x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, preparate din peste, preparate din legume si prepa

RETETE : Preparate din carne, preparate din peste, preparate din legume si prepa

27 Oct 2004   •   00:00

27 OCTOMBRIE 2004

PREPARATE DIN CARNE

CARNE DE VITA CU FASOLE VERDE

INGREDIENTE

  • 500 gr carne de vita
  • 500 gr fasole alba sau verde
  • un pahar de bulion de rosii
  • sare
  • doua linguri de smantana
  • 100 gr unt
  • o ceapa
  • o lingurita de faina

    1Se taie carnea bucatele, se toaca ceapa si se pun impreuna cu untul intr-o cratita. Se lasa sa fiarba incet, pana cand incep sa se rumeneasca, amestecand mereu. Apoi se toarna apa cat sa acopere carnea si se lasa sa fiarba.

    2Fasolea se curata de ate si, daca nu este prea tanara, se pune peste carne sa fiarba impreuna, apoi se introduce la cuptor. Se adauga bulionul de rosii. Cand mancarea este gata punem o lingura de smantana amestecata cu o lingurita de faina. Se mai fierbe un pic si se serveste.

    SFAT

    Se poate prepara carnea si cu fasole boabe, dar aceasta se va fierbe separat de boabe. Se pune putina boia de ardei si patrunjel verde.

    BAUTURA: Bere

    ARDEI UMPLUTI CU CARNE

    INGREDIENTE

  • 750 gr carne
  • o ceapa
  • doua linguri orez
  • un ou
  • sare
  • piper
  • patrunjel tocat
  • 30 gr unt
  • sos de rosii
  • ardei grasi

    1 Carnea taiata bucati se da prin masina de tocat. Orezul spalat bine se pune la fiert intr-o tigaie cat sa se umfle. Ceapa se caleste usor cu unt, numai cat sa se inmoaie bine si se amesteca cu carnea. Apoi se adauga orezul, verdeata, sarea, piperul, oul si se amesteca bine.

    2 Se curata ardeii de cotor si de seminte, se spala, se umplu cu carnea in care se amesteca si doua linguri de apa. Se asaza ardeii in cratita, se toarna apa si sos de rosii, se pun doua linguri de ulei si se dau la cuptor.

    SFAT

    Se servesc cu smantana pe deasupra

    VIN: Romanian Hills Merlot Rose

    ARIPIOARE DE PUI LA CUPTOR

    INGREDIENTE

  • 8 aripioare de pui
  • 50 gr de unt
  • sare
  • doi catei de usturoi

    1Se curata si se spala aripioarele de pui, se ung bine cu unt si se asaza intr-o cratita cu o jumatate de pahar cu apa. Se introduc in cuptor la foc mic.

    2Dupa 20 de minute se sareaza putin si se adauga peste aripioare usturoiul taiat feliute. Pentru a se rumeni frumos, cu sosul rezultat se ung din cand in cand aripioarele.

    SFAT

    Se pot servi cu garnitura de legume sote sau piure de cartofi.

    VIN: La Vie Cabernet Sauvignon

    PUI SOTE

    INGREDIENTE

  • un pui
  • 100 gr unt
  • sare
  • un pahar de vin alb
  • o ceasca de supa de carne
  • ulei

    1Se curata puiul, se goleste de intestine si maruntaie si se spala in mai multe ape. Se taie in bucati care se prajesc in ulei incins. In uleiul ramas se adauga un pahar de vin alb si o ceasca de supa de carne sau de zarzavat.

    2Se sareaza sosul, se pun bucatile de carne si maruntaiele prajite in ulei, se acopera cratita si se fierbe carnea pana cand se poate consuma.

    SFAT

    Se serveste alaturi de legume, rasol sau piure de cartofi.

    VIN: La Vie Chardonnay

    SUPA CLARA DE PUI ARDELENEASCA

    INGREDIENTE

  • un pui
  • 4 cartofi
  • 3 morcovi
  • o ceapa medie
  • un pastarnac
  • 200 gr fidea
  • un pahar de lapte

    1 Intr-o oala se fierb puiul, cartofii si morcovii curatati, dar intregi, ceapa curatata si netaiata si pastarnacul. Se acopera si se lasa la fiert aproximativ o ora, spumand din cand in cand.

    2Dupa ce au fiert si puiul si legumele, se strecoara zeama. Din legumele ramase se poate incropi o salata Boeuf, insa cu carne de pui.

