x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Peştele, pe masa de Sfăntul Nicolae

0
Autor: Maria Belu 06 Dec 2017 - 12:42
Peştele, pe masa de Sfăntul Nicolae Karina Knapek/Intact Images

In perioadele de post, in zilele cu dezlegare, peştele este unul dintre cele mai cumpărate alimente. Pentru bucureşteni, prin tradiţie, locul de unde pot cumpăra "cel mai bun şi cel mai ieftin peşte" este hala de la Piaţa Obor.

Reguli de urmat la cumpărarea peştelui

Fie că vă hotărăţi să vă procuraţi peştele din hala pieţii Obor, de la Matache sau de la raionul specializat al unui supermarket, este bine să cunoaşteţi răspunsul la intrebarea: "Cum se cumpără peştele?".

Fără indoială, cel mai gustos peşte este cel pe care il mănănci imediat ce a fost pescuit. Mai greu insă dacă nu eşti pescar. Deşi, de la o vreme, aproape că nu există pescărie fără bazin cu peşte viu. Deci, se poate şi... pescuit la magazin.

Dacă totuşi nu poţi să-l cumperi abia scos din apă, sunt căteva reguli (simple) de urmat.

1. Cercetaţi intotdeauna urechile (branhiile)! Dacă sunt roşii, atunci peştele e proaspăt. Cănd sunt albe, e semn sigur că peştele e vechi.

2. Peştele vă poate face semn şi "cu ochiul" (!) dacă e proaspăt sau nu. Mai precis, dacă are ochiul bombat şi strălucitor, atunci nu trebuie să aveţi nici o temere, peştele e proaspăt. Insă dacă ochiul este infundat, turtit şi şi-a şierdut strălucirea e mai bine să căutaţi o altă tarabă, cu siguranţă a fost pescuit de multă vreme.

3. Un alt semn este mirosul. Este ştiută vorba: "Peştele de la cap se-mpute". Dar nu e nevoie să vă mute nasul din loc! Cănd incepe să se descompună are un miros mai greu, care este sesizabil la branhii, la gură, pe burtă şi sub inotătoare.

4. Dacă nu vreţi să fiţi ironizat pentru că apropiaţi peştele de nas, puteţi incerca o altă probă: străngeţi intre două degete peştele in zona de sub coaste. Dacă este moale, atunci peştele e vechi. La fel dacă are burta moale.

5. Cănd ridicaţi un peşte ţinăndu-l de inotătoarea dorsală observaţi dacă el rămăne drept sau devine mlădios şi se indoaie. Este proaspăt numai dacă stă drept!

6. O ultimă probă, numai pentru peştele cu solzi! Băgaţi unghia sub un solz. Dacă se ridică uşor, peştele e proaspăt. Dacă stă lipit de trup, atunci este vechi.

Reţete cu peşte

Dacă tot am stat o oră in hală, am intrat in vorbă şi cu gospodinele. De la dnele Maria Anton (52 ani, casnică) şi Marilena Rotaru (44 ani, economistă) am şi luat căteva reţete, notate repede pe un colţ de tarabă. Bineinţeles, cea mai apreciată dintre măncărurile cu peşte rămăne saramura, dar nici peştele prăjit, in aspic sau plachia nu sunt de lăsat deoparte. Ca să nu mai vorbim de borşul din cap de crap, pe căt de ieftin, pe atăt de gustos!

Borş din cap de crap

Ingrediente: un kg de cap de crap, 200 g ceapă, 100 g morcovi, 100 g albitură, 500 g de roşii, 50 ml ulei, 25 g bulion, 750 ml borş, două linguri de orez, pătrunjel, leuştean, sare.

Preparare: Ceapa, prazul, ardeiul, morcovii, albitura se spală, se toacă mărunt şi se pun la fiert intr-un litru şi jumătate de apă rece cu sare. Orezul se alege, se spală şi se adaugă şi el in apa care fierbe. Cănd legumele sunt pe jumătate fierte, se adaugă capetele de crap (după ce acestea au fost curăţate, spălate şi li s-a scos osul amar). Roşiile se spală, se dau pe răzătoare sau prin maşina de tocat după ce li s-au eliminat pieliţele. Se adaugă zeama in care fierb celelalte ingrediente. Borşul se dă separat in clocot, impreună cu leuşteanul. Se lasă la fiert un sfert de oră. Se toarnă borşul fiert peste zeama din cealaltă oală. Se adaugă pătrunjelul tocat.

