x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Productie proaspata - Vinurile promit calitate

Productie proaspata - Vinurile promit calitate

de Francisca M. Catana    |    17 Noi 2006   •   00:00
Productie proaspata - Vinurile promit calitate

Degustarea vinului nou la mijlocul lui noiembrie este o traditie in lumea civilizata, cu o piata dezvoltata a vinului. Unii producatori romani de vinuri incearca sa generalizeze aceasta practica si la noi in tara.

Producatorii de vinuri din podgoria Segarcea au inteles necesitatea unui astfel de eveniment si au organizat o degustare de vinuri albe. Degustarea a avut loc la magazinul Vinexpert din centrul Capitalei. Somelierul Sergiu Nedelea a prezentat trei vinuri seci: Riesling Italian, Sauvignon Blanc si Feteasca Regala. Acesta a vorbit invitatilor despre caracteristicile vinurilor respective, precum si despre mancarurile cu care se asociaza cel mai bine. De asemenea, a apreciat cat de promitatoare sunt aceste vinuri si ce schimbari vor cunoaste o data cu trecerea timpului. "Evenimentul functioneaza ca o avanpremiera a ceea ce se va intampla in primavara, cand vinurile vor fi scoase pe piata", a spus somelierul. Sergiu Nedelea a oferit cateva date tehnice in ceea ce priveste gradul de alcoolemie al celor trei vinuri, precum si cantitatea de zaharuri reziduale sau aciditatea caracteristica vinurilor noi. Dintre cele trei vinuri degustate, sortimentul Sauvignon Blanc a fost considerat in unanimitate ca fiind cel mai bun. "Acest Sauvignon Blanc pastreaza caracteristicile tipice soiului. Celelalte doua, dar mai ales Feteasca Regala, se indeparteaza de tipicitate printr-o aroma prea intensa. Dar nu trebuie sa uitam ca sunt vinuri in care se simte inca strugurele si ca, in timp, vor suferi schimbari in bine", considera Sergiu Nedelea.

PROPRIETATI. Podgoria Segarcea este situata in sudul Romaniei, aproape de orasul Craiova. Solul si microclimatul caracteristice zonei permit producerea de vinuri rosii de inalta clasa. Tocmai de aceea, cei care au avut ocazia sa guste vinurile albe de Segarcea au fost uimiti de calitatea lor. In cadrul discutiilor care au avut loc dupa degustare, unul dintre invitati vorbea despre partea spirituala a vinului, spunand ca, o data descoperita aceasta spiritualitate a licorii, vinul incepe sa ofere spectacol papilelor gustative. Invitatii au vorbit, de asemenea, despre datoria morala a producatorilor de vinuri de a oferi consumatorilor produse de calitate.

DIVERGENTE
Parerile invitatilor la degustarea de vinuri albe de Segarcea vizavi de vinul nou produs in aceasta regiune viticola a tarii au fost impartite. Unii au condamnat intensitatea aromei pe care o avea Feteasca Regala, altii au spus ca tocmai prin aceasta particularitate se distinge. "E ca si cum ar imbraca o haina noua. Intensitatea aduce acel ceva nou pe care de multe ori consumatorii il asteapta. Vinul este un produs adresat in primul rand consumatorilor", spunea Catalin Galan, consultant de specialitate.

×
Subiecte în articol: gastronomie vinuri