Ingrediente:
Pentru aluat: 250 g făină, 150 g unt, un ou, 95 g zahăr pudră, 30 g făină migdale, jumătate baton de vanilie
Pentru caramel: 200 g zahăr, 200 g smântână dulce (32%), 100 g apă, 100 g unt, un sfert de linguriţă sare roz de Himalaya
Mod de preparare:
Se amestecă făina cu untul, seminţele de vanilie, făina de migdale şi zahărul pudră. După ce se leagă, se pune oul şi se încorporează. Se lasă la frigider, 30 de minute. Se întinde aluatul până când ajunge să aibă 3-4 mm grosime. Se pune în forma de tartă şi deasupra se pune hârtie de copt, peste care se pun boabe de fasole ca aluatul să nu se umfle. Se lasă la cuptor 13 minute, la 180 de grade, se scoate hârtia cu boabele de fasole şi se mai lasă 8 minute, descoperită. Nucile pecan se lasă într-o tavă la cuptor, la 180 de grade, timp de 10 minute. Se pune zahărul cu apa într-o oală mică pe foc, se lasă până devine o culoare aurie, se adaugă smântâna, încălzită în prealabil, se amestecă bine, se ia de pe foc şi se adaugă untul tăiat cubuleţe. Se amestecă până se topeşte şi se pune sarea. Se lasă la răcit 30 de minute, apoi se face tarta (foaia de tartă, un strat de nuci, apoi caramelul, câteva nuci).