x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Primele cumpărături

0
Autor: Veronica Bectas 07 Ian 2011 - 18:35
Primele cumpărături /Jurnalul Naţional
După Anul nou, am fost la piaţă. Aşa, într-un raid de recunoaştere. Pe trei ianuarie! Ca să văd cine şi ce cumpără, dar şi cine şi ce vinde. Am intrat în noua hală mare care m-a întâmpinat cu un aspect nou. În sensul că avea pereţi laterali din geamuri uriaşe şi uşi pe măsură. Ah!, gândesc eu, vom avea parte de condiţii deosebite! Şi, m-am zorit să intru.

Am pus mâna pe clanţă, pentru că uşile au clanţe, şi m-am avântat înăuntru. Un val de aer rece, aproape ca cel de afară dar mai vioi, m-a împins înapoi. M-am învârtoşat şi l-am învins. Hala uriaşă era rece sloi! Mulţime de tarabe erau goale dar, spre uimirea mea erau şi tarabe cu mărfuri. Erau portocale şi mandarine, triste, rebegite de frig şi obosite de aşteptarea unui muşteriu. Merele, perele, miezul de nucă, cepele, ţelinele şi câţiva morcovi, legume mai rezistente la frig, erau montate ba grămadă, ba aliniate frumos, despărţite de câte un mănunchi de praz, curăţat de curând de câteva foi degerate. Mai erau şi vreo trei vânzători de salată verde, pe care o ţineau drept culcuş de lădiţă.

Un fel de tristeţe spartă din când în când de câte un strigăt. Tocmai când îmi înfigeam ochii într-o trăistuţă cu fasole boabe, lângă mine zbiară un vânzător de la o tarabă cu mere: "Sandule, ia-mi mă şi mie un vin fiert şi o cafea! Că-ngheţai, dracu, de tot!”, zise acum, mai încet, către mine. "Păi, instalaţia aia, aşa de argintie, care se află pe tavan nu funcţionează sau azi n-a avut cine s-o pornească?”, mă pune Sarsailă să întreb. "Daaa, e frumoasă foc! O să meargă ca la noi: La anu şi la mulţi ani! Să vedeţi ce spaţii au rămas între rame şi pereţi! Bine c-au pus geamurile că muream ca exploratorii!”, zise el plin de năduf. Ar mai fi zis ceva, dar Sandu, salvatorul de la îngheţ, s-a prezentat cu cele două leacuri.

M-am întors către o vânzătoare care râdea de se prăpădea, pe sub broboada uriaşă pusă peste o mesadă de blană sintetică. Bătea din cizmele care abia de i se zăreau de sub mesada lungă, ca să i se dezmorţească picioarele, şi râdea cu poftă. În direcţia în care se uita ea, se afla un aparat mare, care spre ruşinea mea, îmi scăpase din vedere.

Aparatul este un automat de lapte. Lapte proaspăt, nefiert. Lângă aparat este un pui al lui, care are sticle goale, din plastic, de un litru. Femeia râdea de vecinul ei de tarabă care, din cumsecădenie, s-a oferit să ajute un bărbat, venit să cumpere lapte şi nu se pricepea să folosească automatul. Brusc au mai apărut cinci-şase gură-cască. Atât vecinul cât şi noul cumpărător erau stropiţi cu lapte pe haine şi aveau nişte feţe furioase de ziceai că acuşi-acuşi se vor bate cu aparatul. Biata sculă îşi făcuse datoria, dar cei care o foloseau nu erau prea rapizi. Un moş din rândul celor care căscau gura, zise: "Da' ce, bre râzăreaţo, unde este tanti aia care trebe să servească?”. Femeia care râdea îi zise dojenitor: "Tanti aia a stat doar câteva zile ca să înveţe oamenii să umble la aparat. Cât crezi că o să stea, până învaţă toţi fraierii?”. Şi începu iar să râdă. Moşul se uită în jur şi, văzând că nimeni nu-i sare în ajutor, se întoarse şi plecă.

Femeia râzăreaţă mă văzu şi începu să-mi explice cum se foloseşte aparatul, arătându-mi unde au greşit cei doi bărbaţi. Cumpărătorul a băgat, pe rând, câte o monedă de 50 de bani şi a primit două sticle de un litru, din plastic, de la aparatul cu sticle, apoi a băgat şase bancnote de un leu, pentru că un litru de lapte costă trei lei, ca să obţină doi litri de lapte. După ce a băgat banii pentru lapte, a apăsat pe butonul de comandă, şi a pus o sticlă sub ţuţuroiul pe care curgea laptele. Laptele a curs, până s-a umplut prima sticlă şi, urgent trebuia să pună cea de-a doua sticlă. Treaba aici s-a încurcat pentru că laptele face spumă, trebuie să ai viteză şi dare de mână. Astfel că, prima sticlă s-a umplut până a dat pe dinafară, iar cea de a doua mai puţin cu spuma şi laptele pierdut.