    SFAT

    Fideaua se fierbe separat inainte de fiecare servire, in apa condimentata cu putina "Vegeta" si se adauga lapte sau smantana dupa gust.

    VIN: La Vie Dry Muscat

    SUPA DE PUI CALMANTA

    INGREDIENTE

  • un pui taiat in 8-10 bucati
  • 8 cani de supa de pui
  • 3 catei de usturoi
  • o ceapa taiata marunt
  • doi morcovi curatati, taiati marunt
  • doua teline taiate
  • un pachet de paste
  • doua lingurite cimbru tocat

    1 Se sareaza si se pipereaza carnea de pui. Se caleste cu o lingurita de ulei la foc potrivit timp de 8-10 minute. Se pune zeama de pui si se lasa la fiert, la foc mic. Vasul se acopera, dar nu de tot, cu un capac. Se lasa aproximativ 20 de minute, astfel incat puiul sa fie gata. Se dezoseaza puiul fiert si se taie in bucati mici.

    2Zeama se lasa sa se raceasca, se curata de grasimea care s-a ridicat deasupra si se pune din nou la fiert. Se adauga ceapa, morcovul, telina si cimbrul. Se lasa la foc pana se inmoaie legumele, cam 8 minute. Se adauga pastele, patrunjelul si carnea de pui. Se lasa 5 minute, cat sa fiarba pastele. Se sareaza si se pipereaza.

    SFAT

    Se serveste cu patrunjel verde tocat marunt.

    VIN: Pinot Gris River Rate

    CIORBA DE CREMVURSTI CU IAURT

    INGREDIENTE

  • 250 gr cremvursti
  • doua-trei cepe verzi
  • o legatura de patrunjel
  • o jumatate de lingura de faina
  • o jumatate de borcan de iaurt
  • sare
  • 1.500 gr apa

    1 Se fierb cremvurstii taiati bucatele intr-un vas cu 500 gr apa. Intr-un alt vas, se fierbe ceapa curatata si taiata marunt. Se adauga faina desfacuta in putina apa rece, cremvurstii fierti si scursi de apa, lasandu-se sa mai fiarba impreuna 10-15 minute.

    2 Se rastoarna iaurtul in castron, apoi se adauga treptat ciorba fierbinte.

    SFAT

    Atunci cand serviti ciorba, presarati pe deasupra patrunjel si marar verde tocat marunt.

    VIN: Merlot Hora

    CIORBA GRECEASCA

    INGREDIENTE

  • 500 gr carne de vita
  • zarzavat de supa
  • doua linguri de orez
  • un ou
  • lamaie
  • verdeata
  • un litru de apa
  • sare

    1Se spala carnea, se taie in bucatele mici si se pune la foc cu apa si sare. Dupa ce s-a luat spuma se adauga zarzavatul spalat si curatat. Cand carnea este fiarta, se scoate zarzavatul si se adauga orezul ales si spalat.

    2Dupa ce a fiert orezul, se drege cu ou si se adauga zeama de lamaie.

    SFAT

    Se serveste cu patrunjel verde tocat marunt.

    VIN: Raki

    PREPARATE DIN PESTE

    SALATA DE SCRUMBIE

    INGREDIENTE

  • o scrumbie sarata
  • doua rosii
  • un ardei gras
  • 4-5 cartofi
  • ulei
  • sare
  • piper
  • otet
  • o ceapa

    1 Scrumbia curatata se pune in apa cu otet si se lasa 6-7 ore sa se desareze. Intre timp, fierbeti cartofii in coaja si cand sunt gata, ii curatati.

    2 Ceapa se coace necuratata, dupa care se taie solzisori. Ardeii se taie in felii subtiri. Rosiile se curata de seminte si pielite si se taie cubulete. Se amesteca toate cu un sos preparat din ulei, otet, sare si piper.

    SFAT

    Se poate servi ca aperitiv, dar si ca atare.

    VIN: Romanian Hills Merlot Rose

    BORS DE CRAP

    INGREDIENTE

  • un kg crap
  • un litru de apa
  • 500 gr bors
  • doua cepe
  • o radacina patrunjel
  • doi ardei grasi
  • doua-trei rosii sau un pahar de suc de rosii
  • un pastarnac
  • sare
  • piper
  • leustean
  • patrunjel
  • doua linguri orez

    1 Se curata pestele, se spala bine si se sareaza. Se curata ceapa si se taie marunt, dupa care se asaza la foc cu apa. Cand incepe sa clocoteasca, se pune zarzavatul curatat, taiat si orezul.

