x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Povestea merge mai departe!

Povestea merge mai departe!

de Magda Cristina Ursache    |    26 Aug 2010   •   00:00
Povestea merge mai departe!

Cu acest al şaptelea volum - "Sărbători creştine la români" - Jurnalul Naţional încheie seria "Poveştilor bucătăriei româneşti", o reeditare completă şi... completată a marii cărţi de bucate a lui Radu Anton Roman. Când spun "ediţie completă" aş vrea să subliniez că veţi regăsi, în cele şapte cărţi ale seriei, tot ceea ce Radu Anton Roman a pregătit pentru tipar pentru ultima ediţie a cărţii asupra căreia şi-a dat girul. Când spun "completată" vreau să vă reamintesc că aţi avut în plus prefeţe şi postfeţe semnate de prietenii săi - i-aş număra aici pe Andrei Pleşu, Vitilă Mihăilescu, Liviu Mihaiu sau Mihai Ogrinji -, pe cei care l-au îndrăgit, admirat, unii dintre ei performeri ai blogosferei gastronomice - precum Adrian Hădean, Bodan Ulmu sau Uica Mihai ş.a.

Mai mult decât atât, volumul cinci v-a pus dinainte câteva pagini superbe din jurnalul lui Radu Anton Roman în timpul în care a fost însoţitor şi ghid echipei exploratorului francez Jacques Yves Cousteau, în Delta Dunării. Dar cea mai importantă contribuţie la această serie de "Reţete de colecţie" a venit din partea dumnea­voastră, a cititorilor, care au răspuns chemării noastre.
Pe adresa concursului "Scrie şi tu povestea bucătăriei româneşti" au sosit foarte multe scrisori, însă dintre toate reţetele primite numai o parte au putut fi publicate în capitolele special create, în volumele şase şi şapte. Din păcate, nu toate reţetele au putut fi publicate. Însă, în următoarele două numere ale Jurnalului de Bucătărie - vă anunţ de pe acum - vom continua să publicăm din reţetele şi poveştile pe care ni le-aţi trimis.

Atunci când am lansat concursul, am promis şi cinci premii - cinci seturi complete din "Poveştile bucătăriei româneşti" - pentru cele mai va­loroase contribuţii la "cartea vie" a gastronomiei noastre naţionale. A venit timpul să-i anunţăm pe premianţi (reţetele lor le-aţi citit în cele două volume finale ale cărţii): Mihaela Aurora Christi (pentru "Pita lui Solomon"), Ioan Lezeu (pentru "Iedul în pături"), Catinca Popescu (pentru "Ghiţâmană"), Nicoleta Săndulache (pentru "Tochitura lu' tanti Florica"), cel de-al cincilea premiu fiind decernat unui concurent colectiv: Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, pentru mi­nutele reţete deltaice. Povestea merge mai departe!

×
Subiecte în articol: poveŞtile bucĂtĂriei romÂneŞti