Saramură de peşte

Ingrediente: un peşte de un kg, o căpăţănă de usturoi, doi ardei iuţi, doi ardei capia, trei roşii, sare grunjoasă.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se dă cu puţină sare in interior, dacă are solzi aceştia nu se curăţă. Pe foc se pune o tablă pe care se presară sare grunjoasă, se lasă să se incingă, după care se pune peştele intreg. După ce peştele s-a fript pe ambele părţi, se curăţă tabla de sare şi se pun la copt roşiile şi ardeiul capia pănă cănd capătă o culoare maronie. Cănd sunt gata se curăţă de coajă şi se taie in cubuleţe. Separat, se pune un vas cu apă pe foc şi cănd aceasta este calduţă se pune ardeiul iute tocat şi usturoiul pisat, acestea nu trebuie fierte. Peştele fript se curăţă de piele şi aceasta cu sarea pe ea se pune in vasul cu apă caldă, usturoi şi ardei iute timp de cinci minute, după care pieliţa se aruncă. In acelaşi vas se adaugă roşiile şi ardeii copţi. Peştele se aşază intr-un vas, deasupra lui se toarnă zeama cu legume şi verdeaţă din belşug.


 



Mai multe titluri din categorie

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon: ”Vino și tu să simți ceea ce alții pot doar să vadă!”

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon: ”Vino și tu să simți ceea ce alții pot doar să vadă!”
Galerie Foto Răzvan și Dani vor fi și în cel de-al zecelea sezon alături de cei care își doresc să câștige X Factor, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting!...

Irina Fodor, Oase și Marius Damian sunt prezentatorii noului sezon Asia Express – Drumul Împăraților

Irina Fodor, Oase și Marius Damian sunt prezentatorii noului sezon Asia Express – Drumul Împăraților
Galerie Foto Noul sezon Asia Express pornește pe Drumul Împăraților cu un nou prezentator. Irina Fodor este cea care preia coordonarea celor 9 perechi de vedete plecate în aventura vieții lor. „Când producătorii m-au...

Românii se pregătesc de călătorii. Redeschiderea granițelor Europei a crescut cererea de bilete de avion

Românii se pregătesc de călătorii. Redeschiderea granițelor Europei a crescut cererea de bilete de avion
Relaxarea restricțiilor de călătorie în Europa a dus la creșterea cererii de bilete de avion. Astfel, în ultimele săptămâni, s-au majorat vânzările de bilete de avion către Marea Britanie, Italia,...

Chefi la cuțite, un nou record de audiență, Echipa verde pierde încă un bucătar în sezonul 9. Schimbare de look pentru chef Sorin Bontea: ”Mi-am făcut părut verde, poate așa câștig”

Chefi la cuțite, un nou record de audiență, Echipa verde pierde încă un bucătar în sezonul 9. Schimbare de look pentru chef Sorin Bontea: ”Mi-am făcut părut verde, poate așa câștig”
Galerie Foto Luni, 17 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 23.10. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă ed...

Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dorian Popa: ”Pentru mine, revenirea la Next Star a fost ca revenirea Crăciunului!”

Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dorian Popa: ”Pentru mine, revenirea la Next Star a fost ca revenirea Crăciunului!”
Galerie Foto Talent show-ul Next Star revine, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, cu un nou și sezon și cu cei mai talentați copii ai României.             În...

Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9 Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate: „Am nevoie de medic”

Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9  Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate:  „Am nevoie de medic”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite un prim câștig în echipa albastră, condusă de chef Florin Dumitrescu: ”Mă bucur foarte mult pentru echipa albastră, pentru că am reușit să câștigăm pentru...

Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților

Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților
După o îndelungă așteptare, Asia Express, cel mai dur reality show din România pregătește un nou sezon. De data aceasta vedetele vor porni pe Drumul Împăraților, rută ce va începe în Turcia, va continua cu...

O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers

O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers
Miss Univers 2021. Andrea Meza, Miss Mexic, a fost încoronată Miss Univers la cea de-a 69-a ediție a concursului anual, care a fost amânată anul trecut din cauza Covid-19, anunță CNN. „MÉXICO ESTO ES PARA...

 Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”

 Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1.  Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”
Galerie Foto Talent show-ul Next Star, prezentat de Dan Negru, revine sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, cu un nou sezon şi cu o nouă generaţie de copii talentaţi şi curajoşi.  În fiecare sâmbătă seara, Dan Negr...

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...
Serviciul de email marketing furnizat de