    2 Dupa ce zarzavatul si orezul sunt bine fierte, se adauga pestele. Cand ciorba incepe sa clocoteasca, se pune borsul fiert, separat si spumat, si rosiile fara pielite si samburi, taiate felii. Se potriveste de acru si de sare si se mai lasa sa dea in cateva clocote.

    3 Dupa 10-15 minute se incearca daca pestele este fiert. Cand este gata se presara leustean si patrunjel si se mai lasa 5 minute.

    SFAT

    Nu uitati sa scoateti osul triunghiular de la capul pestelui, care este foarte amar.

    VIN: Blanc de Roumanie Val Duna

    CHEFAL IN SARAMURA

    INGREDIENTE

  • un chefal
  • saramura
  • catei de usturoi
  • cimbru
  • ulei
  • sare

    1 Pestele curatat si spalat se taie de-a lungul sirei spinarii. Se scot oasele mari si carnea se taie bucati. Se pune o tabla groasa pe foc, se sareaza si cand s-a infierbantat se pun bucatile de peste sa se friga pe ambele parti.

    2 Alaturat, intr-o cratita cu capac, se pun cimbrul, uleiul si feliutele de usturoi. Imediat ce pestele s-a prajit se asaza in cratita si se pun cateva picaturi de ulei peste pestele cald.

    3 Se acopera repede si se lasa asa 15 minute. Se face saramura din apa cu sare si se toarna peste peste.

    SFAT

    Pentru ca saramura sa iasa cat mai gustoasa, la fiecare pahar cu apa se pune cate o lingurita de sare.

    VIN: Chardonnay La Cetate

    SCRUMBIE LA TIGAIE

    INGREDIENTE

  • un kg scrumbie
  • 30 ml ulei
  • o jumatate de lamaie
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper

    1Se curata scrumbiile, se spala, se taie in doua, se sareaza si se pipereaza. Separat se incinge o tigaie, in care nu trebuie sa puneti grasime. Se usuca intr-un servet curat fiecare bucata de scrumbie.

    2Se unge cu o pensula cu putin ulei si se asaza pe tigaia bine incinsa. Scrumbiile se prajesc pe ambele parti.

    SFAT

    Se servesc asezate pe un platou, garnisite cu frunze de patrunjel si feliute de lamaie.

    VIN: La Vie Dry Muscat

    CRAP CU CASCAVAL

    INGREDIENTE

  • 1.500 gr crap
  • 250 gr cascaval
  • 200 gr unt
  • 100 ml vin alb
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde

    1 Se curata si se spala crapul. Se taie in bucatele 100 gr unt si se rade cascavalul. Se umple burta crapului cu cascavalul ras, unt, piper.

    2 Se introduce intr-o tava si se da la cuptor pana ce crapul este rumenit. Se unge din cand in cand cu putin vin alb amestecat cu ulei. Se scoate din cuptor cand este frumos rumenit.

    SFAT

    Se serveste fierbinte cu bucatele de unt puse deasupra si patrunjel verde tocat fin.

    VIN: Sauvignon Blanc River Route

    CRAP CU MENTA

    INGREDIENTE

  • un crap
  • doi morcovi
  • doua cepe
  • boabe de piper
  • otet
  • menta
  • doua linguri de ulei
  • sare
  • piper

    1 Pestele se curata de solzi, de aripioare si de intestine, se spala, se portioneaza si se sareaza. Morcovii si ceapa se curata, se taie felii si se pun la fiert. Cand s-au inmuiat, se adauga boabele de piper, o lingura de otet si pestele.

    2 Se mai lasa la fiert 10 minute, apoi se scurg si se asaza pe platou. Intr-o cana de apa se pune o lingurita de menta tocata si se da intr-un clocot. Dupa ce se raceste, se adauga ulei, otet, sare si piper dupa gust. Acest sos se toarna peste peste.

    SFAT

    Se poate servi cu garnitura de orez cu legume sau cu cartofi natur.