Când a sărit în ajutor colegul râzăreţei, cumpărătorul pierduse deja ceva lapte care curgea rapid peste sticlă, i-a smuls cealaltă sticlă din mână şi i-a băgat-o sub ţuţuroi. Când sticla era pe trei sferturi plină, s-a oprit aparatul. Cumpărătorul, când a văzut că nu are sticla plină s-a repezit şi a smuls-o de la aparat, împroşcându-se pe el şi pe ajutorul lui, cu laptele care a sărit din sticlă. Nici dacă ar fi dorit, n-ar fi reuşit să arate aşa de caraghioşi. Colacul peste pupăză a fost pus atunci când cumpărătorul a descoperit deasupra aparatului un prosop absorbant de care a vrut să se şteargă. Era îmbibat tot de lapte pe care acesta l-a înşirat cum a fost mai bine pe geaca-i neagră. Nu pot spune ce a zis bietul om, spre deliciul râzăreţei şi al celor din jur.

Ca să nu asist şi la discuţii, am şters-o pe una dintre uşile laterale, ca să văd de unde procura Sandu, vin fiert şi cafea fierbinte. De cum am ieşit, m-a izbit un miros aprig de cârnaţi şi mici fripţi. Vizavi era o bodegă improvizată, unde se aflau trei recipiente, una cu vin fiert, una cu cafea şi alta cu ţuică fiartă. Alături, un grătar uriaş, care funcţiona doar la o treime din capacitate. Pe grătar se perpeleau mititei şi doi cârnaţi lungi pe vreo 30 cm. M-am postat lângă "piromanul” care perpelea mititeii.

În faţa mea, în aşteptare, erau şase bărbaţi care, culmea nu erau la coadă la vin, ţuică sau cafea ci la mititei! Păi, după atâta ghiftuială, tot la mititei? Şi la cârnaţi? Bărbatul care-i perpelea tremura mărunt de frig, dar avea o faţă mulţumită. Îi zic: "Mai aveţi… sau stau aici degeaba? Vreau şi eu doi mici.” "Eeee, are băiatu'! Ia uite ce aduce tata!”, şi-mi arată o dubiţă din care scotea un bărbat şase tăvi mari din aluminiu pline cu mici rânduiţi frumos. "Era să ne prinză şi pă noi nepregătiţi, ca pe reatebeu dă zăpadă!”, făcu haz el în timp ce servea primii cumpărători. Când a ajuns la mine, zise: "Până acu, vândurăm numai vin fiert! Nici un strop de ţuică, nici bere. Doar cafea şi vin. Cum am pus de mici, na, că se făcu vânzare! Omu' trebe să şi mănânce, mai ales pe frigu' ăsta! Poftă bună! Luaţi şi un vin? E bun. E direct de la podgorie! Are şefu' contract!” Luai!

Frigul parcă se mai subţie şi o oarecare bună dispoziţie se strecură şi în cârcotăşenia mea. Am intrat în hală şi am văzut că mulţime de magazinaşe erau deschise deja. La ouă m-a surprins un preţ, pe care nu-l văzusem înainte de Crăciun şi anume 0,700 lei oul. Probabil pentru că era de anul trecut! Să fie la ei, acolo! Magazinele cu carne şi păsări erau aproape goale, dar cele cu mezeluri aveau cumpărători. Ceilalţi, făceau ceva ordine şi povesteau întâmplări de la Revelion. Am plecat spre casă, după ce am cumpărat o aripă de curcan, nu partea cea groasă, o cutie de ciuperci şi o legătură de pătrunjel veselă şi verde cât să-i facă în necaz iernii. Am plecat spre casă cu gând să fac o supă cu găluşte şi din cubuleţele de carne un sosuleţ dulce-acrişor, pentru nişte paste. Cât să fie ceva mai altfel, mai uşor, mai fără sarmale şi alte alea de la Sărbători. Am cheltuit puţin, fără să socotesc cei 5,00 lei pentru doi mici şi un pahar cu vin fiert. Asta a fost cinstea de început de an! O luăm cu binişorul şi folosim la maximum ce-i în exces. Mda! începem bine, cu angajamente, cu tatonări, cu mână tremurată la cheltuieli… De parcă am avea viitorul ca o hală de piaţă degerată…

Ce am cumpărat de la piaţă
O aripă curcan de 0,860 kg x 8,50 lei/ kg = 7,30 lei
O cutie mică ciuperci 3,20 lei/buc. = 3,20 lei
O legătură pătrunjel = 1,00 lei
Total = 11,50 lei

145594-supa-cu-galuste-8-ianuarie-img-2382-1.jpgSupă cu găluşte din aripă de curcan
Ingrediente: o aripă de curcan, doi morcovi, două cepe, o ţelină, un cartof, o ceaşcă de griş, un ou, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: Se spală aripa de curcan şi se pune la fiert într-o oală cu patru litri de apă. Se fierbe până intră furculiţa în ea şi i se scoate spuma, apoi i se adaugă legumele curăţate şi tăiate după dorinţă, un praf de sare şi i se mai adaugă un litru de apă fiartă. Se lasă la fiert şi i se ia spuma, până se fierb şi legumele. Se scoate carnea şi legumele, iar supa se lasă la limpezit. într-un castronel se bate bine albuşul de ou cu un praf de sare, se adaugă gălbenuşul şi treptat, grişul. Strecuraţi supa în altă oală, puneţi la fiert şi când începe să clocotească, daţi focul potrivit, adăugaţi cu linguriţa găluştele şi lăsaţi să fiarbă uşurel. Când s-au fiert, adăugaţi legumele, după gust şi presăraţi pătrunjel verde bine tocat. Serviţi cât mai caldă, cu un praf de piper.

