x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Radu şi Ardealul

0
Autor: Ion Bănşoiu 24 Iul 2010 - 00:00
Radu şi Ardealul Arhiva Editurii Paideia/
Vezi galeria foto

"Ardealul e o lume generoasă, dintotdeauna nehotărâtă între răsărit şi apus", scria Radu Anton Roman, îndemnându-ne să nu-i ocolim pe "oamenii locului", care sunt "gazde bucuroase şi înlesnite", gata să împlinească "pohta ce pohtim noi", cu bucate alese.

Radu se arăta ardelean la tot pasul: deseori vorbea intenţionat cu un accent pronunţat, noduros, pe care nu-l mai întâlneşti decât în locuri care nu au visat nicicând asfaltul; fără să te aştepţi, era oricând gata să tragă nişte strigături sau ţipuituri atât de picante de se cruceau încântate şi cele mai vesele adunări; saliva intens când vedea slănină şi căuta automat o brişcă mică pierdută în buzunarele largi ale pantalonilor de trening; avea veri, cumetri inteligenţi şi puternici în zona Făgăraşului, dar şi prieteni sau colegi ardeleni pe care îi trata oriunde îi întâlnea cu un zâmbet vinovat şi autoironic; a scris un roman autobiografic, "Precum fumul", care şterge orice urmă de zâmbet de pe faţa făgărăşanului, dar şi candide versuri sentimentale şi istorice care îl pun la loc.

Pe scurt, Radu era un ardelean complex, care convieţuia, de nevoie, bucuros şi cu delicii, la Bucureşti, cu vărul său Mitică. Mai mult decât atât, ardelenitatea sa era, biologic şi istoric vorbind, oarecum negociabilă: spunea că pe partea mamei avea o descendenţă tătară dintr-o ramură princiară, Mârza, neidentificabilă după poziţia geografică pentru că erau migratori; era atât de fantezist, încât a căutat după Revoluţie ceva resturi de avere în pustiuri şi în Crimeea şi a încercat, cu gândul la cornul de aur, să scrie un roman, ca să vadă dacă mai grăieşte glasul sângelui tătar din el; cred că nu a auzit nimic pentru că a renunţat, după cam două luni şi 11 file scrise. Este greu de precizat compoziţia sângelui albastru tătăresc, dar se putea constata că la masă se aşeza în calitate de ardelean valahizat, stând ore lungi la taină, comentând întotdeauna ţuica, vinul şi mâncarea, plus câte-n lună şi stele. Pentru că avea statura enormă, pentru armonizare, vorbea tare, uşor emfatic, bucuros să se audă.

Ştia tot despre mâncărurile ardeleneşti şi lăsa să-l treacă vizibil spasmul plăcerii, când se afla în faţa găluştelor grase în foi de varză, un fel de sarmale enorme răscroite pe mintea ardeleanului; dar gustul lui, extrem de educat în literatură şi artă culinară, avusese parte de experienţe transregionale şi cosmopolite sublime, la care raporta întotdeauna felul local, interpretarea dând clasă şi celui mai umil fel ţărănesc.


Sărmăluţe în cuib
Ingrediente: o varză, 500 g carne de porc tocată, 2 cepe, 2 linguri de untură, 5-6 crenguţe de cimbru, 200 g costiţă afumată, 1 pahar de orez, 1 pahar de bulion de roşii, 2-3 foi de dafin, 1 cană de supă de carne, piper, sare, paprică, cimbru praf, după gust.

Preparare: Ceapa se taie bob de orez şi se pune la călit cu carne. Se toacă varza care n-a dat foi. Se combină carnea cu orez, sare, piper, boia, cimbru praf. Se iau mai întâi foi de varză mici, se grijesc, se opăresc şi se umplu sărmăluţe. Acum se iau foi mari, câte două, şi se fac cuib pentru cinci-şase sărmăluţe, puţin cimbru, 1 bucată de costiţă, legate cu aţă ca un pachet de poştă. În oala mare, unsă bine cu untură, se pun câteva felioare subţiri de costiţă, apoi cuiburile de sarmale, frumos aranjate. Se presară varza tocată, 1-2 crenguţe cimbru, foi de dafin; se toarnă supa şi bulionul, se acoperă, se dă la foc mic, 3-4 ore, c-aşa-i câtul sarmalelor, mai lung.

