Ingrediente: 2 kg caise, 650 gr zahăr, sucul de la ½ lămâie, 100 gr fistic (fără coajă și pielițe)
Mod de preparare: Caisele se spală și li se scot sâmburii. Se trec prin mașina de roșii până rezultă o pastă fină. Într-o oală se pune pasta de caise cu zahărul și sucul de lămâie la foc mic, amestecând până se topește zahărul. Se dă focul la mediu și se lasă 15 minute. Se adună supa de deasupra.
După 15 minute, gemul trebuie să fi scăzut un pic și să se fi îngroșat. Dați focul la mic și amestecați mai des pentru a nu se lipi de fund.
Cât fierbe gemul, prăjiți ușor fisticul în cuptor. Tocați-l mărunt. Adăugați fisticul în gem și mai fierbeți la foc mic încă 2-3 minute.
Puneți gemul de caise în borcanele sterilizate fierbinți, puneți capacele și strângeți bine. Întoarceți borcanele cu fundul în sus și lăsați-le așa 10 minute. Puneți borcanele sub o plapumă și lăsați-le peste noapte. (e-retete.ro)