x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Roadele mării, în supe şi ciorbe delicioase

0
Autor: Simona Chiriac 07 Ian 2010 - 00:00
Roadele mării, în supe şi ciorbe delicioase
Vezi galeria foto

Peştele este nelipsit din mai toate dietele alimentare. Supele sau ciorbele de peşte sunt binevenite la orice masă, creând astfel toate condiţiile unui apetit de zile mari. Până şi vegetarienii preferă să gătească din când în când un preparat pe bază de peşte pentru a-şi asigura astfel energia şi proteinele necesare.



În Delta Dunării sau de-a lungul Dunării, peştele este parte integrantă din viaţa culinară. De altfel, se spune că cea mai bună ciorbă de peşte se face chiar acolo, la buza fluviului, din apă curgătoare şi peşte proaspăt prins în năvod, iar ceaunul şi focul de lemne sunt şi ele parte din acest peisaj lacustru. Legumele care se adaugă în ciorbă sunt foarte importante, tocate şi presărate într-un număr cât mai mare ca să fie zeama bogată în arome şi să i se ducă vestea.

Tehnică de specialist

Regula de bază pentru orice preparat din peşte este timpul de pregătire, care trebuie să se adapteze la ... dimensiunile peştelui. Cu cât acesta este mai subţire, cu atât trebuie diminuat timpul de prăjire, înăbuşire sau fierbere. Specialiştii au ajuns chiar la formula de aur: cinci minute pentru fiecare centimetru de zvârlugă înotătoare.

Ciorbă de crap

Ingrediente: doi crapi mari, doi morcovi, o ţelină, doi cartofi, o ceapă, o lămâie, o lingură cu oregano uscat, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper.

Preparare: Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se taie bucăţi potrivite. Ceapa şi cartofii se curăţă, se spală şi se taie bucăţi mici. Se încinge uleiul, se pun legumele şi se călesc până încep să devină aurii. Se fierb doi litri cu apă, se pun legumele, se condimentează şi se fierb 20 de minute. Se pune peştele curăţat şi tăiat bucăţi mici, oregano şi suc de lămâie. Se fierbe ciorba încă 15 minute şi se serveşte când s-a răcit puţin.

Ciorbă cu macrou
Ingrediente: 800 g macrou, 300 g ciuperci, un dovlecel, doi morcovi, un ardei gras, o ceapă, 3 roşii, 50 g orez, 100 ml ulei, 500 ml borş, sare, piper, rozmarin.

Preparare: Ceapa se curăţă şi se taie peştişori, morcovii se curăţă şi se taie cubuleţe. Se încinge uleiul, se pun morcovii şi ceapa, ardeiul, dovlecelul şi ciupercile tăiate bucăţi mici. Se călesc cinci minute, se fierb doi litri de apă şi se pun legumele călite. Se adaugă orezul şi, când totul este aproape fiert, se pun roşiile date pe răzătoare, borşul şi rozmarinul tocat. Se adaugă peştele tăiat bucăţi mici şi se mai fierb zece minute la foc mic.

Ciorbă de peşte cu legume
Ingrediente: 3 păstrăvi, doi morcovi, doi ardei graşi, două cepe, 3 cartofi, o ţelină mică, 300 g fasole mangetout, 100 ml ulei, 4 roşii, 500 ml borş, sare, piper, mărar, pătrunjel.

Preparare: Morcovii, ţelina şi ceapa se curăţă şi se taie cubuleţe; ardeii graşi se curăţă şi se toacă. Cartofii se curăţă de coajă şi se taie cuburi. Se fierb doi litri de apă, se pun legumele tăiate şi călite în uleiul încins, sare şi piper. Se fierb 15 minute, se adaugă roşiile date pe răzătoare, cartofii, borşul, fasolea şi peştele tăiat bucăţi. Se fierb 15 minute, se presară mărar şi pătrunjel tocat şi se serveşte imediat.

Ciorbă de somn
Ingrediente: 800 g somn, doi ardei capia, un morcov, o ţelină, o ceapă, un ardei iute, 4 roşii, 500 ml borş, 100 ml ulei, o frunză de dafin, mărar, sare, piper.

Preparare: Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Ceapa se curăţă de foi şi se toacă mărunt. Ardeii capia şi ardeiul iute se curăţă de seminţe şi se taie rondele. Se încinge uleiul, se pun legumele şi se călesc cinci minute. Se fierb doi litri de apă, se pun legumele, frunza de dafin şi se fierb zece minute. Se adaugă borşul şi roşiile date pe răzătoare, sare, piper şi peştele. Se fierb 15 minute, se presară mărar şi se serveşte.

Ciorbă de peşte cu rozmarin
Ingrediente: 800 g peşte, un morcov, un fir de praz, o conservă fasole roşie boabe, doi cartofi, 200 g porumb boabe, o ceapă, 400 ml borş, 100 ml ulei, rozmarin, sare, piper.

Preparare: Morcovul, cartofii şi prazul se curăţă, se spală şi se taie bucăţi mici. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun morcovul şi prazul, se călesc cinci minute şi se toarnă într-o oală unde fierb doi litri de apă. Când sunt pe jumătate fierte se adaugă cartofii, porumbul boabe şi fasolea roşie. Se condimentează, se toarnă borşul, se pune peştele tăiat bucăţi mici şi rozmarin după gust. Se fierbe 15 minute şi se serveşte caldă.

Supă de peşte cu porumb şi usturoi

Ingrediente: 800 g peşte, 3 ardei capia copţi, un morcov, 300 g porumb baby, 150 g arpagic, două roşii, 4 căţei de usturoi, 100 ml ulei, o lămâie, sare, piper, pătrunjel.

Preparare: Morcovul se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoare. Se căleşte împreună cu arpagicul curăţat de foi şi se pun la fiert în doi litri de apă. Se adaugă porumbul, se fierbe 20 de minute, se pun roşiile rase, usturoiul feliat, sare şi piper. Se presară ardeii tăiaţi, se adaugă peştele tăiat bucăţi şi se fierb încă 20 de minute. Se presară pătrunjel şi tocat, se toarnă suc de lămâie şi se serveşte.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...
Serviciul de email marketing furnizat de