Nu ştiu sarmalagiii ce să mai inventeze!
Nu le-a ajuns că-s una-n Moldova, mici şi vesele, alta-n Ardeal, mari şi presărate cu cărnuri afumate, şi alta-n Valahia, unde-s potrivite!
Nu le-a ajuns nici că-s ba cu păsat, ba cu foi de viţă şi ştevie, ba de post, ba cu urdă! Acum au scos şi ciudăţenia asta, sarmale în sarma, ca teatrul în teatru, de nu mai ştii de e găteală cinstită sau Hamlet!
Fiind o chestie atât de subtilă, de inefabilă şi de contradictorie, născând grave întrebări fără răspuns în scolastica gastronomiei, cuibul de sarmale în sarmale descoperit de mine la o Nedeie târnăveană mă obligă să-mi aduc aminte de mari sărbători şi de Neuburger-ul de Zagăr!
Vinul acela cu miros de fân uitat în ploaie, în culori de aur vechi, găsit sub piatra unui templu, cu gustul acela greu, provocator şi sigur de atotputernicia-i, numai vinul acela ar putea clarifica enigma insolentă a sarmalelor încuibate solitar în podişul Târnavelor (dar aşteptaţi să vedeţi ce fac bucovinenii!).


Rotunda şi pofticioasa Transilvanie
Ca unul care se născuse în "rotunda şi pofticioasa Transilvanie", Radu Anton Roman se arăta mereu dornic să bată satele strânse în văi ori risipite pe coame de deal şi de munte, în ţinutul "larg şi încăpător ca o inimă de nevastă tânăr" al Ardealului, din Apuseni până în Năsăud ori din Făgăraş până în Sătmar, în căutare de reţete noi. Ca şi cum despre "Ardealul slăninii cel gustos" nu s-ar mai fi săturat să scrie, atât de ademenitoare şi desfătătoare pentru limbă şi palatul gurii părându-i-se toate bucatele satelor "de peste deal" de Ohaba copilăriei dumisale.

El, "pohticiosul" (sic! - nu-i, pentru el, Ardealul "pohta ce pohtim noi"?), nu s-a lăsat până n-a trecut în revistă toate fripturile locului, pe care le-a marcat geografic - "de pe Someş", "de Turda", "de Zalău" - ori prin gustoase şi neobişnuite vecinătăţi - "la tavă, cu piure de vişine" -, luând apoi seama la toate mâncăricile cu carne şi fructe, magnifică "găteală" ardeleneasco-imperială, care duce orice sat transilvan la porţile Palatului Schonbrunn.

Aşa se face că astăzi ne înfigem şi noi furculiţa, întâi cu sfială, apoi, descoperindu-le gustul, cu (tot) mai multă poftă, în "cărneturile" dedulcite la poame. Mâncăricile de gutui (cu carne), de pere (tot cu carne), de prune (aşijderea) nu sunt decât... aperitivul pentru un fel de tocană de pui cu bulion de caise, "mâncărică neobişnuită plăcerii noastre pentru tocăniţe iuţi şi ciorbe acre, dar firească în Bihorul caramelizat de luminile nu tocmai îndepărtate ale «Vianei»"... Ca să nu mai vorbim despre liota de sarmale, sărmăluţe şi sărmăloaie, pregătite ca pe "vremea când sarmalele se numeau găluşte, păsatul ţinea loc de orez, iar slănina se ţinea că tot carne este".

    ● Simona Chiriac

Citeşte mai multe despre:   poveŞtile bucĂtĂriei romÂneŞti

 



Mai multe titluri din categorie

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public
Galerie Foto Premiera sezonului patru al celui mai dur reality-show a debutat în forță aseară, la Antena 1, impunându-se ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de...

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei
Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta, este citatul din Mark Twain postat de Simona Halep, miercuri, în care se căsătorește. La eveniment este așteptat și președintele Klaus...

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani
Jurnalistul Răzvan Boacă a murit la 44 de ani. Decesul a fost anunțat de redacția Monitorului Expres de Brașov, unde lucra acesta.  ”Răzvan era ” full package”. Memorie, ochi, școală, citit....

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani
Norm Macdonald, unul dintre marile personaje ale emisiunii „Saturday Night Live”, a murit, la vârsta de 61 de ani, scrie Fox News. Potrivit Fox News, comediantul lupta cu cancerul de nouă ani. Se pare că...

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă
În plină criză politică şi sanitară în România, Klaus Iohannis a ascultat marți seara, din sală, muzică simfonică. Președintele a participat la concertul în care Orchestra Naţională a Franţei l-a...
Serviciul de email marketing furnizat de