    VIN: La Vie Chardonnay

    SCRUMBIE CU SOS ENGLEZESC

    INGREDIENTE

  • 4 scrumbii mijlocii
  • doua pahare supa de zarzavat
  • o lamaie
  • o lingurita de amidon
  • piper
  • boabe
  • sare
  • o foaie de dafin

    1Se curata scrumbiile, se inlatura capul, se golesc de intestine si se spala cu apa rece. Se asaza intr-o cratita cu o cana de supa de zarzavat, sare si boabe de piper. Se lasa sa fiarba la foc mic.

    2Dupa 20 de minute se scot pe un platou si se acopera cu sosul obtinut astfel: se desface amidonul cu o cana de supa de zarzavat, se clocoteste 5 minute pe foc mic cu sare, o foaie de dafin si putina coaja de lamaie. In sosul obtinut se stoarce o lamaie si se serveste imediat, turnat deasupra scrumbiilor.

    SFAT

    Scrumbia cu sos englezesc poate fi servita ca atare sau cu garnitura de legume la cuptor.

    VIN: Perinitza Alb

    CRAP PE VARZA ACRA

    INGREDIENTE

  • 1.500 gr crap
  • o varza acra mare
  • 100 ml ulei
  • patru rosii
  • un ardei gras
  • piper
  • sare
  • marar

    1Se curata si se portioneaza crapul. Apoi se da cu sare si se lasa sa stea cam o jumatate de ora. Se taie varza ca pentru cea calita, apoi se caleste in ulei, se adauga rosiile curatate de coaja, ardeiul verde taiat feliute, mararul si putin piper.

    2Varza astfel calita se asaza intr-o tava, iar deasupra se pun feliile de crap. Tava se da la cuptor, la foc potrivit. In timpul coacerii se ung mereu feliile de crap cu zeama lasata de varza si de rosii.

    SFAT

    Se serveste calda sau rece, dupa ce crapul s-a rumenit frumos.

    VIN: Sauvignon Blanc

    PREPARATE DIN LEGUME

    SUPA PASATA DE LEGUME

    INGREDIENTE

  • 4 cartofi mari
  • 3 morcovi
  • doua radacini de patrunjel
  • doua radacini de pastarnac
  • o telina
  • o lingura de unt
  • o lingura de faina
  • o ceasca de lapte dulce
  • sare

    1 Se curata zarzavatul, se taie in felii groase si se pune sa fiarba in multa apa calda, acoperit, la foc potrivit, cu putina sare. Cand zarzavatul s-a inmuiat bine, se scoate si se trece prin sita.

    2 Se pune piureul din nou in oala, se adauga putina sare si se fierbe la foc mic impreuna cu un sos de faina desfacuta in lapte dulce si o lingura de unt. Se potriveste de sare, se fierbe un sfert de ora, dupa care se ia oala de pe foc si se lasa sa se raceasca putin.

    SFAT

    Se serveste calda, cu crutoane de paine prajita.

    VIN: Hora Feteasca Regala

    IAHNIE DE FASOLE

    INGREDIENTE

  • 600 gr de fasole boabe
  • 300 gr de ceapa
  • 150 ml ulei
  • 100 ml bulion de rosii
  • cateva fire de patrunjel
  • 5 foi de dafin
  • doua gr cimbru
  • sare
  • piper

    1 Se alege fasolea, se spala si se pune in apa calda 8-10 ore, dupa care se freaca in palme pentru a indeparta cojile. Se fierbe in trei ape, avand grija sa fie bine fiert in momentul schimbarii.

    2 Ceapa se curata si, taiata perisori, se caleste in uleiul bine incins, se stinge cu bulionul de rosii, dupa care se adauga cimbrul, sarea, piperul boabe, usturoiul pisat si foile de dafin. Se rastoarna totul peste fasolea fiarta si se da la cuptor 20 de minute.

    SFAT

    Se serveste cu patrunjel tocat deasupra.

    VIN: Perinitza rosu

    SUPA DE MERE

    INGREDIENTE

  • un kg de mere acrisoare
  • o lingura de zahar
  • doua oua crude
  • sare

    1 Merele se spala, se curata de coaja, se inlatura semintele si se taie felii subtiri, apoi se pun sa fiarba in apa calda. Cand supa se potriveste de sare, se adauga zaharul si se acopera vasul.

    2 Se fierbe la foc mic un sfert de ora, apoi se stinge. Supa se raceste putin si se drege cu doua oua batute spuma cu putina supa calda.

    SFAT

    Se serveste mai ales rece.

