x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Premiere - Laurii someleriei, la Sinaia

Premiere - Laurii someleriei, la Sinaia

de Francisca M. Catana    |    02 Dec 2006   •   00:00
Premiere - Laurii someleriei, la Sinaia

Castigatorul celei de-a sasea editii a Trofeului Someleriei 2006 este Constantin Dragan, ospatar la un hotel din Bucuresti. O excursie la Bordeaux si o vizita la Vinexpo sunt premiile cu care a fost recompensat.

Evenimentul a fost organizat in Sala de Spectacole a Casinoului Sinaia. Constantin Dragan, Aurelian Luca si Marian Pavel sunt numele celor trei finalisti care au luptat pentru castigarea titlului de cel mai bun somelier (degustator de vinuri) al anului 2006.

PROBE. Trei probe au facut posibila departajarea concurentilor. Proba de degustare i-a pus pe finalisti in postura de a prezenta caracteristicile a trei mostre de vin si a doua spirtoase. La proba de meniuri si asocieri, concurentii au primit lista unui meniu pentru un dejun oficial. Ei trebuia sa corecteze eventualele greseli strecurate in respectiva lista. In sfarsit, cea de-a treia proba a fost decantarea vinului prin care concurentii isi exersau capacitatile de servire si asigurare a confortului unor posibili clienti. Probele de concurs s-au desfasurat contra cronometru. Primul vin degustat a fost un Sauvignon Blanc sec, de culoare galben pai, cu arome de mere verzi. Cel de-al doilea a fost un Merlot sec, iar cel de-al treilea, un vin licoros de culoarea chihlimbarului. Cum ordinea de degustare trebuia respectata, la finalul probei, cei trei concurenti au oferit pareri avizate despre caracteristicile spirtoaselor pe care le-au probat. Lista meniului, prezentata la a doua proba, a continut pe langa erorile de structura si multe greseli de ortografie, de care toti cei trei concurenti si-au dat seama.

LAURI. La ultima proba, Constantin Dragan s-a dovedit a fi cel mai spectaculos, mai familiar si mai sociabil cu cei trei clienti pe care a trebuit sa ii servesca. In timp ce desfasura ritualul de desfacere a sticlei cu vin in fata clientilor, somelierul i-a intrebat pe acestia pana si despre locul in care isi vor petrece Sarbatorile de iarna.

CONCURS
La Trofeul Someleriei 2006 au participat concurenti din Iasi, Oradea, Brasov, Medias, Targu-Jiu, Arad, Bucuresti si alte orase. In finala au reusit sa se califice doar concurenti din Bucuresti. Juriul a fost alcatuit din oameni calificati in domeniu, printre care Virgil Florea si Marius Bratu, ambii somelieri renumiti, Doru Dumitrescu si Cornelia Toma, mari nume pe lista romanilor avizati in acest domeniu al vinului, precum si reprezentanti ai cramelor Halewood, organizatorii evenimentului. Dezinvoltura cu care a incercat sa-si exercite viitoarea meserie si spectacolul pe care l-a oferit i-au adus lui Constantin Dragan premiul cel mare. Marian Pavel din Bucuresti a ocupat cel de-al doilea loc si a castigat un premiu de 20 de milioane de lei vechi. Aurelian Luca, tot din Bucuresti, s-a plasat pe locul al treilea si a fost recompensat cu 10 milioane de lei vechi.

×
Subiecte în articol: gastronomie