Carne de curcan cu sos
Ingrediente: carnea de la aripa de curcan, o ceapă mare, un morcov, trei linguri de pastă de roşii, sare, piper, oţet, două frunze de dafin, doi căţei de usturoi, trei linguri ulei, trei căni se supă de la aripi.
Preparare: curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe ceapa, curăţaţi şi daţi pe răzătoarea mică morcovul şi pasaţi usturoiul. Încingeţi uleiul într-o cratiţă, adăugaţi ceapa, morcovul, lăsaţi la foc potrivit până se înăbuşă cu un praf de sare şi o cană cu supă. Când s-a înmuiat ceapa adăugaţi pasta de roşii, frunzele de dafin şi lăsaţi la foc vesel încă 5 minute. Adăugaţi bucăţile de carne, pasta de usturoi, restul de supă, dregeţi de sare, piper şi dacă e cazul adăugaţi puţin oţet. Daţi la cuptorul încins, la foc potrivit, 10 minute. Se serveşte cu paste, orez sau piure de cartofi.

Ce foloseşti din cămara bine aprovizionată
Ceapă, morcov, usturoi, pastă de roşii, sare, piper, griş, ou, oţet, ţelină, cartof.
Citeşte mai multe despre:   curcan,   preparate din carne

 



Mai multe titluri din categorie

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...

Inele cu pietre pentru o stare de bine

Inele cu pietre pentru o stare de bine
Galerie Foto Atât metalele prețioase, cât și pietrele care le însoțesc în bijuterii pot să aducă o stare de bine celei care le poartă. Iar un inel făcut cadou este una dintre cele mai frumoase surprize pe care să le faci...

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”
Galerie Foto Maratonul transformărilor continuă, în această sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, cu o petrecere latino în toată regula. Cei 11 concurenţi ai transforming show-ului vor simţi pe propria lor piele că...

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște
România se întoarce la normalitate înainte de data stabilită de Guvern. Hotelierii de pe Litoral și din zonele montane deja au rezervări pentru Ziua Muncii și pentru Paște. Chiar dacă se vor menține unele...

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10
Galerie Foto Radu Carbon, pe numele său real Radu Vieru, este un șofer de autobuz cu toate glumele la el, astfel că apariția sa de seara trecută, a doua la iUmor, l-a trimis direct în finala sezonului zece. Radu...

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă
Galerie Foto Vineri seara, de la ora 23.00, la TVR 1, în sezonul 8 al emisiunii „#creativ”, vom întâlni tineri remarcabili în domeniile lor: de la design de bijuterie şi design grafic la muzică pop, de la actorie la dans co...

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!
Galerie Foto Dupa un an obositor, cu siguranta visezi la o vacanta in care sa uiti de orice grija cotidiana. Din fericire, litoralul romanesc are multe de oferit la acest capitol, reprezentand o optiune excelenta pentru urmatorul...

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile
Galerie Foto În cazul în care ești invitat la o minipetrecere de „casă nouă”, odată cu mutarea prietenilor tăi într-o nouă chirie, ar fi bine să profiți de această ocazie de a socializa și de a ieși din casă, mai...

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a opta ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.29 – 22.47, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu
Galerie Foto În loc de celebrul vis american, pentru mulți lucrători din Asia, România este țara în care speră că își vor schimba viața! Poveștile ciobanilor aduși de la poalele munților Himalaya sau ale asiaticilor...

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!
Galerie Foto Daca vrei sa obtii usor acel look fascinant care va atrage priviri admirative si complimente, ai nevoie de cateva perechi de pantofi din piele pentru dama pe care sa stii ca te poti baza! Sunt accesoriile cele mai...

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021
Galerie Foto În 2021 alegerea unei centrale pe lemne a devenit mai dificilă ca niciodată. Atât de multe modele sunt disponibile acum pe piață încât această decizie poate provoca o mulțime de palpitații. Cu toate acestea,...

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii
Galerie Foto Marţi seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Obișnuit deja cu scena iUmor și să intre în pielea unor personaje, actorul Cristi Iacob se va transforma în excepționalul fizician german Albert Einstein astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă...

O investiție pentru viitor: tot ce trebuie să știi când cumperi o casă

O investiție pentru viitor: tot ce trebuie să știi când cumperi o casă
Să fii proprietarul unei case îți oferă un sentiment de stabilitate, însă achiziționarea acesteia este unul dintre cele mai mari angajamente financiare pe care le faci în viață. Piața imobiliară în...
Serviciul de email marketing furnizat de