GURMANDUL IN BUCATE
Iarna anului 1991. Italia. Muntii Alpi. Un excursionist pasionat de munte descopera din intamplare ceea ce parea a fi un corp foarte bine conservat in ghetarul alpin.
Parea la prima vedere un accident montan, dar dupa primele cercetari "Iceman", asa cum a fost botezat de ziaristi, si-a dezvaluit secretele. Cercetatorii se aflau in fata unui om care a trait acum 5.300 de ani. Si nu orice om. Era un saman, un vraci, o persoana inzestrata cu puteri nebanuite. In ranita pe care o ducea in spate se gaseau un amnar, un topor si un sirag cu ciuperci uscate. Unele dintre ele erau Piptoporus betulinus (ciuperci care cresc pe scoarta mestecenilor sau pe busteni), iar altele nu au putut fi inca identificate. Interesant este ca tocmai aceste ciuperci i-au determinat pe cercetatori sa considere ca "Iceman" era un vindecator. Piptoporus betulinus contine o substanta care poate vindeca ranile (subtanta aceasta se comporta ca un adevarat antibiotic). Fierte, ciupercile se transforma intr-o bautura tonica, crescand imunitatea organismului. Si nu numai atat: ca printr-o minune, "Iceman" putea folosi ciupercile uscate pentru a aprinde focul.
Si totusi, dintotdeauna ciupercile au iscat temeri. Unele dintre ciuperci sunt deosebit de periculoase, putand omori un om imediat ce au fost ingerate, cum este cazul unei specii de ciuperci deja celebre: "Amanita". Una dintre personalitatile care au fost otravite cu aceasta misterioasa ciuperca a fost Papa Clement al VII-lea. Traditia budista spune ca tot o ciuperca, de aceasta data subpamanteana, a pus capat vietuirii lumesti a lui Buddha. Alte ciuperci aveau efecte halucinogene, fiind folosite frecvent in ritualurile magice ale Antichitatii. Cei care le consumau credeau cu hotarare ca ii inzestreaza cu puteri supraomenesti, ca ii ajuta sa intrevada viitorul sau chiar ca puteau transcende contingentul, ajungand in lumea zeilor. In Egiptul Antic, ciupercile puteau fi consumate doar de catre faraoni, fiind un mijloc de comunicare cu zeii. Se pare ca egiptenii de rand erau aspru pedepsiti daca le atingeau sau le consumau.
CARACTERISTICI. Multa vreme ciupercile au fost considerate periculoase, neexistand o modalitate sigura de a face diferenta intre o ciuperca comestibila si una otravitoare. Cu timpul, oamenii au reusit sa-si depaseasca temerile, au catalogat fiecare specie, observandu-i cu atentie caracteristicile. In felul acesta, ciupercile au devenit alimente sigure. Au fost preferate in bucatariile diverselor popoare datorita calitatilor nutritive remarcabile. 200 g ciuperci uscate pot suplini cu succes cantitatea de carne zilnica necesara. In plus, nu contin amidon, iar cantitatea de grasimi este redusa, ciupercile fiind "prietenele" celor care tin regim sau sufera de diabet.
PREPARARE. Exista multe modalitati de preparare a ciupercilor. Pot fi sotate, fierte, prajite in tigaie sau pe gratar. Pentru a le sota se pune unt intr-o tigaie incinsa si se adauga ciupercile taiate felioare sau cubulete. Se amesteca din cand in cand pana devin aurii. Important este sa nu se lase prea mult pe foc pentru ca se pot usca.
Daca se foloseste cuptorul cu microunde este si mai simplu. Se curata si se spala ciupercile si apoi se pun intr-un bol. Se acopera cu un capac si se introduc in cuptorul cu microunde. Dupa aproximativ trei minute sunt gata.
Inainte de a le praji pe gratar, palariile ciupercilor se ung cu ulei sau cu unt, se presara sare si piper si se tin pe fiecare parte, fara a le usca prea mult. Din cand in cand se ung din nou, cu ulei sau unt. Palariile ciupercilor se pot umple cu diverse compozitii, pentru a fi mai gustoase.
| ||
CIUPERCI CU CASCAVAL |
| ||||
CAND TI-E POFTA DE CIUPERCIâ¦Citește pe Antena3.ro |