Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
PREPARATE BOTOŞENENE / În bucătăria Moldovei
Moldova lui Constantin Piliuţă este şi ţara pictorului Ştefan Luchian, dar şi a contemporanului Mihail Gavril. Este acelaşi univers în care au trăit şi pe care l-au reconstruit în operele lor şi scriitorii Dimitrie Cantemir, Vasile Alecsandri, Ion Creangă sau Costache Negruzzi.
De aceea, în bucătăria sa sunt aceleaşi arome ca şi în cea a marilor scriitori, cu mici diferenţe, puse pe seama evoluţiei gastronomice. Cu siguranţă nu lipsesc găina fiartă cu usturoi, castronul cu sarmale sau poalele-n brâu pe care le preamărea Creangă, raţa friptă a lui Negruzzi, plăcinta cu răvaşe a lui Alecsandri, toate stropite cu un pahar cu vin moldovenesc, atât de lăudat de Cantemir.
Bucate specifice
În bucătăria moldovenească vom găsi multe preparate pe bază de carne de porc, dar, bineînţeles, nu lipsesc nici carnea de pui şi de vită. Peştele "scos" din apele Prutului, ale Siretului sau chiar din numeroasele iazuri, este preparat la cuptor, prăjit sau pe grătar.
Tocăniţă cu toate felurile de carne, legume cu o mulţime de umpluturi, borşuri diverse, dar mai ales de sfeclă, toate au un gust care se cere repetat. Pe mesele moldovenilor se mai găsesc plăcinte cu brânză, urdă, bostan, varză şi carne, cât şi cozonac bine renumit şi cornuleţe cu gem.
Clătite cu urdă şi mărar
Ingrediente:
Pentru aluat: 100 g făină, ulei, 3 ouă, sare, 300 ml lapte.
Pentru umplutură: 250 g urdă, o legătură de mărar tocat fin, sare
Preparare: Se bate aluatul. Se freacă urda cu mărarul. Se prăjesc clătitele mai groase. Se umplu imediat şi se pun într-un vas, acoperite, în cuptor. Se servesc cu smântână.
Tocană răzeşească
Ingrediente: 500 g carne de viţel, 200 g inimă, două linguri de untură, o ceaşcă de vin dulce, o ceaşcă de smântână, un pahar bulion de roşii sau 500g de roşii, două linguri pastă de ardei sau doi ardei graşi, o farfurie de ciuperci murate, puţină verdeaţă pătrunjel sau ţelină, 300 g de afumătură (cârnaţi sau şuncă), 200 g de ficat, 3 cepe, o lingură de unt, o ceaşcă supă de oase, sare după gust.
Preparare: Ceapa se stinge cu supă de oase, apoi se adaugă carnea, inima şi afumătura, să undească înăbuşit o jumătate de oră. Se pune ficatul la treabă, ciupercile, o ceaşcă de vin, să şuguiască pe foc mic, un sfert de oră. Acum se pun bulioanele (sau legumele tăiate zaruri) şi se potriveşte tocana de sare, se toacă verdeaţa. După ce mai dă în clocote mici vreo zece minute, se ia de pe foc, se amestecă cu smântână, se presară verdeaţa şi se pune-n faţa mesenilor care aşteaptă lihniţi ori hămesiţi, cum vă vine la îndemână.
Frigărui "ca la Dorohoi"
Ingrediente: 300 g carne macră de porc, 200 g ficat, 300 g carne de vită, 200 g rinichi de porc, sare, ulei, piper
Preparare: Se curăţă carnea, se spală, se taie în cuburi, se dă cu piper şi sare după gust şi se înşiră în frigare, în alternanţă, carnea de porc cu rinichii, iar carnea de vită cu ficatul. În timpul frigerii se întoarce frigarea pentru a fi bine pătrunsă carnea şi se unge din când în când cu ulei.
Perişoare cu smântână şi mărar
Ingrediente: 500 g carne de viţel, 300 g miez pâine albă, două ouă, 3 legături de mărar, făină, 100 g unt, 500 g carne slabă de porc, o ceapă, 100 ml lapte, sare, piper, 800 ml smântână, două linguri praf de ciuperci uscate.
Preparare: Carnea se toacă. Pâinea se înmoaie în lapte, se scurge, se stoarce. Ceapa se toacă foarte mărunt, se înmoaie în unt, la foc mic. Se bat ouăle. Mărarul se toacă mărunt. Se amestecă pâinea cu carnea tocată, ceapa, ouăle, o treime din mărar, sare şi piper. Se amestecă făina şi o altă treime din mărar. Perişoarele se tăvălesc prin făină, apoi se prăjesc în unt. Se freacă smântâna cu două linguri de făină, mărarul şi praful de ciuperci. Se pun într-un vas de lut sau Jena. Se acoperă cu smântână. Se pune oala acoperită în
cuptor.

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei
Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...
Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie.
Iată cea mai simplă...
Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban.
Astfel, la nivelul...
Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban.
Astfel, la...
Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...
Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...
Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