    BAUTURA: Cidru

    BORS RUSESC DE ZARZAVAT

    INGREDIENTE

  • o sfecla rosie mijlocie
  • o telina
  • doi morcovi
  • varza cruda
  • un dovlecel
  • doi cartofi
  • o ceapa
  • 1 l de bors
  • 3 rosii coapte
  • un pahar de smantana
  • leustean
  • ulei
  • sare

    1Se curata legumele, se taie cuburi mici si se calesc in ulei impreuna cu ceapa si varza tocate. Cand se inmoaie usor, legumele se trec in 2 litri de apa calda si se fierb, acoperit, o jumatate de ora.

    2Se sareaza dupa gust si se continua fierberea, se incearca legumele, cu precadere sfecla, care fierbe mai greu, si se adauga rosiile decojite si taiate felii subtiri. Dupa 10 minute se adauga borsul fiert separat, o lingura de ulei, leustean tocat si se ia oala de pe foc.

    SFAT

    Se drege cu smantana pusa direct in farfurie si se serveste cald.

    BAUTURA: Votca

    OREZ CU CIUPERCI

    INGREDIENTE

  • o cana de orez
  • 200 gr de ciuperci
  • o ceasca de ulei
  • doua linguri de unt
  • doua cepe
  • doua linguri de cascaval ras
  • verdeata tocata
  • sare
  • piper macinat

    1Orezul se caleste in uleiul fierbinte. Se adauga apa calda sau supa de zarzavat peste orez, in timp ce se caleste in ulei. Pentru o cana de orez de 250 gr e necesar un litru de apa. Se adauga sare si cateva boabe de piper la fiert. Se fierbe la foc mic, miscand cratita din cand in cand.

    2 Separat se curata si se spala ciupercile, se taie felii subtiri si se pun intr-un vas emailat sa scada. Inainte de a cali ciupercile, se poate cali o ceapa in unt. In amestecul de ceapa si ciuperci se pune sare. Se lucreaza cu vasul acoperit, la foc mic. Cand ciupercile s-au inmuiat bine, se adauga verdeata tocata marunt si putin piper macinat. Se rastoarna orezul pregatit pe un platou, iar la mijlocul sau se face o adancitura in care se pun ciupercile.

    SFAT

    Se rade cascaval pe deasupra si se serveste cald.

    BAUTURA: Spumant

    CONOPIDA CU SOS DE ROSII

    INGREDIENTE

  • o conopida
  • o cana de suc de rosii
  • 100 gr cascaval
  • doua linguri de unt
  • o ceasca de ulei
  • sare

    1Se desface conopida in buchetele, se spala si se fierbe in apa cu sare, care clocoteste. Se scurge cand este fiarta si se pune intr-o cratita unsa cu unt, se acopera cu suc de rosii sarat si putin indulcit.

    2Se rade cascaval peste conopida si se coace la cuptor o jumatate de ora.

    SFAT

    Se serveste calda, cu paine proaspata.

    BAUTURA: Bere neagra

    CIUPERCI CU SMANTANA

    INGREDIENTE

  • 1 kg de ciuperci
  • 300 gr smantana
  • o jumatate de pahar de suc de rosii
  • o ceapa
  • patrunjel verde tocat
  • o lingurita de suc de lamaie
  • o jumatate de pahar de vin
  • 3-4 linguri de ulei sau 50 gr de unt
  • o lingurita de faina
  • doua oua

    1 Se spala ciupercile, nu se curata de pielita, se taie felii, se pun in cratita, cu ceapa tocata si unt, sa se inmoaie, pe foc mic, in zeama lor. Cand a scazut apa lasata de ciuperci, se adauga vinul, sucul de rosii, sarea, piperul, patrunjelul verde tocat si se baga cratita la cuptor.

    2 Cand vinul a scazut, se adauga smantana amestecata cu doua galbenusuri si zeama de lamaie si se lasa sa mai dea in doua-trei clocote.

    SFAT

    Se servesc calde.

    VIN: Merlot Hora

    GHIVECI DE LEGUME

    INGREDIENTE

  • doi morcovi
  • doi cartofi
  • un dovlecel
  • 100 gr de mazare
  • 50 gr de fasole verde
  • 100 gr conopida
  • un pastarnac
  • verdeata, ulei, sare

    1Zarzavaturile se spala si se curata, morcovii se taie rondele, cartofii in cubulete, fasolea verde si dovleceii in bucati, pastarnacul se curata si el, se spala si se taie in cubulete.

