x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Restaurantul călător

Restaurantul călător

de Magda Cristina Ursache    |    13 Mai 2011   •   13:03
Restaurantul călător

165238-electrolux-cube-bruxelles-8.jpgAr trebui, probabil, să-i spun „restaurantul zburător” (prin analogie cu „olandezul”, doar că lucrurile se întâmplă într-o altă „Ţară de Jos”), câtă vreme într-o zi a poposit pe „umărul drept” al Arcului de Triumf Jubelpark din Bruxelles. „Electrolux Cube” este un concept nemaiîntâlnit până acum de a face gastronomie high-class. „High” (înalt – engl.) la propriu, pentru că restaurantul – care e de fapt o structură mobilă, cu 18 locuri, realizată în totalitate din sticlă - îşi aşteaptă oaspeţii cu adevărat la înălţime.

Turiştii care ajung în capitala belgiană vor putea lua cina într-un decor feeric, având la picioare luminile Bruxelles-ului, iar deasupra constelaţiile. Iar dacă vreo femeie şi-ar dori ca partenerul ei să-i aducă stelele pe masă, acesta este locul cel mai potrivit pentru o întâlnire romantică. Cu o condiţie însă, să fie dispuşi ca, pentru o cină în doi, să plătească 400 de euro. Iar dacă nu noaptea îi va atrage pe Arcul de Triumf şi vor dori să admire grădinile înflorite ale oraşului, atunci prânzul va fi puţin mai ieftin, doar 300 de euro pentru o masă în doi.

Pentru că luxul nu are nici o pată, în acest loc inedit din Bruxelles, să spunem că până la sfârşitul lunii iunie – când proiectul se va muta într-o altă ţară, pentru că, deh, nimic nu ţine o veşnicie! – bucătarii care au ales să gătească pentru oaspeţi sunt dintre cei mai buni ai planetei. Bart De Pooter este chef la restaurantul De Pastorale. Entuziasmul lui pentru legume este arhicunoscut şi asta se observă în reţetele care abundă în ingrediente din regnul vegetal. Nu oboseşte niciodată să experimenteze gusturi noi, combinând texturile – fluid, spumos, crocant – dar şi aromele, de multe ori fructe şi flori „împrietenindu-se” în farfurie cu legumele. Cel de al doilea bucătar-vedetă al „restaurantului călător” este Sang Hoon Degeimbre, chef la celebrul restaurant L’Air Du Temp. Sang Hoon s-a născut în Coreea de Sud, dar la vârsta de 4 ani a fost adoptat de o familie belgiană. Şi-a început cariera ca somelier, la 17 ani, iar 1997, la 25 de ani, avea deja propriul restaurant. I-au trebuit trei ani ca să aducă prima stea Michelin la L’Air Du Temp. Astăzi, este unul dintre cei mai activi promotori ai gastronomiei mole­culare în Belgia.

După cum se vede, şi meniul promite să fie provocator, nu doar locaţia. Iar dacă nu aveţi nici o zi liberă să trageţi o fugă la Bruxelles până la sfârşitul lui iunie, e bine să ştiţi că restaurantul călător... că­lă­to­reşte prin Europa, în lunile următoare. La Stockholm, Moscova şi Zurich.

×
Subiecte în articol: culinar