Cum şi-a deschis anul cel nou baierele, cum au început să iasă cele noi "poveşti bucătăreşti" istorisite de Uica Mihai pe blogul lui. Le citesc şi eu în dimineţile în care-mi vine să-nvârt în cănuţa de ceai de iasomie (aromă văratică pentru inima iernii) cu-n ţurţure de gheaţă rupt de la streaşina balconului de unde, aruncându-mi ochii în sus, văd numai siniliul cerului şi lumina albă a soarelui. Le citesc şi tare mi se bucură inima că Uica şi-a regăsit elanul şi-n fiecare zi mai găteşte-povesteşte câte ceva pentru gurile noastre pofticioase, pentru pântecul nostru mereu neîndestulat. Cu voia dumisale, "trag" la mine în tigaia sufletului, unde tocmai am topit o ţâră de "unt", o poveste şi-o reţetă de ţinut minte, pentru iernile ce vor (mai) veni. "Intru în noul an melancolic şi cu cerul gurii binecuvântat. Şi iată ce am să fac: Mai întâi pun să fiarbă un litru de lapte la foc mic ca să nu dea pe dinafară. Iar din jumătatea de mămăligă rămasă de la cina de aseară o să tai pătrate mici pe care să le călesc în unt sărat. Şi doar aşa, ca să prindă puţină faţă în tigaie, apoi o să torn peste ele laptele clocotit. Şi când începe să bolborosească o fiertură mai fără obraz, mai fără noimă, o să sparg acolo trei ouă ca să închege scrobul ăsta. Şi se face aşa o pastă cu clonţuri arămii de mămăligă în ea. Şi peste şi pe deasupra, când o aşez în farfurie, o să rad brânză din belşug ca să se facă moviliţă. Iacătă o încropeală de stână, şi să laşi deoparte cele cărnuri şi afumături, că prea te-ai înfruptat cu ele şi o să-ţi superi stomacul din cale afară. Şi nici mirodenii urduroase, piper, boia sau cimbru să nu dai peste mâncare, să o laşi aşa cu gustul ei de mămăligă uşor afumată, de lapte curat din uger şi ou nevinovat furat de sub găină. Iar cele băuturi beţivăneşti să piară acuma, merge un ceai de iasomie îndulcit cu miere şi dres cu feliuţe de lămâie. Şi un măr domnesc pe care să îl tai cu briceguţul în faţa focului şi să îl ronţăi felie cu felie. Şi iaca iarna o să se dezbumbe în faţa ta şi mai e un picuţ şi se face iarăşi primăvară".
Bucate pentru pasionaţi
Dragi gurmanzi şi, mai ales, dragi gurmeţi! Mijlocul ăsta de ianuarie l-am rezervat "bucătăriei elegante" - care tare vă mai este vouă pe plac! – şi maeştrilor bucătari care se întrec să vă răvăşească papilele şi palatul cu gusturi rafinate, puternice ori discrete, vibrante sau subtile. Şi tot pentru acest anotimp al savorilor v-am adus dinainte două cărţi surprinzătoare, una pentru "gurmeţi leneşi" – tipărite dincolo de Ocean – şi alta din târgul Ieşilor, unde călătorul simte în aer ceva arome din veacuri fixate în pagină de carte (de bucate) de cei cărturari cu pasiuni culinare.