    2Impreuna cu mazarea spalata, se pun toate sa fiarba in ulei direct in cuptor, cu apa cat sa le acopere. Se lasa la cuptor pana scad.

    SFAT

    Se serveste cald.

    BAUTURA: Perinitza alb

    PREPARATE DULCI

    PRAJITURA CU CIOCOLATA

    INGREDIENTE

  • 200 gr nuca pisata
  • 200 gr zahar pudra
  • 400 gr faina
  • 300 gr unt
  • un varf de cutit de bicarbonat
  • o lingura cu ciocolata rasa
  • doua oua
  • dulceata

    1 Se amesteca faina cu untul, apoi se adauga celelalte Ingrediente, se framanta totul bine, pana devine un aluat omogen.

    2 Se intinde o foaie pe fundul tavii, dar se pastreaza o parte din coca pentru a face suluri subtiri care se asaza pe foaie formand patrate. In fiecare patrat se introduce dulceata de orice fel si se pune prajitura la copt.

    SFAT

    Se orneaza cu ciocolata rasa.

    VIN: Feteasca Regala

    ALBA CA ZAPADA

    INGREDIENTE

    Aluat:
  • 4 linguri lapte
  • o lingurita amoniac
  • 3 lingurite zahar
  • un pahar zahar pudra
  • un ou intreg
  • 100 gr margarina
  • faina cat cuprinde

    Crema:
  • un pahar lapte
  • o lamaie
  • 150 gr unt
  • un pahar zahar pudra

    1 Se amesteca toate Ingredientele, se framanta si se intind doua foi, care se coc. Crema se prepara astfel: doua linguri cu faina se amesteca cu un pahar de lapte si se pun pe foc mic, amestecand pana se ingroasa. Se adauga zeama si coaja de la o lamaie.

    2 Se freaca bine 150 gr de unt cu 1 si 1/2 pahar zahar pudra pana ce nu se mai simte zaharul, apoi se pune in unt cate o lingura de zeama de lamaie pana cand aceasta se termina. Cu aceasta crema se umplu foile.

    SFAT

    Se pudreaza cu zahar.

    VIN: Busuioaca de Bohotin ’96

    TARTA CU FRUCTE

    INGREDIENTE

  • 400 gr de faina
  • 200 gr de unt
  • 4 galbenusuri
  • 120 gr de zahar
  • un plic de zahar vanilat
  • doua linguri de zeama de lamaie
  • 300 gr de zahar
  • fructe

    1 Se freaca untul cu zahar, se adauga zaharul vanilat, zeama de lamaie, galbenusurile si faina. Se framanta bine si se lasa coca o ora la rece, apoi se intinde pe tava, se introduce in cuptorul incalzit, se coace putin, se scoate din cuptor si se pun deasupra fructele dorite.

    2 Albusurile se bat spuma tare cu 300 gr de zahar si cu o lingurita de zeama de lamaie si se adauga amestecul peste fructe. Se baga tarta din nou la cuptor cu focul mic si se lasa sa se intareasca albusul.

    SFAT

    Se servesc reci.

    VIN: Grasa de Cotnari

    NUCI

    INGREDIENTE

  • 250 gr de margarina
  • 100 gr de zahar
  • 4 lingurite de miez de nuca macinat
  • o lingura de cacao
  • 14 linguri de faina
  • o lamaie
  • o sticluta de esenta de rom
  • un pliculet de zahar vanilat 1Se freaca margarina cu zaharul pana se obtine o spuma. Se adauga miezul de nuca, apoi cacaua, faina turnata putin cate putin. Se amesteca bine pana se omogenizeaza, dupa care se framanta insistent pana se obtine un aluat moale. Se modeleaza forme de nuci, care se dau la cuptor intr-o tava bine unsa cu unt si tapetata cu faina. 2Crema se prepara din 250 gr de margarina, doua linguri de cacao, doua linguri de apa, 5-6 linguri de zahar. Se freaca bine toate acestea, iar cu crema se umplu nucile, taiate in doua la mijloc. SFAT Se pudreaza cu zahar. VIN: Muscat Ottonel

    MERE IN FOITAJ

    INGREDIENTE

  • 1 kg de mere
  • 100 gr de zahar
  • 250 gr de faina
  • 120 gr margarina
  • 120 gr de unt
  • 7 ml de otet
  • 120 ml de apa
  • un galbenus
  • 50 gr de stafide
  • vanilina

    1Se aleg mere de aceeasi marime, se curata si li se scot samburii. Se umple locul ramas cu o crema din zahar, vanilina si stafide. Aluatul se pregateste pe o plansa de lemn, punand intai faina si in mijlocul ei apa si sarea. Aluatul se framanta. Se lasa 20 de minute la frigider, dupa care se intinde, presarand in prealabil faina pe masa.

