Joi, 13 octombrie, la Libraria Mihail Sadoveanu, Roxana Melnicu si-a lansat cartea "Bucatarie frantuzeasca".
Prezentarea a fost una cat se poate de originala, mai ales ca autoarea a intrat costumata precum "coana Chirita", aducand pentru invitati un cos plin cu bunatati (pastrama, branza frantuzeasca si vin). O atmosfera antrenanta, cu multe surprize si delicatese.
Cartea reprezinta o adevarata pledoarie adusa bucatariei frantuzesti, simbol al rafinamentului, inspiratiei, placerii si savorii ingredientelor, iar Franta este considerata "patria artelor mesei si mai ales a mancarii sub toate formele". "Francezii au darul de a face din putine ingrediente cele mai apetisante mancaruri. Ei reusesc sa le combine, astfel incat obtin gusturi si savori ce te fascineaza. Alaturi de ei bucataria este o aventura", ne-a marturisit autoarea. Citind aceasta carte, sunteti invitati sa porniti intr-o calatorie gastronomica prin camarile, patiseriile, pivnitele, bistrourile si restaurantele Frantei. Mai mult, va veti delecta cu cele mai apetisante mancaruri pe care le puteti degusta doar in bucataria frantuzeasca: fois gras, medalioane cu miel, spuma de ciocolata, curcan cu sampanie, tarta lorena, tocanita picanta de miel. Preferatele Roxanei sunt branzeturile si ciocolata frantuzeasca, pe care le consuma ori de cate ori are ocazia. Autoarea rezerva tuturor gurmanzilor noi provocari gastronomice.
PULPA DE MIEL CU CARTOFI
|
INGREDIENTE:
o pulpa inferioara de miel dezosata, 50 g de morcovi, 50 g de telina, doua cepe, 100 g de rosii descojite, o lamaie, 5 g de seminte de coriandru, sare, piper, o capatana de usturoi, cimbru, rozmarin, busuioc, ulei, un litru de vin alb, un litru de apa.
Garnitura: un kg de cartofi, 100 ml de ulei, 100 ml de lapte, 50 ml de smantana, sare, piper.
PREPARARE:
Se incepe frecand pulpa de miel cu sare si piper. Morcovii, telina si ceapa se curata si se taie cuburi. Se unge cu ulei fundul unui vas cu capac, termorezistent. Se prajeste inauntru pulpa de miel. Se adauga legumele si se calesc cinci minute. Se stinge cu vin si apa; se adauga coriandrul si lamaia, taiata in patru. Se pune capacul si se asaza vasul in cuptorul incins. Se tine acolo sapte ore, stropindu-se din cand in cand cu sos. Cartofii si usturoiul se spala si se curata. Se fierb in apa cu sare si se scurg. Se paseaza cu ulei, lapte si smantana. Se sareaza si se pipereaza. Dupa cele sapte ore, se strecoara sosul printr-un tifon si se scurg sferturile de lamaie. Se sareaza si se pipereaza din nou, servindu-se sosul in sosiera.
|