x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Poveștile Ancorei. O carafă de floare frizantă...

Poveștile Ancorei. O carafă de floare frizantă...

de Max Gourmet    |    18 Mai 2014   •   13:26
Poveștile Ancorei. O carafă de floare frizantă...

Greu s-a mai dezmorțit și primăvara asta! De parcă soarele se înrudește cu-o familie de raci, dintr-aceia de prins în sac în lunile fără „rrrrr” și de-adus la masă, cu scordolea. Când făcea timpul cel bun un pas înainte, când se-ntorcea pe urmele-i, blestemând mânios!...

Dar uite că natura - prin asta-nțeleg ierburi, copaci și gâze, păsări și oameni, deopotrivă - uită repede frigul, vântoasele, ploaia... Și parcul se animează, lacul e iarăși străbătut de luntrii, iar la Cherhanaua Ancora, aici, în spatele debarcaderul de pe țărmul din Nord, se schimbă-n meniu rețetele iernii cu cele de vară aprinsă. Vinul fiert e dat uitării. Se cer licori care să răcorească și să dea sprinteneală-n mișcări.

Ce-ați zice de o socată? Una dintre acelea care - vorba unor prieteni vechi - „sar din pahar de nerăbdare”! Dulce-acrișoară, nărăvașă de-ți iese pe nas și proaspătă, de te răcorește-nainte să apuci să golești întâia carafă!

Pân-a ajunge la Cherhana, trebuie să vă fi ieșit în cale un soc, cu horbota lui de floare, căzând triumfal, ca un văl de mireasă. Dacă n-ar fi fost parcul, cu regulile unei civilități citadine, probabil că l-ați fi jefuit... i-ați fi adunat parfumul, floare cu floare, pentru bucuria frizantă a unei socate. Dar nu-i motiv să tânjiți, paharul cel răcoritor vă așteaptă, pe terasă, ascunzând proustiene delicii.

Copilăra - cu băutura tradițională a satului românesc, ieșită din mâinile (și beciul) bunicii. Cu greu v-a convins să culegeți floarea cu grijă - doar câte un buchet din două - ca să lăsați destulă bucurie și începutului de toamnă, cel cu răsfăț de dulcețuri.

Apoi, tinerețea unei veri în Delta Dunării, acolo unde lipovenii știu să prepare neobișnuitul, parfumatul rachiu din floare de soc, care-nsoțește borșul de pește.

Rachiul... încă nu s-a făcut, în satele lipovenilor. Dar borșul de pește e gata. Și-i aproape. Aici, peste apa Herăstrăului, la Cherhanaua Ancora.

Borșul de pește. Midiile picante. Hamsiile. Și primăvara asta coaptă de soare...

Și socata!  

https://www.facebook.com/CherhanauaAncora

Vezi și Cherhanaua Ancora

×
Subiecte în articol: Cherhanaua Ancora