    2 Se intinde o foaie de aluat, care se taie in atatea patrate cate mere avem. Merele se pun in mijlocul patratelor, apoi ungem marginile foii cu galbenus de ou, spre a le uni. Se coc la foc potrivit, 40 de minute.

    SFAT

    La final se pudreaza cu zahar.

    VIN: Grasa de Cotnari

    CREMSNIT

    INGREDIENTE

  • 250 gr de margarina
  • 300 gr de faina
  • o lingura de rom
  • o lingurita de otet sau zeama de lamaie
  • crema de vanilie 1Se framanta 50 de gr de faina cu margarina si se pune la frigider. Din restul de faina se face o coca cu apa calduta, cu rom si otet, se framanta foarte bine si se izbeste de planseta de vreo 8-10 ori, apoi se intinde o foaie. Se scoate aluatul din frigider si se intinde egal cu prima foaie, apoi se pun amandoua foile una peste alta. Se strange foaia obtinuta in patru si se pune la frigider pentru 20 de minute. Se repeta operatiunea de trei ori, cu 20 de minute pauza la frigider. Se ia coca, se taie in doua si se intind doua foi mai grosute, care se coc pe fundul tavii de la aragaz. 2Cand sunt coapte amandoua foile, se asaza pe un platou o foaie, se pune crema de vanilie si se pune a doua foaie deasupra. Cand se serveste se taie forme patrate. SFAT Se da pe deasupra cu zahar pudra. Din aceasta coca se pot face si pateuri, placinta cu branza, mere, carne etc. VIN: Muscat Ottonel

    BEZELE

    INGREDIENTE

  • 5 albusuri
  • 300 gr de zahar
  • o ligurita de zeama de lamaie
  • coaja de lamaie

    1Se bat energic albusurile si cand spuma nu mai cade de pe tel se pune vasul la caldura si se bat in continuare, adaugand putin cate putin zaharul si coaja de lamaie. Se poate bate albusul pe un foc foarte mic pe care s-a pus o tabla, se mai ia de pe foc si se tot bate, apoi din nou se pune pe foc si se bate, iar la urma se adauga zeama de lamaie. Cand albusul este foarte bine batut si nu se mai simte zaharul, se pun cu cornetul gramajoare la distanta intre ele, pe o tava presarata cu faina.

    2Se introduc in cuptorul caldut si cu focul foarte mic. Se lasa in cuptor cat mai mult, ca bezelele sa se usuce bine, dar fara sa-si schimbe culoarea.

    SFAT

    La fel se prepara bezelele cu ciocolata, adaugand o lingura cu ciocolata rasa.

    VIN: Merlot

    BISCUITI RULATI

    INGREDIENTE

  • 150 gr de zahar
  • 125 gr de faina
  • 65 gr de unt
  • 4 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • un plic de zahar vanilat

    1Intr-un castron se pun zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile si se freaca bine cu lingura de lemn pana ce compozitia creste si se albeste. Se bat tare albusurile si se amesteca usor in crema, puse treptat, alternativ cu cantitati mici de faina, pana se pune tot albusul si toata faina, amestecand foarte usor, de jos in sus.

    2Se adauga apoi si untul muiat. Se fac biscuiti rulati sau se pun in forme mici si se coc in cuptor la foc potrivit.

    SFAT

    Se servesc taiati in felii.

    VIN: Riesling

    SUMAR - GOGOSARUL - Personalitate acra (Jurnalul de bucatarie - 27 octombrie 2004)

    Reteta de suflet

    Farmecul si bucuria gusturilor de odinioara

    Personalitate acra

    Placeri in pauza de masa

    Griji de mama

    Sucuri de legume

    Meniuri cu timbru

    RETETE : Preparate din carne, preparate din peste, preparate din legume si preparate dulci

    Sfantul Tamaduitor

    Cartea de bucate a Sfintilor

    Oblomov si gustul Rusiei

    Operatiunea Monstrul

    Stralucire furata naturii

    Mexic - Legenda si exotism

    Dictionar gastronomic
  • ×