurantul Italian Job Catering


Ingrediente: 1,2 kg cartofi, 300 g morcovi, 300 g cozi de crevete, 30 g piper boabe mozaic, 200 g unt, 100 g parmezan, 12 gălbenuşuri, 300 g spanac, 200 g broccoli, 150 ml smântână lichidă, 20 g curry, 30 g muştar franţuzesc boabe, 10 ml coniac, 30 g usturoi, 15 g boia dulce, 15 g piper negru măcinat, 30 g sare.

Preparare: Piureul de cartofi se amestecă bine cu parmezanul, 100 g unt şi 6 gălbenuşuri. Se face cu poşul o formă de vulcan şi se unge cu restul de gălbenuşuri, apoi se gratinează la cuptor 12 minute la 200ŢC. Crevetele se sotează cu 50 g unt, se adaugă coniacul, piperul boabe, piureul de morcovi, sare şi boia dulce. Smântâna se pune la bain-marie cu muştarul boabe şi curry. Spanacul se sotează cu unt şi usturoi. Broccoli se fierbe şi se ornează. Se gratinează cartofii la 200ŢC timp de 12 minute.
Citeşte mai multe despre:   sare,   minute,   cartofi,   cartofii,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...
Serviciul de email marketing furnizat de